Diabetul de tip 2 este o boala pe termen lung care impiedica organismul sa foloseasca insulina in mod corect. Aflati mai multe despre aceasta afectiune din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este diabetul de tip 2?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza
  6. Complicatii
  7. Prevenire

Ce este diabetul de tip 2?

Diabetul zaharat de tip 2, cunoscut sub numele de diabet zaharat non-insulinodependent sau diabetul adultului, este o afectiune cronica  a pancreasului, care afecteaza modul in care organismul metabolizeaza zaharul (glucoza), principala sursa de energie a organismului.

Introducere

Diabetului de tip 2 este caracterizat printr-o rezistenta a organismului la insulina sau o productie insuficienta a acestui hormon, pentru mentinerea unui nivel normal de glucoza in sange. Prin comparatie, in cazul diabetului zaharat de tip 1, cunoscut si sub numele de diabet zaharat juvenil sau diabet insulino-dependent, pancreasul produce foarte putina insulina sau deloc.

Mai frecvent la persoanele adulte, diabetul zaharat de tip 2 afecteaza, in prezent, din ce in ce mai multi copii, din cauza obezitatii care are o tendinta de crestere in randul lor.

Diabetul zaharat tip 2 se vindeca?

Nu exista niciun tratament pentru diabetul zaharat de tip 2, dar acesta poate fi tinut sub control prin alimentatie, miscare fizica si mentinerea unei greutati sanatoase.

Diabet tip 2 cu insulina

In cazul in care dieta si exercitiile fizice nu pot pastra glicemia in parametrii normali, se poate apela la tratamente medicamentoase sau tratament cu insulina.

Cauze si factori de risc

Diabetul zaharat de tip 2 apare atunci cand organismul devine rezistent la insulina sau cand pancreasul nu mai produce suficienta insulina. Cercetatorii nu inteleg pe deplin de ce unele persoane dezvolta diabet zaharat de tip 2 si altele nu. Este clar faptul ca o serie de factori cresc riscul pentru aceasta afectiune, cum ar fi:

Obezitatea

Excesul de greutate este un factor principal de risc pentru diabetul de tip 2. Cu cat procentul de tesut gras este mai mare, cu atat mai rezistente vor deveni celulele la insulina.

Distributia grasimii

Daca depozitele de grasime corporala sunt in primul rand abdominale, riscul de diabet zaharat de tip 2 este mai mare decat in cazul in care depozitele de grasime corporala sunt situate in alta parte, cum ar fi pe solduri si coapse.

Inactivitatea

Cu cat gradul de inactivitate este mai mare, cu atat riscul de diabet de tip 2 creste. Activitatea fizica ajuta la controlul greutatii corporale, utilizeaza glucoza ca energie si fac celulele mai sensibile la insulina.

Istoricul familial

Riscul de diabet zaharat tip 2 creste daca un membru al familiei are diabet de tip 2.

Rasa

Desi nu este clar de ce, oamenii care fac parte din anumite rase, negri, hispanici, indienii americani si asiatici-americani, prezinta mai multe riscuri de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 decat oamenii din rasa alba.

Varsta

Riscul de diabet zaharat de tip 2 creste pe masura ce imbatranim, mai ales dupa varsta de 45 de ani. Aceasta, probabil, pentru ca oamenii au tendinta de a face mai putin efort fizic, pierzand masa musculara dar luand in greutate pe masura ce imbatranesc. Dar diabetul de tip 2 cunoaste o crestere dramatica si in randul copiilor, adolescentilor si adultilor tineri.

Prediabetul

Prediabetul este o afectiune in care nivelul de zahar din sange este mai mare decat in mod normal, dar nu suficient de mare pentru a fi clasificat ca diabet zaharat. Lasat netratat, de cele mai multe ori progreseaza la diabet de tip 2.

Diabetul gestational

Daca in perioada de sarcina, femeia dezvolta diabet gestational, atunci riscul de a dezvolta mai tarziu diabet de tip 2 creste. Daca da nastere unui copil cu o greutate mai mare de 4 kg, are, de asemenea, risc crescut de diabet de tip 2.

Simptome

Simptomele diabetului zaharat tip 2 se pot dezvolta lent, in timp. De fapt multe persoane sufera de diabet de tip 2,  de ani de zile, dar nu cunosc acest fapt. Principalele semne si simptome sunt:

Sete excesiva si urinare frecventa

Excesul de zahar din sange face ca lichidul sa fie scos din tesuturi, ceea ce poate provoca sete excesiva. In felul acesta, pacientul va consuma multe lichide, aparand urinare mai frecventa decat de obicei.

Foame intensa

Cantitatea insuficienta de insulina, pentru ca zaharul sa poata patrunde in celule, vor epuiza de energie celulele diferitelor organe, acest lucru declansand foame intensa.

Pierdere in greutate

In ciuda faptului ca mananca mai mult decat de obicei, pentru a calma senzatia de foame, pacientul ar putea pierde in greutate. Fara capacitatea de a metaboliza glucoza, corpul foloseste combustibil alternativ stocat in muschi si grasime.

Oboseala

In cazul in care celulele corpului sunt lipsite de zahar (glucoza) adica de sursa de energie, apar oboseala si iritabilitatea.

Vedere incetosata

Daca glicemia este prea mare, lichidul este eliminat din tesuturi, inclusiv din zona ochilor. Acest lucru poate afecta claritatea vederii si capacitatea de focalizare.

Vindecare lenta a ranilor sau infectii frecvente

Diabetul de tip 2 afecteaza capacitatea de vindecare si de lupta impotriva infectiilor.

Zone de piele intunecata

Unele persoane cu diabet de tip 2 prezinta hiperpigmentare cutanata si hiperkeratoza, in zona marilor pliuri ale corpului (axile, fetele laterale ale gatului, inghinale, submamare). Aceasta afectiune, numita acanthosis nigricans, poate fi un semn de rezistenta la insulina.

Diagnostic

Diagnosticarea diabetului zaharat tip 2 se poate face prin urmatoarele teste de laborator:

Hemoglobina glicozilata (HbA1C)

Aceasta analiza de sange indica nivelul mediu de glucoza din sange pe ultimile 2-3 luni. Hemoglobina glicozilata se realizeaza prin masurarea procentului de zahar din sange atasat de hemoglobina, proteina care transporta oxigenul din celulele rosii din sange. Un nivel A1C de 6,5 la suta sau mai mare, pentru doua teste separate indica existenta diabetului zaharat. In cazul in care testul A1C nu este disponibil sau daca exista anumite afectiuni care pot face testul A1C inexact, cum ar fi sarcina, medicul poate folosi urmatoarele teste pentru a diagnostica diabetul zaharat:

Testul aleator de zahar din sange

Se va lua o proba de sange la un moment dat aleator. Valorile glucozei din sange sunt exprimate in miligrame pe decilitru (mg/dl) sau milimoli pe litru (mmol/L).

Diabet zaharat tip 2 valori glicemie

Indiferent de momentul ultimei mese, un nivel aleatoriu de zahar din sange de 200 mg/dL (11,1 mmol/l) sau mai mare sugereaza diabet, mai ales atunci cand este insotit de oricare din semnele si simptomele de diabet zaharat, cum ar fi urinare frecventa si sete extrema.

Glicemia a jeun

O proba de sange va fi luata dimineata pe nemancate. O glicemie à jeun sub 100 mg/dl (5,6 mmol/l) este normala. O valoare cuprinsa intre 100-125 mg/dL (5.6-6.9 mmol / L) este considerata prediabet. Daca glicemia a jeune are valoare de 126 mg / dL (7 mmol / l) sau mai mare, pentru doua teste separate, cu siguranta se va pune diagnosticul de diabet zaharat.

Screening de rutina

Se recomanda screening-ul de rutina pentru diabetul de tip 2 care porneste de la varsta de 45 de ani, mai ales pentru persoanele supraponderale. Daca rezultatele sunt normale, se va repeta testul la fiecare trei ani. Screening-ul este, de asemenea, recomandat pentru persoanele care sunt sub 45 de ani si au exces de greutate, in cazul in care exista alte boli de inima sau alti factori de risc prezenti pentru diabet, cum ar fi un stil de viata sedentar, un istoric familial de diabet zaharat tip 2, antecedente personale de diabet gestational sau tensiune arteriala peste 135/80 mm Hg.

Daca diagnosticul este de diabet zaharat, medicul poate face alte teste pentru a distinge intre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2, care de multe ori necesita tratamente diferite.

De asemenea, periodic se vor lua analize de sange si urina pentru a verifica nivelul colesterolului, functia tiroidiana, hepatica si renala.

Cum se trateaza

Tratament diabetului zaharat tip 2 este un angajament al pacientului, pentru tot restul vietii, la:

  • monitorizarea permanenta a glicemiei
  • practicarea regulata a miscarii si exercitiilor fizice pentru mentinerea greutatii sub control
  • alimentatie sanatoasa
  • evitarea consumului de alcool si de tutun
  • eventual, medicamente pentru diabet zaharat sau tratament cu insulina.

Acesti pasi vor ajuta la mentinerea glicemiei aproape de normal, intarziind sau prevenind complicatiile.

Verificarea glicemiei

In functie de planul de tratament, se va verifica si inregistra nivelul de zahar din sange, o data pe zi sau de mai multe ori pe saptamana. Monitorizarea atenta este singura modalitate prin care pacientul se poate asigura ca nivelul zaharului din sange ramane in intervalul tinta.

Unii pacienti care sufera de diabet de tip 2 isi pot tine sub control singuri glicemia prin regim alimentar si miscare fizica, dar cei mai multi au nevoie de medicatie sau de tratament cu insulina. Decizia despre care medicamente sunt cele mai potrivite depinde de multi factori, printre care nivelul zaharului din sange, precum si orice alte probleme de sanatate pe care le are pacientul. Medicul ar putea chiar combina medicamentele din clase diferite pentru a controla mai bine glicemia, in mai multe moduri diferite.

Tratament medicamentos

De cele mai multe ori, pacientilor nou diagnosticati li se va fi prescrie metformin, un medicament care imbunatateste sensibilitatea tesuturilor organismului la insulina si reduce productia de glucoza in ficat. Medicul va recomanda, de asemenea, modificari ale stilulului de viata, cum ar fi pierderea in greutate si mai multa miscare fizica.

Cand metformina nu este suficienta pentru controlul nivelului de glucoza, alte medicamente pe cale orala sau injectate pot fi administrate pentru tratarea diabetului de tip 2. Medicamentele scad glicemia in moduri diferite. Unele medicamente stimuleaza pancreasul sa produca si sa elibereze mai multa insulina. Acestea includ glipizide, gliburida si glimepirida. Iar altele blocheaza actiunea enzimelor care descompun carbohidrati in intestin, cum ar fi acarboza sau fac tesuturile mai sensibile la insulina, cum ar fi metformin sau ioglitazona.

Aspirina

In plus fata de medicamentele pentru diabet zaharat, medicul va mai prescrie tratamente cu doze mici de aspirina, precum si medicamente pentru tensiunea arteriala pentru a ajuta la prevenirea bolilor de inima si a vaselor de sange, precum si la reducerea nivelului de colesterol.

Tratament cu insulina

Unii oameni care au diabet de tip 2 au nevoie de tratament cu insulina, de asemenea. Pentru ca digestia normala interfereaza cu insulina administrata oral, insulina se injecteaza.

Exista mai multe tipuri de insulina care includ insulina cu actiune rapida, insulina cu actiune prelungita si cea cu actiune intermediara.

In functie de nevoile pacientului, medicul poate prescrie un amestec de tipuri de insulina care sa fie utilizate pe tot parcursul zilei si in cursul noptii.

Tratament chirurgical – chirurgia bariatrica

Daca diabetul zaharat este de tip 2 si indicele de masa corporala (IMC) este mai mare de 35, o metoda recomandata, pentru pierderea in greutate, este chirurgia bariatrica. Nivelul glicemiei revine la normal la 55 pana la 95 la suta din persoanele cu diabet zaharat, in functie de procedura efectuata. Interventiile chirurgicale care ocolesc o parte a intestinului subtire au mai mult efect asupra nivelului de zahar din sange decat alte interventii chirurgicale de pierdere in greutate. Cu toate acestea, o interventie chirurgicala este scumpa si exista riscuri severe, inclusiv risc de deces. In plus, dupa operatie, sunt necesare modificari ale stilului de viata drastice din cauza complicatiilor pe termen lung care pot include deficiente nutritionale si osteoporoza.

Tratament in cazul sarcinii

Femeile insarcinate avand diabet zaharat de tip 2 cel mai probabil vor trebui sa-si modifice tratamentul in timpul sarcinii. Desi nu exista nicio dovada ca metformina are efecte negative in ceea ce priveste crestea si dezvoltarea fatului, nu au fost efectuate suficiente studii pentru a stabili definitiv, ca poate fi folosita in deplina siguranta in timpul sarcinii. Asadar, in timpul sarcinii, se va trece la tratamentul cu insulina. De asemenea, medicamentele pentru tensiune arteriala si reducerea nivelului de colesterol nu pot fi utilizate in timpul sarcinii. Daca exista semne de retinopatie diabetica, acestea se poate agrava in timpul sarcinii, de aceea vizitati medicul oftalmolog in timpul primului trimestru de sarcina si la un an dupa nastere.

Tratamente alternative

Fitoterapie

  • Folium Myrtilli (frunze de afin). Se prepara o infuzie cu o lingurita la cana, din care se beau 2-3 cani pe zi, in cure de 40 de zile, cu pauza de doua saptamani intre ele.
  • Folium Mori (frunze de dud). Se beau 2-3 cani pe zi, dintr-o infuzie, cu 1-2 linguri de frunze la cana.
  • Folium Juglandis (frunze de nuc). Se beau doua cani pe zi dintr-o infuzie, cu o lingurita la cana, sau se iau sase linguri pe zi dintr-o infuzie, cu patru linguri de frunze la cana.
  • Folium salviae (frunze de salvie). Se beau 2-3 cani pe zi dintr-o infuzie, cu 1-1,5 lingurite de frunze la cana.
  • Radix Bardanae (radacina de brusture). Se beau 2-3 cani pe zi, dintr-o infuzie, cu o lingura de radacina la cana.
  • Folium urticae (frunze de urzica). Se beau 2-3 cani pe zi, dintr-o infuzie, cu o lingura de frunze la cana.

Tratament balneoclimateric

  • Ape minerale alcaline-bicarbonatate-sodice, de tip Vichy, de la Bodoc, Ciunget, Tinca.
  • Ape alcaline-sulfatate-sodice-magneziene-calcice sau mixte de la Calimanesti, Baile Govora, Slanic Moldova, Herculane.

Alimentatie/Stil de viata

Diabet tip 2 regim alimentar si monitorizarea carbohidratilor

Dieta pacientilor bolnavi de diabet zaharat de tip 2 va fi centrata pe alimente cu un continut scazut de grasimi, nutritive, bogate in fibre, in stare proaspata si cat mai putin procesate termic sau industrial, cum ar fi:

  • Fructe
  • Legume
  • Cerealele integrale.

Se vor reduce mult produsele de origine animala si glucidele rafinate, cum ar fi painea alba si dulciurile. Acesta este , in general, cel mai bun plan de alimentatie, chiar si pentru persoanele care nu sufera de diabet zaharat.

Pacientul va trebui sa invete cum sa evalueze carbohidratii din alimentele consumate, astfel incat sa metabolizeze corect acesti carbohidrati. Astfel, se recomanda consumarea alimentelor cu indice glicemic mic care mentin o concentratie glicemica in sange mai stabila (de exemplu alimentele bogate in fibre). In acest sens, se recomanda apelarea la un medic nutritionist pentru a crea un plan de alimentatie ce se potriveste obiectivelor pacientului (sanatate, preferinte alimentare, stil de viata).

Activitatea fizica

Toata lumea are nevoie de exercitii fizice regulate sau de miscare fizica, in general, sub diferite forme, iar persoanele care au diabet zaharat de tip 2 nu fac exceptie. Astfel trebuie alese acele activitati fizice care fac placere pacientului, cum ar fi mersul pe jos, inotul sau ciclismul. De asemenea, activitatea fizica de cel putin 30 de minute pe zi, in cele mai multe din zilele saptamanii, aduce flexibilitate si rezistenta fizica crescuta.

Trebuie totusi tinut cont ca activitatea fizica scade nivelul de zahar din sange. De aceea este bine sa se controleze glicemia inainte de orice activitate fizica. Ar putea fi nevoie sa se manance o gustare inainte de a face efort fizic pentru a ajuta la cresterea glicemiei, daca se iau medicamente pentru diabet zaharat, care reduc zaharul din sange.

Recomandari

Ca urmare a planului de tratamentul, diabetul zaharat poate fi frustrant uneori. Dar gestionarea atenta a diabetului zaharat tip 2 poate reduce riscul de complicatii grave care pot pune viata in pericol. Luati in considerare si aceste sfaturi:

Urmati planul de tratament

Urmati indeaproape planul de tratament stabilit cu medicul si aflati tot ce se poate despre diabetul zaharat de tip 2.

Identificati-va

Purtati o eticheta sau bratara care poate spune ca aveti diabet zaharat. Pastrati un kit de glucagon in apropiere, in caz de urgenta, si asigurati-va ca prietenii si cei dragi stiu cum sa-l foloseasca.

Examinari fizice si oculare

Programati un examen fizic anual si un examen ocular, in afara de controale regulate pentru diabet zaharat. In timpul acestui examen fizic medicul va cauta orice complicatii legate de diabet zaharat, precum si alte probleme medicale. Controlul ORL de specialitate va cauta semne de deteriorarea a retinei sau alte afectiuni oculare precum cataracta si glaucomul.

Mentineti imunizarile la zi

Deoarece diabetul este o afectiune care slabeste sistemul, medicul poate recomanda vaccinarea antigripala in fiecare an. De asemenea va recomanda probabil vaccinul pneumococic sau cel pentru hepatita B, in cazul in care nu ati fost anterior vaccinati impotriva hepatitei B si sunteti un adult cu varsta intre 19-59 de ani, bolnav de diabet tip 1 sau tip 2.

Aveti grija de dinti

Diabetul predispune la infectii ale gingiilor. Periati dintii cel putin de doua ori pe zi, folositi ata dentara o data pe zi si programati-va examene dentare cel putin de doua ori pe an. Consultati medicul dentist imediat ce gingiile sangereaza sau sunt umflate si capata o culoare rosie.

Acordati atentie picioarelor

Spalati-va picioarele zilnic cu apa calduta. Lasati-le sa se usuce usor, mai ales intre degete si hidratati-le cu lotiune. Verificati picioarele in fiecare zi de taieturi, rani, roseata sau umflaturi.

Pastrati tensiunea arteriala si colesterolul sub control

Consumul de alimente sanatoase si exercitiile fizice regulate mentin sub control tensiunea arteriala si colesterolul. Medicatia poate fi necesara, de asemenea.

Renuntati la fumat

Daca sunteti fumator sau folositi alte forme de tutun, adresati-va medicului pentru a va ajuta sa renuntati. Fumatul creste riscul diverselor complicatii ale diabetului zaharat, inclusiv atac de cord, accident vascular cerebral, leziuni ale nervilor si boli de rinichi. De fapt, fumatorii care au diabet zaharat sunt de trei ori mai expusi de a muri de boli cardiovasculare decat cei care nu sunt nefumatori si care au diabet zaharat.

Diabet tip 2 si alcoolul

Alcoolul poate provoca variatii ale glicemiei, in functie de cantitatea bauta si de alimentele ingerate in acelasi timp. Daca alegeti sa consumati alcool, faceti acest lucru numai cu moderatie si intotdeauna la masa.

Luati stresul in serios

Daca sunteti stresat, organismul poate produce hormoni, ca raspuns la stresul prelungit, ce pot impiedica insulina sa lucreze in mod corespunzator, ceea ce poate agrava boala. De aceea, combateti stresul prin odihna suficienta, stabirea limitelor si prioritizarea sarcinilor, invatarea si practicarea unor tehnici de relaxare (hatha yoga, meditatie, taoism, etc.)

Speranta de viata diabet tip 2

Acest lucru depinde de mai multi factori, cum ar fi: varsta la care se instaleaza afectiunea, nivelul de trai al pacientului etc. Insa, de obicei, se traieste pana la varsta a treia.

Complicatii

Diabetul de tip 2 este o boala progresiva, fara dureri, dar cu consecinte devastatoare pe termen lung. Specialistii atrag atentia asupra celor mai frecvente complicatii asociate diabetului: bolile cardiovasculare. Acestea sunt si cel mai dificil de abordat ca preventie si tratament, fiindca presupun invaliditati si sechele pe viata. Riscul unor evenimente cardiace majore (infarct miocardic, accident vascular cerebral, boala arteriala periferica) este de 3-4 ori mai mare in cazul pacientilor cu diabet fata de cei fara aceasta boala.

Pe lista neagra a complicatiilor diabetului se afla si urmatoarele:

  • retinopatia diabetica – prima cauza de orbire la adulti
  • boala renala diabetica – prima cauza de intrare in sistemul de dializa si transplant renal
  • piciorul diabetic – prima cauza de amputatie non-traumatica a membrelor
  • neuropatia diabetica.

Prevenire

Mai jos sunt cateva sfaturi care va pot ajuta sa reduceti riscul de diabet de tip 2.

  • Verificati-va riscul de diabet
  • Gestionati-va greutatea
  • Faceti sport in mod constant
  • Urmati o dieta echilibrata si sanatoasa
  • Limitati alimentele procesate
  • Limitati consumul de alcool
  • Renuntati la fumat
  • Controlati-va tensiunea arteriala
  • Reduceti riscul de boli cardiovasculare
  • Mergeti la controale medicale periodice.

 

Referinte:

  1. https://www.webmd.com/diabetes/type-2-diabetes
  2. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ten-tips/10-tips-to-help-prevent-type-2-diabetes
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma