Hemangioamele sunt formatiuni noncanceroase ale vaselor de sange. Aflati cum apare si cum se trateaza un hemangiom din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este hemangiomul?
  2. Tipuri de hemangioame
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Cum se trateaza?
  7. Complicatii

Ce este hemangiomul?

Hemangiomul este un semn din nastere, cu un aspect rosu stralucitor. Acesta apare la nastere sau in prima sau a doua saptamana de viata. Arata ca o formatiune gumata si este alcatuita din mai multe vase de sange care se acumuleaza in piele.

Hemangiomul tip capsuna

Un hemangiom poate aparea oriunde pe corp, insa cel mai frecvent apare pe fata, scalp, piept sau spate. Hemangioamele externe sunt, de fapt, semne rosii care isi fac aparitia pe suprafata pielii. Unele dintre ele poarta denumirea de ”hemangiom tip capsuna” pentru ca au un aspect rosu aprins si o textura specifica celebrului fruct.

De obicei, tratamentul pentru hemangiomul bebelusului (hemangiom infantil) nu este necesar, deoarece acesta isi pierde din intensitate in timp. In cazul unui copil care dezvolta un hemangiom in perioada copilariei, de obicei, urmele nu devin vizibile pana la varsta de 10 ani. Unele persoane pot solicita tratament daca un hemangiom afecteaza vederea, respiratia sau alte functii ale organismului.

Tipuri de hemangioame

Hemangiomul este un tip de tumora benigna care afecteaza vasele de sange si care apare atunci cand se dezvolta prea multe vase de sange. Hemangioamele tind sa apara in primele saptamani de dupa nastere. Unele isi fac aparitia dupa mai mult, deoarece se afla mai adanc in piele (hemangiom subcutanat).

Hemangiom la bebelusi

Hemangioamele infantile superficiale cresc cel mai repede, de obicei, intre varsta de 1-3 luni. De obicei, ajung la 80% din dimensiunea lor totala la varsta de 3 luni, in timp ce majoritatea isi termina procesul de dezvoltare pana la varsta de 5 luni.

De obicei, aceste formatiuni benigne incep sa se miscoreze atunci cand copilul are aproximativ 12-15 luni, iar majoritatea dispar intre varsta de 3 si 10 ani.

Hemangioamele se pot dezvolta oriunde pe piele, insa cel mai frecvent isi fac aparitia pe cap, gat si trunchi. Unele persoane s-ar putea confrunta cu anumite complicatii, cum ar fi durerile si ulceratiile.

Hemangiom – incidenta

Cercetatorii nu cunosc cat de raspandite sunt hemangioamele in randul bebelusilor, insa se estimeaza ca acestea afecteaza 4-10 la suta dintre nou-nascuti si copii.

Fetitele sunt mai predispuse la aparitia unui hemangiom decat baietii. De asemenea, aceste formatiuni apar mai frecvent la copiii caucazieni, iar bebelusii nascuti prematur prezinta riscuri mai mari de a dezvolta un hemangiom decat copiii nascuti la termen. In plus adancimea, dimensiunea si forma acestui semn vor varia in functie de caz.

Exista diferite tipuri de hemangiom.

Hemangiom capilar

Hemangioamele capilare apar pe suprafata pielii (hemangiom plan) atunci cand se dezvolta o multime de vase mici de sange numite capilare. Aceste capilare sunt mentinute in acelasi loc de catre tesutul conjunctiv. Daca grupul de vase de sange este mare, hemangiomul poate fi usor ridicat si poate avea o textura spongioasa. Acesta tip de hemangiom ii afecteaza cel mai des pe copii.

Hemangiom cavernos

Hemangioamele cavernoase afecteaza vasele de sange aflate in straturile mai profunde ale pielii. Ele apar atunci cand vasele de sange mai mari se dilata sau se largesc. Aceste vase de sange nu sunt apropiate foarte strans unul de celalalt, iar hemangiomul cavernos se dezvolta atunci cand sangele umple spatiile dintre vase.

Hemangiom capilar lobular

Hemangiomul capilar lobular apare atunci cand exista atat de multe vase de sange incat acestea formeaza o umflatura. Acest tip de hemangiom poate sangera usor.

Hemangiom la adulti

Persoanele mai mari de 30 de ani dezvolta adesea un angiom-cireasa, cunoscut si sub denumirea de angiom Campbell de Morgan.

Exista si alte tipuri de hemangiom, care pot aparea in interiorul corpului, de exemplu un hemangiom hepatic.

Hemangiom osos

Hemangiomul osos se dezvolta de obicei la nivelul coloanei vertebrale.

Marime si forma

Unele hemangioame sunt mici, in timp ce altele acopera o suprafata destul de mare. Hemangioamele apar de cele mai multe ori sub forma unei singure leziuni cu o forma clara. In unele cazuri, leziunea poate fi mai extinsa si poate avea o forma mai rupta. Rareori, pot aparea in mai multe locuri de pe piele.

Dupa ce hemangiomul apare pentru prima data, dimensiunea si cantitatea de alimentare a vaselor de sange creste rapid. Apoi tinde sa stagneze. Dupa cativa ani, de multe ori incepe sa se micsoreze.

Cauze

Hemangiom pe piele

Hemangioamele pielii se dezvolta atunci cand vasele de sange se inmultesc intr-o anumita zona a corpului. Expertii in domeniu nu cunosc motivul pentru care vasele de sange se grupeaza astfel, insa cred ca hemangiomul este cauzat de anumite proteine ​​produse in placenta in timpul gestatiei (perioada in care copilul se afla in pantec).

Hemangioamele pielii se pot forma in stratul superior al pielii sau in stratul gras de dedesubt, care poarta denumirea de strat subcutanat. La inceput, un hemangiom poate avea aspectul unui semn din nastere, rosu, aparut pe piele. Incet, insa, acesta incepe sa iasa din piele si sa ramana la suprafata. Cu toate acestea, de obicei hemangioamele nu sunt prezente inca de la nastere.

Hemangiom pe ficat

Hemangioame ficatului (hemangioame hepatice) se formeaza in interiorul si pe suprafata ficatului. Se considera ca hemangioamele non-infantile ale ficatului sunt sensibile la estrogen.

In timpul menopauzei, multor femei li se prescrie estrogen de inlocuire pentru a minimiza simptomele cauzate de scaderea nivelului lor natural de estrogen.

Acest exces de estrogen poate stimula cresterea hemangioamelor hepatice. De asemenea, sarcina si uneori pastilele contraceptive orale pot creste dimensiunea hemangioamelor.

Factori de risc

Hemangioamele apar mai des la bebelusii de sex feminin, albi si la cei nascuti prematur.

Simptome

Un hemangiom poate fi observat inca de la nastere, insa de cele mai multe ori apare in primele cateva luni de viata. La inceput se prezinta ca un semn rosu plat si poate aparea oriunde pe corp, insa cel mai frecvent pe fata, scalp, piept sau spate. De obicei, un copil are un singur astfel de semn. Exista posibilitatea ca unii copii sa dezvolte mai multe.

In primul an de viata a copilului, acest semn rosu creste rapid, dezvoltandu-se intr-o umflatura spongioasa, cu aspect cauciucat, care iese din piele. Hemangiomul intra apoi intr-o faza de repaus si, in cele din urma, incepe sa dispara treptat.

Multe hemangioame dispar pana cand copilul ajunge la varsta de 5 ani, iar majoritatea dispar pana la varsta de 10 ani. Pielea poate fi usor decolorata sau ridicata dupa disparitia hemangiomului.

In organele interne

Hemangioame din interiorul corpului prezinta simptome specifice organului afectat. De exemplu, un hemangiom care afecteaza tractul gastro-intestinal sau ficatul poate produce simptome precum:

  • greata
  • varsaturi
  • disconfort abdominal
  • pierderea poftei de mancare
  • o senzatie de plenitudine in abdomen

Cand este necesara vizita la medic

Medicul copilului va monitoriza hemangiomul in timpul verificarilor de rutina. Contactati medicul copilului daca hemangiomul sangereaza, provoaca dureri sau pare infectat.

Cautati ingrijiri medicale daca acest semn afecteaza vederea, respiratia, auzul etc.

Diagnostic

In majoritatea cazurilor, un medic poate diagnostica un hemangiom doar privindu-l. De obicei, nu necesita nicio investigatie sau tratament suplimentar. In aproape toate situatiile, hemangioamele se micsoreaza si dispar pana cand copilul atinge varsta de 5-10 ani.

Dupa ce dispar, pot lasa semne precum:

  • o zona cu piele usor deschisa la culoare
  • vase mici de sange
  • piele intinsa prezentand riduri
  • o usoara deformare a pielii

Operatia estetica poate imbunatati de cele mai multe ori orice efecte nedorite.

Cum se trateaza?

De obicei, un singur hemangiom nu necesita tratament pentru ca va disparea de unul singur, cel mai probabil. Cu toate acestea, in unele cazuri poate fi nevoie de tratament. Cele care au nevoie de terapie sunt hemangioamele pielii care dezvolta ulceratii sau rani sau care sunt in zone vizibile de pe fata, cum ar fi buza.

Tratament hemangiom

Printre variantele de tratament se numara:

Betablocantele

  • Propranolol oral: Propranololul oral este prima alegere in cazul hemangioamelor care au nevoie de tratamente sistemice. Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA (FDA) a aprobat utilizarea hemangeolului (clorhidrat de propranolol oral) in 2014.
  • Betablocantele topice, cum ar fi gelul cu timolol: Aceste betablocante pot fi utilizate pentru a trata hemangioamele mici, superficiale. De asemenea, pot avea un rol in tratarea hemangioamelor mai mici care prezinta ulceratii. Acest medicament este considerat in general sigur atunci cand este utilizat in mod corespunzator sub ingrijirea unui specialist in medicina.

Medicamente cu corticosteroizi

Corticosteroizii pot fi injectati intr-un hemangiom pentru ca acestia sa nu mai creasca si pentru a opri inflamatia.

Steroizii sistemici, cum ar fi prednisonul si prednisolonul, nu se mai folosesc de obicei. Cu toate acestea, steroizii pot fi recomandati celor care nu pot lua alte medicamente, cum ar fi betablocantele, care sunt mai utilizate in mod obisnuit.

Tratament cu laser

Doctorul poate apela la tratamentul cu laser pentru a indeparta hemangioamele de pe straturile superioare ale pielii. In unele cazuri, chirurgul poate utiliza tratament cu laser pentru a reduce roseata pielii si pentru a-i imbunatati aspectul.

Gel medicamentos

Gelul medicamentos denumit becaplermin (Regranex) a fost utilizat in cadrul unor studii ca tratament pentru hemangioamele cronice ulcerate. Aceasta substanta, insa, vine la pachet cu un risc de cancer in cazul persoanelor care o folosesc in mod repetat. Din aceasta cauza, este recomandat sa discutati cu doctorul sau farmacistul despre riscurile administrarii medicamentelor.

Scapa de hemangiom prin interventie chirurgicala

Medicul poate lua in considerare interventia chirurgicala daca hemangiomul este suficient de mic incat poate fi indepartat prin operatie. In cadrul procedurii, chirurgul taie tumora si inchide rana folosind cusaturi.

Cu toate acestea, pot aparea si eventualele complicatii precum sangerarea si posibilitatea ca hemangiomul sa revina.

Hemangiom tratament naturist

In general, oamenii ar trebui sa evite, pe cat posibil, zgarierea sau razuirea unui hemangiom, deoarece acest lucru poate provoca o sangerare sau formarea unei ulceratii.

Urmatoarele sfaturi pot fi de mare ajutor:

  • preveniti uscarea zonei in care se afla hemangiomul evitand sapunurile si folosind creme simple de protectie
  • tineti hemangiomul departe de contactul cu soarele
  • folositi o protectie solara cu factor mare
  • mergeti la medic daca se formeaza un ulcer sau apar alte modificari

Daca un hemangiom incepe sa sangereze:

  • apasati pe zona afectata cu o carpa curata timp de cel putin 5 minute
  • solicitati ajutor medical daca sangerarea nu se opreste

Daca se formeaza o ulceratie:

  • cautati ajutor medical
  • spalati in mod regulat zona cu apa calda simpla si evitati sa o frecati
  • lasati ulceratia sa se usuce natural inainte de a o acoperi cu un pansament non-lipicios

Complicatii

Ocazional, un hemangiom se poate rupe si astfel poate aparea o leziune. Aceasta poate duce la durere, sangerare, cicatrizare sau infectie. In functie de locul in care se afla hemangiomul, acesta poate afecta vederea, respiratia, auzul copilului, insa acest lucru este rar.

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemangioma/symptoms-causes/syc-20352334
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/311871.php
  3. https://www.healthline.com/health/hemangioma
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Vezi comentariile

  • Buna ziua am un baietel de 7 luni care are hemangion plan pată de vin pe toată fata si inspatele capului cum se mai numeste ce este de facut

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma