Flori de soc – beneficii, utilizari si contraindicatii

Flori de soc – sunt mici, delicate, dar foarte parfumate si cu efecte puternice impotriva bolilor. Sunt folosite la prepararea delicioasei bauturi socata, dar si sub forma de ceaiuri si alte remedii care ofera o multime de beneficii pentru sanatate. Afla toate proprietatile profilactice si curative ale florilor de soc.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Ce contin florile de soc?
  3. Cum se folosesc florile de soc?
  4. Flori de soc: beneficii si proprietati
  5. Precautii si contraindicatii

Informatii generale

Socul (Sambucus nigra) este un arbust cu coroana tufoasa, care creste spontan in Europa, inclusiv in tara noastra, in regiuni de campie, deal si pe vaile montane. In scop medicinal si in gastronomie se folosesc mai ales florile de soc, dar si fructele de soc.

Socul infloreste in luna mai. Florile mici sunt dispuse in corole albe, care emana un parfum imbietor. Dupa ce petalele se scutura, raman bobite care se coc in iulie-august, devenind fructe negre, lucioase, cu suc rosu. De retinut ca fructele de soc trebuie culese si folosite doar atunci cand sunt bine coapte. Fructele verzi sunt toxice. Din fructe bine coapte se prepara dulceata, sirop sau cidru.

Flori de soc, „medicamente pentru piept”

Florile de soc sunt considerate unele dintre cele mai valoroase remedii naturale, fiind utilizate din timpuri stravechi in tratamentul bolilor respiratorii. Hipocrate, parintele medicinei, recomanda florile de soc ca „medicamente pentru piept”.

In prezent, in medicina traditionala, aceste flori de soc sunt indicate pentru sustinerea sistemului imunitar in tratamentul racelilor, bronsitelor, pneumoniilor, pentru combaterea inflamatiei in boli cardiovasculare, reumatism, pentru detoxifiere si curatarea rinichilor, pentru alungarea stresului si oboselii si multe altele. Preparatele cu flori de soc sunt un ajutor de nadejde in dietele de slabire, avand efect diuretic si depurativ.

Ce contin florile de soc?

In flori de soc se gasesc urmatorii compusi activi:

  • rutozid (3%),
  • izoquercitina,
  • sambunigrina,
  • ulei esential,
  • antocianine,
  • aminoacizi,
  • acizi: citric, chinic, malic,
  • taninuri,
  • zaharuri,
  • vitamina C,
  • vitamine din complexul B.

Preparatele din flori de soc au actiune sudorifica si antitusiva datorita sambunigrinei, o substanta unica gasita in aceste plante. Saponinele confera actiune expectoranta si diuretica, iar bioflavonoidele – actiune imunostimulanta si antioxidanta.

Cum se folosesc florile de soc?

Florile de soc se recolteaza in plina perioada de inflorire, in zile insorite. Ele pot fi intrebuintate fie imediat dupa recoltare, fie puse la uscat intr-o camera aerisita si racoroasa.

Ce se face din flori de soc?

Din flori de soc se pot face, in general, bauturi parfumate si racoritoare, cum este celebra socata, dar si sirop de soc, cidru ori suc. Bineinteles, ca aceste flori se utilizeaza si pentru ceai de soc. Si nu in ultimul rand, florile de soc pot fi preparate sub forma de dulceata, serbet sau pot fi adaugate in deserturi, tarte, salata de fructe.

Socata – reteta si sugestii de consum

Socata este o bautura hidratanta si sanatoasa, cu conditia sa nu contina prea mult zahar.

Iata cum se prepara socata: 10-12 ciorchini de flori de soc se pun intr-un borcan de 5 litri, se adauga sucul de la 2 lamai si 1 lamaie taiata feliute, 300 de grame de zahar. Daca vrei sa eviti zaharul, il poti inlocui cu 250 de grame de miere. Se umple borcanul cu apa plata sau apa de izvor. Se lasa la fermentat 2-3 zile, la temperatura camerei, unde ajung pentru cateva ore si razele soarelui. Cand este gata, socata de filtreaza si se pastreaza in sticle la frigider.

Se consuma rece, cu o feliuta de lamaie, asezonata cu frunze de menta, roinita sau cu diverse fructe (capsuni, zmeura, afine).

Pentru a obtine socata acidulata, se adauga 5-8 grame de drojdie de bere proaspata si se lasa inca 1-2 zile la fermentat. Se obtine o bautura acidulata, asemanatoare cidrului, cunoscuta la noi mai degraba ca vin de soc sau vin de socata.

Ceai de soc

Pentru a prepara ceaiul de soc – caruia in popor i se mai spune si „ceai elvetian” – ai nevoie de o lingurita de flori de soc uscate si maruntite, care se adauga intr-o cana cu apa fierbinte. Se lasa la infuzat 10 minute, se filtreaza si se consuma cald. Se beau 2-3 cani pe zi, intre mese. Infuzia de soc este folosita de obicei pentru a reduce febra, in raceli, gripa, pentru tuse, in bronsita, dar si ca remediu diuretic si depurativ in boli de rinichi, guta sau in cura de slabire.

Tinctura de soc

Intr-un vas din sticla se pun 15 linguri de pulbere din flori de soc, peste care se adauga 400 ml de alcool alimentar. Se lasa la macerat timp de 2 saptamani, dupa care se filtreaza, iar tinctura se pastreaza in sticlute inchise ermetic. Se administreaza, de obicei, cate 50 de picaturi dizolvate intr-un pahar cu apa.

Ulei de soc

Se folosesc tot 15 linguri de flori de soc maruntite, peste care se toarna 500 ml ulei de masline. Dupa ce se lasa la macerat 2 saptamani, se strecoara, iar uleiul rezultat se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare. Se foloseste ca ulei de masaj in caz de febra, dureri musculare, dureri articulare (reumatism), contuzii, pentru eliminarea celulitei sau hidratarea pielii uscate.

Cataplasme cu flori de soc

Se pregatesc dintr-o mana de flori de soc maruntite, care se lasa la inmuiat in apa calda, timp de 1-2 ore. Apoi se aplica direct pe locul dureros, se acopera cu tifon si se lasa 1 ora sa actioneze.

Flori de soc: beneficii si proprietati

Florile de soc nu numai ca sunt placute la gust si reconfortante, dar au darul de a imbunatati starea de sanatate, ajutand atat la prevenirea unor boli, cat si la tratarea lor.

Remediile cu flori de soc te ajuta sa invingi virozele respiratorii

Ceaiul de soc este unul dintre cele mai cunoscute remedii folosite in raceli, gripa, febra, dureri in gat, tuse. Un studiu atesta ca infuzia de soc poate ameliora simptomele virozelor cu pana la 60%. Acest lucru se datoreaza proprietatilor sudorifice, antivirale, imunostimulatoare si antiinflamatoare ale socului. Interesant de stiut: ceaiul de soc a fost folosit in timpul epidemiei de gripa din Panama, in anul 1995.

Florile de soc sunt pe placul inimii

Consumate sub forma de infuzii, tinctura sau socata (fara zahar), florile de soc ajuta la scaderea colesterolului si a grasimilor din sange, potrivit unui studiu efectuat la Institutul American al Sanatatii Inimii. Efectele pozitive asupra inimii si vaselor de sange se datoreaza antioxidantilor din soc.

Florile de soc si detoxifierea

Datorita proprietatilor laxative si depurative, florile de soc sunt eficiente in tratarea si prevenirea constipatiei. Astfel, stimuleaza detoxifierea intestinala si ajuta la reglarea digestiei. Tocmai de aceea, persoanele care isi propun sa slabeasca pot recurge la o dieta cu flori de soc, adica vor consuma ceai de soc, socata fara zahar sau tinctura de soc. Dar cel mai bine este sa apeleze la sfatul unui medic cu competenta in apifitoterapie.

Socata, „tratament” pentru rinichi

O cura cu socata, la inceputul verii, este cel mai bun tratament natural pentru rinichi, mai ales daca inlocuiesti zaharul cu miere. Consumul de socata stimuleaza puternic functia rinichilor, ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi (calculi renali) si a infectiilor urinare. De asemenea, aceasta bautura poate reduce retentia de apa in tesuturi, o problema specifica sezonului cald. Specialistii in fitoterapie sustin ca persoanele predispuse la pielonefrita, cistite pot face o cura de 1-2 saptamani cu socata.

Ajutor in lupta contra cancerului

Cercetarile arata ca bioflavonoidele si antocianinele din flori de soc, substante cu puternic efect antioxidant, prezinta potential in combaterea cancerului. Asociate unui stil de viata sanatos, remediile pe baza de soc aduc un plus de speranta impotriva redutabilei boli. Studii derulate in Israel demonstreaza ca socul are capacitatea, pe de o parte, de proteja celulele impotriva deteriorarii, iar pe de alta parte, de a stimula sistemul imunitar sa lupte impotriva mutatiilor celular.

Florile de soc, leac pentru dureri

Fitoterapeutii recomanda diverse remedii cu flori de soc pentru calmarea diverselor tipuri de dureri: in reumatism, dureri de cap (mai ales cele care apar pe fond de stres si epuizare fizica), dureri musculare dupa efort fizic intens, lovituri, contuzii.

Precautii si contraindicatii

Desi in majoritatea cazurilor, in contextul unor recomandari medicale de specialitate, tratamentele cu flori de soc se dovedesc foarte utile, totusi trebuie avute in vedere si unele efecte secundare pe care aceste plante le pot avea. Iata ce riscuri posibile se asociaza cu consumul florilor de soc:

  • In doze mari, substantele laxative din flori de soc pot cauza tulburari intestinale si diaree.
  • Florile si fructele de soc pot avea efect vomitiv, provocand greata si varsaturi, atunci cand sunt consumate in crude sau in cantitati supradozate.
  • Persoanele care dezvolta eruptii cutanate sau dificultati respiratorii dupa consumul de preparate pe baza de soc trebuie sa se prezinte la medic, deoarece poate fi vorba despre o alergie la soc.

Flori de soc, contraindicatii

  • Fructele necoapte, frunzele, tulpinile si radacinile de soc nu se consuma, pentru ca sunt otravitoare.
  • Persoanele cu boli inflamatorii intestinale, boli autoimune sau sistem imunitar slabit nu trebuie sa consume remedii pe baza de soc.
  • Persoanele alergice la polen nu trebuie sa consume flori de soc.
  • Preparatele pe baza de soc pot interactiona cu medicamentele diuretice, asa ca nu se asociaza.

Consultati un medic un specializare in apifitoterapie inainte de a urma un tratament cu flori de soc.

Referinte:

Ovidiu Bojor – „Ghidul plantelor medicinale de la A la Z”, Editura Fiat Lux, 2003

https://www.webmd.com/diet/elderberry-health-benefits

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma