Exfolierea pielii (gomajul) – de ce este importanta si cum se realizeaza

Exfolierea pielii este un proces de indepartare a celulelor moarte si a excesului de sebum. Aflati din urmatorul articol ce presupune exfolierea pielii, care sunt metodele cele mai eficiente si cateva trucuri pentru un gomaj reusit!

Cuprins:

1. Ce este exfolierea pielii?

2. Exfolierea pielii vs descuamarea pielii

3. Cand si de ce este necesara exfolierea pielii?

4. Metode utilizate pentru exfolierea pielii

5. Sfaturi si trucuri pentru un gomaj reusit

6. Posibile riscuri si contraindicatii

Ce este exfolierea pielii?

Exfolierea pielii sau gomaj este o procedura de indepartare a tuturor imperfectiunilor superficiale prezente pe corp, de la excesul de sebum, la celule moarte si puncte negre sau de grasime. Termenul de gomaj provine din limba franceza gommage care inseamna a sterge, a degresa, a exfolia, iar procedeul in sine este un tratament utilizat de secole, dar care se practica si astazi destul de frecvent mai ales in saloanele tip spa.

Scrubul de corp sau gomajul reprezinta un tratament care are ca scop curatarea in profunzime a pielii. Totodata, exfolierea pielii are benefica pentru organism, deoarece deblocheaza toate toxinele care sunt patrunse in porii din piele si stimuleaza circulatia sangelui.

Exfolierea pielii vs descuamarea pielii

Exfolierea pielii de pe picioare

Exfolierea pielii de pe picioare este un procedu important si special de ingrijire, prin eliminarea de bataturi si a pielii uscate a talpilor. Un tratament de exfoliere va oferi picioarelor un aspect mai stralucitor, curat si catifelat. Pentru a realiza procesul de exfoliere a picioarelor corect puteti folosi atat un gomaj din comert sau din farmacii, fie puteti opta pentru varianta mai rapida si ieftina de preparare acasa.

Astfel, exfolierea pielii picioarelor se va face pentru eliminarea celulelor moarte si a bataturilor. Procesul este recomandat sa fie repetat o data pe saptamana.

Pentru inceput trebuie sa va inmuiati picioarele in apa calda pentru cateva minute pentru a deschide porii. Aplicati apoi exfoliantul pe picioare si masati timp de 10 minunte prin miscari circulare, insistand pe zonele care sunt mai uscate cum sunt calcaiele. Apoi, dupa ce ati masat bine, spalati picioarele cu apa calduta si stergeti-le cu un prosop. Dupa ce pielea este uscata, aplicati o crema hidratanta, iar pentru un efect mai puternic puneti-va si o pereche de sosete.

Descuamarea pielii

In comparatie cu procedeul de exfoliere a pielii, descuamarea este o desprindere a anumitor portiuni din stratul superior al epidermei (pot sa apara sub forma de scuame mai mici sau mai mari). Procesul de descuamare are loc numai atunci cand pielea a fost lezata, iritanta sau este pur si simplu foarte deshidratata. In toate aceste cazuri, pielea este afectata si va fi nevoie de o indepartare a scuamelor prin diverse metode simple si naturale de exfolierea pielii, cum ar fi: un prosop moale inmuiat in apa calda si putin ulei de corp hidratant, fie cu ajutorul unui scrub care sa contina particule abrazive foarte mici pentru a nu irita pielea.

In functie de cauzele care au dus la descuamarea pielii, trebuie sa stiti cum le puteti evita. De exemplu, daca:

  • Descuamarea pielii are loc in anotimpul rece din cauza temperaturii scazute de afara in comparatie cu temperatura uscata din casa, atunci puteti folosi un umidificator in casa pentru a umezi incaperea. In plus, puteti evita descuamarea pielii (de pe fata sau corp) daca folositi in permanenta o crema hidratanta sau un unt de corp. Totodata, un bun remediu este sa folositi esarfe, fulare (sau orice alt tip de protectie, de exemplu manusi pentru maini) pentru a va proteja obrajii de temperaturile scazute si de vant.
  • Descuamarea pielii in urma utilizarii unor produse iritante poate fi remediata dupa ce ati incetat folosirea acelui produs/produse. Totodata puteti aplica local o crema hidratanta pentru a reface stratul de piele afectat.

Descuamarea pielii piciorului

Descuamarea pielii piciorului poate fi cauzata de folosirea anumitor cosmetice, slaba ingrijire a pielii, consumul insuficient de lichide, purtarea unei incaltaminte sau haine neadecvate, sau peeling-ul in exces. Totodata, descuamarea pielii picioarului poate sa provoace anumite boli ca:

  • Psoriazisul
  • Dermatita seboreica
  • Eritem
  • Boli ale organelor interne
  • Lupus sistemic
  • Zona zoster
  • Infectii fungice
  • Scarlatina
  • Sifilis
  • Ihtioza (ciuperca a pielii care este contagioasa)

Cand si de ce este necesara exfolierea pielii?

Exfolierea pielii are numeroase beneficii pentru pielea corpului pe care multe din produsele cosmetice nu le pot determina in urma utilizarii. De exemplu:

Curata porii in profunzime

Indepartarea pielii moarte si uscate, impreuna cu toate celelalte resturi de suprafata pielii pot duce la formarea de pete albe si puncte negre in special pe ten. Acestea sunt doua probleme ale pielii de care sunt greu de scapat (oamenii cu puncte negre stiu ce se intampla), motiv pentru care exfolierea este atat de importanta. Pielea moarta sigileaza porii, asa ca atunci cand glandele sebacee produc sebum, aceasta este blocata sub pielea uscata. Acest lucru duce la dilatarea porilor si, astfel exfolierea pielii este metoda care ajuta la decuplarea acestor pori.

Pielea va fi curata

Prin exfolierea pielii cu un scrub de corp se vor indeparta celulele moarte si toate impurtitatile (de pe corp / fata), lasand o piele curata, proaspata si catifelata.

Previne acneea

La fel ca la curatarea porilor, prin exfolierea chimica sau naturala, porii se vor debloca, reducand astfel aparitia de acnee. Acest tratament de exfolierea pielii este o metoda neabraziva care ajuta la stimularea reinnoirii celulare, deoarece enzimele din exfoliant desprind celulele moarte pentru a imbunatati textura pielii. In plus, daca utilizati si o crema calmanta dupa exfoliere, de exemplu un hidratant cu aloe vera, pielea va fi mai putin predispusa la acnee.

Stimuleaza circulatia si drenajul limfatic

Exfolierea are multe beneficii, inclusiv stimularea drenajului limfatic pentru curatarea interna si stimularea sangelui cu oxigen care hraneste in mod natural suprafata pielii. Astfel, exfolierea este si o metoda de detoxifiere a pielii, care ajuta la eliminarea toxinelor. Acesta din urma stimuleaza sanatatea celulara, lasand o piele stralucitoare si radianta.

Stimuleaza sinteza de colagen

In cele din urma, exfolierea obisnuita ajuta la stimularea sintezei de colagen pentru a imbunatati textura, elasticitatea si fermitatea pielii. In acest fel, exfolierea ofera, de fapt, beneficii anti-imbatranire, motiv pentru care metoda de exfolierea pielii este si un tratament face reduce ridurile fine.

Alte beneficii exfolierea pielii:

  • Ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui
  • Trateaza celulita
  • Pielea va capata un luciu natural
  • Pielea va putea extrage toate vitaminele si substantele esentiale din cremele hidratante si seruri
  • Tonifiaza pielea
  • Ajuta la prevenirea venelor varicoase
  • Reduce petele intunecate si semnele de imbatranire
  • Usureaza procesul de indepartare a parului
  • Reduce stresul

Exfolierea pielii inainte de bronz

Pentru a avea un bronz uniform si durabil, pielea are nevoie inainte de o pregatire adecvata, iar acest lucru se poate realiza prin procesul de exfolierea pielii. Fie ca alegeti un scrub din comert sau il preparati acasa, este important sa efectuati procedura de exfoliere inainte de expunerea la soare cu 24 de ore inainte.

Asadar, alegeti cel mai potrivit gomaj in functie de tipul de piele pe care il aveti, iar apoi faceti o baie calda, aplicati exfoliantul si masati usor pe tot corpul. Clatiti apoi cu apa calda, iar apoi hidratati pielea pentru a restaura o bariera protectoare a epidermei.

Metode utilizate pentru exfolierea pielii

Exfoliant corp

Ingrediente:

  • Jumatate de cana de sare de mare cu cristale mari
  • O lingura de ulei de masline extravirgin
  • O lingura de suc de lime proaspat stors
  • Coaja rasa de la un lime

Pentru ca exfoliantul de corp sa aiba o textura grunjoasa trebuie sa folositi numai sare de mare cu cu cristale mari. Astfel, amestecati toate ingredientele mentionate anterior si amestecati-le pana cand se formeaza o pasta grunjoasa. Totodata este importanta si compozitia exfoliatului, de exemplu, daca observati ca este prea lichida, mai adaugati putina sare pana cand compozitia s-a legat.

Exfolierea pielii cu zat de cafea

Ingrediente:

  • 4 lingurite de zat de cafea
  • 2 lingurite de zahar brun
  • o lingurita de miere
  • 6 lingurite de ulei de masline extravirgin sau de ulei de cocos

Amestecati toate ingredientele, iar exfoliantul este gata pentru a infrumuseta si reda pielii stralucirea naturala.

Scrub cu cafea

In farmacii puteti gasi scrub de cafea gata preparat, dar care mai contine si alte ingrediente ca:

  • Zahar alb
  • Cannabis sativa
  • Ulei de canepa
  • Ulei de samburi de struguri
  • Cafea
  • Ulei sential de morcov salbatic
  • Ulei esential de ghimbir
  • Vitamina E

Astfel, combinatia unica a ingredientelor mentionate cu calitati antioxidante datorita cafelei, a ghimbirului si a uleiului de samburi de struguri. Cafeaua, aplicata pe suprafata pielii, indeparteaza celulele moarte de la suprafata acesteia, datorita efectului sau usor exfoliant, grabind astfel regenerarea celulelor si ajuta la diminuarea depozitelor celulitice si la tonifierea in profunzime a pielii.

In plus, cu ghimbirul in compozitia scrubului este foarte eficient, deoarece detensioneaza pielea si combate celulita, accelerand eliminarea toxinelor, reducand in acest fel aspectul de coaja de portocala.

Exfolierea pielii cu malai

Acest tip de exfoliant cu malai este cel mai usor de preparat si este indicat pentru toate tipurile de piele, chiar si pentru cea care este sensibila.

Ingrediente:

  • Malai
  • Ulei de masline extravirgin

Puneti 3 linguri de malai si o lingura si jumatate de ulei de masline dupa care amestecati bine. Consistenta acestui exfoliant trebuie sa fie usoara pentru a putea fi intins pe piele. Masati exfoliantul cu miscari circulare pe tot corpul, inclusiv pe fata, iar apoi clatiti cu apa calda.

Exfolierea pielii cu bicarbonat

Exfoliantul cu bicarbonat este la fel de usor de preparat ca exfoliantul anterior, deoarece aveti nevoie de doar doua ingrediente:

  • Bicarbonat de sodiu
  • Ulei de cocos

Acest tip de exfoliant este bun atat pentru corp, cat si pentru ten. Amestecati cele doua ingrediente pana cand se formeaza o pasta, apoi aplicati pe corp si masati sau aplicati pe ten si lasati-o sa actioneze timp de 5 minunte. Clatiti cu apa calduta. Acest tip de masca este eficienta pentru eliminarea celulelor moarte, inlatura roseata, cicatricile si lupta impotriva acneei. In plus, bicarbonatul de sodiu are rolul de a mentine pH-ul pielii la un nivel normal, iar uleiul de cocos are efect antibacterian.

Un bun exfoliant pentru fata care lumineaza si curata tenul este format din amestecul urmatoarelor 3 ingrediente:

  • Zahar alb
  • Ulei de sofran
  • Kiwi proaspat pisat

Cel mai bun exfoliant pentru fata

Cel mai bun exfoliant este cel facut in casa, deoarece pe langa faptul ca este ieftin, aveti si siguranta ca folositi numai ingrediente naturale, fara adaosuri si coloranti.

Scrub pentru fata

Ingrediente:

  • 4 lingurite de faina de ovaz
  • 3 lingurite de argila roz sau alba
  • apa

Amestecati faina de ovaz cu argila roz/alba, apoi adaugat apa treptat cate putin si amestecati pana cand se creeaza o pasta omogena. Aplicati si masati acest scrub pe pielea fetei timp de 2 minute, apoi clatiti tenul cu apa calduta. Acest scrub natural este purificant si ideal pentru o piele sensibila si care nu suporta granulele mai mari precum zaharul. Aplicati scrubul pe ten o data pe saptamana.

Manusi exfoliante

Manusile exfoliante intensifica spuma gelului de dus, curatand in profunzime pielea prin indepartarea celulelor moarte de piele.

Sfaturi si trucuri pentru un gomaj reusit

Exfolierea corecta a pielii:

  1. Primul pas este sa faceti un dus cald, deoarece apa calda va deschide porii si va permite scrubului sa indeparteze in profunzime celulele moarte ale pielii si murdaria
  2. Al doilea pas este sa aplicati scrubul si sa masati prin miscari circulare de jos in sus. Dupa ce v-ati exfoliat pielea nu sa spalati cu buretele sau alte accesorii care pot irita pielea.
  3. Cel de-a treilea pas consta in aplicarea unui produs hidratant pe tot corpul.

Posibile riscuri si contraindicatii

Nu va exfoliati niciodata daca aveti:

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/meaning-of-exfoliating#physical-exfoliation
  2. https://www.healthline.com/health/how-to-exfoliate#frequency
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma