Hemoglobina – tot ce trebuie sa stii

Hemoglobina este o proteina care ajuta la transportul oxigenului si al substantelor nutritive in organe si tesuturi si care se gaseste in celulele rosii. Afla din materialul urmator tot ce trebuie sa stii despre hemoglobina.

Cuprins:

  1. Ce este hemoglobina?
  2. Hemoglobina valori
  3. Cand este indicata analiza hemoglobinei?
  4. Hemoglobina mica vs hemoglobina mare
  5. Hemoglobina la copii
  6. Hemoglobina in sarcina
  7. Masuri pentru normalizarea hemoglobinei

Ce este hemoglobina?

Hemoglobina este o proteina bogata in fier care se regaseste in celulele rosii din sange. Oxigenul care intra in plamani se ataseaza de hemoglobina din sange, aceasta transportand oxigenul la tesuturile organismului si dioxidul de carbon de la tesuturi la plamani.

Daca o persoana are prea putine globule rosii sau cele existente nu functioneaza in mod corect, corpul nu mai primeste oxigenul necesar pentru a functiona. Aceasta afectiune este denumita anemie.

Hemoglobina este alcatuita din patru molecule proteice care sunt legate intre ele, formand un lant proteic. O molecula normala de hemoglobina la adulti (abreviata Hgb sau Hb) contine doua lanturi de alfa-globulina si doua lanturi beta-globulina. La fetusi si sugari, lanturile beta nu sunt comune si molecula hemoglobinei este alcatuita din doua lanturi alfa si doua lanturi gama. Pe masura ce copilul creste, lanturile gamma sunt inlocuite treptat cu catene beta, formand structura hemoglobinei adulte.

Ce mai contine hemoglobina?

Fiecare lant de globulina contine un compus porfirina care contine fier, denumit hem. Incorporat in compozitia hemului este un atom de fier care este vital in transportul oxigenului si dioxidului de carbon in sange. De asemenea, culoarea rosie a sangelui este data de fierul continut de hemoglobina.

Hemoglobina joaca, de asemenea, un rol important in mentinerea formei globulelor rosii din sange. In forma lor naturala, globulele rosii sunt rotunde, cu centre inguste asemanatoare unei gogosi, fara gaura din mijloc. Structura anormala a hemoglobinei poate, prin urmare, sa perturbe forma globulelor rosii si sa le afecteze functia si curgerea prin vasele de sange.

Hemoglobina valori

Nivelurile hemoglobinei sunt masurate prin intermediul unei analize de sange. Hemoglobina, sau Hb, este de obicei exprimata in grame pe decilitru (g / dl) de sange. Un nivel scazut al hemoglobinei in sange se traduce automat printr-un nivel scazut de oxigen.

Cum sunt masurate nivelurile hemoglobinei?

Exista mai multe metode prin care poate fi masurata hemoglobina, majoritatea fiind efectuate in prezent de catre aparaturi automate special concepute pentru a efectua diferite analize ale sangelui. Aceste aparate descompun globulele rosii pentru a obtine hemoglobina sub forma de solutie. Hemoglobina libera este expusa la o substanta chimica care contine cianura. Aceasta se leaga strans cu molecula de hemoglobina pentru a forma cianmethemoglobina. Concentratia de hemoglobina este direct corelata cu cantitatea de lumina absorbita la o lungime de unda de 540nm.

Hemoglobina valori normale

Nivelul de hemoglobina (cantitatea de hemoglobina) este exprimata in grame (gm) pe decilitru (dL) de sange integral, 1 decilitru avand 100 de mililitri.

Hemoglobina normala depinde de varsta si, incepand cu adolescenta, de sexul persoanei. Intervalele normale sunt:

  • Nou-nascuti: 17 pana la 22 g / dL
  • Bebelus cu varsta de 1 saptamana: 15 pana la 20 g / dL
  • Bebelus cu varsta de 1 luna: 11 pana la 15 g / l
  • Copii: 11 pana la 13 g / dL
  • Barbati adulti: 14 pana la 18 g / dL
  • Femei adulte: 12 pana la 16 g / dL
  • Barbati trecuti de varsta mijlocie: 12,4 pana la 14,9 g / dL
  • Femeile trecute de varsta mijlocie: 11,7 pana la 13,8 g / dL

Toate aceste valori pot varia usor in functie de laboratorul in care este efectuat testul. Unele laboratoare nu fac diferenta intre valorile hemoglobinei la adulti si cei trecuti de varsta mijlocie. Femeile gravide sunt sfatuite sa evite atat nivelurile ridicate, cat si cele scazute ale hemoglobinei, pentru a evita cresterea riscului de a naste un fat mort (hemoglobina crescuta – deasupra limitei normale) si nastere prematura sau un copil cu greutate mica la nastere (hemoglobina scazuta – sub limita normala).

Ce indica un nivel scazut al hemoglobinei?

Persoanele a caror valoare a hemoglobinei este usor scazuta, dar este totusi peste 10 (hemoglobina 10), au, de obicei, o anemie usoara si o anemie medie daca valorile se situeaza intre 8 si 10. Persoanele ale caror valori scad sub 8 grame (hemoglobina 4, hemoglobina 5, hemoglobina 6, hemoglobina 7) se confrunta cu o anemie severa.

Cand este indicata analiza hemoglobinei?

Acest test poate fi efectuat impreuna cu un hematocrit (procentul volumic ocupat de eritrocite in volumul sanguin) sau ca parte a unei hemoleucograme (CBC). Aceste analize pot fi facute pentru a fi verificata starea generala de sanatate sau daca o persoana prezinta semne si simptome ale unei anemii (slabiciune, oboseala) sau policitemii (ameteli, cefalee). In plus, hemoglobina poate fi testata la intervale regulate de monitorizare a acestor afectiuni sau a raspunsului la tratament.

Semne anemie

Printre semnele si simptomele anemiei se numara:

  • slabiciunea sau oboseala
  • lipsa de energie
  • lesinul
  • paloarea
  • dificultatile de respiratie

Simptome policitemie

Unele semne si simptome ale policitemiei includ:

Acest test poate fi efectuat de mai multe ori sau in mod constant daca o persoana a fost diagnosticata cu probleme de coagulare, anemie cronica sau policitemie pentru a se determina daca tratamentul are efect sau nu. Acest test poate fi, de asemenea, facut de catre persoanele supuse unui tratament pentru cancer despre care se stie ca afecteaza maduva osoasa.

Hemoglobina mica vs hemoglobina mare

Niveluri ridicate ale hemoglobinei (hemoglobina mare)

Nivelurile ridicate ale hemoglobinei ar putea indica o boala rara de sange, policitemia. Aceasta determina organismul sa produca prea multe globule rosii, astfel sangele devenind mai gros decat de obicei. Acest lucru poate duce la formarea de cheaguri, aparitia unor atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale. Este o afectiune grava care dureaza toata viata si care poate fi fatala daca nu este tratata.

Cauze hemoglobina mare

  • Boli pulmonare – La persoanele care nu au capacitatea sa respire si sa absoarba suficient oxigen, organismul incearca sa compenseze prin producerea mai multor celule rosii din sange.
  • Boli cardiace congenitale – in anumite forme, exista o legatura anormala intre cele doua parti ale inimii, ceea ce duce la scaderea nivelului de oxigen din sange. Organismul incearca sa compenseze prin producerea mai multor globule rosii.
  • Tumori ale rinichilor care produc eritropoietina in exces.
  • Fumatorii inraiti au niveluri mai ridicate ale hemoglobinei decat nefumatorii.
  • Cauze genetice (o anomalie in eliberarea oxigenului de catre hemoglobina)
  • Traiul la altitudini mari (o compensatie pentru nivelul scazut de oxigen din atmosfera)
  • Deshidratarea – deoarece volumul de lichid din sange scade, hemoglobina creste in mod artificial.
  • Policemia vera – o boala rara in care organismul produce excesul de RBC in mod necorespunzator

Hemoglobina mica

Nivelul scazut al hemoglobinei indica, de obicei, ca o persoana sufera de anemie. Exista mai multe tipuri de anemie:

Anemia cu deficit de fier

Anemia cu deficit de fier este cel mai intalnit tip. Aceasta forma de anemie apare atunci cand o persoana nu are suficient fier in organism, iar hemoglobina de care are nevoie nu este produsa in cantitati corespunzatoare. Anemia este, de obicei, cauzata de pierdere de sange, dar poate aparea si in urma unei absorbtii precare a fierului.

Anemia cu deficit de vitamina

Anemia cu deficit de vitamina apare atunci cand exista niveluri scazute de nutrienti, cum ar fi vitamina B12 sau acidul folic (numit si folat), in alimentatie. Aceste anemii schimba forma globulelor rosii din sange, facandu-le mai putin eficiente.

Anemia aplastica

Anemia aplastica este o tulburare in care celulele stem care formeaza sangele din maduva osoasa sunt atacate de sistemul imunitar, ducand la scaderea numarului de globule rosii din sange.

Anemia hemolitica

Anemia hemolitica poate fi rezultatul unei alte afectiuni sau poate fi mostenita. Apare atunci cand celulele rosii din sange sunt divizate in sange sau splina.

Anemia cu celule in secera (falciforme) sau siclemia

Anemia cu celule in secera este o afectiune mostenita in care proteina hemoglobinei este anormala. Aceasta boala este caracterizata de celulele rosii din sange care sunt in forma de secera si rigide si care nu pot sa curga prin vasele mici de sange.

Alte cauze ale hemoglobinei mici

  • O pierdere excesiva de sange, de exemplu, produsa de traumatisme grave sau sangerari cronice aparute in tractul digestiv (de exemplu ulcere, polipi, cancer de colon), vezica urinara sau uter (la femei, de exemplu, hemoragie menstruala severa)
  • Deteriorarea maduvei osoase produsa, de exemplu, de o toxina, radiatii sau chimioterapie, infectie sau droguri
  • Tulburari ale maduvei osoase, cum ar fi sindromul mielodisplazic sau cancerele cum ar fi leucemia, limfomul, mielomul multiplu sau alte tipuri de cancer care se raspandesc in maduva
  • Insuficienta renala – bolile renale severe si cronice duc la scaderea productiei de eritropoietina, un hormon produs de rinichi, care stimuleaza producerea de RBC de catre maduva osoasa.
  • Infectii sau afectiuni cronice
  • Productie de hemoglobina scazuta (de exemplu, talasemia)

Hemoglobina la copii

Nou-nascutii sufera o anemie temporara cand ajung la varsta de 6-8 saptamani. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca raman fara globulele rosii din sange, organismul neproducand noi astfel de celule. Vestea buna este ca micutul nu este afectat de aceasta conditie daca nu sufera de o alta boala.

De asemenea, bebelusii se pot confrunta cu o anemie din cauza faptului ca celulele lor se descompun prea repede. Acest lucru duce la ingalbenirea pielii, o afectiune cunoscuta sub numele de icter. Conditia apare de cele mai multe ori daca mama si copilul au tipuri de sange incompatibile.

Simptome

Simptomele tipice ale hemoglobinei scazute includ:

  • slabiciune
  • dificultati de respiratie
  • ameteala
  • batai ale inimii rapide si neregulate
  • sunete sub forma unor pocnituri in urechi
  • durere de cap
  • maini si picioare reci
  • piele palida sau de culoare galbena
  • dureri in piept

Hemoglobina in sarcina

Anemia asociata sarcinii este un tip de anemie cu deficienta de fier, care apare din cauza faptului ca sarcina si nasterea necesita o cantitate semnificativa de fier.

Valori normale in sarcina (g / dL)

  • Primul trimestru – 11.6 – 13.9
  • Al doilea trimestru – 9.7 – 14.8
  • Al treilea trimestru – 9.5 -15

Potrivit studiilor, riscul de nastere prematura a fost crescut la femeile cu un nivel scazut de hemoglobina in primul si in al doilea trimestru de sarcina.

Anemia si nivelul ridicat al hemoglobinei sunt indicatori ai unor probleme legate de sarcina. Un nivel ridicat al hemoglobinei (mai mare de 144 g / l) poate produce posibile complicatii ale sarcinii asociate cu expansiunea volumului plasmatic si nu trebuie confundata cu un nivel bun al fierului in sange.

Masuri pentru normalizarea hemoglobinei

Persoanele cu un nivel scazut al hemoglobinei pot include alimente pentru cresterea hemoglobinei in dieta zilnica.

Cresterea aportului de fier

O persoana cu niveluri reduse de hemoglobina poate consuma alimente mai bogate in fier. Fierul creste productia de hemoglobina, care, de asemenea, ajuta la formarea mai multor celule rosii.

Alimentele bogate in fier includ:

  • carnea de porc si peste
  • produsele din soia, inclusiv tofu si edamame
  • ouale
  • fructele uscate, cum ar fi smochine
  • brocoli
  • legumele cu frunze verzi, cum ar fi kale si spanac
  • fasolea verde
  • nucile si semintele
  • untul de arahide

Cresterea aportului de folat

Folatul este un tip de vitamina B care joaca un rol esential in productia de hemoglobina. Organismul utilizeaza folatul pentru a produce hem, o componenta a hemoglobinei care ajuta la transportul oxigenului.

Sursele bune de acid folic includ:

  • vita
  • spanac
  • orez
  • arahide
  • fasole neagra
  • fasole rosie
  • fructele de avocado
  • salata verde

Masuri de reducere a hemoglobinei

Donarile de sange reprezinta una dintre cele mai bune metode de scadere a nivelului hemoglobinei. Alte masuri pe care le puteti lua:

  • Asigurati-va ca multivitaminele nu contin fier.
  • Evitati vasele de fier.
  • Verificati continutul de fier al apei.
  • Limitati sursele de alimente bogate in fier, cum ar fi carnea rosie si cerealele fortificate / boabele.

Tratament naturist

Consumul de fier in alimente sau suplimente este important. In cazul unei hemoglobine mici, alimentele bogate in vitamina C, cum ar fi fructele citrice, capsunile si legumele cu frunze verzi, pot creste cantitatea de fier absorbit. Administrarea suplimentelor cu vitamina C poate fi, de asemenea, de ajutor

Vitamina A si beta-carotenul pot ajuta organismul sa absoarba fierul.

Printre alimentele bogate in vitamina A se numara:

  • pestele
  • ficatul
  • sucul de fructe
  • cartofii dulci
  • kale

Alimentele bogate in beta-caroten includ fructele si legumele galbene, rosii si portocalii, cum ar fi:

  • morcovii
  • cartofii dulci
  • sucul de fructe
  • cantaloupes
  • mango

Desi suplimentele cu vitamina A pot ajuta organismul sa proceseze fierul, aceasta poate fi periculoasa in cantitati mari. Excesul de vitamina A poate provoca o afectiune cunoscuta sub numele de hipervitaminoza A. Aceasta poate provoca simptome precum dureri osoase si articulare, dureri de cap severe si cresterea presiunii in creier.

 

Referinte:

  1. https://www.medicinenet.com/hemoglobin/article.htm
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318050.php
  3. https://labtestsonline.org/tests/hemoglobin

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321530.php

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma