Epididimita este o inflamatie a tubului alungit (epididim) aflat in spatele testiculelor. Aflati mai multe despre epididimita din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este epididimita?
  2. Cauzele epididimitei
  3. Simptome epididimita
  4. Epididimita la copii
  5. Diagnostic
  6. Cum se trateaza epididimita?
  7. Masuri pentru prevenirea epididimitei

Ce este epididimita?

La barbatii activi sexual cu varste sub 35 de ani, epididimita este cauzata de C. trachomatis sau N. gonorrhoeae. Epididimita cauzata de microorganisme care traiesc in intestine (de exemplu Escherichia coli) apare la barbatii care practica sexul anal.

Epididimita transmisa in afara unui contact sexual care este asociata infectiilor tractului urinar, cauzata de microorganisme Gram negative care traiesc in intestine, apare mai frecvent la barbatii peste 35 de ani care au suferit recent o interventie chirurgicala sau instrumentala la nivelul tractului urinar si la pacientii cu anomalii ale acestui aparat.

Ce este epididimul?

In partea din spate a testiculelor, exista un tub alungit numit epididim. Acest organ stocheaza si transporta sperma si este legat de canalul ejaculator printr-un alt tub numit canal deferent.

Cum se transmite infectia?

Epididimita intra in categoria boli ale epididimului. Ea este transmisa pe cale sexuala si este in general insotita de uretrita care deseori este asimptomatica. Barbatii care au epididimita tipic prezinta sensibilitate si durere la nivelul testiculului afectat. Prin palparea testiculului afectat se evidentiaza acumulare de lichid local, iar epididimul este ingrosat. Inflamatia testiculelor apare frecvent in cadrul acestei afectiuni.

Torsiunea testiculara se manifesta similar, dar este mai frecventa la adolescenti si nu prezinta semne de infectie sau inflamatie.

Diagnosticul se stabileste prin culturi bacteriene din lichidul uretral.

Cum poate fi abordata afectiunea?

Tratamentul empiric este indicat inainte sa fie obtinute rezultatele culturilor. Tratamentul epididimitei cauzate de C. trachomatis sau N. gonorrhoeae va consta in tratament antibiotic tintit, ameliorarea simptomatologiei, prevenirea transmisiei si scaderea potentialului de a aparea complicatii (infertilitate sau durere cronica). Ca si adjuvante ale terapiei sunt repausul la pat, ridicarea scrotului si analgezice. Aceste metode sunt recomandate atata timp cat persista febra si inflamatia locala.

Cauzele epididimitei

Printre cauzele epididimitei se numara:

  • Boli cu transmitere sexuala (BTS). Gonoreea si clamhydia sunt cauzele cele mai frecvente ale epididimitei la barbatii tineri, activi sexual.
  • Alte infectii. Bacteriile care afecteaza tractul urinar sau infectiile la nivelul prostatei s-ar putea raspandi de la locul infectat la epididim. De asemenea, infectiile virale, cum ar fi cele provocate de virusul oreionului, pot produce epididimite.

Epididimita nonbacteriana

  • Urina in epididim (epididimita chimica). Aceasta afectiune apare atunci cand urina ajunge inapoi in epididim, posibil din cauza ridicarii unor obiecte grele sau a incordarii.
  • O vatamare la nivelul zonei inghinale poate provoca epididimita.
  • Rareori, epididimita poate fi cauzata de tuberculoza.

Factori de risc

Bolile cu transmitere sexuala pot provoca epididimita. Aceste infectii cu transmitere sexuala pot aparea in urma anumitor comportamente sexuale, cum ar fi:

  • Sex cu un partener care are o BTS
  • Sex fara prezervativ
  • Un istoric de boli cu transmitere sexuala

Factorii de risc pentru epididimita cu transmitere non-sexuala sunt:

  • Un istoric de infectii ale prostatei sau ale tractului urinar
  • Un istoric de proceduri medicale care afecteaza tractul urinar, cum ar fi introducerea unui cateter in uretra penisului
  • Un penis necircumcis sau o anomalie anatomica a tractului urinar
  • Marirea in volum a prostatei, conditie care creste riscul de infectii ale vezicii urinare si epididimita

Afectiunea poate fi de doua feluri: acuta si cronica.

Epididimita acuta

Forma acuta a bolii debuteaza repede si dispare dupa scurt timp cu ajutorul tratamentului. Printre simptomele epididimitei acute se numara: un scrot umflat, rosu sau sensibil la atingere, durere de testicule, de obicei pe o singura parte, care apare de obicei treptat, urinare dureroasa sau o nevoie urgenta sau frecventa de a urina, scurgerea unui lichid din penis, durere sau disconfort in abdomenul inferior sau in zona pelvina, sange in sperma si mai putin frecvent, febra.

Epididimita cronica

Epididimita care dureaza mai mult de sase saptamani sau care este recurenta este considerata cronica. Simptomele epididimitei cronice pot aparea treptat. Uneori, cauza epididimitei cronice nu este identificata.

Simptome epididimita

In cele mai multe cazuri, pacientul se confrunta cu o durere la unul sau la ambele testicule. Zona afectata va fi, de asemenea, rosie, umflata si sensibila la atingere. Daca este lasata netratata, conditia se va agrava in timp.

Printre alte simptome se numara:

  • febra
  • frisoane
  • senzatie de greutate in testicule
  • testicul marit
  • testicul amortit
  • testiculul afectat este sensibil la atingere
  • dureri in abdomen sau pelvis
  • senzatie urgenta de urinare
  • scrot inflamat
  • senzatie de arsura la urinare
  • eliminarea unui lichid prin penis
  • sange in urina
  • canal deferent inflamat
  • durere atunci cand ejaculati sau faceti sex
  • acumularea de lichid in jurul testiculului, care se poate simti ca o umflatura

Simptomele si cauzele lor

Simptomele depind de obicei de cauza epididimitei. De exemplu, lichidul eliminat prin penis este probabil cauzat de o BTS, in timp ce nevoia frecventa de a urina este cauzata de o infectie urinara.

Simptomele epididimitei pot fi, de asemenea, similare cu cele ale torsiunii testiculare, o afectiune in care testiculul se rasuceste, intrerupand astfel alimentarea cu sange. Aceasta conditie necesita tratament chirurgical de urgenta.

Drept urmare, daca o persoana prezinta oricare dintre aceste simptome, ar trebui sa mearga de urgenta la medic.

Epididimita la copii

Epididimita la copii cauze

Cu toate ca epididimita pediatrica este rara, aceasta poate aparea. In majoritatea cazurilor, infectia bacteriana se raspandeste din uretra sau vezica.

Inflamatia se dezvolta de obicei in urma:

  • unei lovituri directe in acea zona
  • rasucirii epididimului
  • urinei care ajunge inapoi in epididim

La copii, cele mai frecvente simptome sunt:

  • disconfort la nivelul abdomenului inferior sau al bazinului
  • o zona rosiatica si sensibila la atingere pe scrot
  • durere sau arsuri la urinare
  • eliminarea unui lichid prin uretra
  • febra

Cum se trateaza epididimita la un copil?

Tratamentul depinde de simptomele, varsta si sanatatea generala de sanatate a copilului. De asemenea, depinde si de severitatea bolii.

Epididimita este aproape intotdeauna produsa de o infectie bacteriana. Din aceasta cauza, cel mai recomandat tratament este cel antibiotic. Medicul poate prescrie, de asemenea, medicamente impotriva durerii si antiinflamatoare. Pentru a ameliora durerea, doctorul mai poate recomanda aplicarea ghetii in zona scrotului. Odihna la pat poate fi de mare ajutor, de asemenea.

Daca adolescentul are o afectiune cu transmitere sexuala, asigurati-va ca le spune acest lucru si partenerilor sexuali cu care a avut contacte cu 60 de zile inainte de aparitia simptomelor. Acestia trebuie sa primeasca neaparat tratament medicamentos. Adolescentul activ sexual si partenerul/a nu ar trebui sa aiba contacte sexuale pana cand ambii nu au fost tratati si nu mai prezinta simptome.

Discutati cu medicul copilului despre riscurile, beneficiile si posibilele reactii adverse ale tuturor medicamentelor.

Diagnostic

In prima faza, medicul va verifica daca pacientul are ganglioni limfatici mariti in zona inghinala si daca prezinta un testicul marit pe partea afectata. De asemenea, doctorul poate face o examinare rectala pentru a verifica daca prostata este marita sau sensibila la atingere.

Printre testele pe care medicul le poate recomanda se numara:

Depistarea bolilor cu transmitere sexuala (BTS)

Medicul foloseste un tampon pe care il aplica pe varful penisului pentru a lua o proba de lichid eliminat prin uretra. Proba este verificata in laborator pentru a se detecta prezenta unor infectii cu gonoree si clamidia.

Analizele de urina si sange

Probele de urina si sange sunt analizate pentru anomalii.

Ecografie

Acest test imagistic ar putea fi utilizat pentru a se exclude torsiunea testiculara. Ecografia Doppler color poate determina daca circulatia sanguina catre testicule este mai slaba decat in mod normal – indicand torsiunea – sau mai mare decat in mod normal, ceea ce ajuta la confirmarea diagnosticului de epididimita.

Cum se trateaza epididimita?

Doctorul va alege tratamentul in functie de cauza afectiunii. Daca este vorba de o infectie bacteriana, medicul va prescrie, cel mai probabil, un tratament cu antibiotice.

Daca infectia a fost cauzata de o boala cu transmitere sexuala (ITS), barbatii trebuie sa le transmita acest lucru partenerilor sexuali. De asemenea, vor trebui sa se abtina de la a intretine raporturi sexuale pana la finalizarea tratamentului.

Epididimita tratament

De asemenea, medicii vor recomanda, analgezice si antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul, pentru a reduce durerea si inflamatia.

Testicul umflat remedii

Exista, de asemenea, cateva lucruri de baza foarte importante pe care o persoana le poate face pentru a reduce disconfortul:

  • trebuie sa stea intins pe pat cu scrotul ridicat
  • poate aplica o punga cu gheata pe zona dureroasa
  • se recomanda folosirea si purtarea unui suport pentru testicule

In majoritatea cazurilor, durerea cauzata de epididimita dispare dupa maximum 3 zile de la inceperea tratamentului. Exista riscul, insa, ca unele simptome sa dureze luni intregi inainte sa dispara.

In cazurile mai severe, o persoana poate fi nevoita sa ramana in spital si poate fi supusa unor proceduri chirurgicale. De asemenea, pentru a va asigura ca infectia s-a eliminat, ati putea fi nevoiti sa efectuati vizite regulate la medic.

Recuperare si perspective

In majoritatea cazurilor, epididimita se vindeca in urma tratamentului cu antibiotice si a odihnei la pat. In plus, nu exista riscul unor probleme sexuale sau de reproducere pe termen lung.

Cu toate acestea, afectiunea poate reveni si pot aparea unele complicatii:

  • abces in scrot, care poate necesita eliminarea lichidului
  • epididimita cronica
  • o leziune aparuta pe pielea scrotului
  • moartea tesutului testicular din cauza lipsei de sange, conditie cunoscuta sub denumirea de infarct testicular
  • infertilitate

Epididimita cronica

In cazul epididimitei cronice, medicii nu vor prescrie antibiotice deoarece inflamatia nu apare din cauza unei infectii.

Tratamentul include:

  • bai calde frecvente
  • administrarea de medicamente antiinflamatorii care nu contin steroizi
  • administrarea de medicamente pentru relaxarea muschilor
  • administrarea de injectii cu anestezic pe baza de steroizi in scrot
  • tehnici de gestionare a stresului
  • interventie chirurgicala pentru indepartarea epididimelor afectate

Interventie chirurgicala

In cazul in care un abces s-a format, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala pentru a elimina lichidul. Uneori, poate fi nevoie de indepartarea partiala sau totala a epididimului prin intermediul unei interventii chirurgicale (epididimectomie). Operatia ar putea fi, de asemenea, solutia optima daca epididimita a fost produsa de anomalii fizice care stau la baza.

Sfaturi din partea specialistilor

Este important sa solicitati imediat tratament pentru a preveni complicatiile. Dupa ce ati primit tratamentul, este important sa urmati intregul curs de antibiotice pentru a trata infectia, chiar daca simtiti ca simptomele au disparut. De asemenea, ar trebui sa va adresati medicului dupa ce ati terminat medicatia pentru a va asigura ca infectia a fost eliminata. Acest lucru va va ajuta sa va asigurati o recuperare completa.

Daca intampinati durere sau disconfort persistent, faceti o programare pentru a discuta cu medicul, mai ales daca simptomele nu se imbunatatesc dupa patru zile de la inceperea tratamentului. Daca simtit dureri severe in scrot sau aveti febra mare, solicitati de urgenta asistenta medicala.

Masuri pentru prevenirea epididimitei

Pentru a va proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS) care pot provoca epididimita, se recomanda folosirea protectiei in timpul actelor sexuale.

Daca aveti infectii ale tractului urinar recurent sau alti factori de risc pentru epididimita, intrebati-l pe medic cum puteti preveni reaparitia afectiunilor.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/epididymitis/symptoms-causes/syc-20363853
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318146.php
  3. https://www.healthline.com/health/epididymitis
  4. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=160&contentid=60
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Vezi comentariile

  • Salut am 22 de ani și am fost diagnosticat cu epididimita acută acum o luna de zile tratamentul l am luat , am decis sa merg iar la un consult pentu ca nu îmi dădea rezultate bune , medicul mi-a spus ca am epididimita cronica mi-a dat un nou tratament pe care îl iau și acum dar testiculul nu devine normal e tot umflat e ca un fel de abces ce e de făcut puteți sa îmi dați un sfat va rog

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma