Febra la copii este atunci cand temperatura corpului este mai mare decat in ​​mod normal si poate cauzata de cateva lucruri.

Afla in urmatorul articol cauzele, simptomele si tratamentul eficient pentru combaterea febrei. 

Cuprins:

1. Ce este febra?

2. Cauze ale febrei la copii

3. Simptome

4. Tratament

5. Febra la copii – tratament homeopat

6. Sfaturi pentru controlul febrei

Ce este febra?

Temperatura medie a corpului este de aproximativ 37 ° C, iar daca depaseste aceste grad, atunci se considera ca o persoana are febra.

Insa, temperatura unui copil sanatos nu trebuie sa fie mereu de 37 de grade. In mod normal, o temperatura normala variaza intre 36,6 de grade si 37,2 grade. Temperatura masurata la nivelul axillar, adica sub brat, de obicei oscileaza intre 36,6 sau 36,7. Astfel, maxima de temperatura care nu aduce motive de ingrijorare este de 37,2 de grade.

Atunci cand copilul dumnevoastra nu prea se simte bine si totusi incearca sa-si iasa din starea de disconfort prin diferite actiuni creative sau educative, prin joc sau orice alt exercitiu fizic, temperatura corpului se va ridica. In acest caz, nu masurati temperatura corpului copilului dumnevoastra, ci lasati-l sa se odihneasca o perioada de timp, ba chiar un somn de cel putin o ora este indicat.

Temperatura corporala a fiecaruia difera de-a lungul zilei si poate diferi in functie de varsta, nivelul de activitate si alti factori. Nu va alarmati daca temperatura copilului variaza. Temperatura corpului este de obicei cea mai inalta dupa-amiaza.

Cand temperatura corpului creste mai mult decat in ​​mod normal, febra poate fi un semn ca organismul copilului dumneavoastra este in curs de lupta impotriva unei infectii.

Cauze ale febrei la copii

Febra in sine nu este o boala, ci este de obicei, un semn sau un simptom al unei alte probleme cu care organismul se lupta.

Febra poate fi cauzata de cateva lucruri, inclusiv:

Infectie

Cele mai multe febra sunt cauzate de infectie sau de alta boala. O febra ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor prin stimularea mecanismelor naturale de aparare.

Suprasolicitare

Sugarii, in special copiii nou – nascuti, pot suferi febra daca sunt supraponderati sau intr-un mediu fierbinte, deoarece nu regleaza temperatura corpului lor, precum si copiii mai mari. Dar, deoarece febra la nou – nascuti poate indica o infectie grava, chiar si copiii care sunt suprasolicitati trebuie sa fie consulatai in cel mai scurt timp de un medic specialist daca au febra.

Imunizare

Bebelusii si copiii au o febra de grad scazut dupa vaccinare.

Desi dentitia poate provoca o usoara crestere a temperaturii corpului, probabil ca nu este cauza daca temperatura copilului este mai mare de 37 ° C.

Simptome

Simptomele generale asociate febrei pot include:

  • frisoane
  • dureri
  • durere de cap
  • transpiratie sau senzatie de transpiratie
  • lipsa poftei de mancare
  • deshidratare
  • slabiciune sau lipsa de energie

Convulsii febrile la copii

Copiii cu varsta intre 6 luni si 5 ani pot prezenta convulsii febrile. Aceste convulsii pot aparea in timpul febrei foarte mari. Aproximativ o treime dintre copiii care au o criza febrila.

Simtome care insotesc febra

Iata alte simptome care pot sa insoteasca febra la copii.

Daca copilul dumnevoastra prezinta si astfel de simptome in plus, atunci este recomandat sa apelati in cel mai scurt timp la medicul specialist:

  • crampe musculare
  • sensibilitate la lumina
  • diaree
  • voma
  • respiratie greoaie
  • eruptii cutanate
  • gat intepenit
  • halucinatii
  • respiratie greoaie
  • amigdalita continua
  • durere la urinat sau urinari frecvente

Febra la bebelusi

La copiii cu varsta de trei luni si mai mici, febra poate insemna o boala grava, cum ar fi meningita. Daca copilul dumneavoastra are febra, consultati-va medicul sau mergeti imediat la cea mai apropiata camera de urgenta. Deoarece medicul va dori sa va examineze mai intai bebelusul, nu ii dati dumnevoastra medicamente care sa scada febra.

Daca copilul are varsta de patru luni sau mai mult, solicitati asistenta medicala:

  • daca febra dureaza mai mult de 72 de ore
  • daca copilul are varsaturi excesive
  • atunci este deshidratat
  • are o eruptie ciudata pe piele

Masurarea corecta a temperaturii

Utilizati un termometru digital fiabil pentru a confirma febra. Atunci cand credeti ca cel mic s-ar putea sa aiba febra, temperatura copilului poate fi dupa unul dintre aceste nivele:

  • masurata oral (in gura): 37,8 ° C
  • masurata rectal: 38 ° C
  • masurata intr-o pozitie axilara (sub brat): 37,2 ° C

Temperatura ridicata nu va spune prea multe despre cat de bolnav este copilul dumneavoastra. O infectie simpla poate provoca uneori o febra destul de ridicata (in intervalul de 38, 9 ° – 40 ° C), dar acest lucru nu inseamna, de obicei, ca exista o problema grava. De fapt, o infectie grava, in special la sugari, nu poate cauza febra sau chiar o temperatura scazuta a corpului (sub 36,1 ° C).

Deoarece febra la copii poate urca si scadea in mod semnificativ, cel mic ar putea avea frisoane atunci cand temperatura corpului incepe sa creasca. Copilul poate transpira pentru a elibera caldura suplimentara pe masura ce temperatura incepe sa scada.

Uneori, copiii cu febra respira mai repede decat de obicei si pot avea o frecventa cardiaca mai rapida. Apelati de urgenta la medicul specialist daca copilul dumnevoastra are probleme de respiratie, respira mai repede decat in ​​mod obisnuit.

Masurarea temperaturii fara termometru

Febra la copii reprezinta calea prin care corpul celor mici se lupta impotriva infectiilor aparute.

Iata 4 moduri de a verifica temperatura copilului atunci cand nu aveti un termometru in apropiere:

  • Folositi partea din spate a mainii, nu palma

„Cea mai obisnuita modalitate de a verifica daca cineva are febra fara termometru este sa simti fruntea sau gatul cu spatele mainii”, spun medicii specialisti. Verificati daca temperatura copilului dumnevoastra este mai mare decat de obicei. Nu utilizati palma, deoarece nu este la fel de sensibila la schimbarile de temperatura ca cea din spate a mainii.

  • Uitati-va la obraji

Un alt mod de a verifica dacă cineva are febră este să vezi dacă pielea (mai ales obrajii) pare să fie mai roșie decât de obicei. O febră poate cauza obrajilor să devină roșii. Dacă observați acest lucru, inseamna ca organismul se lupta cu o infectie.

„O febră provoacă dilatarea vaselor de sânge … Ar putea indica că organismul se află în mijlocul luptei cu ceva”, spune Caleb Backe, un specialist în sănătate și wellness la Maple Holistics. Un prosop rece ar putea provoca o ușurare temporară, dar dacă copilul nu se simte mai bine atunci, cel mai bine să apelați la un doctor.

  • Dureri foarte mari

Durerile de cap si durerile corpului sunt, de asemenea, semne potentiale de febra. Deci, daca copilul dumnevoastra spune ca are dureri si dureri care nu corespund unor leziuni sau dureri de cap si sunt asociate cu transpiratii sau cu frisoane, este posibil sa aiba temperatura.

  • Frisoane

Schimbarea constanta a temperaturii corporale poate provoca frisoane. Pe masura ce temperatura se schimba de la febra, corpul trece prin mai multe stari, iar copilul dumnevoastra poate simti o stare de caldura foarte mare, ori poate sa ii fie frig.  Acest lucru provoaca transpiratia si tremuratul. Daca aceste simptome dureaza sau sunt deosebit de intense, este important sa vedeti un medic sau sa chemati in cel mai scurt timp un medic specialist pentru un consult.

Tratament

In caz de febra usoara sau de grad scazut, este posibil sa nu fie o idee buna sa incercati sa va reduceti temperatura prea repede. Prezenta febrei ar putea fi utila in combaterea unei infectii din corpul.

In caz de febra mare sau febra care cauzeaza disconfort, pot fi recomandate urmatoarele tratamente:

Medicamente fara prescriptie medicala

Medicamentele populare care ajuta la scaderea febrei includ ibuprofen sau paracetamol. Ele pot ajuta la ameliorarea tuturor durerilor din corp si la scaderea temperaturii. Asigurati-va ca verificati informatiile referitoare la dozare pentru copii.

Atentie!

Aspirina nu poate fi administrata copiilor pana la varsta de 12 ani.

Antibiotice.

Daca medicul pediatru va va prescrie antibiotice pentru o infectie bacteriana care va provoaca febra, urmati tratamentul asa cum este prescris. Antibioticele nu pot fi utilizate pentru a trata infectiile virale.

Aport suficient de lichide.

O febra poate duce la deshidratare. Asigurati-va ca veti da celui mic sa bea multe lichide in aceasta perioada, cum ar fi apa, sucuri naturale sau ceiuri.

Odihna.

Copilul va avea nevoie de odihna suficienta pentru a se recupera. Daca copilul doarme si a venit ora pentru a lua medicamentia, nu-l treziti. Lasati-i organismul sa se odihneasca si sa se recupereze atat cat e nevoie. Pe de alta parte, nu e nevoie sa obligati copilul sa statea toata ziua in pat cu paturi pe el. Discutati cu acesta despre starea sa de sanatate, intrebati-l cum se simte in permanenta pentru a afla simptomele pe care le are. Totodata, este recomandat ca in aceasta perioada, copilul sa evitate orice activitati intense care ar putea ridica temperatura corpului.

Nu duceti copilul la gradinita sau scoala in aceasta perioada. Este recomandat de catre medici ca atunci cand copilul are febra, acesta sa fie retras din colectivitate pana cand trec cel putin 24 de ore de cand nu a mai facut de febra si acest lucru sa fie fara medicatie.

Febra la copii – tratament homeopat

Alternative homeopatice

Aconitum napellus – acest remediu scade febra mare, care se manifesta cu o fata fierbinte si cu pielea uscata, mai ales dupa expunerea la friguri intense.

Belladonna – este indicat atunci cand copilul are o temperatura ridicata, pulsul este puternic si rapid, este agitat, nu poate sa doarma, are dureri mari de cap.

Bryonia – este indicat atunci cand copilul are o temperatura care ii provoaca uscarea pielii la nivelul gurii si buzelor, are o senzatie de sete continua si dureri foarte mari de cap.

Ferrum phosphoricum – este indicat atunci cand copiii sunt sensibili, au anemie sau sufera de stari de iritabilitate. Febra in acest caz este insotita de anumite inflamatii si declansarea bronsite sau otitei.

Gelsemium – este indicat atunci cand copilul are o senzatie de moleseala si oboseala incontinuu, zace la pat, este apatic, prezinta senzatia de pleople grele si are dureri de cap, dureri musculare, tremura sau are fata foarte fierbinte si imbujorata in unele cazuri.

Chamomilla – este indicat atunci cand copilul are febra care creste treptat si scade, dar nu depaseste temperatura de 38°C. In acest caz, copilul are stari de neliniste, este nervos, suparat, agitat. 

Sfaturi pentru controlul febrei

  • Luati temperatura si evaluati simptomele. Daca temperatura copilului dumneavoastra este mai mica de 38 ° C sau mai mare, inseamna ca are febra
  • Copilul sa ramana in pat si sa se odihneasca
  • Copilul trebuie sa fie hidratat in permanenta
  • Indepartati straturile suplimentare de imbracaminte si paturi, daca copilul nu are frisoane
  • Faceti copilului bai calde sau folositi comprese reci pentru a-l face sa se simta mai confortabil. Baile reci sau baile de cuburi de gheata pot fi periculoase si ar trebui evitate

Apelati imediat la medicul specialist daca:

  1. Copilul are o febra fara alte simptome care dureaza trei zile sau mai mult.
  2. Copilul dumneavoastra dezvolta o febra la doua-trei zile dupa efectuarea unei operatii.
  3. Copilul dumneavoastra are febra care este insotita de dureri abdominale, varsaturi, dureri toracice sau eruptii cutanate.

Febra la copii – alimentatie

In aceasta perioada, copilul poate avea pofta de mancare foarte scazuta si acest lucru este normal in cazul tuturor copiilor, ba chiar si adultilor. Copilul va refuza orice tip de alimente fie ele solide sau semisolide.

De aceea, este important sa asigurati copilului un plan alimentar bogat in vitamine si proteine care sa-l ajute sa se recupereze cat mai repede. Daca nu poate manca, nu-l fortati, lasati-l sa bea doar apa, ceaiuri sau supe daca asta simte. Dupa ce au trecut 24 de ore de la primul episod in care copilul dumneavoastra a facut febra, adaugati in alimentatie paine prajita, fructe pasate sau puteti incerca sa vedeti daca ii plac sucurile naturale proaspete din fructe.

In toata aceasta perioada, copilul s-ar putea sa fie slabit datorita starii de sanatate si a lipsei poftei de mancare.

 

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/fever-symptoms
  2. https://www.healthline.com/health/how-to-break-a-fever
  3. https://www.homeopathycenter.org/fever
  4. https://kidshealth.org/en/parents/fever.html
  5. https://www.bustle.com/p/how-to-tell-you-have-a-fever-without-a-thermometer-9226484
  6. https://health.clevelandclinic.org/kids-fevers-when-to-worry-when-to-relax/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma