Fructul dragonului (pitaya): beneficii si recomandari

Fructul dragonului, numit si pitaya, este un fruct exotic, aromat si dulce, cu o serie de beneficii pentru sanatate. Citeste mai multe in articolul de mai jos.

Cuprins:

1. Fructul dragonului – compozitie nutritiva
2. Beneficii
3. Posibile efecte adverse
4. Recomandari de consum

Fructul dragonului – compozitie nutritiva

Desi numele sau pare ca vine dintr-o carte de povesti, fructul dragonului este real –  este un fruct exotic delicios si cu o serie de beneficii pentru sanatate. Se mai numeste si pitaya si face parte din familia cactusilor. La exterior arata ca un bulb roz sau galben intens. Fructul este de obicei oval sau cu forma de para, suculent, are gust dulce, uneori acrisor. Gustul este ca o combinatie intre capsuna, pepene verde si para. Interiorul este alb sau rosu, cu mici seminte ce seamana cu semintele de susan si se simt la fel ca semintele din kiwi. Retineti ca fructul dragonului este diferit de fructul ochiului dragonului, cunoscut si sub numele de longan. Citeste aici mai multe despre fructele exotice.

Exista mai multe tipuri de pitaya, cu diferente usoare in ceea ce priveste gustul si aspectul. Iata cateva dintre cele mai comune tipuri:

  • pitaya amarilla (Hylocereus megalanthus) – la exterior este galben, iar miezul este alb cu seminte negre;
  • pitaya blanca (Hylocereus undatus) – la exterior fructul este roz intens, iar miezul este alb cu seminte negre;
  • pitaya roja (Hylocereus costaricensis) – la exterior este roz-rosiatic, iar miezul este rosu cu seminte negre.

Acest fruct contine aproximativ 60 calorii si este bogat in vitamina C, vitaminele B2 si B3, precum si fier, calciu, fosfor. Cele mai multe calorii provin din carbohidrati – zaharuri naturale si fibre. Contine foarte putine grasimi – semintele comestibile contin acizi grasi Omega 3, acizi grasi Omega 6 si grasimi polinesaturate. Continutul de proteine este, de asemenea, mic. Pe langa substantele nutritive esentiale, fructul dragonului contine si compusi ca polifenoli, carotenoizi si betacianine.

Beneficii

Fructul dragonului este un aliment cu un continut scazut de calorii, bogat in antioxidanti, vitamine, fibre si minerale. Aceste elemente pot fi legate de o serie de beneficii asupra sanatatii:

Efecte benefice asupra digestiei

Fibrele sustin digestia, iar pitaya contine o cantitate crescuta de astfel de elemente, ce pot avea beneficii in acest sens – pot reduce constipatia si refluxul gastric. Fructul proaspat contine cam 1 g fibre la 100 g fruct, iar fructele uscate contin aproximativ 10 g fibre la 100 g. Protejeaza digestia si pentru ca au un continut mare de oligozaharide – acestea actioneaza ca prebiotice. Insa, pot sustine digestia doar in asociere cu un stil alimentar sanatos in general.

Efect antiinflamator

Aceste fructe sunt bogate in flavonoizi, ce pot ajuta la repararea leziunilor celulare cauzate de stresul oxidativ si la reducerea inflamatiei. Radicalii liberi sunt molecule instabile care provoaca leziuni celulare, ce pot duce la inflamatii si boli. O modalitate de a combate acest lucru este consumand alimente bogate in antioxidanti. Antioxidantii actioneaza prin neutralizarea radicalilor liberi, prevenind deteriorarea celulelor si inflamatia. Studiile sugereaza ca dietele bogate in antioxidanti pot ajuta la prevenirea bolilor cronice precum bolile de inima, cancerul, diabetul etc. Fructul dragonului contine diferite tipuri de antioxidanti puternici: vitamina C, betalaine, carotenoizi ca beta-carotenul si licopenul etc.

Sanatatea pielii

Fructele exotice sunt utilizate in mod obisnuit in multe produse si remedii de infrumusetare datorita continutului ridicat de antioxidanti, precum si a vitaminelor. Imbatranirea mai rapida a pielii poate fi cauzata de stres, poluare si de alti factori, cum ar fi dieta deficitara etc. Antioxidantii pot ajuta, in contextul unei alimentatii sanatoase si a unui stil de viata sanatos.

Alte beneficii:

  • Sustinerea imunitatii – Acest fruct este bogat in flavonoizi si vitamina C – elemente ce pot sustine imunitatea.
  • Contine fier – Fructul dragonului este unul dintre putinele fructe care contin fier. Fierul joaca un rol esential in transportul oxigenului in tot corpul. De asemenea, joaca un rol important in descompunerea alimentelor. Pentru aportul optim de fier, este important sa consumati o varietate de alimente bogate in fier. Sursele bogate de fier includ carnea, pestele, leguminoasele, nucile si cerealele. Fructul dragonului poate fi o optiune excelenta, deoarece o portie contine 8% din aportul zilnic recomandat de fier. De asemenea, contine vitamina C, care ajuta corpul sa absoarba fierul.
  • Sursa buna de magneziu – Fructul dragonului contine mai moult magneziu decat majoritatea fructelor, o portie asigurand 18% din doza zilnica recomandata. Acest mineral participa la peste 600 de reactii chimice importante in corp.

Retineti ca toate aceste beneficii vin doar in asociere cu un stil de viata sanatos in general.

Posibile efecte adverse

Aceste fructe sunt in general sigure, insa unele studii au raportat reactii alergice izolate. Simptomele includ umflarea limbii, urticarie si varsaturi. Insa, alergia la pitaya este foarte rara.

In cazul unui consum crescut de pitaya cu miez rosu, urina poate avea o nuanta rosiatica – din cauza pigmentilor din fruct. Acelasi lucru se poate intampla daca se consuma o cantitate crescuta de sfecla rosie.

Recomandari de consum

Exista trei tipuri principale de fructul dragonului: fructul cu miez alb si coaja roz, cel cu miez rosu si coaja rosie si varianta cu miez alb si coaja galbena. In general, gustul este acelasi si compozitia nutritiva este aproape la fel. Alegeti un fruct copt, de culoare intensa, uniforma, usor moale. Evitati fructele cu pete, coaja prea moale sau prea tare. Insa, daca fructul nu este suficient de copt, il puteti lasa la temperatura camerei 1-2 zile.

Folositi un cutit ascutit si taiati direct fructul, pe jumatate. Puteti folosi o lingura pentru a scoate miezul sau pentru a dezlipi pulpa de coaja. Poate fi consumat miezul ca atare, dar poate fi adaugat si in iaurt, in salate de fructe, in terciul de ovaz, in cereale etc. Consumati si semintele negre din pulpa fructului. Puteti pregati si inghetata sau smoothie de pitaya. Fructul taiat poate fi tinut la frigider si consumat in maximum 5 zile sau poate fi congelat pana la 3 luni.

Puteti cumpara si suc de pitaya – sucul contine vitamine si minerale importante, dar nu contine fibre – acestea se pierd de obicei in procesul de stoarcere a fructelor. Exista si alte variante cand fructul proaspat nu este disponibil – fructe pitaya congelate, compot de fructul dragonului la conserva etc. Asigurati-va ca aceste produse nu au adaos de zahar sau coloranti. De asemenea, evitati produsele cu mentiunea pe eticheta „aroma de fructul dragonului” – acestea nu contin practic fruct, ci doar arome.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-dragon-fruit
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/324655
(3) https://www.healthline.com/nutrition/dragon-fruit-benefits
(4) https://health.clevelandclinic.org/get-to-know-the-incredible-edible-dragon-fruit/

Sursa foto: Pexels

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma