Histerectomie – ce presupune, cand este indicata si care sunt urmarile

Histerectomie – procedura chirurgicala de indepartare a uterului si/sau a ovarelor. Aflati din urmatorul articol cand este necesara aceasta interventie si care sunt urmarile acesteia!

Cuprins:

1. Ce este histerectomia?

2. Tipuri de histerectomie

3. Cand este necesara histerectomia?

4. Metode de efectuare a histerectomiei

5. Recuperarea si recomandari dupa operatie histerectomie

6. Complicatii

7. Care sunt urmarile histerectomiei?

Ce este histerectomia?

 

Histerectomia este o procedura medicala chirurgicala de extirpare a uterului. Uterul este locul unde creste copilul atunci cand o femeie este insarcinata. Dupa o histerectomie, nu veti mai avea perioade lunare menstruale si nici nu veti mai putea obtine o sarcina. In anumite cazuri de scoaterea uterului se impune si extirparea ovarelor si a trompelor uterine.

Vedete cu histerectomie

Multe celebritati au trecut prin aceasta operatie chiar de la varste fragede. De exemplu, actrita Angelina Jolie, acum in varsta de 44 de ani, a suferit o interventie chirurgicala de histerectomie cand avea 38 de ani. Actrita a ales sa faca aceasta operatie de extirpare a uterului pentru a se proteja de cancerul ovarian. Mama Angelinei Jolie a decedat din cauza unui dublu cancer ovarian si mamar in anul 2007, iar la scurt timp, actrita a suferit o dubla mastectomie dupa ce a descoperit faptul ca este purtatoare a genei BRCA1, adica gena care mareste in mod considerabil riscul de a se imbolnavi de ambele tipuri de cancer de care mama sa a suferit.

Tipuri de histerectomie

Exista mai multe tipuri de histerectomie, si anume:

  • Histerectomie totala – in care se extirpeaza atat uterul, cat si colul uterin.
  • Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala – in care se extirpeaza ambele ovarele.
  • Histerectomie subtotala – in care uterul este eliminat, dar se pastreaza cervixul care este considerat responsabil pentru simturile si senzatia sexuala. Aceasta histerectomie se efectueaza printr-o incizie la nivelul abdomenului sau direct prin vagin in anumite cazuri.
  • Histerectomie partiala – in care se indeparteaza uterul, dar se lasa colul uterin intact.
  • Histerectomie radicala – in care se indeparteaza atat uterul, cat si vaginul superior, trompele uterine si ovarele.

Cand este necesara histerectomia?

Operatia de histerectomie este necesara daca aveti una dintre urmatoarele afectiuni:

  • Fibroame uterine. Fibroamele uterine sunt cresteri necanceroase in peretele uterului. La unele femei provoaca dureri sau sangerari abundente.
  • Sangerare vaginala abundenta sau neobisnuita. Modificarile nivelului hormonal, din cauza unei infectii, ori a cancerului sau a fibroamelor pot provoca sangerari prelungite si severe.
  • Prolaps uterin. Atunci cand uterul aluneca de la locul sau obisnuit in jos in vagin. Acest lucru este mai frecvent la femeile care au avut mai multe nasteri vaginale, dar se poate intampla si dupa menopauza sau din cauza obezitatii. Prolapsul poate duce la probleme de urinare, intestinale si in anumite cazuri apare senzatia de presiune pelvina.
  • Endometrioza. Se intampla atunci cand tesutul uterului care in mod normal creste in afara, mai exact pe ovare, unde nu isi are locul. Aceasta poate provoca dureri severe si sangerare intre perioade menstruale. In aceasta conditie, tesutul care liniaza uterul creste in peretii uterului unde nu apartine. Peretii uterini se ingroasa si provoaca dureri severe si sangerari abundente.
  • Cancer (sau leziuni precanceroase) al uterului, ovarului, colului sau endometrului (mucoasa uterului). Histerectomia poate fi cea mai buna optiune daca aveti cancer intr-una din aceste zone. Alte optiuni de tratament pot include chimioterapia si radiatiile.

Histerectomia preventiva

Inlaturarea chirurgicala a uterului poate ajuta la prevenirea unor boli si afectiuni grave, precum cele mentionate anterior. Discutati cu medicul specialist cand si daca este cazul sa recurgeti la acest tip de operatie.

Metode de efectuare a histerectomiei

O histerectomie se poate face in mai multe moduri diferite. Acesta va depinde de istoricul vostru de sanatate si de motivul pentru care veti realiza aceasta interventie chirurgicala. Discutati cu medicul specialist despre diferitele optiuni:

  • Histerectomie abdominala. Medicul va poate face o taietura, de obicei, in abdomenul inferior.
  • Histerectomie vaginala. Medicul va poate face operatia incepand cu printr-o mica taietura in vagin.
  • Histerectomie laparoscopica. Un laparoscop este un instrument cu un tub subtire, luminat, care are si o camera mica care permite medicului sa va vada organele pelvine. Chirurgia laparoscopica este atunci cand medicul face taieturi foarte mici pentru a pune laparoscopul si alte instrumentele chirurgicale in interiorul uterului. In timpul unei histerectomii laparoscopice, uterul este indepartat prin mici taieturi facute fie in abdomen, fie in vagin.
  • Chirurgie robotica. Medicul poate sa ghideze un brat robotizat pentru a face operatia prin mici taieturi in abdomenul inferior, precum o histerectomie laparoscopica.

Recuperarea si recomandari dupa operatie histerectomie

Recuperarea dupa o histerectomie necesita timp. Majoritatea femeilor stau internate in spital timp o zi pana la doua zile dupa operatie. Medicul va poate trimite acasa in aceeasi zi in care ati facut operatia, iar unele femei pot sa stea pentru mai mult timp spitalizate, adesea cand histerectomia se face din cauza cancerului.

Simptome dupa histerectomie totala

Dupa o histerectomie puteti sa aveti o serie de simptome comune cu cele ale menopauzei, cum ar fi:

  • Bufeuri
  • Modificari ale dispozitiei
  • Scaderea libidoului
  • Uscaciune vaginala
  • Transpiratie nocturna
  • Durere la locul inciziei
  • Umflaturi, roseata sau vanatai la locul inciziei
  • Senzatie de mancarime sau arsura
  • Amortirea piciorului

Modificarile hormonale pot aduce, de asemenea, modificari ale starii de spirit, anxietate, depresie si stari de iritabilitate.

Burtiera dupa histerectomie

Dupa operatia de histerectomie puteti purta o centura postoperatie pentru abdomen, mai exact o burtiera al carei scop este atenuarea durerilor provocate dupa interventia chirurgicala.

Tratament dupa histerectomie totala

Pentru ameliorarea durerilor dupa operatia de histerectomie totala vi se pot administra analgezice care va vor ajuta la reducerea oricaror dureri si stari de disconfort. Uneori poate fi nevoie si de terapie de substitutie hormonala, mai ales daca interventia induce menopauza precoce.

Complicatii

Dupa extirparea uterului nivelul de estrogen va scadea si vor aparea o serie de efecte secundare post chirurgicale, cum ar fi:

  • Pierderea de sange
  • Deteriorarea zonelor inconjuratoare uterului (cum ar fi vezica urinara, uretra, vasele de sange si nervii)
  • Cheaguri de sange in picioare
  • Infectii
  • Incontinenta urinara
  • Urinare frecventa
  • Menopauza precoce
  • Umflarea burtii / abdomenului

Care sunt urmarile histerectomiei?

Histerectomie totala consecinte

Dupa extirparea uterului pot exista consecinte asemanatoare cu cele ale menopauzei si anume, declansarea anumitor boli:

  • Cardiovasculare
  • Osteoporoza
  • Atrofia vaginala
  • Modificari la nivelul pielii

Histerectomie totala si viata sexuala

Conform Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie, nu este permis sa va reincepeti viata sexuala dupa primele 6 saptamani de la histerectomie.

O histerectomie va poate afecta viata sexuala in primele saptamani dupa realizarea procedurii chirurgicale. Insa, extirparea uterului nu ar trebui sa va impiedice reluarea normala a vietii sexuala dupa ce v-ati vindecat incizia.

Odata cu trecerea timpului, operatia de histerectomie nu ar trebui sa afecteze nicio senzatie din timpul actului sexual. Cu toate acestea, eliminarea ovarelor echivaleaza cu perioada de menopauza, care implica anumite efecte secundare: uscaciunea vaginala poate face actul sexual mai dureros. In acest caz, discutati cu medicul specialist despre disconfortul pe care il simtiti si intrebati-l daca puteti utiliza creme, inele sau tablete vaginale cu estrogen. De asemenea, puteti incerca sa folositi un lubrifiant pe baza de apa sau pe baza de silicon.

Un studiu realizat in anul 2009, publicat in American Medical Association, care a urmarit activitatea sexuala a peste 1000 de femei cu varste cuprinse intre 35 si 49 de ani care au trecut printr-o operatie de histerectomie, a demonstrat ca viata sexuala a fost imbunatatita dupa operatie:

  • Frecventa actelor sexuale a crescut considerabil: numarul femeilor care faceau sex de cel putin 5 ori pe luna a crescut cu peste 10%.
  • Numarul orgasmelor a crescut: dupa operatie aproximativ 72% dintre participante au spus ca au orgasme, comparativ cu 62% dinaintea interventiei chirurgicale.
  • Orgasme mai puternice: numarul femeilor care au spus ca au orgasme mai intense a crescut de la 45% inaintea operatiei la 75% dupa operatie.

Potrivit rezultatelor, majoritatea femeilor care sufera o histerectomie observa o imbunatatire a vietii sexuale, insa mai exista si cazuri in care operatia poate sa afecteze in mod negativ activitatea sexuala.

 

Referinte:

  1. https://www.verywellhealth.com/hysterectomy-side-effects-514525
  2. https://www.healthline.com/health/hysterectomy-side-effects
  3. https://www.healthline.com/health/sex-after-hysterectomy
  4. https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/hysterectomy
  5. https://www.nhs.uk/conditions/hysterectomy/risks/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma