Hemoglobina glicozilata (Hb A1c) – ce este, indicatii si valori normale

Hemoglobina glicozilata este testata pentru a se verifica nivelul mediu al zaharului in sange. Aflati mai multe despre hemoglobina glicozilata din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este hemoglobina glicozilata?
  2. Indicatiile testarii hemoglobinei glicozilate
  3. Valorile hemoglobinei glicozilate
  4. Cauze si simptome ale hemoglobinei glicozilate marite
  5. Recomandari pentru cei care au hemoglobina glicata mare
  6. Informatii utile

Ce este hemoglobina glicozilata?

Persoanele care sufera de diabet stiu ca trebuie sa-si monitorizeze in mod constant boala pentru a evita complicatiile. Prin urmare, este foarte important sa tina o evidenta a nivelului glicemiei, verificand-o zilnic la anumite intervale: aceste verificari ale glicemiei sunt cunoscute sub denumirea de testare capilara a glicemiei.

Ce este hemoglobina A1c?

Hemoglobina este pigmentul purtator de oxigen care da sangelui culoarea rosie si este, de asemenea, proteina predominanta in globulele rosii. Aproximativ 90% din hemoglobina este hemoglobina A (”A” reprezinta tipul adult). O singura componenta chimica reprezinta 92% din componenta hemoglobinei A, iar restul de 8% este formata din componente minore usor diferite din punct de vedere chimic. Aceste componente minore sunt hemoglobina A1c, A1b, A1a1 si A1a2. Hemoglobina A1c (HbA1c) este o componenta minora a hemoglobinei de care se leaga glucoza. HbA1c este, de asemenea, denumita uneori hemoglobina glicata, hemoglobina glicozilata sau glicohemoglobina.

Glicemia glicozilata

Acest test medical trebuie efectuat folosind un aparat de masura si benzi de testare. In functie de fiecare caz in parte (mai ales daca pacientul sufera de hiperglicemie, de o alta boala sau daca nivelul glicemiei depaseste 300 mg / dL), poate fi necesar si un test de urina. Scopul acestui test este de a detecta prezenta cetonelor in urina. Cetonele sunt substante sintetizate atunci cand organismul foloseste grasime corporala in loc de glucoza.

Dupa ce primesc rezultatele testelor, pacientilor li se recomanda sa le noteze pentru ca valorile diabetului sa fie monitorizate mult mai usor, cu toate ca medicul poate avea propria monitorizare.

Hemoglobina glicata – importanta

Aceste rezultate sunt foarte importante, deoarece diagnosticul si recomandarile corespunzatoare pentru fiecare pacient privind dieta, medicatia si tipul de exercitii fizice, printre altele, vor depinde de aceste date.

Dar exista un al treilea test, cunoscut sub numele de hemoglobina glicozilata, care completeaza informatiile celorlalte analize. Este utilizat pentru a determina daca trebuie luate unele masuri suplimentare pentru a evita posibile complicatii.

Practic, poate fi descrisa ca fiind o masurare a nivelului glicemiei din ultimele trei luni.

De ce este atat de important testul hemoglobinei glicozilate?

Pentru a-i intelege importanta, trebuie sa stiti ca globulele rosii din sange sunt partial compuse din hemoglobina (o proteina). In acelasi timp, glucoza care circula prin fluxul sanguin are capacitatea de a adera la hemoglobina intr-un interval de timp cuprins intre 90 si 120 de zile (echivalentul a trei luni).

Prin urmare, testul hemoglobinei glicozilate masoara cantitatea de glucoza care adera la globulele rosii, rezultatele fiind sub forma de procente. Acest procent (%) indica nivelurile de glicemie din trimestrul anterior datei efectuarii testului.

Indicatiile testarii hemoglobinei glicozilate

Testul pentru hemoglobina glicozilata depinde de incarcarea chimica (electrica) pe molecula de HbA1c, care difera de sarcinile pe celelalte componente ale hemoglobinei. Molecula de HbA1c difera, de asemenea, ca marime de celelalte componente. HbA1c poate fi separat prin incarcare si dimensiune de celelalte componente ale hemoglobinei A din sange printr-o procedura numita cromatografie de lichide de inalta performanta (sau presiune) (HPLC). HPLC separa mixturile (de exemplu, sange) in diversele sale componente, adaugand mixturile in lichide speciale si trecandu-le sub presiune prin coloane umplute cu un material care separa mixtura in diferitele sale molecule componente.

Testarea HbA1c se face pe o proba de sange. Deoarece HbA1c nu este afectat de fluctuatiile pe termen scurt ale concentratiilor de glucoza din sange, de exemplu, cele cauzate de mancare, sangele poate fi recoltat pentru a fi testata hemoglobina glicozilata, fara a se tine cont de momentul in care a fost consumata mancarea. In acest caz, o persoana nu trebuie sa tina post pentru a fi testata.

Cum se efectueaza testarea hemoglobinei glicozilate

Testul hemoglobinei glicozilate nu are nevoie de un echipament complex pentru a fi efectuat. Valorile corespunzatoare sunt de obicei determinate cu o simpla analiza de sange, verificand valoarea specifica rezultata.

In prezent, exista echipamente medicale profesionale capabile sa stabileasca procentajul in urma recoltarii sangelui din capilare.

Cat de des trebuie facut testul

Se recomanda repetarea testului la fiecare trei luni, pentru ca medicul sa poata afla daca monitorizarea diabetului efectuata de pacient a fost efectuata bine sau nu. Acest test ii permite doctorului sa aiba o perspectiva retrospectiva asupra monitorizarii acestei maladii. In urma testarii hemoglobinei glicozilate, rezulta o valoare medie a nivelului de zahar din sange in ultimul trimestru.

In cazul in care acest procentaj a crescut, medicul va lua masurile necesare pentru a evita aceasta tendinta.

Limitari ale testului

Este important de mentionat ca eficacitatea testelor HbA1C poate fi limitata in anumite cazuri. De exemplu:

  • Daca pacientul are hemoragii mari sau cronice, depozitele de hemoglobina pot fi epuizate. Aceasta poate face ca rezultatele testului sa fie fals reduse.
  • Daca sufera de anemie cu deficit de fier, rezultatele testului pot fi fals ridicate.
  • Daca sufera de o alta forma de anemie hemolitica sau daca a avut o transfuzie de sange recenta, acest test nu este util, deoarece rezultatele pot fi fals scazute.

De asemenea, retineti ca intervalul normal al testelor poate varia oarecum intre laboratoare.

Valorile hemoglobinei glicozilate

Testul de hemoglobina glicozilata este o analiza de sange importanta prin care medicul determina cat de bine pacientul si-a tinut sub control diabetul.

Testul hemoglobinei glicozilate arata valoarea medie a glicemiei in ultimele 3 luni si este utilizat impreuna cu testele de monitorizare a glicemiei la domiciliu. Cu ajutorul rezultatelor acestor analize, medicul hotaraste daca este nevoie sau nu de o modificare a tratamentului.

Hemoglobina glicozilata valori normale

Intervalul normal pentru testul HbA1c este sub 5,7% pentru persoanele fara diabet si 5,7% -6,4% pentru cei cu prediabet. In cazul pacientilor care sufera de diabet zaharat, valoarea este de 6,5% sau mai mare. E nevoie ca doua teste separate de hemoglobina glicozilata sa fie de 6,5% pentru a fi stabilit un diagnostic de diabet.

Potrivit unor studii, complicatiile diabetului pot fi amanate sau prevenite daca nivelul de hemoglobina glicozilata poate fi mentinut sub nivelul de 7%. Se recomanda ca tratamentul diabetului sa fie indreptat catre mentinerea nivelului de hemoglobina glicozilata (HbA1c) cat mai aproape de normal (<6%), fara episoade de hipoglicemie (niveluri scazute ale glicemiei).

Hemoglobina glicozilata – frecventa testarilor

Persoanele cu diabet care sunt tratate cu insulina trebuie sa faca acest test de patru ori pe an (la fiecare 3 luni). Testul poate fi necesar mai des cand diabetul nu este bine tinut sub control. Cu toate acestea, testul nu trebuie efectuat mai des de sase saptamani. Cei care nu sunt tratati cu insulina ar trebui sa faca acest test la fiecare 4-6 luni.

Valori hemoglobina glicozilata

  • Daca A1c este 12.0%: Media zilnica de zahar din sange este in jur de (mg / dl): 298.
  • Daca A1c este 11,0%: Media zilnica de zahar din sange este in jur de (mg / dl): 269.
  • Daca A1c este 10,0%: Media zilnica de zahar din sange este in jur de aproximativ (mg / dl): 240.
  • Daca A1c este de 9,0%: Media zilnica de zahar din sange este in jur de (mg / dl): 212.
  • Daca A1c este 8,0%: Media zilnica de zahar din sange este in jur de aproximativ (mg / dl): 183.
  • Daca A1c este de 7,0%: Media zilnica de zahar din sange este in jur de aproximativ (mg / dl): 154.
  • Daca A1c este 6,0%: Media zilnica de zahar din sange este in jur de aproximativ (mg / dl): 126.
  • Daca A1c este 5,0%: Media zilnica de zahar din sange este in jur de aproximativ (mg / dl): 97.

Cauze si simptome ale hemoglobinei glicozilate marite

Un nivel crescut de hemoglobina glicozilata arata ca pacientul are prea mult zahar in sange. Acest lucru inseamna ca prezinta mai multe riscuri sa dezvolte complicatii ale diabetului, cum ar fi probleme grave ale ochilor si picioarelor.

De aceea, pacientul trebuie sa stie ce nivel de hemoglobina glicozilata are si ce poate sa faca  pentru a reduce riscul de complicatii devastatoare. Este absolut esential sa-si verifice in mod regulat nivelul de HbA1c.

Daca nivelul HbA1c este ridicat, poate fi un semn al diabetului, o afectiune cronica extrem de raspandita care poate provoca probleme grave de sanatate, inclusiv boli de inima, boli de rinichi si leziuni nervoase.

Care sunt semnele diabetului

Diabetul de tip 2 poate provoca o gama larga de semne si simptome, cum ar fi:

  • Oboseala chiar si dupa un somn bun
  • Gura uscata (xerostomie)
  • Sete extrema
  • Gandire tulbure
  • Iritabilitate
  • Rani care se vindeca greu sau deloc
  • Vedere incetosata
  • Probleme de somn
  • Urinare excesiva
  • Probleme de natura sexuala
  • Pierdere brusca si neasteptata in greutate

Recunoasterea semnelor

Semnele diabetului zaharat de tip 2 nu pot fi recunoscute intotdeauna cu usurinta, mai ales ca se pot dezvolta lent – sau pot fi confundate cu semnele altor boli sau stari.

De exemplu, setea excesiva poate aparea in timpul zilelor fierbinti de vara, in timp ce oboseala poate fi interpretata drept un semn al imbatranirii sau al stresului. Acest lucru este de nedorit, deoarece, chiar si glicemia mare pe termen scurt (hiperglicemie) afecteaza calitatea vietii.

„Glicemia mare inseamna ca exista o acumulare de glucoza in sange care nu atinge destinatia data in organism”, spune Monet Bland, specialist la Centrul de Diabet Zaharat din Boston. ”Hiperglicemia netratata poate duce la probleme de piele, probleme ginecologice, impotenta, oboseala si vedere incetosata”.

Care ar putea fi complicatiile

Si daca glicemia ridicata provocata de diabet persista pentru mult timp, in cele din urma, pacientul poate dezvolta complicatii, cum ar fi probleme de vedere (retinopatie diabetica), leziuni nervoase (neuropatie diabetica) sau boli de rinichi (nefropatie diabetica) care nu pot fi inversate complet printr-un mai bun control al glicemiei.

Recomandari pentru cei care au hemoglobina glicata mare

Dupa cum am mentionat, testul va arata rezultatele monitorizarii glucozei in ultimele 8-12 saptamani. In cazul in care pacientul are un nivel ridicat de hemoglobina glicozilata (in special mai mare de 8%), medicul trebuie sa schimbe tratamentul, deoarece nu functioneaza asa cum trebuie.

Nivelul de hemoglobina glicozilata poate fi redus prin respectarea planului de gestionare a diabetului de tip 1 sau 2. Acesta poate cuprinde:

  • modificari dietetice
  • activitate fizica
  • medicamente
  • o combinatie intre acestea.

Sfaturi

Pentru a scadea valorile hemoglobinei glicozilate:

  • Primul lucru pe care trebuie sa il verifice medicul este daca pacientul a urmat cu strictete dieta prescrisa si daca urmeaza tratamentul farmacologic. In mod foarte frecvent, problema este la pacienti, deoarece nu respecta indicatiile medicului.

Exercitii fizice pentru pierderea in greutate

  • Un alt factor de studiat este activitatea fizica realizata de pacient si greutatea acestuia. Cresterea dozei de medicamente sau incercarea unui alt tip de tratament nu este intotdeauna necesara. De multe ori, pacientul trebuie doar sa piarda in greutate si sa urmeze o rutina continua de exercitii fizice.
  • De asemenea, medicul va verifica orice circumstanta care ar putea afecta rezultatul, cum ar fi consumul de bauturi alcoolice, deficienta de fier, deficitul de acid folic sau deficienta de vitamina B12.

Informatii utile

Persoanele pot alege dintr-o varietate de clinici, laboratoare si alte unitati sanitare pentru a efectua aceasta analiza.

Hemoglobina glicozilata pret

Pretul unui astfel de test difera in functie de clinica si este cuprins intre 35 si 45 de lei.

Hemoglobina glicozilata decontata

Potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), decontarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c) se face in functie de serviciile realizate, in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie la nivelul caselor de asigurari de sanatate.

 

Referinte:

  1. https://www.webmd.com/diabetes/guide/glycated-hemoglobin-test-hba1c
  2. https://www.emedicinehealth.com/hemoglobin_a1c_hba1c/article_em.htm#facts_and_definition_of_hemoglobin_a1c_hba1c
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/9731-glycolated-hemoglobin-test-a1c
  4. https://insulclock.com/en/glycated-hemoglobin-and-its-importance-to-diabetes/
  5. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/a1c-test/about/pac-20384643
  6. https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/guide/symptoms/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma