Globul Hystericus defineste senzatia de nod in gat, de obicei fiind vorba de o cauza psihologica. Iata care pot fi cauzele, factorii declansatori, cum se diferentiaza de alte probleme si ce tratament exista.

Cuprins:

1. Ce este Globul Hystericus?
2. Cauze
3. Semne si simptome
4. Diagnosticare
5. Tratament

Ce este Globul Hystericus?

Globul Hystericus este o senzatie constanta sau intermitenta de nod in gat sau ca este ceva blocat in gat. Nu este dureros si nu este asociat cu disfagia sau cu durerile la inghitire. Diagnosticul nu poate fi pus daca exista anomalii structurale, mucoase sau de motilitate semnificativa ale faringelui sau esofagului.

Este un simptom al unor tulburari fizice precum laringita de reflux, precum si un semn clasic al nevrozei isterice, o tulburare psihosomatica ce e caracterizata printr-o schimbare sau pierdere a functiei fizice (cum ar fi vedere incetosata sau paralizia picioarelor) care sugereaza o tulburare fizica, dar in schimb este o expresie a unui conflict sau a unei nevoi psihologice.

Senzatia de nod in gat este considerata a fi destul de comuna, dar nu exista suficiente studii fiabile si actualizate pentru a oferi un numar specific de persoane afectate. Aproximativ 4% dintre persoanele care au o afectare ORL au senzatie de nod in gat. Afecteaza in egala masura femeile si barbatii. Este mai frecvent la persoanele de varsta medie, dar senzatia poate afecta pe oricine de orice varsta.

Cauze

Cauzele pentru Globul Hystericus pot fi diferite de la un individ la altul. O cauza comuna este cresterea tensiunii in muschii gatului. Poate fi, de asemenea, iritarea sau umflarea tesuturilor care acopera gatul sau o perceptie modificata a modului in care se simte gatul. Globul Hystericus poate fi asociat cu:

  • stresul si anxietatea – cand apar sentimente sau emotii puternice;
  • reflux de acid – refluxul laringofaringian, denumit si „reflux silentios” este o afectiune in care acizii din stomac circula pe tractul digestiv si ajung in gat (refluxul de acid din stomac provoaca iritarea gatului, care este resimtita drept disconfort, iar acidul provoaca, de asemenea, o crestere a tonusului la nivelul sfincterului esofagian superior (UES), ceea ce duce la o senzatie anormala in gat – spasm cricofaringian);
  • spondilita cervicala – unii pacienti cu aceasta afectiune pot suferi de Globul Hystericus din cauza tensiunii crescute in muschii gatului.

Alte cauze pot include reactii adverse la medicamente sau alte probleme medicale, cum ar fi o glanda tiroidiana marita. Alte afectiuni obisnuite care pot provoca o senzatie de nod in gat includ:

  • tensiune musculara;
  • pierderea coordonarii musculare;
  • exces de mucus in gat etc.

Semne si simptome

Principalul simptom este o senzatie de nod in gat sau ca si cum ceva ar bloca gatul. Senzatia poate disparea la inghitirea alimentelor sau a lichidelor, dar poate deveni mai severa atunci cand incercati sa inghititi saliva sau pastile. Nu exista nicio pierdere in greutate asociata. Un alt simptom este nevoia de curatare frecventa a gatului si persoana in cauza simte nevoia de a inghiti. Poate fi, de asemenea, o schimbare a calitatii vocii (de exemplu, raguseala).

In mod obisnuit, nu exista rezultate anormale la examinarea gatului, desi pot exista semne de umflare a laringelui asociate refluxului. Principalul simptom, senzatia unei mase in gat, tinde sa apara si sa treaca. De obicei, se simte in zona din fata a gatului si se poate deplasa in jur, de obicei in sus sau in jos. De obicei nu exista durere in gat.

Globul Hystericus ar putea fi un semn al unei alte probleme?

Multe persoane cu Globul Hystericus sunt ingrijorate ca ar putea fi un semn al unei alte probleme, in special a unui cancer. Senzatia de nod in gat trebuie diferentiata de o dificultate de inghitire (disfagie). Cand mancam, mancarea trece din gura, in jos spre esofag, in stomac si apoi in intestinul subtire si gros. Pentru persoanele cu disfagie, exista o intarziere in trecerea lichidelor sau a solidelor din gura, in josul gatului si spre stomac. O persoana cu disfagie va observa ca alimentele, in special cele solide, simt ca se blocheaza pe masura ce inghit.

Exista o serie de probleme care pot duce la simptomul disfagiei. Poate fi vorba de o problema cu procesul de inghitire, de la gura pana la esofag. Uneori poate fi foarte dificil de facut diferenta dintre senzatia de nod in gat si disfagie.

Globus Hystericus nu este o problema imaginara. Poate fi o afectiune legata de anxietate, care poate duce la efecte fizice, iar un nod in gat este un simptom comun al supraincarcarii cu stres.

Diagnosticare

Globus Hystericus este de obicei diagnosticat prin examinare fizica, chestionare medicale si intrebari despre simptomele din gat. Aceste discutii pot sugera posibile cauze ale nodului in gat. Este posibil sa fie necesara o examinare a urechilor, nasului – pentru a exclude orice cauza fizica.

Nu exista niciun consens in ceea ce priveste modalitatea de diagnostic si gestionare a globului faringian. Poate fi vorba de endoscopii, radiografie cu bariu sau o combinatie a acestor metode. Endoscopie nazala se face de obicei in clinica folosind o camera flexibila cu fibra optica ce se introduce prin nas pentru a vizualiza nasul, gatul si corzile vocale. Radiografia cu bariu se face in sectia de radiologie. Vi se cere sa beti un preparat care contine sulfat de bariu, care este un compus care apare pe razele X. Razele X urmaresc acest produs prin sistemul digestiv superior si sunt folosite pentru a ajuta la observarea anomaliilor din esofag si stomac.

Endoscopia rigida implica examinarea gatului, a corzilor vocale si a tubului alimentar sub un anestezic general.

Tratament

Senzatia de nod in gat nu necesita in general tratament. Acest lucru este din cauza faptului ca medicii si cercetatorii nu sunt siguri care este cauza, iar la majoritatea oamenilor, senzatia se va reduce rapid. Pentru multe persoane cu senzatie de globus, explicarea simptomelor poate fi tot ceea ce este necesar. Doar faptul ca stiu ca nu au o problema grava de baza precum cancerul poate fi foarte linistitor. La multe persoane, problema se reduce singura cu timpul. Pentru altii, se pot sugera diverse tratamente. Unele dintre cauzele senzatiei la nivelul gatului sunt tratabile. Daca medicul descopera ca una dintre aceste afectiuni este responsabila pentru senzatia de Globul Hystericus, tratamentul poate ajuta la reducerea senzatiei.

Depresia, anxietatea, probleme emotionale si alte probleme de sanatate mintala provoaca uneori senzatie de globus. Terapia sau tratamentul cu antidepresive pot ajuta la tratarea problemelor care stau la baza acestui sentiment.

Medicamentele antiacide si medicamente de reflux pe baza de reteta pot ajuta la reducerea refluxului acid. Cand acest lucru este tratat, senzatia de nod in gat ar trebui sa se reduca.

Exemple de tratamente includ:

  • fizioterapie pentru muschii din jurul gatului – daca tensiunea musculara provoaca senzatia, este posibil sa fie nevoie de terapie musculara pentru a reduce rigiditatea si tensiunea.
  • tratament pentru secretiile nazale – de exemplu, tratament cu spray nazal;
  • tratamentul pentru reflux acid, inclusiv medicamente antiacide si medicamente care suprima acidul;
  • renuntarea la fumat;
  • tratamente pentru stres – acestea pot include pastile antidepresive sau terapie cognitiv comportamentala.

Alte sfaturi

Uneori, pur si simplu daca mancati si inghititi mancarea poate fi util pentru a reduce senzatia. Consuma mai multa apa, minimum 1,5 litri pe zi, pe langa orice ceai / cafea / alte bauturi. Inghitirea continua este benefica, deoarece inghitirea ajuta la relaxarea gatului. Evitati sa beti mai mult de 4 cani de cafea / ceai / cola pe zi. Nu numai ca aceste bauturi au un efect de uscare a gatului, dar pot actiona ca un diuretic, provocand pierderi suplimentare de apa din corp prin urina. Opriti orice obiceiuri rele, cum ar fi strigaturile, ridicarea vocii sau curatarea gatului (dresul vocii). Aceste comportamente creeaza tensiune inutila in gat si pot duce la senzatie de nod in gat.

Referinte:
(1) Globus sensation: Causes of a lump in the throat, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320245.php
(2) Globus Sensation, link: https://patient.info/digestive-health/difficulty-swallowing-dysphagia/globus-sensation
(3) What is globus?, link: https://www.uclahealth.org/esophageal-center/globus-pharyngeus
(4) Globus pharyngeus: A review of its etiology, diagnosis and treatment, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3360444/#!po=32.6087

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma