Hernia de disc necesită cel mai frecvent interventie chirurgicala in zona lombara, desi sunt posibile indicatii ferme de terapie chirurgicala si pe zona cervicala sau toracala. Cu ajutorul neurologului si neurochirurgului, boala trebuie diagnosticata foarte exact.
Din fericire, in acest scop avem la dispozitie RMN-ul, care este o investigatie extrem de utila in diagnosticul herniei de disc. RMN-ul arata cu exactitate daca exista o bucata de disc rupta si migrata. In momentul in care o astfel de bucata s-a infipt pe nervul sciatic, nu mai poate fi evitata operatia. Mai mult decat atat, pacientul cere intempestiv interventia chirurgicala, pentru ca il doare foarte tare, nu mai poate suporta durerea si nu se poate misca.
Altfel, majoritatea durerilor de spate nu necesita interventie chirurgicala. Dintre durerile de spate, mai optimiste sunt cele care nu dau iradiere pe membre. Acestea nu intereseaza nervul sciatic, ci sunt localizate strict la nivel lombar.
Sintetizand ce trebuie sa facem, primul pas consta in consultarea medicului neurolog, urmeaza probabil trimitere catre RMN sau, in functie de gravitatea situatiei, si catre EMG (electromiografie, care inregistreaza activitatea pe nervul teoretic afectat de hernie). Deci, consult neurologic, investigatii imagistice, după care avem doua cai:
In programul de recuperare sunt incluse: electroterapie, masaj, kinetoterapie, manipulari vertebrale, hidrokinetoterapie.
Dupa terminarea partii de recuperare, daca pacientul se simte bine, incepe adevaratul challenge. Pacientul considera ca nu il mai doare, ca este vindecat, ca totul este in regula. Din acest moment, el trebuie sa lucreze constant astfel incat sa nu mai apara durerea si situatia constatata prin RMN.
Toate aceste lucruri concura la posibilitatea evitarii unei interventii chirurgicale.
Oricum, de spate trebuie sa avem grija mai ales cand nu ne doare, deoarece atunci putem face gimnastica buna, atunci putem genera o musculatura paravertebrala puternica, importanta pentru a securiza coloana vertebrala. Pe durere, nu prea ai ce sa faci. Iei un antalgic, un antiinflamator, un miorelaxant, dai cu un topic, faci electroterapie antalgica. Dar esential este ceea ce faci inainte sa apara durerea.
Daca RMN-ul arata o ruptura de disc sau daca aveti deficit motor, nu puteti sta pe varfuri sau pe calcaie, in functie de zona afectata (L4-L5), atunci interventia chirurgicala este de neevitat. Oricum, dupa aceea urmati aceiasi pasi: recuperare, gimnastica, doar ca postoperator. Tot ce am spus este valabil si pentru cei operati, dar dupa ce au trecut de momentul neurochirurgical.
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…