Fructe de padure – beneficii si proprietati

Fructe de padure – bogate in vitamine si antioxidanti, acestea ofera numeroase beneficii pentru organism, intaresc sistemul imunitar si pot preveni anumite forme de cancer. Aflati mai multe informatii privind consumul de fructe de padure si beneficiile acestora in urmatorul articol!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Ce contin fructele de padure?

3. Fructe de padure – beneficii

4. Cura de slabire cu fructe de padure

5. Detoxifiere cu fructe de padure

6. Sfaturi privind consumul fructelor de padure

7. Posibile riscuri

Informatii generale

Fructele de padure sunt cele mai delicioase, nutritive si sanatoase alimente care ofera o serie de beneficii multiple pentru sanatatea organismului. Acestea se regasesc sub diferite forme si denumiri.

Fructe de padure denumiri

Limba Română Limba Latină Limba Engleză Limba Franceză
Afin american Vaccinium macrocarpon American cranberry Canneberge
Afin canadian, fruct(e) de amelanchier Amelanchier canadensis Canadianserviceberry, Saskatoonberry Amélanche
Afin siberian Lonicera caerulea Honeyberry, Sweetberry honeysuckle Baie de Mai
Afin, Afine de mlaştina Vaccinium uliginosum Bog bilberry Orcette
Afine negre Vaccinium myrtilus European Bilberry, Blueberry Myrtille
Afine rosii, Merisoare Vaccinium vitis idaea Red bilberry, Cranberry,
Lingonberry
Airelle rouge
Agris Ribes uva-crispa Gooseberry Groseille à maquereau
Arbutus Arbutus unedo Strawberry tree Arbouse
Aronia Aronia arbutifolia Red chokeberry Aronie rouge
Caline americane Viburnum edule Squashberry, Mooseberry Papina
Capșun de camp Fragaria moschata Musk strawberry Fraise capron
Catina alba Hippophae rhamnoides Sea Buckthorn Argouse
Catina de garduri, Goji Lycium barbarum Chinere wolfberry, Himalayan goji Baie de Goji
Coacaz negru Ribes nigrum Blackcurrant Cassis
Coacaz rosu Ribes rubrum Redcurrant Groseille rouge
Corcoduse Prunus cerasifera Cherry plum Prune-cerise
Corn (pl. coarne) Cornus mas Cornelian cherry (sin. dogwood) Cornouille
Dracila Berberis vulgaris Barberry Baie d’Épine-vinette
Dud alb Morus alba White mulberry Mûre
Dud negru Morus nigra Black mulberry Mûre noire
Frag, Fragute Fragaria vesca Wild strawberry Fraise des bois
Fruct (fructe) de ienupar Juniperus communis Juniper berry Baie de genévrier
Jujuba, Maslin dobrogean Ziziphus jujuba Jujube, Chinese date Jujube
Macese Rosa canina Dog-rose Cynorrhodon
Mar paduret Malus sylvestris European crab apple Pomme sauvage
Mosmon Mespilus germanica Medlar Nèfle
Mur (mure) Rubus fruticosus Blackberry Mûre
Mur pitic Rubus chamemorus Cloudberry Chicouté
Paducel Crataegus monogyna Hawthorn Cenelle
Papalau, Physalis Physalis alkekengi Chinese lantern, Winter cherry Alkékenge
Porumbar Prunus spinosa Blackhorn Prunelle
Sâmbovină Celtis australis Honeyberry, Hackberry Micocoule
Salcioara, Maslină salbatica Elaeagnus angustifolia Silver berry Olivier de Bohême
Scorus Sorbus domestica Service tree Corme
Scoruş negru Aronia melanocarpa Black chokeberry Aronie noire
Soc negru Sambucus nigra Elder, Elderberry Sureau noir
Soc rosu Sambucus racemosa Red Elderberry Sureau rouge
Sorb Sorbus aria Whitebeam Alise
Strugurii ursului Arctostaphylos uva-ursi Bearberry Busserole
Tisa Taxus baccata Yew Arille d’If
Zmeura Rubus idaeus Raspberry Framboise

Ce contin fructele de padure?

Fructele de padure contin cantitati ridicate de vitamina C, vitamina B, vitamina A, vitamina E, cupru, seleniu, zinc, fier si multe alte vitamine si multiminerale necesare organismului. Toate acesteaza ajuta la stimularea sistemului imunitar si previn aparitia de infectii. Astfel, ca sa va protejati de anumite boli, precum raceala, febra sau diferite boli infectioase, tot ce aveti de facut este sa consumati cat mai multe fructe de padure. Antioxidantii prezenti in aceste fruct lupta impotriva radicalilor liberi, ajuntand organismul sa ramana puternic si tanar pentru foarte mult timp.

Compozitia fructelor de padure

Aliment (100 g) Calorii Proteine Grasimi Carbohidrati
Afine 66 0,7 0,6 13,9
Capsuni 50 1,0 1,0 9,0
Dude 81 1,3 0,6 14,5
Coacaze 54 1,5 0,6 10,2
Fragi 55 1,3 1,0 9,8
Macese 117 4,1 1,2 21,8
Mure 77 1,5 1,4 14,1
Zmeura 71 1,0 1,0 14,0

Cele mai sanatoase fructe de padure

  • Afinele

Afinele sunt fructe de padure populare care servesc ca sursa importanta de vitamina K. Acestea mai contin, de asemenea, polifenoli antioxidanti numiti antociani. Antocianinele din afine pot reduce stresul oxidativ, reducand astfel riscul bolilor de inima atat la persoanele care sunt sanatoase, cat si la cei cu risc crescut de boala. In plus, afinele pot imbunatati alte aspecte ale sanatatii inimii prin scaderea colesterolului”rau” in sange, reducand riscul de atac de cord si imbunatatirea functiei arterelor.

Afine pot reduce riscul de diabet zaharat. Studiile au aratat ca afinele pot imbunatati sensibilitatea la insulina si pot reduce riscul de diabet de tip 2 cu pana la 26%.

Un studiu a aratat ca persoanele care mananca afine au, de asemenea, rate mai scazute de declin cognitiv, ceea ce inseamna ca mintea si creierul lor vor ramane sanatoase pe masura ce imbatranesc. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a determina rolul exact pe care afinele il joaca in sanatatea creierului.

  • Zmeura

Zmeura este adesea folosita in deserturi si serveste ca o sursa foarte buna de fibre. Aceasta contine, de asemenea ,polifenoli antioxidanti numiti ellagitanine, care pot ajuta la reducerea stresului oxidativ. Un studiu a aratat ca, atunci cand este consumata ca o bautura cu alte fructe de padure, zmeura reduce stresul oxidativ cauzat de exercitiile sportului intens numit cycling, adica ciclism. Zmeura poate creste, de asemenea, leptina, un hormon care te face sa te simti satul si astfel vei avea o stare de satietate pentru un timp indelungat.

  • Goji

Fructele de padure goji contin niveluri ridicate de vitamina A si zeaxantina, ambele fiind importante pentru sanatatea ochilor.

Un studiu efectuat pe 150 de persoane in varsta a constatat ca mancatul a 14 grame de boabe goji pe zi a impiedicat scaderea sanatatii ochilor din cauza imbatranirii. Acest studiu, impreuna cu un al doilea studiu similar, au aratat ca un consum mediu de fructe de padure goji poate determina cresterea nivelului de zeaxantina din sange.

Un alt studiu a constatat ca un consum mediu de suc de boabe goji pe o durata de doua saptamani a crescut metabolismul si a diminuat talia la persoanele supraponderale.

  • Capsuni

Capsunile sunt printre cele mai frecvente fructe de padure consumate fiind, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de vitamina C.

Capsunile sunt bune pentru sanatatea inimii. De fapt, un studiu efectuat pe 93.000 de femei a constatat ca cele care au consumat mai mult de trei portii de capsuni si afine pe saptamana au avut un risc mic de cel putin 30% de a face un atac de cord. Alte studii au aratat ca un consum moderat de capsuni pot reduce bolile de inima, inclusiv colesterolul din sange, trigliceridele si stresul oxidativ. Mai mult, capsunile pot ajuta la controlul nivelului de zahar din sange, care este important pentru prevenirea diabetului zaharat.

Fructe de padure – beneficii

Iata care sunt beneficiile consumului regulat de fructe de padure:

  • Bogate in antioxidanti

Boabele fructelor de padure contin antioxidanti, care ajuta la mentionerea sub control a radicalilor liberi.

Radicalii liberi sunt molecule instabile care sunt benefice in cantitati mici, dar pot deteriora celulele atunci cand numarul lor devine prea mare, provocand stresul oxidativ. Fructele de padure sunt o mare sursa de antioxidanti, cum ar fi antocianinele, acidul ellagic si resveratrolul. Pe langa protejarea celulelor, acesti compusi ai plantelor pot reduce riscul de imbolnavire.

Un studiu a aratat ca afinele, murele si zmeura au cea mai mare activitate antioxidanta a fructelor consumate in mod obisnuit, alaturi de rodii. De fapt, mai multe studii au confirmat faptul ca antioxidantii din fructe de padure pot ajuta la reducerea stresului oxidativ.

  • Ajuta la reglarea glicemiei

Fructe de padure pot imbunatati glicemia si raspunsul la insulina atunci cand sunt consumate cu alimente bogate in carbohidrati sau sunt incluse in produse de patiserie.

  • Sursa bogata de fibre

Fructele de padure sunt o buna sursa de fibre, inclusiv fibre solubile. Unele studii arata ca un consum modetat de fibre solubile incetineste miscarea alimentelor prin tractul digestiv, ducand la reducerea senzatiei de foame si la cresterea senzatiei de satietate. Acest lucru poate scadea aportul de calorii si poate usura gestionarea greutatii.

  • Ofera multi nutrienti

Fructele de padure au un contin scazut de calorii si sunt extrem de hranitoare. Pe langa faptul ca aceste fructe sunt bogate in antioxidanti, ele contin multe vitamine si minerale, in special vitamina C si mangan.

  • Puternice antiinflamatoare

Inflamatiile cronice ale organismului datorat unui stil de viata unde stresul este crescut, activitatile fizice sunt necorespunzatoare si a unor alegeri alimentare sunt nesanatoase. Acest tip de inflamatii pot contribui la aparitia de diabet zahar, boli de inima si obezitate. Multe studii au aratat faptul ca antioxidantii din fructele de padure au proprietati antiinflamatorii.

  • Reglarea colesterolului

Fructele de padure reduc nivelul de colesterol rau si ajuta la protejarea acestuia, reducand astfel riscul de aparitia a altor boli, precum cele de inima. Astfel, aceste fructe reprezinta o hrana sanatoasa si benefica pentru inima, care trebuie sa se consume cu regularitate.

  • Sanatatea si frumusetea pielii

Fructe de padure pot ajuta la reducerea ridurilor pielii, deoarece antioxidantii lor ajuta la controlul radicalilor liberi, una dintre cauzele principale ale afectarii pielii care contribuie la imbatranire.

  • Prevenirea cancerului

Datorita antioxidantilor, consumul de fructe de padure poate ajuta la prevenirea impotriva diferitelor tipuri de cancer.

Conform unui studiu medical s-a constatat ca toate tipurile de capsuni au avut efecte protectoare puternice asupra celulelor cancerigene de ficat, indiferent daca acestea erau ridicate sau scazute in antioxidanti. Astfel consumul de fructe de padure, de exemplu de capsuni ajuta la prevenirea si micsorarea celulelor canceroase. In plus, consumul de zmeura inhiba celulele canceroase din colon, prostata si sani de a se dezvolta.

  • Sanatatea inimii

Multe studii arata ca antioxidantii din fructe de padure pot imbunatati sanatatea cardiovasculara prin reducerea colesterolului total, a tensiunii arteriale si a trigliceridelor, precum si reducerea riscului de sindrom metabolic.

Cura de slabire cu fructe de padure

Exista multe modalitati de manca fructele de padure. In plus, exista multe retete cu aceste fructe care ajuta la pierderea kilogramelor nedorite.

Iata planul unei diete benefice de pierdere a kilogramelor in plus. Trebuie sa urmati cu strictete aceasta cura de slabire pentru a vedea rezultatele dorite. Dupa programul de 7 zile de cura, trebuie sa aveti cu cel putin 3 kilograme mai putin.

Luni si miercuri

  • Micul dejun: Un ou fiert,300 g de afine, cafea sau ceai.
  • Gustare: Un sandvis cu o felie de branza slaba si o jumatate de piept de pui.
  • Pranz: O supa de legume, salata de legume, 100 g de piept de pui, 300 g de zmeura si un ceai fara zahar.
  • Gustare: 300 g de zmeura sau de afine.
  • Cina: 500 g de mure si un iaurt mic degresat.

Marti si joi

  • Micul dejun: un pahar cald de lapte degresat cu miere (sau un iaurt degresat) si 300 g de afine.
  • Gustare: un sandvis cu sunca de pui, o felie de branza slaba si o jumatate de piept de curcan cu 2 rosii.
  • Pranz: o supa de legume si o salata de legume plus 300 de g de zmeura / afine
  • Gustare: 300 de g de zmeura
  • Cina:  500 g de zmeura si un iaurt mic degresat.

 

Vineri si duminica

  • Micul dejun: 5 linguri de fulgi de ovaz in iaurt degresat cu 300 de g de afine, un ceai sau o cafea neindulcita.
  • Gustare: un sandvis cu sunca de pui, o felie de branza slaba si o jumatate de piept de curcan cu 2 rosii.
  • Pranz: o salata de legume cu 100 de g de piept de pui la gratar, 300 de g de zmeura
  • Gustare: 300 de g de zmeura / afine
  • Cina: 500 g de mure si un iaurt mic degresat.

Sambata

  • Micul dejun: 300 de g de zmeura amestecata cu un iaurt degresat, un ceai sau o cafea neindulcita.
  • Gustare: un sandvis cu sunca de pui, o felie de branza slaba si o jumatate de piept de curcan cu 2 rosii.
  • Pranz: o supa de legume, o salata de legume cu 100 de g de peste, 300 de g de afine.
  • Gustare: 300 de g de afine/ mure
  • Cina: 500 g de zmeura si un iaurt mic degresat.

Detoxifiere cu fructe de padure

Cand vine vorba de curatarea prin detoxifiere a corpului de toxine, alimentatia este intr-adevar cel mai bun remediu. Veti fi uimit sa aflati ca multe dintre alimentele preferate curata organele de detoxifiere ale organismului, cum ar fi ficatul, intestinele, rinichii si pielea, prevenind acumularea toxica a daunelor. Prin detoxifiere este ideal sa evitati efectele nocive ale poluarii, aditivii alimentari, fumatul pasiv sau activ si alte toxine.

Afinele si detoxifierea

Intr-adevar una dintre cele mai puternice alimente detoxifiante sunt afinele, care contin aspirina naturala ce ajuta la diminuarea efectelor nocive ale inflamatilor cronice, in timp ce atenueaza orice durere a organismului. Afinele actioneaza si ca antibiotice prin blocarea bacteriilor din tractul urinar, contribuind astfel la prevenirea infectiilor. De asemenea, au proprietati antivirale si ajuta la blocarea toxinelor de la trecerea bariera hemato-encefalica pentru a avea acces la creier.

Merisoarele si detoxifierea

Curatati-va corpul de bacteriile daunatoare si de virusurile care pot persista in tractul urinar cu merisoare, deoarece contin substante antibiotice si antivirale.

Sfaturi privind consumul fructelor de padure

Fructele de padure pot fi consumate sub forma:

  • Unui suc natural
  • Unui ceai proaspat
  • Cu un iaurt grecesc sau degresat (in functie de preferinte)
  • Cu seminte de chia, iaurt si miere

Posibile riscuri

Fructe de padure contraindicatii

  • Cocaze: desi au numeroase beneficii asupra organismului, coacaze nu sunt indicate spre a fi consumate de catre persoanele care sufera de boli digestive, deoarece cresc aciditatea gastrica la stomac.
  • Afine: acestea nu sunt indicate sa fie consumate sub nicio forma (bobite naturale, suc, ceai) persoanelor care sunt constipate.
  • Zmeura: bobitele de zmeura nu este recomandata persoanelor care au pietre la rinichi sau sufera de probleme cu fierea.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/11-reasons-to-eat-berries
  2. https://www.healthline.com/nutrition/8-healthy-berries
  3. https://www.joshgitalis.com/the-health-benefits-of-berries/
  4. https://www.ecowatch.com/15-best-foods-for-detoxing-your-body-1882157131.html
  5. https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/11/21/berries-benefits.aspx
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma