Totul despre Ginkgo Biloba – beneficii, rol, contraindicatii

Inca de cand calugarii budisti i-au descoperit  beneficiile, Ginkgo Biloba a fost considerat un arbore ales, fiind numit si „bradul sacru“, frunzele si fructele avand un scop terapeutic de sute de ani. Avand o astfel de prezentare, este greu sa nu ne oprim asupra lui, de aceea va invitam sa aflati din acest articol totul despre Ginkgo Biloba.

Cuprins:

  1. Ce este Ginkgo Biloba
  2. Care sunt beneficiile si proprietatile arborelui Ginkgo Biloba
  3. Cum se poate administra Ginkgo Biloba
  4. Ce reactii adverse pot aparea
  5. Ce contraindicatii exista

Ce este Ginkgo Biloba

Specie unica in lume – fara „parinti vii”, fiind singurul supravietuitor al familiei Ginkgoaceae – Ginkgo Biloba este unul dintre cei mai vechi arbori de pe Pamant. Specialistii sustin ca existenta lui dateaza de mai bine de 200 de milioane de ani. Este considerat o adevarata „fosila vie”. In medicina traditionala chineza, semintele lui au fost folosite pentru a deschide „canalele” de energie pentru rinichi, ficat, creier si plamani.

Masiv, cu o coroana bogata si inaltimi care pot depasi 30 de metri, Ginkgo Biloba este un arbore care a putut supravietui datorita beneficiilor sale. Calugarii budisti au descoperit proprietatile acestui arbore si au inceput sa il cultive in sudul Chinei inca din anul 1100. De aici a fost raspandit si in Japonia, Coreea, apoi in Europa. Pe continentul european a fost introdus in anul 1730 in Gradina Botanica din Utrecht (Olanda).

In prezent, se cultiva si in alte regiuni, atat pentru aspectul sau ornamental (arborele se regaseste in multe parcuri din Europa si Asia), cat si in scop terapeutic, datorita beneficiilor sale.

De-a lungul anilor, Ginkgo Biloba a primit mai multe denumiri, asa ca il poti recunoaste si dupa urmatoarele nume populare:

  • „arborele pagodelor” – deoarece are o coroana ramificata care seamana cu acoperisul pagodelor;
  • „arborele de 40 de taleri” – atunci cand a fost adus in Olanda, puietul cultivat a costat 40 de taleri de aur;
  • „arborele templier japonez”, „bradul sacru“, „parul fecioarei“;
  • „yin kuo” sau „caisa argintie” – datorita gustului fructelor sale rotunde, care, atunci cand se coc, au o culoare galben-pamantie si un miros puternic.

Care sunt beneficiile si proprietatile arborelui Ginkgo Biloba

Specialistii sustin ca prima mentiune cu privire la beneficiile acestui arbore milenar a fost identificata in timpul dinastiei Han (206 i.Hr.-220 d.Hr.). Apoi in anul 1400, a aparut in literatura de specialitate ca remediu pentru rani si pistrui. In medicina traditionala chineza, oamenii foloseau atat frunzele, cat si semintele. Dar studiile noi s-au concentrat mai mult pe extractul standardizat si pe suplimentele obtinute din frunzele uscate. Acestea au forma unui evantai si pot fi preparate ca ceai. Ceaiul din frunze de biloba are proprietati vasodilatatoare si antioxidante. Extractul din muguri poate fi utilizat pentru diverse produse farmaceutice. Printre avantajele arborelui Ginkgo Biloba se numara:

Beneficii pentru sanatatea creierului

Ginkgo Biloba este recomandat pentru imbunatatirea memoriei, cresterea claritatii mentale si a puterii de concentrare. Continutul ridicat de antioxidanti, dar si prezenta complexului de vitamine B, C si alte minerale prezente in structura frunzelor aduc numeroase beneficii asupra sanatatii creierului.

  • Ginkgo Biloba poate combate sau ameliora simptomele depresiei, datorita continutului mare de flavonoide si terpenoide, compusi cu puternic efect antioxidant.
  • Poate ameliora simptomatologia ADHD – un studiu realizat in Germania pe un grup de copii carora li s-au administrat 240 mg de extract de Ginkgo Biloba zilnic, timp de trei-cinci saptamani, a aratat ca substanta poate reduce simptomele ADHD, sporind capacitatea de atentie si imbunatatind functiile cognitive.
  • Poate fi folosit ca tratament complementar pentru boli degenerative precum Alzheimerul – acest beneficiu este strans legat de capacitatea extractului de Ginkgo Biloba de a ameliora circulatia sangelui. Consumul acestui remediu a evidentiat o crestere a unor compusi responsabili pentru dilatarea vaselor de sange. Acest lucru duce si la o mai buna oxigenare a creierului.
  • Imbunatateste memoria, datorita capacitatii extractului de Ginkgo Biloba de a stimula nivelul de oxigen din creier.

Beneficii pentru sanatatea inimii

Una dintre proprietatile terapeutice pentru care frunzele si extractul de Ginkgo Biloba sunt cunoscute astazi in intreaga lume consta in efectele pozitive asupra circulatiei sanguine. Un studiu realizat pe un grup de persoane care manifestau afectiuni cardiace si carora li s-au administrat suplimente cu Ginkgo Biloba a relevat faptul ca acestea pot creste cu 12% nivelul de oxid nitric din sange, un compus responsabil pentru dilatarea vaselor. Acest efect ce ajuta si la:

  • reducerea riscului declansarii atacurilor cerebrale, mai ales in randul pacientilor varstnici;
  • combaterea varicelor sau a hemoroizilor;
  • imbunatatirea circulatiei periferice;
  • reducerea simptomelor caracteristice glaucomului.

Beneficii pentru sanatatea metabolismului

Tot datorita nivelului ridicat de antioxidanti pe care aceasta planta ii contine si care au rol in contracararea radicalilor liberi, procesul de metabolizare a glucidelor este vizibil perfectionat. Din acest motiv produsele pe baza de Ginkgo Biloba sunt recomandate in diete si in curele de slabire. Regleaza metabolismul, lupta impotriva obezitatii si ajuta la mentinerea unui nivel optim de insulina in sange.

Cum se poate administra Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba poate fi folosit in varianta de frunze care se usuca si se consuma ulterior ca ceai sau in forma de pulbere. Cantitatea recomandata pentru pulbere este de 1 g, administrat de patru ori pe zi. De asemenea, se poate utiliza sub forma de tincturi, 30-40 de picaturi, de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa. Pe langa acestea, exista si variante sub forma de unguente, suplimente nutritive, capsule. Toate acestea sunt disponibile, de regula, in farmacii si magazine naturiste. Este recomandat ca inainte de utilizarea lor sa consulti un medic specialist care iti poate face o schema de tratament si iti prescrie doza potrivita.

Ce reactii adverse pot aparea

Chiar daca Ginkgo Biloba are o serie intreaga de beneficii, ca orice supliment alimentar, poate avea efecte secundare. Mai ales daca nu este administrat corect sau este depasita doza recomandata de medic. Astfel, pot aparea:

  • Reactii adverse rare: disconfort gastro-intestinal, flatulenta, greata, varsaturi, crampe, diaree, reactii cutanate.
  • Reactii adverse foarte rare: dureri de cap, ameteli, palpitatii (mai ales in randul pacientilor cardiaci).

In cazul in care apar astfel de efecte adverse, se recomanda oprirea utilizarii extractului si consultul medicului care a prescris tratamentul.

Ce contraindicatii exista

Fie ca este sub forma de tinctura, capsule, ceai sau suplimente, Ginkgo Biloba nu trebuie utilizat de femeile insarcinate. De asemenea, folosirea acestui extract nu este recomandata in cazul tulburarilor de coagulare. Extractul nu trebuie folosit concomitent cu pilulele antidepresive.

Natura ne ofera o multime de remedii pe care le putem folosi ca adjuvant in imbunatatirea starii noastre de sanatate. Iar extractele de Ginkgo Biloba se numara pe lista celor mai vechi dintre ele. Combinate cu un stil de viata echilibrat si cu recomandarile medicului, cu siguranta vor spori tonusul mental, sanatatea inimii si a intregului organism. Totul tine de grija pe care o avem pentru noi insine.

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma