Iata care pot fi cauzele posibile pentru estrogen crescut, semne si simptome asociate, ce inseamna dominanta estrogenica si solutii pentru echilibrarea nivelului de estrogen.
1. Ce este estrogenul?
2. Estrogen crescut – simptome asociate
3. Cauze estrogen crescut
4. Echilibrarea nivelului de estrogen
Estrogenul este un hormon extrem de important pentru buna functionare a organismului – atat la femei, cat si la barbati. Estrogenii de fapt includ mai multe tipuri de hormoni – insa toti sunt hormoni sexuali din grupa hormonilor steroizi.
Tipuri de estrogeni:
Estrogenul, ca toti hormonii, este un mesager chimic. Nivelul de estrogen creste in timpul pubertatii. Acest lucru duce la caracteristici sexuale secundare, cum ar fi dezvoltarea sanilor si modificari ale compozitiei generale a corpului (cum ar fi dezvoltarea zonei soldurilor). Alaturi de FSH, LH si progesteron, estrogenul joaca un rol important in ciclul menstrual. Acesti hormoni coexista intr-un echilibru pentru a mentine menstruatia regulata. Estrogenul joaca un rol in ovulatie si ajuta la ingrosarea endometrului pentru a-l pregati pentru sarcina.
De asemenea, estrogenul atinge valori maxime in zilele premergatoare ovulatiei – perioada cea mai fertila. In acelasi timp, acest hormon subtiaza mucusul cervical, pentru a favoriza fertilizarea ovulului de catre spermatozoizi. Estrogenul favorizeaza si lubrifierea naturala de la nivel vaginal, imbunatatind confortul in timpul actului sexual. Nivelurile de estrogen cresc constant in timpul sarcinii si ating valoarea maxima in al treilea trimestru. In timpul celui de-al doilea trimestru, joaca un rol major in dezvoltarea canalelor de lapte ce maresc sanii.
Nivelurile de estrogen scad in timpul perimenopauzei, chiar inainte de menopauza. Odata cu menopauza, nivelul de estrogen scade si nu mai are loc ovulatia. Scaderea estrogenului poate duce la simptome precum uscaciune vaginala, schimbari de dispozitie, transpiratii nocturne si bufeuri. Estrogenul primar din corp se schimba de la estradiol (E2) la estrona (E1) in timpul menopauzei. Dupa menopauza, estrona este singurul estrogen pe care organismul continua sa il produca, desi in cantitati mici.
Estrogenul influenteaza si sanatatea reproductiva a barbatilor. Estradiolul, forma predominanta de estrogen, joaca un rol esential in functia sexuala masculina. Estradiolul la barbati este esential pentru reglarea libidoului, a functiei erectile si a productiei de sperma. Un nivel redus de estrogen poate duce la un apetit sexual scazut. Estrogenul in exces poate duce insa la probleme de fertilitate si disfunctie erectila, precum si ginecomastie.
Estrogenul regleaza si alte procese importante din organism – regleaza sistemul osos (protejeaza impotriva pierderii osoase), sistemul cardiovascular si sistemul nervos central. Estrogenul influenteaza si nivelurile de colesterol, nivelurile glicemiei, masa musculara, circulatia si fluxul sangvin, productia de colagen si umiditatea pielii, functia creierului, inclusiv capacitatea de concentrare, starile de dispozitie.
Nivelurile de estrogen variaza de la o persoana la alta. De asemenea, fluctueaza in timpul ciclului menstrual si de-a lungul vietii. Aceasta fluctuatie poate produce uneori efecte precum schimbari de dispozitie inainte de menstruatie sau bufeuri la menopauza.
Factorii care pot afecta nivelul de estrogen includ:
Estrogenul crescut la femei poate cauza mai multe simptome, cum ar fi:
De asemenea, nivelul de estrogen este legat si de nivelul de progesteron. Nivelurile normale de estrogen in asociere cu progesteron scazut, de exemplu, pot duce la un dezechilibru functional asociat cu simptome de estrogen „crescut”.
Desi este un hormon feminin, si corpul unui barbat produce estrogen. Un echilibru sanatos intre estrogen si testosteron este important pentru cresterea si dezvoltarea sexuala. Cand acesti hormoni nu sunt la un nivel optim si in echilibru, dezvoltarea si functia sexuala pot fi afectate. Simptomele estrogenului crescut la barbati includ:
Echilibrul hormonal feminin implica printre altele si un echilibru intre estrogen si progesteron. Acestia doi sunt strans legati si regleaza ciclul menstrual si functionarea organismului feminin. Dominanta estrogenica este de obicei atunci cand nivelul de estrogen este prea mare, in asociere cu un nivel redus de progesteron.
Insa, exista mai multe modele de dominanta a estrogenului:
Orice tip de hormon in exces pot cauza complicatii. Poate afecta multe functii ale corpului, ceea ce duce la probleme de sanatate. Nivelurile foarte ridicate de estrogen pot creste, de asemenea, riscul pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancer mamar, cancer ovarian sau cancer endometrial. De asemenea, estrogenul in exces poate creste riscul de accident vascular cerebral si cheaguri de sange, dar si disfunctii tiroidiene, fibroame, tensiune arteriala crescuta, hipocalcemie. Estrogenul in exces poate agrava si afectiunile preexistente, cum ar fi astmul sau epilepsia.
Exista mai multe cauze pentru estrogenul in exces. Daca nivelurile de estrogen sunt normale, dar progesteronul este scazut, acest lucru ar putea fi legat de ciclurile fara ovulatie, perimenopauza, sindromul ovarului polichistic, stres sau inflamatie. Daca nivelurile de estrogen sunt ridicate, dar nivelurile de progesteron sunt normale, poate fi din cauza excesului de grasime corporala, dezechilibrelor microbiomului, digestiei deficitare sau xenoestrogenilor din mediu.
Multi factori pot contribui la un nivel excesiv de estrogen, inclusiv:
Xenoestrogenii se refera la mai multe clase de compusi care imita estrogenul. Acesti compusi pot fi impartiti in doua tipuri: fitoestrogeni si substante chimice care perturba sistemul endocrin. Cele mai comune surse de fitoestrogeni includ soia, leguminoase, cereale, nuci, seminte. Fitoestrogenii se leaga de receptorii de estrogeni din celule si pot avea efecte fie antiestrogenice, fie estrogenice. De exemplu, anumiti fitoestrogeni concureaza cu estrogenul deoarece se leaga de receptorii de estrogen, blocand absorbtia estrogenului. Substantele chimice care perturba sistemul endocrin – disruptori endocrini – sunt o alta clasa de xenoestrogeni – includ BPA, BHA, parabeni si pesticide. Se gasesc in materiale plastice, produse de ingrijire personala, parfumuri, apa etc.
La barbati, estrogenul poate deveni mare in raport cu cantitatea de testosteron din organism daca nivelul de testosteron devine scazut.
Citeste si despre: Dezechilibrul hormonal feminin – cauze si efecte
Daca aveti niveluri anormal de ridicate de estrogen, va trebui sa lucrati la eliminarea excesului de estrogen din organism si sa identificati de unde provine acel exces de estrogen. Daca dezvoltati un nivel ridicat de estrogen in timpul terapiei hormonale, medicul va poate schimba planul de terapie. Acest lucru ar putea ajuta organismul sa ajunga la un echilibru hormonal. Alternativ, ar putea prescrie un inhibitor de aromataza. Acest tip de medicament opreste enzima aromataza sa transforme androgenii in estrogen. Aceasta clasa de medicamente include anastrozol, exemestan, letrozol. In alte cazuri, ar putea prescrie un medicament care impiedica ovarele sa produca estrogen. De exemplu, ar putea prescrie goserelina sau leuprolida.
Desi uneori, in functie de caz, pot fi necesare si medicamente (si uneori chiar interventii), in general se recomanda o schimbare a stilului de viata care sa sustina echilibrul hormonal pe termen lung. Iata cateva recomandari in acest sens:
Referinte:
(1) https://www.verywellhealth.com/high-estrogen-5217149
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/323280
(3) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22363-high-estrogen
(4) https://www.healthline.com/health/womens-health/low-estrogen-symptoms
Surse foto: Pixabay, Pexels
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…