Fotosensibilitatea sau alergia la soare – blistere si iritatii cutanate dupa expunerea la soare? Iata ce este fotosensibilitatea si de ce apare.

Cuprins:

1. Ce este fotosensibilitatea?
2. Cauze
3. Simptome
4. Tipuri de fotosensibilitate
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Preventie

Ce este fotosensibilitatea?

Fotosensibilitatea este un raspuns anormal al pielii ce implica interactiunea dintre substantele fotosensibilizante si lumina soarelui sau lumina artificiala cu lungimi de unda mari.

Se numeste adesea si alergie la soare. Exista doua tipuri principale de fotosensibilitate: fotoalergie si fototoxicitate. Fotoalergia este o reactie alergica a pielii si poate sa apara chiar dupa cateva zile de la expunerea la soare. Fototoxicitatea este mai frecventa si se manifesta ca o iritare a pielii ce apare in cateva ore de la expunerea la soare. Ambele apar fie dupa expunerea la soare, fie la lumina ultravioleta (cum ar fi solarul).

Fotosensibilitatea face o persoana sensibila la lumina soarelui si poate provoca simptome asemanatoare arsurilor solare, o eruptie cutanata sau alte efecte secundare nedorite. Poate fi declansata de produse aplicate pe piele sau medicamente administrate pe cale orala sau injectate.

Cauze

Fotosensibilitatea este declansata de schimbarile care apar pe pielea expusa la soare. Nu este clar de ce organismul dezvolta aceasta reactie. Cu toate acestea, sistemul imunitar recunoaste unele componente ale pielii modificate de soare ca fiind elemente straine, iar organismul isi activeaza imunitatea impotriva lor. Se produce astfel o reactie alergica ce are forma unei eruptii cutanate, a unor blistere mici sau, rareori, a unui alt tip de eruptie a pielii.

Alergiile la soare apar numai la anumiti oameni sensibili si, in unele cazuri, pot fi declansate doar de o perioada scurta de expunere la soare. Unele forme de alergie la soare sunt mostenite.

Persoanele cu lupus (o boala autoimuna) si porfiria (o boala metabolica rara mostenita) sunt mai sensibile. Reactia poate fi declansata de un produs aplicat pe piele, cum ar fi un parfum, un produs cosmetic sau o lotiune. In mod ironic, cremele de protectie solara sunt uneori vinovate.

Fotosensibilitatea indusa de medicamente

Medicamentele pot face unele persoanele mai sensibile la expunerea la soare. Aceasta se numeste fotosensibilitate indusa de medicament. Medicamentele ce induc fotosensibilitatea pot provoca eruptii cutanate neasteptate.

Exista anumite tipuri de medicamente care pot cauza sensibilitate la soare. Printre acestea se numara:

  • antibiotice (ciprofloxacina, doxiciclina, levofloxacina, ofloxacina, tetraciclina);
  • medicamente antifungice (fluticosina, griseofulvin,);
  • antihistaminice (cetirizina, difenhidramina, loratadina, prometazina);
  • contraceptive orale si estrogeni;
  • diuretice (dhidroclorotiazida, clortalidona, clorotiazida etc.);
  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, naproxen, ketoprofen);
  • medicamente care reduc colesterolul (simvastatina, atorvastatina, lovastatina, pravastatina);
  • fenotiazinele (tranchilizante, antiemetice);
  • psoraleni (metoxsalen, trioxsalen);
  • retinoizi;
  • sulfonamide (acetazolamida, sulfadiazina, sulfametazol, sulfametoxazol, sulfapiridina, sulfasalazina, sulfasoxazol);
  • acizii alfa-hidroxi din produse cosmetice etc.

Anumite medicamente pentru chimioterapie si tratamente de  radioterapie pot provoca fotosensibilitate. Gradul de fotosensibilitate indus de chemoterapie nu dureaza pentru totdeauna, dar poate dura mai multe saptamani.

Nu toti oamenii care iau sau utilizeaza medicamentele mentionate vor dezvolta o reactie. De asemenea, daca intampinati o reactie intr-o singura situatie, asta nu inseamna ca veti avea o reactie daca utilizati din nou produsul.

Factori de risc

Factorii de risc pentru o reactie alergica la lumina soarelui includ:

  • pielea deschisa la culoare;
  • expunerea prelungita la soare;
  • o boala autoimuna, ca lupusul;
  • expunerea la anumite substante – arome, dezinfectanti, substante chimice etc.;
  • anumite medicamente;
  • alte afectiuni dermatologice – de exemplu, dermatita, lucita estivala;
  • istoric familial de fotosensibilitate.

Simptome fotosensibilitate

Semnele si simptomele apar de obicei in decurs de 2-3 ore de la expunerea la soare. De obicei, acestea dispar in decurs de 24 de ore dupa expunerea la soare. Semnele si simptomele pot dura pana la o saptamana sau mai mult.

Simptomele posibile includ:

  • eruptie cutanata rosie;
  • mancarime;
  • urticarie;
  • blistere;
  • inflamatie;
  • exfoliere etc.

Simptomele variaza in functie de tipul specific de alergie la soare. De exemplu, eruptia fotoalergica provoaca adesea o eruptie cutanata rosie sau mici blistere. In unele cazuri, eruptia cutanata se extinde si la pielea acoperita de imbracaminte. Urticaria apare de obicei pe piele neacoperita in cateva minute de la expunerea la lumina soarelui.

Tipuri de fotosensibilitate

Unele substante chimice contribuie la sensibilitatea la soare. Acestea pot provoca doua tipuri diferite de reactii fotosensibile: fototoxice si fotoalergice.

Reactii fototoxice vs Reactii fotoalergice

Reactii fototoxice

Reactiile fototoxice sunt cauzate atunci cand un produs chimic nou din corp interactioneaza cu razele UV de la soare. Medicamentele precum doxiciclina si tetraciclina, de exemplu, sunt cea mai frecventa cauza a acestui tip de reactie. Rezulta o eruptie care seamana cu o arsura solara severa, care se dezvolta cel mai adesea in 24 de ore de la expunerea la soare.

Reactii fotoalergice

Reactiile fotoalergice se pot dezvolta ca un efect secundar al unor medicamente. Ele pot aparea, de asemenea, din substantele chimice gasite in produse de infrumusetare si chiar in cremele de protectie solara. Aceste tipuri de reactii la soare tind sa apara dupa cateva zile de la expunerea la soare.

Clasificare in functie de severitate

Fotosensibilitate acuta

Eruptia polimorfa este este cea mai frecventa cauza de fotosensibilitate acuta sau episodica. Este o afectiune recurenta care persista de multi ani la majoritatea pacientilor. Se manifesta prin eruptii papulare sau papuloveziculare (blistere mici) in cateva ore sau zile dupa expunerea la soare, care dureaza zile sau saptamani.

Urticaria solara se prezinta ca mancarime si urticarie in cateva minute de expunere la soare si dureaza cateva ore. Se trateaza cu antihistaminice si produse de desensibilizare.

Fototoxicitatea indusa de medicamente se prezinta sub forma de arsuri solare severe in cateva zile dupa expunerea la soare, cu durata de cateva zile pana la o saptamana.

Fotosensibilitate cronica

Fotosensibilitatea cronica pare sa fie mult mai putin frecventa decat fotosensibilitatea acuta. Eruptia este de obicei prezenta pe tot parcursul anului, dar uneori este prezenta numai in lunile calde. Expunerea la lumina soarelui ar putea exacerba eruptia sau poate produce unele schimbari.

Dermatita actinica cronica este un tip de fotosensibilitate cronica. Se manifesta prin eczeme pe zonele expuse pe toata durata anului, dar mai ales vara.

Prurigo actinic este o forma rara care se manifesta prin papule si mici umflaturi, adesea lasand mici cicarici.

Eczema atopica indusa de soare se prezinta ca mici eczeme in zonele expuse.

Diagnostic

Diagnosticul incepe cu examinarea pielii. Se recomanda si o serie de proceduri cu lumina artificiala de diagnostic. Rareori poate fi necesara o biopsie cutanata pentru a exclude anumite boli.

Se mai pot recomanda teste de sange pentru a exclude lupusul eritematos sistemic.

Tratament

Managementul fotosensibilitatii implica protectia solara si tratamentul tulburarii de baza. In principal, reactiile de fotosensibilizare sunt prevenite prin protectia atenta de expunerea la soare si evitarea expunerii la surse artificiale de lumina UV.

Steroizii pot ajuta la scaderea pruritului si a inflamatiei. Acest medicament poate fi o crema, un unguent sau o pastila. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, ajuta la scaderea umflaturilor, a durerii si febrei. Din pacate, pot provoca sangerari la nivelul stomacului sau probleme renale la anumiti pacienti. Antihistaminicele pot ajuta la scaderea pruritului.

Fototerapia este un tratament in care pielea este expusa incet la doze de lumina ultravioleta. Acest lucru poate ajuta pielea sa se adapteze la lumina soarelui.

Pentru ameliorarea simptomelor aplicati un produs farmaceutic racoritor, o batista rece si umeda in zona cu eruptie sau pulverizati apa cu ajutorul unor spray-uri.

Preventie

  • Evitati expunerea brusca de lumina solara. Multe persoane au simptome de alergie la soare atunci cand sunt expuse la lumina soarelui mai mult primavara sau vara. Cresteti treptat timpul petrecut in aer liber, astfel incat celulele pielii sa aiba timp sa se adapteze la lumina soarelui.
  • Evitati lumina directa a soarelui intre orele 10:00 si 13:00 si alegeti sa stati la umbra. Va protejati astfel si de cancerul de piele.
  • Evitati solarul.
  • Purtati haine cu maneci lungi, pantaloni largi si lungi, lejeri, pentru a va proteja de soare.
  • Purtati o palarie cu boruri largi care sa acopere si sa protejeze fata si gatul.
  • Purtati ochelari de soare pentru a va proteja pielea din jurul ochilor.
  • Intrerupeti, la indicatia medicului, tratamentul cu medicamentele sau substantele chimice care produc fotosensibilitate

Fiti constienti de produsele de ingrijire a pielii si medicamentele, in special anumite antibiotice, care pot declansa o eruptie fotoalergica. Daca luati un medicament pe baza de prescriptie medicala si in mod normal petreceti mult timp in aer liber, adresati-va medicului pentru a vedea daca trebuie sa evitati complet expunerea la soare in timp ce urmati acel tratament.

Protectia solara

Protejati pielea de soare folosind o crema de protectie solara cu SPF de minimum 30, chiar in zilele friguroase, iarna sau cand ploua. Protectia solara trebuie sa protejeze de UVB si UVA si sa fie rezistenta la apa. Ar trebui sa fie aplicata in strat generos si reaplicata la fiecare doua ore de expunere la soare. Un produs de protectie solara cu spectru larg este o necesitate – dar daca observati ca sunteti sensibil la un singur produs sau daca nu previne simptomele, incercati alt produs cu ingrediente diferite. Cremele de protectie solara care contin doar oxid de zinc sau dioxid de titan pot fi mai bine tolerate decat cele care contin ingrediente chimice absorbante UV, cum ar fi cinamat.

Ce este factorul de protectie solara?

Atunci cand alegem un produs de protectie solara, avem de ales dintre nenumarate tipuri. Aceste optiuni includ cifra factorului de protectie solara (SPF), care poate varia de la 8 la 50. FPS sau SPF este o masura a cantitatii de lumina solara (radiatii UV) necesara pentru a dezvolta arsuri solare dupa aplicarea unui agent de protectie solara, comparativ cu cantitatea de radiatii UV necesara pentru a produce arsuri solare pe pielea neprotejata. Cu cat SPF este mai mare, cu atat protectia este mai mare fata de radiatiile UV si, cu atat mai mare este protectia impotriva arsurilor solare.

Riscul de arsura depinde de perioada din zi, de sezon, localizarea geografica, altitudine, conditii meteorologice etc.

Pentru ca o protectie solara sa fie eficienta, este important ca aceasta sa fie aplicata conform instructiunilor si sa fie reaplicata dupa cum este necesar. Participarea la activitati precum inot sau activitati care pot favoriza transpiratia intensa poate necesita o reaplicare mai frecventa.

Referinte::
(1) Sun allergy, link: https://www.fortishealthcare.com/india/diseases/sun-allergy-331
(2) The sun and your medicine, link: https://www.fda.gov/drugs/resourcesforyou/specialfeatures/ucm464195.htm
(3) Sun allergy, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17681-sun-allergy/management-and-treatment
(4) Sun allergy, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sun-allergy/symptoms-causes/syc-20378077
(5) How is photosensitivity prevented, link: https://www.healthline.com/health/photosensitivity#prevention
(6) Photosensitivity reactions, link: https://www.msdmanuals.com/home/skin-disorders/sunlight-and-skin-damage/photosensitivity-reactions
(7) Sun allergy, link: https://www.health.harvard.edu/a_to_z/sun-allergy-photosensitivity-a-to-z
(8) Photosensitivity, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431072/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma