Icterul la nou-nascuti – cauze, simptome, tratament

Icterul la nou-nascuti sau icterul neonatal este o afectiune foarte comuna si in general inofensiva, care consta in ingalbenirea pielii si zonei albe a ochilor (sclera). Icterul la nou-nascuti apare atunci cand in sangele copilului exista un exces de bilirubina.

 

Cuprins:

(1) Ce este icterul la nou-nascuti?
(2) De ce apare icterul la nou-nascuti?
(3) Tipuri de icter
(4) Simptome
(5) Diagnostic
(6) Tratament
(7) Complicatii
(8) Sfaturi pentru ingrijirea nou-nascutului cu icter

Ce este icterul la nou-nascuti?

Icterul este una dintre cele mai comune afectiuni care apar la nou-nascuti. Statisticile despre icter bebelusi arata ca 6 din 10 nou-nascuti la termen si 8 din 10 prematuri dezvolta icter. Dintre copiii afectati, doar 1 din 20 de nou-nascuti necesita tratament.

Icterul la nou-nascuti apare de obicei din ziua a treia de viata si dispare pana cand nou-nascutul implineste doua saptamani. In cazul copiilor prematuri, mult mai predispusi la icter neonatal, acesta poate aparea intre zilele 5-7 de viata si dureaza aproximativ 3 saptamani.

De ce apare icterul la nou-nascuti?

Icterul la nou-nascuti este cauzat de un exces al nivelului de bilirubina din sange (situatie numita si hiperbilirubinemie).

Bilirubina este o substanta galbena, responsabila de colorarea in galben a pielii si este produsa in urma degradarii celulelor rosii din sange. In perioada intrauterina, bilirubina din organismul fatului este eliminata prin placenta. Dupa nastere, organismul nou-nascutului, mai exact ficatul sau va prelua aceasta activitate.

La nou-nascuti, icterul apare frecvent, pentru ca in sangele lor exista un numar mai ridicat de celule rosii decat la adulti. Atunci cand ajung la finalul vietii normale, celulele rosii sunt distruse (din nou, mai repede decat la adulti) si apare astfel bilirubina. Ficatul este cel care filtreaza bilirubina din sange si il elibereaza in tractul intestinal, de unde este eliminat prin fecale. Dar la nou-nascuti ficatul nu este inca dezvoltat complet. De aceea nu reuseste sa indeparteze toata bilirubina care circula in sange, ceea ce rezulta intr-un exces de bilirubina. Abia la aproximativ 2 saptamani de viata ficatul e capabil sa proceseze bilirubina, ceea ce explica de ce icterul dispare de la sine, fara sa cauzeze niciun efect advers.

Daca icterul apare imediat dupa nastere sau in primele 24 de ore de viata ale copilului, icterul poate semnala o afectiune. Aceste cazuri sunt insa mai rare.

Factori de risc pentru icterul la nou-nascuti

Principalii factori de risc care pot contribui la aparitia icterului sunt:

  • Nasterea prematura. La copiii nascuti mai devreme de 38 de saptamani procesarea bilirubinei se face mult mai dificil decat in cazul copiilor nascuti la termen. Faptul ca prematurii se hranesc mai putin si elimina mai putine scaune contribuie la o cantitate mai mica de bilirubina eliminata prin scaun.
  • Vanatai semnificative provocate in timpul nasterii. In cazul nou-nascutilor care in timpul nasterii capata vanatai, mai multe celule rosii sunt distruse, ceea ce poate insemna un nivel mai ridicat de bilirubina.
  • Grupa de sange. Cand copilul si mama au grupe de sange diferite, anticorpii pe care copilul i-a primit transplacentar pot cauza o distrugere anormala a celulor rosii din sange.
  • Factorul Rh. Cand mama are Rh negativ si copilul are Rh pozitiv creste riscul de aparitie a icterului.
  • Alaptarea. Copiii alimentati natural, in special cei care au dificultati in a se hrani sau care nu au un aport nutritional suficient din lapte, au un risc mai mare de a dezvolta icter.
  • Probleme genetice care fac celulele rosii mult mai fragile, si implicit creste riscul de distrugere al acestora.

Factori care ingreuneaza eliminarea bilirubinei

  • anumite medicamente;
  • infectii la nastere (rubeola, sifilis si altele);
  • hipoxia;
  • o serie de afectiuni genetice sau mostenite.

Tipuri de icter la nou-nascuti

Icter fiziologic (normal)

Vorbim de icter fiziologic atunci cand icterul apare in conditii normale. Excesul de bilirubina din sange este cauzat de o productie mai mare de celule rosii si de un ritm mai rapid de degradare a acestora, la care se adauga un ficat inca imatur al nou-nascutului, care nu reuseste sa elimine toata bilirubina din sange. Mecanismul de producere a icterului fiziologic este explicat in capitolul anterior.

Icterul fiziologic apare de obicei in a doua sau a treia zi de viata. In cele mai multe cazuri, nu cauzeaza probleme si trece de la sine intr-o perioada de pana la 2 saptamani.

Icter de alaptare

Acest tip de icter apare la nou-nascutii alaptati, este inofensiv si poate aparea in doua situatii:

  • Icter de alaptare care apare in prima saptamana de viata, la copiii care nu se alimenteaza bine sau la care lactatia mamei inca nu s-a instalat.
  • Icter de alaptare care apare dupa prima saptamana de viata, la copii sanatosi. O posibila explicatie ar fi legata de modul in care substantele din laptele matern influenteaza distrugerea bilirubinei la nivelul ficatului. Nivelul bilirubinei ajunge de obicei la valori ridicate in saptamanile a doua si a treia de viata, apoi ramane la niveluri mai scazute, dar tot peste limita, pana la o luna sau mai mult.

Icter patologic

Cand icterul la nou-nascuti are la baza o afectiune, vorbim de icter patologic. Acesta apare mult mai devreme sau mult mai tarziu decat icterul fiziologic.

Posibile cauze ale icterului patologic sunt:

  • hemoragii interne;
  • o infectie in sange;
  • alte infectii virale sau bacteriene;
  • o incompatibilitate intre sangele mamei si al copilului;
  • o functionare deficitara a ficatului;
  • un deficit enzimatic;
  • o anomalie a celulelor rosii care provoaca degradarea lor mult mai rapid decat ar fi normal.

Icterul la nou-nascuti – simptome

Semne icter nou-nascuti

Principalele manifestari pentru icterul la nou-nascuti sunt ingalbenirea pielii si albului (sclerei) ochilor. Pielea incepe sa devina galbena mai intai la nivelul fetei si capului, apoi se extinde la zona pieptului si abdomenului, ulterior si la picioare. Daca nou-nascutul are un pigment al pielii mai inchis, icterul, respectiv ingalbenirea pielii, se poate observa mai greu.

Alte simptome includ:

  • ingalbenirea palmelor si talpilor, in interiorul gurii;
  • se observa o ingalbenire mai pronuntata a pielii in locul unde se apasa cu degetul pielea;
  • urina de o culoare galben inchis (urina la un nou-nascut nu ar trebui sa aiba culoare);
  • scaunul este de culoare galben pal;
  • nou-nascutul este somnolent si este greu de trezit;
  • copilul nu se alimenteaza corespunzator si poate chiar pierde in greutate.

Pentru a verifica daca nou-nascutul are icter, apasati usor cu degetul pe nasul sau fruntea copilului. Daca pielea din locul apasat devine galbuie, este posibil sa aiba icter. Daca icterul nu este prezent, locul presat va deveni, pentru un moment, mai deschis la culoare decat nuanta obisnuita a pielii. Verificarea culorii pielii ar trebui sa se faca preferabil la lumina naturala.

Icterul la nou-nascuti – diagnostic

Icterul la nou-nascuti este depistat de obicei in maternitate, in cadrul examinarilor pe care personalul medical le face bebelusilor. Aspectul galben al pielii ridica de obicei suspiciunea de icter, caz in care se fac analize pentru determinarea nivelului de bilirubina din sange. Sangele se recolteaza din calcai.

O metoda neinvaziva consta in utilizarea unui bilirubinometru transcu­tanat. Dupa cum sugereaza si numele, cu acest dispozitiv se poate masura transcuta­nat bilirubina. Aparatul lumineaza pielea de pe fruntea nou-nascutului si calculeaza nivelul de bilirubina prin analiza modului in care este absorbita lumina de catre piele. Daca bilirubinometrul indica o valoare ridicata a bilirubinei, de regula se confirma rezultatul prin teste de sange.

In cazul in care icterul dureaza mai mult de 2 saptamani, se pot face si alte analize ale sangelui, pentru a se vedea daca exista alte posibile cauze pentru nivelul ridicat de bilirubina.

  • grupa de sange si Rh-ul copilului, pentru a se vedea daca sunt incompatibile cu ale mamei;
  • analize pentru determinarea unor eventuali anticorpi la nivelul celulelor rosii din sange ale copilului;
  • analize pentru a determina prezenta unor infectii;
  • analize pentru a determina numarul de celule din sangele nou-nascutului;
  • analize pentru a se vedea daca exista un deficit enzimatic.

Daca nou-nascutul face icter dupa externarea din maternitate, consultati medicul cat mai repede. Acesta va examina copilul si va decide, in urma analizei bilirubinei, daca e nevoie de tratament si care va fi planul de tratament.

Icterul la nou-nascuti – tratament

Icterul la nou-nascuti nu necesita tratament in toate cazurile, simptomele dispar de la sine intr-o perioada de 10 pana la 14 zile. Cand medicii decid ca e nevoie de tratament, de obicei o fac atunci cand analizele indica niveluri ridicate ale rubinei in sange.

Exista trei metode de tratament pentru icterul la nou-nascuti si care se realizeaza in spital:

  • fototerapia – este metoda uzuala de tratament in cazul icterului (este detaliata mai jos);
  • transfuzie de sange – este o procedura de urgenta care se utilizeaza doar in cazurile severe de icter, daca nivelul ridicat al bilirubinei nu scade dupa fototerapie. Mici cantitati din sangele nou-nascutului este scos printr-un cateter si este inlocuit cu sange de la un donator compatibil. Se inlocuiesc astfel celulele rosii ale nou-nascutului cu celule rosii sanatoase si astfel se reduce si nivelul bilirubinei din sange.
  • imunoglobulina intravenoasa – se administreaza intravenos in cazul copiilor cu incompatibilitate a grupei de sange. Imunoglobulina intravenoasa blocheaza anticorpii care ataca celulele rosii din sange.

Fototerapie icter bebelusi

Fototerapia este cea mai comuna si eficienta metoda de tratament pentru icterul la nou-nascuti. Copilul este asezat pe un pat special, sub lampa pentru icter. Acesta este un dispozitiv care foloseste lumina albastra pentru a transforma bilirubina intr-o forma mult mai usor de distrus de catre ficat.
Copilul nu este imbracat pe durata foroterapiei, ci poarta doar un scutec, pentru a avea pielea expusa la lumina. Ochii ii sunt acoperiti cu ochelari speciali, pentru protectie.

Fototerapia este o procedura sigura. Pentru ca in urma procedurii, miscarile intestinale pot incetini, se recomanda hranirea mai frecventa, pentru a stimula tractul intestinal si eliminarea scaunelor. In ceea ce priveste cat dureaza fototerapia pentru icter, in general durata e in functie de valorile bilirubinei, dar nu se depasesc 2-3 zile de fototerapie.

Icterul la nou-nascuti – complicatii

Daca nivelul bilirubinei din sange este foarte ridicat si copilul nu primeste tratament, exista riscul ca bilirubina sa ajunga la creier si sa provoace leziuni cerebrale permanente. Afectiunea se numeste kernicterus sau icter nuclear si este destul de rara. Poate duce la: paralizia cerebrala atetoida sau diskinetica (miscari involuntare, necontrolate), pierderea auzului, afectarea dezvoltarii smaltului dintilor, miscari oculare neobisnuite.

Encefalopatia bilirubinemica acuta este o alta complicatie a icterului, care apare atunci cand bilirubina ajunge la nivelul creierului. Semne posibile ale acestei afectiuni includ: apatie, dificultatea de a trezi copilul, plans cu tonalitati inalte, forta scazuta a suptului, arcuire catre spate a gatului si corpului, febra.

Icter prelungit lapte matern

In cazul nou-nascutilor alaptati, icterul se poate prelungi pana la cateva luni. In ciuda perioadei mai lungi, aceasta nu este o complicatie a icterului.

Inca nu se cunosc cauzele pentru care laptele matern creste riscul de aparitie a icterului si prelungeste perioada pana cand bilirubina ajunge la niveluri normale. Alaptarea nu reprezinta o contraindicatie pentru icter, beneficiile alimentatiei cu lapte matern depasind cu mult orice risc asociat cu icterul.

Sfaturi pentru ingrijirea nou-nascutului cu icter

Aparitia icterului neonatal nu poate fi prevenita. In schimb, cand apare, iata ce se poate face pentru a preveni cresterea nivelului de bilirubina.

  • Daca nou-nascutul nu a facut icter pana la externarea din maternitate, monitorizati copilul acasa pentru eventuale semne de icter si adresati-va medicului daca observati simptomele.
  • Deshidratarea si un aport caloric scazut determina cresterea nivelului de bilirubina. Asigurati-va ca nou-nascutul este hidratat si alimentat corespunzator, in acest fel va avea si scaune mai multe, prin care va fi eliminata bilirubina. Alaptati la cerere, cu pauze intre hraniri de maximum 2-3 ore in primele zile de viata. Astfel, nou-nascutii ar trebui sa aiba intre 8 si 12 mese intr-o zi. In cazul hranirii cu lapte formula, hraniti copilul la fiecare 2-3 ore in prima saptamana.
  • Daca intampinati probleme in alaptare si copilul scade in greutate sau este deshidratat, consultati medicul si introduceti si lapte formula pana cand icterul trece. Simultan puteti cere ajutorul unui consultant in alaptare, pentru a va ajuta cu problemele cu care va confruntati in alaptare.

Referinte:

(1) Overview – Newborn jaundice – https://www.nhs.uk/conditions/jaundice-newborn/
(2) Infant jaundice – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infant-jaundice/symptoms-causes/syc-20373865
(3) Understanding Newborn Jaundice – https://www.healthline.com/health/newborn-jaundice
(4) Newborn Jaundice – https://medlineplus.gov/ency/article/001559.htm
(5) Jaundice in Newborns – https://kidshealth.org/en/parents/jaundice.html(5) Jaundice in Newborns
(6) Jaundice in Newborns – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2528723/

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma