Enurezis – In cazul copiilor mai mici de 3 ani, este normal sa nu detina controlul complet al vezicii urinare. Pe masura ce copiii cresc, devin mai capabili sa-si controleze vezica. Urinarea involuntara se numeste enurezis atunci cand apare la un copil care este suficient de mare pentru a-si controla vezica. 

Cuprins:

1. Ce inseamna enurezis?
2. Tipuri de enurezis
3. Simptome
4. Cauze pentru enurezis
5. Metode de tratament
6. Enurezis la adulti
7. Enurezis la varstnici

Ce inseamna enurezis?

Enurezis inseamna urinarea accidentala in timpul somnului (enurezis nocturn) sau in timpul zilei (enurezis diurn), la copii mai mari sau adulti.

Cum functioneaza sistemul urinar?

Urina este produsa de rinichi si circula prin uretere pana la vezica pentru a fi stocata. Vezica este practic un sac muscular care retine urina pana cand este gata sa fie eliberata in uretra, tubul care leaga vezica de exteriorul corpului. In acelasi timp, vezica se contracta, iar sfincterul urinar se relaxeaza. Sfincterul relaxat actioneaza ca o usa deschisa, care ii permite urinei sa treaca si sa iasa din corp. Cand exista un impediment fizic sau o problema neurologica, urinarea poate deveni problematica sau gresita.

Enurezisul si controlul asupra vezicii urinare

In prima parte a vietii, cei mici inca nu au control asupra vezicii, mai ales noaptea, astfel ca incontinenta urinara este considerata normala. De obicei pana la 3-5 ani copiii nu mai au astfel de probleme ca facutul in pat. Cei mai multi copii au control asupra vezicii urinare la varsta de 4 ani in timpul zilei si pana la 6 ani pe timp de noapte, dar pana la 20% dintre baietii din clasa I si 17 % dintre fetele din clasa I au probleme privind controlul urinar.

Facutul in pat este considerat o problema daca copilul are peste 7 ani si continua sa ude patul de doua sau mai multe ori pe saptamana timp de cel putin 3 luni la rand.

Nu exista o singura cauza pentru facutul in pat pe timp de zi sau noaptea, dar medicii considera ca anumiti factori, cum ar fi capacitatea vezicii urinare si genetica, pot juca un rol. Identificarea problemei mai devreme poate ajuta la reducerea stresului si disconfort emotional pe care un copil il poate intampina in cazul acestor astfel de accidentari.

Desi enurezisul nu este o stare grava, poate provoca stres pentru copil si familie. Copiii care fac in pat se pot simti rusinati sau jenati. Acestia ar putea evita sa participe la activitati, cum ar fi excursii, tabere sau dormit la prieteni, pentru ca sunt ingrijorati ca ar putea face in pat cat timp sunt departe de casa.

Tipuri de enurezis

Exista 4 tipuri de enurezis. Un copil poate avea unul sau mai multe dintre aceste tipuri:

  • Enurezis nocturn (nocturn) – inseamna incontinenta in timpul noptii. Este adesea numit facutul in pat si e cel mai comun tip de enurezis.
  • Enurezis de zi (diurn) – incontinenta in timpul zilei;
  • Enurezisul primar – apare atunci cand un copil nu a stapanit complet antrenamentul la toaleta.
  • Enurezis secundar – este atunci cand un copil are o perioada in care poate sta uscat, dar apoi revine la incontinenta si face pe el.

Simptome

Majoritatea copiilor sunt complet pregatiti si faca la olita sau la toaleta pana la varsta de 5 ani, dar nu exista o data-limita pentru dezvoltarea controlului complet asupra vezicii urinare. Intre 5 si 7 ani, facutul in pat ramane o problema pentru unii copii. Dupa varsta de 7 ani, un numar mic de copii inca se mai confrunta cu facutul in pat sau incontinenta.

Majoritatea copiilor depasesc singuri problema cu facutul in pat – dar unii au nevoie de putin ajutor. In alte cazuri, enurezisul poate fi un semn al unei afectiuni care necesita ingrijiri medicale.

Consultati medicul daca:

  • copilul are probleme de continenta urinara dupa 7 ani;
  • copilul incepe sa faca pe el dupa cateva luni in care s-a mentinut uscat;
  • enurezisul e insotit de urinari dureroase, sete neobisnuita, urina roz sau rosiatica, scaune tari.

Cauze pentru enurezis

Enurezisul nocturn apare atunci cand copiii nu se trezesc sa mearga la toaleta cand vezica lor este plina. Problema apare adesea de mai multe ori in familie – e comun sa apara daca cel mic are un frate sau o sora, un parinte, o matusa, unchi sau bunicul care s-au confruntat cu aceeasi problema dupa varsta de 5 ani.

Multi copii cu enurezis produc mai multa urina noaptea decat altii, din cauza unui hormon care afecteaza cantitatea de urina produsa in timpul somnului. Unii copii par sa doarma mai mult si sa fie mai greu de trezit decat alti copii. Asta inseamna ca nu sunt capabili sa se trezeasca singuri atunci cand vezica e plina si trebuie sa mearga la toaleta. De asemenea, unii copii pot avea vezica mai mica si nu pot retine multa urina. Alteori, enurezisul e cauzat de o problema medicala, astfel ca e indicat sa consultati medicul.

Copiii cu enurezis sunt, de obicei, sanatosi si se dezvolta asa cum trebuie. Enurezisul nu e cauzat de lene sau pentru a atrage atentia. Uneori, cei mici fac pe ei, mai ales noaptea, cand dorm in alta parte departe de casa, cand trec prin evenimente stresante divortul parintilor, nasterea unui fratior etc.

Facutul in pat este de asemenea mai frecvent in randul copiilor diagnosticati cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD). Cercetatorii nu inteleg inca relatia dintre enurezis si ADHD.

Cauze enurezis copii si adulti

Conditiile fizice si psihologice pot duce la aparitia enurezisului. Cauzele comune ale enurezisului la copii si adulti includ:

  • dimensiuni mici ale vezicii urinare;
  • infectia tractului urinar (UTI);
  • stres, frica sau nesiguranta;
  • tulburari neurologice, cum ar fi post-AVC;
  • marirea prostatei;
  • apnee de somn sau pauze anormale in respiratie in timpul somnului;
  • constipatie.

Dezechilibrele hormonale pot provoca, de asemenea, enurezis. Organismul fiecaruia produce hormon antidiuretic (ADH). ADH ii spune organismului sa incetineasca productia de urina peste noapte. Volumul mai mic de urina ajuta o vezica normala sa retina urina peste noapte. Persoanele ale caror corpuri nu produc niveluri suficiente de ADH pot prezenta enurezis nocturn, deoarece vezicile lor nu pot retine volume mai mari de urina.

Diabetul este o alta tulburare care poate provoca enurezis. Daca aveti diabet, corpul nu proceseaza glucoza sau zaharul in mod corespunzator si poate produce cantitati mai mari de urina. Cresterea productiei de urina poate creste riscul de enurezis.

Metode de tratament

Exista o multime de modalitati de a trata enurezisul. Medicul de familie va poate vorbi despre optiuni si va poate ajuta sa gasiti tratamentul care sa raspunda cel mai bine nevoilor copilului si familiei. Cel mai important lucru pe care il puteti face este sa aveti rabdare si intelegere. Asigurati-va ca cel mic stie ca facutul in pat este o problema temporara si ca nu este vina lui. Cum se trateaza enurezisul la copii? In cele mai multe cazuri, enurezisul dispare in timp si nu trebuie tratat. Daca este nevoie de tratament, multe metode va pot ajuta.

Iata cateva sfaturi pentru a ajuta copilul cu enurezis:

  • Incurajati copilul sa consume lichide in prima parte a zilei si mai putin seara (dupa ora 17:00).
  • Evitati bauturile cu continut ridicat de zahar sau cafeina (cum ar fi bauturile racoritoare), deoarece acestea pot creste riscul de enurezis.
  • Evitati alimentele pe baza de lactate si gustarile sarate cu 2-3 ore inainte de somn.
  • Solicitati copilul sa mearga la baie inainte de somn.
  • Folositii strategii motivationale pentru a incuraja copilul – autocolante cu recompense setate pentru comportamente specifice pe care le pot controla, cum ar fi sa isi aminteasca sa foloseasca toaleta inainte de a merge la culcare. Puteti pune si un calendar pentru a marca noptile in care se mentine uscat, pentru a urmari progresul. Se recomanda utilizarea acestei metode timp de 3-6 luni.
  • Evitati sa certati sau sa pedepsiti copilul pentru aceste accidentari. In schimb, laudati-l pentru fiecare zi sau noapte in care se mentine uscat, pentru a sustine increderea in sine.

Alarmele pentru enurezis

Alarmele pentru enurezis se fixeaza pe pijamale, fiind declansate cand urina ajunge in contact cu senzorul. Copilul este trezit pentru a goli complet vezica la toaleta. Scopul este de a dezvolta un reflex, astfel incat copilul sa se ridice cand vezica este plina. Metoda necesita cooperarea atat a copilului, cat si a parintilor si e nevoie de cateva luni pentru a vedea efectele.

Antrenamentul vezicii urinare

Stabiliti un calendar pentru consumul de lichide si golirea vezicii pe care sa il urmeze in conformitate cu sfaturile medicului pentru a antrena vezica urinara. Astfel, va invata sa elimine urina numai atunci cand a atins un anumit grad de distensie.

Medicamente

Exista unele medicamente care scad volumul de urina produsa in timpul noptii. Acestea trebuie luate doar conform sfaturilor medicului pentru ca pot avea reactii adverse si starea poate recidiva la intreruperea medicamentelor. Medicamentele sunt disponibile pentru a trata enurezisul pentru copii de peste 6 ani. Medicul va poate spune mai multe despre aceste medicamente si daca acestea sunt potrivite pentru copil. Nu uitati sa intrebati despre posibile reactii adverse.

Medicamentele sunt in general folosite pentru a trata o problema de la baza, care are enurezisul ca simptom sau consecinta. De exemplu, se pot oferi antibiotice pentru infectii urinare, medicamente anticolinergice pot calma o vezica iritata, sau acetat de desmopresina pentru a creste nivelul ADH si pentru a incetini productia de urina pe timp de noapte.

Medicamentele care blocheaza dihidrotestosteronul (DHT) pot reduce umflarea prostatei la adulti. De asemenea, este important sa se controleze afectiunile cronice, precum diabetul si apneea in somn.

Consiliere psihologica

Consilierea poate fi necesara atunci cand increderea in sine, stima de sine, performanta scolara sau relatiile interpersonale sunt afectate din cauza enurezisului.

Nu va descurajati daca un singur tratament nu functioneaza. Unii copii vor raspunde bine la o combinatie de tratamente care implica medicamente si alarme pentru enurezis. Pana cand copilul depaseste aceasta problema, va avea nevoie de mult sprijin emotional din partea familie.

Care sunt posibilele complicatii ale enurezisului la copii?

Problemele posibile date de enurezis pot include:

  • stres emotional si jena;
  • eruptii cutanate de la lenjerie umeda.

Enurezis la adulti

Enurezisul la adulti difera de enurezisul la copii. Exista mai multi factori care pot contribui la enurezis la adulti:

  • genetica – istoricul familial de enurezis;
  • dezechilibre hormonale – poate fi o legatura cu ADH, hormonul antidiuretic (productie insuficienta de ADH sau rinichii nu raspund la acest hormon);
  • vezica de dimensiuni mici;
  • vezica hiperactiva, intensificata de iritanti vezicali, ca alcoolul sau cofeina;
  • infectii urinare;
  • efecte secundare ale unor medicamente – hipnotice, medicamente pentru insomnie si medicamente psihiatrice, cum ar fi tioridazina, clozapina si risperidona;
  • stresul si anxietatea;
  • alte probleme de sanatate (probleme cu prostata la barbati sau cu prolapsul de organe pelvine la femei, dar si diabet, pietre la rinichi, tulburari neurologice, anomalii anatomice, cancer de prostata, cancer de vezica, apnee obstructiva de somn etc.).

Anumite modificari ale stilului de viata pot ajuta la prevenirea enurezisului sau tratarea sa. Pentru adulti, stabilirea limitelor privind aportul de lichide joaca un rol important in controlul vezical. Incercati sa nu beti apa sau alte lichide cu cateva ore de la culcare pentru a reduce riscul de urinari necontrolate noaptea.

Enurezis la varstnici

In timp ce pierderea necontrolata de urina este adesea asociata cu copiii mici, persoanele in varsta pot suferi, de asemenea, de urinare involuntara din mai multe motive. Cauzele incontinentei de noapte la varstnici includ diabetul, infectia tractului urinar (UTI), efectele secundare ale medicamentelor, tulburari neurologice, anomalii anatomice, vezica hiperactiva, marirea prostatei sau cancerul de prostata, cancerul vezicii urinare si apneea obstructiva de somn. In cazuri foarte rare, anxietatea acuta sau o tulburare emotionala pot cauza enurezisul la varstnici.

Din fericire, exista tratamente disponibile si tehnici pe care varstnicii si ingrijitorii lor le pot utiliza pentru a reduce riscul de enurezis.

Sugestii

  • Una dintre cele mai mari greseli pe care adultii le fac este sa nu foloseasca produsele corecte pentru protectie – cautati produse special concepute pentru utilizare peste noapte, deoarece acestea sunt mai absorbante si pot retine cantitati mai mari de urina.
  • De asemenea, se recomanda produse pentru a proteja pielea de iritatiile si durerile care apar atunci cand o persoana se confrunta cu enurezis nocturn. Exista o serie de sapunuri, lotiuni si produse de curatare pentru diferite tipuri de piele.
  • Se recoamdna monitorizarea aportului de fluide. Limitarea aportului de lichide la sfarsitul dupa-amiezii si seara inainte de culcare determina o scadere a cantitatii de urina produsa noaptea.
  • Alarme pentru enurezis – Exista mai multe variante de alarme, de la alarme cu vibratii la alarme care suna si dispozitive de detectare a umiditatii care pot fi atasate pe lenjerie etc.

Tratament chirurgical

Se recomanda uneori o interventie chirurugicala pentru a trata vezica hiperactiva, doar cand toate celelalte optiuni de tratament mai putin invazive s-au dovedit a nu avea succes. Acestea includ:

  • stimularea nervului sacral – recomandata persoanelor cu incontinenta de urgenta moderata pana la severa si pentru care nu au fost utile alte tratamente sau pentru care sunt contraindicate medicamentele;
  • cistoplastie in scoica – scopul acestei proceduri este de a reduce instabilitatea vezicii urinare si de a creste capacitatea vezicii.

Medicamente pentru enurezis la adulti si varstnici

In timp ce nu exista o pastila magica pentru a elimina enurezisul nocturn, exista medicamente disponibile care ar putea oferi imbunatatire a starii. Acestea includ:

  • desmopresina – imita ADH sau vasopresina, si rinichiul produce mai putina urina;
  • imipramina;
  • medicamente anticolinergice – sunt eficiente pentru tratarea enurezisului cu hiperactivitate;
  • darifenacinul – amelioreaza spasmele vezicii urinare si trateaza vezica hiperactiva;
  • oxibutinina – relaxeaza muschiul detrusor al vezicii urinare;
  • tolterodina – functioneaza la fel ca oxibutinina;
  • clorura de Trospium – pentru o vezica instabila (actioneaza prin blocarea receptorilor colinergici care se gasesc pe celulele musculare din peretele vezicii urinare).

Referinte:
(1) Bedwetting, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bed-wetting/symptoms-causes/syc-20366685
(2) Urinary Incontinence (Enuresis) in Children, link: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=90&contentid=p03083
(3) Bedwetting, link: https://www.emedicinehealth.com/bedwetting/article_em.htm
(4) What Causes Bedwetting?, link: https://www.healthline.com/health/bedwetting
(5) Enuresis in Children, link: https://www.webmd.com/mental-health/enuresis#1
(6) Urinary incontinence, link: https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/urinary-incontinence

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma