Hernia inghinala – Durerile care persista in zona inghinala sunt primul semn al acestei afectiuni. Umflatura, in aceeasi zona, este semnalul critic pe care fiecare dintre noi ar trebui sa il ia in serios, pentru a apela la sfatul medicului de familie.

Cuprins:

  1. Care sunt cauzele herniei inghinale
  2. Ce factori de risc duc la aparitia afectiunii
  3. Care sunt tipurile de simptome ale herniei inghinale
  4. Cum se manifesta hernia inghinala la copii
  5. Cum se stabileste diagnosticul
  6. In ce consta tratamentul si care sunt complicatiile probabile
  7. Care sunt masurile de preventie indicate

Care sunt cauzele herniei inghinale

Asociata cu o stare de presiune permanenta asupra abdomenului, afectiunea numita hernie inghinala are ca punct de pornire aparitia unui punct nevralgic pe peretele abdominal. Mai exact, este vorba despre un orificiu prin care un fragment de tesut gras sau o portiune a intestinului patrunde tocmai pana in canalul inghinal. Dupa cauzele afectiunii, hernia inghinala poate fi de doua tipuri:

  • Hernie inghinala directa: cauzata de slabirea musculaturii, fie in urma unei leziuni, fie ca urmare a procesului natural de imbatranire;
  • Hernie inghinala indirecta: determinata de un defect congenital ce consta in prezenta unui orificiu pe canalul inghinal.

Hernia inghinala dobandita poate surveni la orice varsta. Hernia identificata imediat dupa nastere este denumita de medicii de specialitate drept hernie inghinala congenitala.

Ce factori de risc duc la aparitia afectiunii

Indiferent de tipul ei, hernia inghinala poate avea la origine o serie intreaga de factori de risc. Este cunoscut faptul ca barbatii de varsta inaintata sunt cei mai predispusi la hernia inghinala. Dar printre factorii care pot grabi instalarea ei se numara, in functie de situatia specifica a fiecarui pacient, urmatorii:

Istoricul familial: statistic, probabilitatea de a suferi de hernie inghinala este mai mare in cazul celor ai caror rude de sange au deja aceasta afectiune.

Nasterea prematura: patologia herniei inghinale include numeroase cazuri ale afectiunii manifestate in randul sugarilor nascuti inainte de termen.

Greutatea in exces: kilogramele care apasa abdomenul pot fi un factor agravant in aparitia herniei inghinale.

Prezenta unei sarcini: graviditatea slabeste fermitatea muschilor abdominali, pe fondul acumularii de presiune in abdomen.

Afectiunile cronice: riscul de aparitie a herniei inghinale este considerabil mai mare in situatia in care pacientul deja sufera de constipatie cronica sau de tuse cronica.

Care sunt tipurile de simptome ale herniei inghinale

Primul semn al acestei afectiuni este reprezentat de dureri inghinale puternice. Printre celelalte simptome de hernie se mai numara urmatoarele:

Hernie inghinala simpla: umflatura pe una din partile laterale ale osului pubian, senzatie de presiune si de arsura in zona inghinala, umflaturi in zona testiculelor, la barbati.

Hernie inghinala strangulata: umflatura a osului pubian, de culoare rosie, neagra sau violet, stari de greata si varsaturi, constipatie, febra.

Cum se manifesta hernia inghinala la copii

Cei mici nu sunt scutiti de riscul aparitiei herniei inghinale, dar motivul pentru care ei se pot confrunta cu aceasta afectiune difera fata de cel al adultilor. Mai exact, premisele pentru aparitia herniei inghinale a fatului apar inca din stadiul de dezvoltare intrauterina, cand are loc formarea testiculelor. In mod ideal, acestea coboara in scrot, prin canalul peritoneo-vaginal, care se inchide in timp. In caz contrar, ansele intestinale (in cazul baietilor) sau ovarele (in cazul fetelor) vor aluneca prin canal, iar astfel va aparea afectiunea. Nasterea prematura este un factor deosebit de agravant al prezentei herniei inghinale la nou-nascuti, iar dintre ei, cei de sex masculin sunt cei mai predispusi.

Cum se stabileste diagnosticul

In cazul in care te confrunti cu unul dintre simptomele de mai sus, este obligatoriu sa te indrepti cat mai repede catre medicul de familie. El va analiza umflatura din zona abdominala si va determina daca aceasta poate fi impinsa in abdomen sau daca se impune interventia chirurgicala. In urma consultatiei, pacientii vor fi directionati catre medicul chirurg pediatru sau catre chirurgul specialist. In plus, medicul de familie va recomanda, in functie de severitatea manifestarilor, realizarea unor investigatii de tip imagistic, precum tomografia computerizata sau rezonanta magnetica.

In ce consta tratamentul si care sunt complicatiile probabile

Singurul tratament care se aplica in cazul herniei inghinale este interventia chirurgicala. Aceasta este de doua tipuri, in functie de modalitatea prin care se realizeaza:

  • interventie pe cale deschisa: implica o incizie de 5-6 centimetri la nivelul canalului inghinal;
  • interventie pe cale laparoscopica: implica mai multe incizii de mici dimensiuni, urmate de introducerea unui tub dotat cu o camera video, datorita careia medicul chirurg realizeaza operatia.

Nu exista un tratament pentru hernie inghinala lipsit in totalitate de riscuri, dar herniile inghinale mari si dureroase, descoperite intr-o faza critica, pot fi insotite de complicatii severe. Printre acestea se numara strangularea, aparitia unei cicatrici dureroase, sangerarile, recidiva herniei sau chiar posibilele leziuni ale organelor interne.

Care sunt masurile de preventie indicate

In ciuda faptului ca aceasta afectiune poate fi de natura congenitala, exista cateva masuri care pot ameliora simptomele asociate herniei inghinale. Printre acestea se numara:

  • mentinerea unei greutati normale, prin diete echilibrate si exercitii fizice;
  • consumul de legume bogate in fibre, pentru evitarea constipatiei;
  • renuntarea la fumat, pentru scaderea riscului de tuse cronica;
  • evitarea incordarii in timpul urinarii sau defecatiei;
  • evitarea efortului fizic intens, la ridicarea obiectelor grele.

 

Indiferent daca aparitia herniei inghinale are loc de la nastere sau daca se manifesta ca efect al numerosilor factori ce tin de starea de sanatate, o buna monitorizare a ei, alaturi de tratamentul adecvat, vor duce la rezolvarea acestei probleme suparatoare pentru pacient.

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma