Gura uscata este o afectiune rezultata din scaderea volumului de saliva din gura. Gura uscata este, de asemenea, denumita xerostomie. Aflati mai multe despre aceasta boala, dar si despre cauzele si tratamentul ei din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este xerostomia?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Preventie

Ce este xerostomia?

Insuficienta salivara este o problema frecventa care pare a fi ceva mai mult decat un mic inconvenient. Insa ea nu trebuie ignorata. Persistenta uscaciunii gurii poate sa afecteze modul in care percepeti gustul alimentelor si chiar starea de sanatate a dintilor. Desi multe lucruri pot sa provoace uscaciunea gurii, ea este frecvent provocata de efectele secundare ale medicamentelor. Saliva indeplineste mai multe functii. Cel mai usor de observat este faptul ca saliva inlesneste vorbirea.

Gura uscata si disfunctia glandelor salivare pot produce anxietate semnificativa, tulburari permanente ale gurii si ale gatului si pot afecta calitatea vietii unei persoane.

Cat de intalnita este xerostomia?

Gura uscata afecteaza aproximativ 10% din populatia lumii si tinde sa fie mai raspandita la femei decat la barbati. Tulburarile productiei de saliva afecteaza varstnicii si cei care iau cel mai frecvent medicamente pe baza de prescriptie medicala sau fara prescriptie.

Care este rolul salivei?

Saliva este o parte esentiala a unei guri sanatoase. Proprietatile lubrifiante ale salivei asigura confortul si protejeaza tesuturile orale de ulceratii, rani si alte miscari de frictiune care insotesc alimentatia si vorbirea normala. Saliva neutralizeaza acizii si ajuta la apararea impotriva cariilor dentare si a amenintarilor bacteriene, virale sau fungice.

Saliva ajuta la digerarea alimentelor si ajuta la remineralizarea dintilor. Ea este, de asemenea, un factor foarte esential pentru capacitatea unei persoane de a simti gustul, deoarece actioneaza ca un solvent pentru stimulii gustului. Cand volumul salivei este insuficient, toate aceste functii sunt afectate. De asemenea, aceasta face inghititul mai usor si ajuta la digestie.

Substantele minerale care se gasesc in saliva ajuta la vindecarea cariilor dentare, iar saliva previne cariile prin:

  • spalarea dintilor de resturi alimentare si de placa dentara
  • limitarea cresterii bacteriene care poate dizolva smaltul dintilor
  • neutralizarea acizilor daunatori din cavitatea bucala

Fluorurile se dizolva in saliva pentru a ajuta la imbunatatirea proprietatilor de protectie impotriva cariei ale salivei.

Un adult sanatos produce aproximativ 1,8 l de saliva. Productia de saliva trece in general neobservata pana in momentul cand se produce prea putina. Rezultatul este uscarea gurii (xerostomia).

Cauze

Medicamentele

La un moment dat, uscaciunea gurii s-a crezut a fi parte din procesul de imbatranire. Se recunoaste acum ca majoritatea cazurilor de gura uscata sunt legate de medicamentele utilizate de varstnici si nu de batranete. Multe medicamente obisnuite, inclusiv unele produse care se distribuie fara prescriptie medicala, au ca efect secundar uscarea gurii.

Printre medicamentele care pot duce cel mai usor la aparitia problemelor sunt:

  • antidepresivele
  • antihipertensivele
  • antidiareicele
  • relaxantele musculare
  • medicamentele pentru tratamentul incontinentei urinare
  • medicamentele pentru boala Parkinson

Tratamentele pentru combaterea cancerului

O alta cauza a uscaciunii gurii este tratamentul impotriva cancerului. Chimioterapicele pot schimba compozitia salivei si cantitatea in care este produsa, iar radioterapia administrata la cap si gat poate afecta glandele salivare.

Leziunile nervoase

Leziunile nervilor din regiunea capului si gatului produse in urma unui traumatism sau unei interventii chirurgicale pot si ele sa aiba ca rezultat uscarea gurii. Alte tulburari care pot duce la o gura uscata cuprind:

Sindromul Sjogren este o boala autoimuna diagnosticata rar, caracterizata prin uscaciunea gurii si a ochilor. Afectiunile autoimune sunt cunoscute pentru producerea anormala de anticorpi suplimentari in sange, proteine care ataca diferite tesuturi, glande sau organe ale corpului. Din pacate, aceasta dereglare a sistemului imunitar, in care anticorpii indreptati gresit catre organele care functioneaza normal, tinde sa duca la inflamarea tesuturilor.

Fumatul

In plus, fumatul sau mestecatul de tutun pot afecta producerea de saliva, agravand uscarea gurii. Sforaitul si respiratul cu gura deschisa contribuie si ele la aceasta problema.

Tulburarile alimentare

Tulburarile de alimentatie, cum ar fi bulimia si anorexia, sunt alti factori de risc pentru dezvoltarea xerostomiei. Productia salivara poate fi scazuta daca un canal salivar majora devine blocata din cauza unei pietre salivare sau a unei infectii. Alti factori de risc includ:

Boala Alzheimer si boala Parkinson duc adesea la deshidratare, ceea ce face ca o persoana sa fie in mod constant expusa riscului de gura uscata.

Dificultate in respiratie

Respiratia scurta poate fi cauzata de un atac de panica sau de anxietate care pot provoca uscarea gurii. Dar scurtarea respiratiei poate fi, de asemenea, un indicator al unor probleme grave respiratorii sau circulatorii (cum ar fi un atac de cord).

Sarcina

Gura uscata apare adesea in timpul sarcinii sau alaptarii din cauza deshidratarii si a modificarilor hormonale si este adesea insotita de greata.

Pacientii cu apnee obstructiva

Cei supusi tratamentului pentru sindromul de apnee obstructiva in somn pot, de asemenea, sa aiba gura uscata. Acest lucru apare, in general, din cauza oricarora dintre urmatoarele:

  • dormitul cu gura deschisa
  • aerul neumidificat

Consumul de droguri recreationale

Consumul de metamfetamina poate provoca gura uscata severa si deteriorarea dintilor. Marijuana poate provoca, de asemenea, xerostomie.

Simptome

  • senzatia de uscaciune in gura
  • senzatie de gat uscat
  • saliva pare vascoasa si atoasa
  • ulceratii sau piele crapata la colturile gurii
  • halena
  • dificultati de vorbire sau inghitire
  • senzatie de arsura sau de gadilat pe limba
  • gust alterat
  • placa dentara abundenta pe dinti
  • carii dentare sau boli gingivale avansate
  • senzatie frecventa de sete
  • gura si limba uscata noaptea
  • buze crapate
  • raguseala
  • ochi uscati
  • dureri de cap, ameteli
  • greata
  • tuse persistenta
  • pasaje nazale uscate
  • dificultate la purtarea protezelor
  • limba alba care indica o infectie fungica cum ar fi candidoza
  • arsuri, senzatii de durere sau furnicaturi la nivelul gurii, limbii sau gatului
  • gingii rosii, sangerande, gingivita si parodontita
  • dilatarea dintilor – in special in jurul gingiei sau la nivelul radacinilor

Ce poate semnala prezenta unei infectii fungice?

Infectiile fungice care apar la o persoana cu gura uscata pot fi asociate cu o alta boala sau tulburare de baza cum ar fi boala Addison, HIV sau diabetul. Cel mai comun semn al infectiei fungice a gurii este arsura limbii sau aparitia unei placi albe sau negre pe limba sau pe tesuturile moi ale gurii. Frecvent, o gura uscata se poate manifesta mai ales pe timpul noptii, in timpul somnului, in special in cazul celor care respira pe gura.

Diagnostic

Ce specialisti trateaza xerostomia?

Tipul de medic care trebuie sa trateze uscaciunea gurii depinde de cauza xerostomiei. O persoana care observa simptome de gura uscata trebuie sa fie consultata mai intai de medicul dentist. Stomatologul va afla informatii despre medicamentele administrate, istoricul de sanatate, stilul de viata, dieta, dar si alte lucruri care ar putea duce la uscarea gurii. Acestia vor efectua apoi o examinare intraorala pentru a confirma fluxul salivar diminuat si pentru a determina efectele pe care le-a avut asupra danturii si a tesuturilor orale.

Daca se constata existenta disfunctiei glandelor salivare, medicul dentist poate sa ia legatura cu un medic ORL-ist specializat in tulburarile glandelor salivare pentru a ajuta la imbunatatirea starii pacientului.

Cum este diagnosticata gura uscata de catre specialisti?

Cand se observa gura uscata, medicul stomatolog poate fi de ajutor in determinarea cauzei xerostomiei si in obtinerea unui diagnostic adecvat. Diagnosticul va ajuta la elaborarea unui plan de management si tratament. Medicul dentist va verifica principalele glande si canale salivare pentru a verifica eventualele blocaje si poate masura atat fluxul salivar stimulat, cat si cel nesimulat. De asemenea, specialistul poate verifica si buzele, limba si tesuturile orale.

Uneori un pacient se va plange care are gura uscata chiar daca fluxul salivar este adecvat. Deoarece simptomele de gura uscata variaza foarte mult de la individ la individ, tratamentele pot varia, de asemenea. Uneori se administreaza tratamente pentru cazurile prelungite si cronice de gura uscata, chiar si fara semne clinice de schimbari aparute la nivelul gurii. Medicul stomatologul poate fi un real ajutor in oferirea de informatii specifice pentru tratarea xerostomiei.

Diagnosticarea sindromului Sjogren

In cazul in care medicul dumneavoastra suspecteaza ca gura uscata este cauzata de sindromul Sjogren, un mic esantion de celule (biopsie) extras din glandele salivare aflate in buza poate fi trimis spre testare.

Tratament

Cei care cauta tratament pentru gura uscata doresc probabil anumite remedii care sa le ofere confort si usurare. Cele mai multe dintre acestea sunt tratamente eliberate fara prescriptie medicala.

Remediile pentru xerostomie pote fi impartite in urmatoarele patru categorii:

  • produse de conservare a salivei
  • inlocuitori de saliva
  • produse care stimuleaza productia de saliva
  • produse de prevenire a cariilor si a infectiei cu Candida

Produse de conservare a salivei

Daca productia de saliva este scazuta, trebuie sa faceti tot posibilul sa mentineti tesuturile orale cat mai umede si sa limitati consumul produselor care pot usca gura. Cei care sufera de gura uscata ar trebui sa incerce sa respire pe nas cat mai mult posibil si sa limiteze respiratia pe gura.

Evitarea cofeinei, a alcoolului si a tutunului este foarte importanta. Folosirea unui umidificator pentru a oferi cat mai multa umiditate intr-o camera sau langa pat poate fi utila, in special in timpul somnului. Nu utilizati antihistaminice sau decongestive, deoarece acestea pot usca gura, de asemenea.

Inlocuitorii de saliva

Exista multe remedii care ajuta la asigurarea umezelii orale pe care o ofera saliva. Acestea includ consumul mai frecvent pe parcursul zilei de apa potabila, in special in timpul meselor.

Consumarea unor cuburi de gheata pe parcursul zilei va ajuta la mentinerea umiditatii orale pentru cat mai mult timp posibil. O apa de gura poate fi de ajutor, dar poate fi si daunatoare. Atunci cand cumpara o apa de gura, o persoana cu xerostomie trebuie sa aleaga un produs care nu contine alcool pentru ca produsele pe baza de alcool vor produce uscarea gurii.

Inlocuitorii artificiali de saliva si lubrifiantii orali care contin glicerina vor oferi un real ajutor in timpul hranirii si a vorbirii. Acestia nu vindeca xerostomia, ci ofera o ameliorare a simptomelor. Ingrijirea buzelor cu un balsam poate fi de asemenea utila.

Produse care stimuleaza productia de saliva

Guma de mestecat poate ajuta la stimularea fluxului salivar, dar este important sa nu mestecati guma sau bomboane care contin zahar pentru ca veti fi expusi unui risc mai mare de a dezvolta carii.

Picaturile de lamaie fara zahar, pastilele sau alte bomboane tari pot ajuta, de asemenea, la stimularea glandelor salivare. Alte remedii includ medicamente care ajuta la cresterea debitului salivar, cum ar fi pilocarpina si cevimelina. Aceste medicamente trebuie, insa, evitate de catre persoanele care sufera de astm sau glaucom.

Prevenirea cariilor si a infectiei cu Candida

Cariile, gingivita, boala parodontala si infectiile fungice sunt complicatii frecvente ale gurii uscate. Persoana afectata trebuie sa includa o dieta cu continut scazut de zahar si sa inceapa utilizarea zilnica a tratamentelor cu fluoruri si a clatirilor antimicrobiene pentru a combate efectele gurii uscate asupra dintilor si tesuturilor orale.

Prescrierea pastelor de dinti care contin mai mult fluor, calciu si fosfat va ajuta la protejarea si remineralizarea dintilor atunci cand este necesar. Vizitele frecvente la medicul dentist sunt necesare pentru a ajuta la gestionarea acestor complicatii.

Deoarece persoanele cu gura uscata dezvolta adesea infectii fungice, cum ar fi candidoza (candidoza orala), ele pot necesita tratament antifungic topic. Protezele dentare contin adesea infectii fungice, astfel incat acestea trebuie sa fie inmuiate zilnic in clorhexidina sau inalbitor 1%.

Tratament naturist

Multe plante pot ajuta la stimularea productiei de saliva si la ameliorarea temporara a gurii uscate, printre care:

  • Aloe vera (Aloe barbadensis). Gelul din frunzele de aloe vera este hidratant pentru gura.
  • Ghimbirul (Zingiber officinale). Ghimbirul este un bine-cunoscut sialagog din plante. Acest lucru inseamna ca ajuta la stimularea productiei de saliva, fiind de real ajutor in tratarea gurii uscate.
  • Ardeiul dulce (Capsicum annuum). Conform unor studii facute in 2011 si in 2017, ardeii dulci stimuleaza productia de saliva.

Preventie

Nu exista nicio metoda de prevenire a gurii uscate, ci doar a efectele secundare ale acesteia. Este vital ca xerostomia sa fie detectata, diagnosticata si tratata cat mai curand posibil pentru a evita consecintele devastatoare ale gurii uscate cronice asupra sanatatii dentare si generale.

Referinte:

  1. https://www.medicinenet.com/dry_mouth/article.htm
  2. https://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-health-dry-mouth#1
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-mouth/symptoms-causes/syc-20356048
  4. https://www.oracoat.com/pages/natural-dry-mouth-treatments-remedies
  5. https://www.healthline.com/health/dry-mouth-remedies
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma