Vaccin antigripal – tot ce trebuie sa stii

Vaccinul antigripal este administrat pentru a preveni infectia cu virusurile gripale. Afla tot ce trebuie sa stii despre un vaccin antigripal din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este vaccinul antigripal?
  2. Ce contine vaccinul antigripal?
  3. Rolul vaccinului antigripal
  4. Recomandari privind vaccinarea antigripala
  5. Eficienta vaccinului antigripal
  6. Vaccin antigripal – intrebari frecvente
  7. Reactii adverse vaccin antigripal
  8. Vaccin antigripal contraindicatii
  9. Informatii utile

Ce este vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal protejeaza impotriva virusurilor gripale de tip A si B. Tipul C este mai putin frecvent si, de obicei, determina doar o forma usoara de boala. Din aceste motive, acesta nu este inclus in vaccinul antigripal.

Din cauza faptului ca virusurile antigripale se modifica (sufera mutatii) frecvent, vaccinul antigripal este revizuit anual pentru a-i asigura maximum posibil de eficienta.

FDA (Food and Drug Administration) din SUA se consulta cu experti din toata lumea cu 6-9 luni inainte de sezonul gripei pentru a decide ce tulpini de virus vor fi utilizate pentru a constitui vaccinul care va fi folosit intr-un anumit an. Aceasta decizie se bazeaza, pe aprecierea tipurilor de virusuri care vor circula cu cea mai mare probabilitate in urmatorul sezon de gripa.

Cum este administrat vaccinul?

Vaccinul contine virusuri inalt purificate, cultivate pe ou de gaina, si inactivate. Datorita faptului ca virusurile continute de vaccin sunt omorate, nu puteti face gripa din cauza vaccinului. Vaccinul este administrat sub forma de injectie, de obicei in regiunea superioara a bratului. Copiii cu varsta sub 9 ani care sunt vaccinati pentru prima oara trebuie injectati de doua ori, la interval de 1 luna.

Sunt necesare doua saptamani pentru instalarea protectiei postvaccinale si aceasta poate dura un an. Vaccinarea nu va garanteaza ca nu veti face gripa, dar, in cazul in care va imbolnaviti, aceasta va fi mai putin severa si se va reduce riscul necesitatii spitalizarii sau al decesului in urma complicatiilor gripei. Din cauza faptului ca virusul isi modifica structura atat de rapid, este necesara o noua vaccinare in fiecare an.

Ce reactii pot aparea?

Vaccinul poate determina un anumit grad de inflamatie la locul injectarii. Un numar mic dintre cei vaccinati vor face febra usoara si vor prezenta dureri musculare minore generalizate timp de 6 pana la 24 de ore dupa vaccinare. Aceste simptome pot dura 1 sau 2 zile.

Reactiile severe sunt rare. Din cauza posibilitatii de a prezenta o reactie alergica, persoanele cunoscute cu reactii alergice severe la ouale de gaina sau la o vaccinare antigripala anterioara trebuie sa discute cu medicul pentru a stabili daca pot fi vaccinati. Daca sunteti gravida, asteptati pana dupa luna a treia de sarcina pentru a va vaccina, desi vaccinul este considerat ca fiind lipsit de riscuri in orice stadiu al sarcinii.

Ce contine vaccinul antigripal?

Un vaccin antigripal contine o multime de ingrediente in cantitati foarte mici. De multe ori, au in compozitie si un virus gripal dezactivat. Aceste ingrediente isi aduc aportul impreuna pentru ca acest vaccin antigripal sa fie sigur si eficient.

Virusurile antigripale se modifica in permanenta, ceea ce inseamna ca vaccinul antigripal este actualizat in fiecare an. Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC) recomanda tuturor persoanelor mai mari de 6 luni (cu unele exceptii) sa-si faca un vaccin antigripal in fiecare an.

Exista diverse forme de vaccin antigripal care pot contine ingrediente usor diferite. De exemplu:

  • De obicei, o injectie contine cantitati minime de virusuri gripale dezactivate (deci acestea nu sunt daunatoare).
  • Un spray nazal contine virusuri vii carora li s-a redus din puteri si care, prin urmare, nu sunt daunatoare. CDC nu a recomandat utilizarea spray-ului nazal pentru sezonul gripal 2017-2018.

Vaccinurile antigripale trivalente

Vaccinurile antigripale trivalente protejeaza impotriva a trei tulpini ale virusului: virusul gripal de tip A (H1N1), virusul gripal de tip A (H3N2) si virusul gripal de tip B. Printre variante se numara:

  • Doza de vaccin trivalent standard
  • Vaccin trivalent in doza mare
  • Vaccin trivalent cu adjuvant

Vaccin antigripal tetravalent

Acest vaccin antigripal este usor diferit, deoarece protejeaza impotriva a patru tulpini diferite ale virusului gripal (doua virusuri gripale de tip A si doua virusuri gripale de tip B). De aceea, aceste vaccinari pot oferi o protectie mai larga impotriva infectiei. Printre tipurile de vaccin antigripal tetravalent se numara:

  • Doza de vaccin tetravalent standard
  • Vaccin antigripal tetravalent intradermic
  • Vaccin tetravalent recombinat
  • Vaccin gripal (viu atenuat, administrat pe cale nazala), sub forma de spray nazal

Vaccin antigripal 2019

Potrivit site-ului Ministerului Sanatatii, incepe campania de vaccinare antigripala gratuita, din sezonul epidemic 2019-2020.

Anul acesta, Ministerul Sanatatii a achizitionat un numar de 1.500.000 doze de vaccin gripal, cu aproximativ 200.000 mai mult fata de anul trecut, astfel incat sa se asigure vaccinarea unui numar cat mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de imbolnavire.

Vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de imbolnavire, persoane cu varsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, gravide, conform strategiei Ministerul Sanatatii si recomandarilor OMS si ECDC.

Rolul vaccinului antigripal

Gripa este cauzata de un virus extrem de contagios care se raspandeste prin tuse si stranut si care, in fiecare an, provoaca boli larg raspandite in comunitate (epidemii si pandemii).

Imunizarea anuala este recomandata pentru persoanele in varsta si cele ”cu risc”, pentru a evita complicatii grave (cum ar fi pneumonia), care pot aparea ca rezultat al contactului cu virusul.

Epidemie sau pandemie?

Epidemiile de gripa apar, in medie, odata la fiecare trei ani. Epidemie inseamna o incidenta crescuta a bolii printre un grup de oameni, de exemplu varstnici.

Pandemiile de gripa au aparut de trei ori in ultimii 100 de ani. Pandemie inseamna ca boala afecteaza o proportie mare de persoane dintr-o regiune geografica sau dintr-un continent. Administrarea vaccinului antigripal poate preveni imbolnavirea de gripa si poate preveni complicatii grave ale gripei.

Reactiile adverse grave sau alergice la vaccine sunt rare. Daca sunteti ingrijorati de reactia la vaccin, consultati imediat medicul.

Perioada de vaccinare

Imunizarea trebuie sa aiba loc intre lunile octombrie si ianuarie, inainte de debutul sezonului de gripa. Cele mai multe cazuri de gripa pot aparea intr-un interval de sase pana la opt saptamani in timpul perioadei de iarna si primavara timpurie. Protectia impotriva gripei se dezvolta la aproximativ doua saptamani dupa injectare si dureaza pana la un an.

Unele persoane pot contacta gripa chiar si dupa vaccinare, deoarece vaccinul nu poate proteja intotdeauna impotriva tuturor tulpinilor de virus gripal care circula intr-o comunitate. Grupurile de persoane cu risc crescut ar trebui sa fie imunizate prioritar:

Grupurile „cu risc”

  • Orice persoana in varsta de 65 ani sau peste aceasta varsta;
  • Bolnavii cronici cu varsta intre 15 si 49 de ani, cu riscuri mare pentru sanatate;
  • Personalul medico-sanitar din spitale, ambulatoriu, crese, gradinite, cei care lucreaza in medii cu factori de risc ridicat si care ofera ingrijire pacientilor;
  • Alte persoane care ar trebui sa fie imunizate;
  • Imunizarea este, de asemenea, recomandata pentru orice persoana de la varsta de sase luni cu boli de inima, boli pulmonare cronice, cronice neurologice, tulburari de imunitate si alte boli cronice, cum ar fi diabetul, boli de rinichi si hemoglobinopatii;
  • Rezidenti in casele de ingrijire medicala sau alte facilitati de ingrijire cronica;
  • Femeile insarcinate.

Recomandari privind vaccinarea antigripala

Cand se face vaccinul antigripal?

Sezonul gripei este cuprins intre octombrie si mai fiecare an. Din aceasta cauza, oamenii ar trebui sa-si faca un vaccin antigripal inca din octombrie pentru a se proteja.

Gripa este o boala respiratorie extrem de contagioasa care provoaca o serie de simptome. Printre semnele frecvente se numara durerile in gat, tuse, nas curgator, oboseala, frisoane, dureri de corp si dureri de cap.

Unele infectii sunt usoare, iar simptomele se amelioreaza pana in maximum doua saptamani.

Cine trebuie sa se vaccineze antigripal?

Insa pot aparea complicatii care pot pune viata in pericol la persoanele care au un sistem imunitar slabit, cum ar fi adultii trecuti de varsta de 65 de ani. De aceea, un vaccin antigripal la varstnici este foarte important de administrat in apropierea perioadei sezonului gripal.

Majoritatea persoanelor cu varsta de 6 luni si mai mari isi pot face fara probleme vaccinul antigripal.

Vaccin antigripal la copii

Vaccinul antigripal a carui formula este revizuita in fiecare an nu prezinta riscuri in cazul copiilor in varsta de cel putin 6 luni. Se incurajeaza vaccinarea copiilor sanatosi cu varsta cuprinsa intre 6 si 23 de luni.

Copii cu risc crescut de gripa

De asemenea, trebuie vaccinati copiii care prezinta un risc inalt de a se imbolnavi de gripa. Copiii sunt in aceasta situatie daca:

  • sufera de astm sau de alta boala pulmonara cronica.
  • au o boala cardiovasculara.
  • li se administreaza medicamente care le deprima sistemul imunitar.
  • sufera de siclemie, infectie cu virusul imunodeficientei umane (HIV), SIDA, boli renale cronice, boli metabolice cronice.

In cazul in care copilul nu se incadreaza in aceasta categorie cu risc crescut pentru gripa, dar locuieste cu cineva din aceasta categorie – o persoana cu boala pulmonara, o afectiune cardiovasculara cronica sau cu un sistem imunitar compromis – ar fi util ca micutul sa fie vaccinat. Astfel, va scadea posibilitatea ca el sa infesteze pe altcineva. De asemenea, puteti sa va vaccinati antigripal copilul doar pentru a scadea riscul de contractare a gripei.

Vaccin antigripal la gravide

Vaccinul antigripal pentru femeile insarcinate reprezinta o tema mult discutata. Desi marea majoritate a medicilor specialisti ginecologi-obstetricieni (95%) le recomanda femeilor insarcinate sanatoase, care au trecut de primul trimestru de sarcina, sa se vaccineze contra gripei, aproximativ 36-38% a medicilor, totusi, in practica refuza sa administreze acest vaccin, conform unui studiu realizat de catre ACOG, publicat in Reuters Health. Studiul, in cursul caruia au fost chestionati 1000 de medici specialisti ginecologi-obstetricieni in legatura cu opinia lor privind necesitatea vaccinului antigripal la femeile insarcinate, a fost initiat la inceputul anului 2004 de catre ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologist). Medicii care nu s-au confruntat cu cazuri de gripa la femei gravide in cursul anilor 2003-2004 au fost exclusi.

Ce au raspuns medicii in cadrul studiului

52% a medicilor intrebati erau de parere ca vaccinul antigripal ar fi benefic pentru femeile gravide in primul trimestru de sarcina, in timp ce 63% dintre medici au recomandat acest vaccin pentru femeile insarcinate in primul trimestru care prezinta asociat si o afectiune medicala.

Intrebati daca au cerut teste serologice pentru confirmarea infectiei cu virusul gripal la cazurile suspecte, medicii au dat un raspuns negativ intr-un procent de 84%.

”Vaccinarea antigripala este recomandata pentru femeile gravide, stiut fiind faptul ca femeile care contacteaza boala in timpul sarcinii sunt expuse la un risc mai crescut de a dezvolta afectiuni cardiace si pulmonare serioase care pot necesita chiar spitalizare, afirma dr. Kathleen Raleigh, medic epidemiologist, una dintre autorii studiului.

Eficienta vaccinului antigripal

CDC realizeaza in fiecare an studii pentru a determina cat de bine protejeaza vaccinul antigripal impotriva gripei. Desi eficienta vaccinului poate varia, studiile recente arata ca vaccinarea antigripala reduce riscul de imbolnavire cu gripa cu intre 40% si 60% in randul populatiei globale in timpul sezoanelor in care majoritatea virusurilor gripale circulante sunt bine adaptate la vaccinul antigripal. In general, vaccinurile antigripale actuale tind sa functioneze mai bine impotriva virusurilor antigripale de tip B si AH1N1 si ofera o protectie mai mica impotriva virusurilor gripale de tip AH3N2.

Vaccinul antigripal, mai putin eficient la barbati decat la femei

Vaccinul contra gripei s-a dovedit mai putin eficient la barbati decat la femei. Un studiu realizat in SUA sustine ca acest lucru se intampla din cauza testosteronului care regleaza sistemul imunitar si limiteaza reactiile excesive.

Din acelasi motiv, sistemul imunitar al barbatilor raspunde mai putin bine la vaccinurile contra febrei galbene, rujeolei sau hepatitei. Cercetatorii de la Universitatea Stanford (California) au monitorizat un grup de 53 de femei si 35 de barbati vaccinati antigripal. Astfel au constatat ca raspunsul imunitar ca urmare a vaccinarii s-a dovedit mai important la femei decat la barbati. Cercetatorii au mentionat ca in cazul barbatilor cu un nivel al testosteronului mai scazut, reactia anticorpilor a fost comparabila cu a femeilor.

Vaccin antigripal – intrebari frecvente

”De ce trebuie facut vaccin antigripal in fiecare an?”

Deoarece virusurile antigripale evolueaza atat de rapid, este posibil ca vaccinul de anul trecut sa nu va protejeze de virusurile din acest an. Un vaccin antigripal trebuie facut in fiecare an pentru a tine pasul cu virusurile antigripale care se adapteaza rapid.

Cand va vaccinati, sistemul imunitar produce anticorpi pentru a va proteja de virusurile introduse in vaccin. Insa nivelul anticorpilor poate scadea in timp, acesta fiind un alt motiv pentru care vaccinul trebuie facut in fiecare an.

”Pot face gripa de la vaccinul antigripal?”

Pana la instalarea protectiei, persoana vaccinata poate sa faca gripa.

”Vaccinul antigripal isi face efectul imediat dupa administrare?”

Vaccinarea antigripala determina o imunitate specifica la tulpinile din vaccin dupa 2 saptamani de la administrare. Protectia poate sa fie efectiva circa un an, dar din cauza schimbarilor frecvente ale virusurilor gripale, ea mai poate opera doar daca virusurile din vaccin revin in circulatie.

Reactiile curente, cunoscute, sunt:

Locale (35-40 % din vaccinati)

  • durere
  • roseata si uneori induratie la locul inocularii

Aceste reactii dispar in cateva zile cu tratament simptomatic sau spontan.

Generale (< 1% dintre vaccinati)

  • durere de cap
  • uneori, dureri articulare
  • rar, dureri musculare
  • secretie nazala apoasa
  • uneori, tuse seaca
  • reactii care dispar spontan sau la tratament simptomatic

Alergice (0,001% sau la mai putini vaccinati )

Frecventa lor creste daca vaccinabilii au teren alergic sau alergie cunoscuta la oua, pene/puf de gaina sau la neomicina (componenta a vaccinului). Aceste sunt stipulate in prospectul vaccinului, iar persoanele cu manifestari alergice pot fi excluse de la vaccinare la indicatia medicului practician. Aceste reactii apar imediat dupa vaccinare (soc anafilactic) sau in primele doua zile de la vaccinare

Reactii neurologice (foarte rare)

Aceste reactii apar tardiv, uneori la 6-12 saptamani de la vaccinare.

”Ma mai pot imbolnavi de gripa dupa ce am facut vaccinul antigripal?”

Pana la instalarea protectiei (>2 saptamani), persoana vaccinata poate sa faca gripa daca vine in contact cu un bolnav in faza acuta (in familie sau in comunitate/colectivitate). Vaccinul fiind preparat din virusuri inactivate (omorate), nu poate determina infectii acute.

”Ce se poate intampla daca faci vaccin cand esti racit?”

Acest lucru depinde de simptomele pacientului. Daca semnele racelii sunt usoare, vaccinul antigripal poate fi facut fara nicio problema.

”Pot sa scad riscul de gripa fara sa fac vaccinul?”

Vaccinul antigripal este cea mai buna aparare impotriva gripei, dar exista masuri suplimentare pe care le puteti face pentru a va ajuta sa va protejati impotriva gripei si a altor virusuri. Acesti pasi includ urmatoarele:

  • Spalati-va des pe maini cu apa si sapun.
  • Folositi un gel dezinfectant pentru maini, daca nu va puteti spala cu sapun si apa.
  • Evitati cat puteti de mult sa va atingeti ochii, nasul sau gura.
  • Evitati aglomeratia atunci cand gripa este in plin sezon.

Reactii adverse vaccin antigripal

Vaccinul gripal poate provoca o serie de reactii adverse; cele mai frecvente includ:

  • durere, eritem si tumefactie la locul de injectare
  • febra moderata sau subfebrilitate
  • dureri musculare
  • somnolenta sau oboseala.

Daca aceste reactii usoare apar, pot dura pana la 1-2 zile. Sub varsta de cinci ani insa aceste reactii pot fi mai evidente. Reactiile adverse severe sunt extrem de rare. Daca va ingrijoreaza, adresati-va medicului sau mergeti la spital.

Vaccin antigripal contraindicatii

Inainte de a primi vaccin, spuneti-i medicului sau asistentei daca:

  • nu va simtiti bine (aveti/are temperatura de peste 38.5˚C)
  • ati avut o reactie grava la un alt vaccin
  • ati avut vreo alergie severa
  • ati avut o alergie la oua – exista pericol de soc anafilactic, deoarece virusul utilizat in vaccin este cultivat pe substrat de oua
  • copilul este mai mic de sase luni

Aceleasi contraindicatii sunt valabile si in cazul celor mici.

Combaterea efectelor secundare

Efectele secundare apar de obicei rapid. Exista insa o serie de optiuni de tratament care pot reduce efectele secundare ale vaccinului:

  • o compresa rece plasata la locul de administrare combate inflamatia
  • paracetamolul combate febra – a se verifica eticheta pentru doza corecta (in special in cazul copiilor)
  • aport de lichide suplimentar in caz de febra
  • imbracaminte adecvata – nu excesiva, nu stramta.

Informatii utile

Vaccin antigripal pret

Vaccinul trivalent costa 26 de lei, iar cel tetravalent este maximum 60 de lei.

Unde se gaseste vaccin antigripal

Vaccinul antigripal se gaseste in farmacii, pe tot teritoriul tarii.

Unde se face vaccinul antigripal?

Ca in fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sanatatii se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie si unitatile sanitare cu paturi si vizeaza reducerea la maximum a imbolnavirilor prin gripa de sezon.

 

Referinte:

  1. https://www.cdc.gov/flu/vaccines-work/vaccineeffect.htm
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flu/in-depth/flu-shots/art-20048000
  3. https://www.healthline.com/health/flu-shot-pros-and-cons
  4. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/influenza-virus-vaccine-intradermal-route-intramuscular-route/description/drg-20071452
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321207.php
  6. https://www.healthline.com/health/flu/types-of-flu-shots
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma