Endometrioza – implicatii psihologice si consiliere

Endometrioza – implicatii psihologice – Endometrioza este o afectiune foarte complexa, iar factorii psihologici au un rol important in determinarea severitatii simptomelor si in eficienta tratamentului. In acelasi timp, aceasta boala are si o serie de consecinte la nivel emotional. Mai multe despre implicatiile psihologice ale acestei afectiuni aflati din acest articol.

Cuprins:

1. Endometrioza – informatii generale
2. Endometrioza si provocarile fizice
3. Endometrioza implicatii psihologice 
4. Consilierea psihologica pentru pacientele cu endometrioza
5. Viata cu endometrioza – sfaturi utile

Endometrioza – informatii generale

Endometrioza este una dintre cele mai comune boli ginecologice, afectand aproximativ 10% dintre femeile de varsta reproductiva; ceea ce inseamna ca o femeie din 10 se confrunta cu endometrioza si cu manifestarile acesteia.

Aceasta boala produce multa suferinta femeilor, atat fizica, prin durerile cu care se confrunta, cat si la nivel psihologic, prin dezechilibrul calitatii vietii si implicatiile emotionale pe care le are. In cele mai multe cazuri, simptomele endometriozei afecteaza sanatatea psihica, relatiile sociale si sexualitatea persoanelor cu aceasta afectiune.

Endometrioza apare atunci cand tesutul care captuseste interiorul uterului (endometrul) incepe sa se dezvolte anormal, in afara cavitatii uterine sau pe alte organe (pe ovare, trompele uterine, la nivelul pelvisului). Dezvoltarea acestui tesut in exteriorul uterului poate cauza dureri severe pe perioade lungi de timp. Pentru unele femei, aceste dureri pot fi atat de puternice in perioada menstruatiei, incat pot duce la o incapacitate partiala sau totala. Pe langa suferinta fizica pe care o aduce femeilor care se confrunta cu aceasta boala cronica, endometrioza are si o serie de implicatii la nivel emotional.

Endometrioza este si una dintre principalele cauze ale infertilitatii feminine. Pana la 40% dintre cazurile de infertilitate sunt cauzate de endometrioza. In acelasi timp, este una dintre cele mai putin diagnosticate afectiuni la femei, din cauza dificultatii punerii unui diagnostic precis al acestei boli. Durata punerii unui diagnostic de endometrioza de la debutul simptomelor poate dura intre 3 si 11 ani.

Informatii pe larg despre endometrioza gasiti in acest articol.

Endometrioza si provocarile fizice

Afectiunea se manifesta diferit de la o femeie la alta, iar simptomele depind mult de localizarea endometriozei.

Printre simptomele comune ale endometriozei se afla:

  • menstruatiile neregulate;
  • dureri sau crampe abdominale puternice;
  • dureri de spate si/sau dureri pelvine;
  • dismenoreea (durere in timpul menstruatiei);
  • sangerari abundente in timpul menstruatiei;
  • spotting (aparitia unor sangerari intre menstruatii);
  • dispareunie (durere în timpul actului sexual) sau durere dupa actul sexual;
  • dificultati sau dureri la urinare (disurie) sau defecare (dischezie);
  • tulburari digestive (constipatie, balonare, greata), in special in perioada menstruatiei;
  • infertilitate sau dificultati in a obtine o sarcina;
  • oboseala cronica.

Endometrioza implicatii psihologice

Pe langa manifestarile dureroase si neplacute ale acestei afectiuni, femeile cu endometrioza se confrunta deseori si cu implicatiile psihologice care deriva din:

  • imposibilitatea de a avea copii sau dificultatile in a concepe;
  • probleme in viata sexuala sau in relatia de cuplu;
  • lipsa de energie, oboseala;
  • dificultati in a realiza atributiile de serviciu sau sociale;
  • impactul unor aspecte ale vietii de zi cu zi (imposibilitatea de a sta pe scaun ori de a face efort fizic).

Durerea cronica, oboseala, drumul lung pana la diagnosticarea afectiunii sunt aspecte specifice endometriozei si care au un efect puternic asupra starii emotionale a femeilor. O serie de studii au fost realizate privind impactul psihologic al endometriozei asupra femeilor. Rezultatele au aratat o asociere intre endometrioza si o serie de tulburari si probleme emotionale, precum depresia, anxietatea, stresul psihosocial si o calitate mai scazuta a vietii.

Durerea cronica

Endometrioza poate creste riscul aparitiei tulburarilor de anxietate, depresiei sau altor tulburari emotionale, din cauza durerilor cronice. Unii cercetatori considera ca durerea cronica cu care se confrunta femeile cu endometrioza duce la aparitia unui cerc vicios. Durerea cronica creste riscul aparitiei sau inrautatirii unor tulburari ca anxietatea sau depresia, iar acestea la randul lor pot face mult mai severa durerea.

Statisticile arata ca persoanele cu boli cronice au un risc de 15-20% mai mare de a avea depresie decat persoanele sanatoase. In ceea ce priveste depresia la persoanele cu endometrioza, unele studii sugereaza ca depresia ar fi mai degraba un rezultat al durerii cronice decat al bolii in sine.

Conform clasificarii Societatii Americane pentru Medicina Reproductiva, exista patru stadii diferite ale endometriozei: stadiile I si II sunt etapele initiale ale bolii, iar stadiile 3 si 4 sunt avansate. Stadializarea afectiunii se stabileste in functie de localizarea, cantitatea, adancimea si dimensiunea tesutului endometrial. Insa aceste stadii nu corespund neaparat cu intensitatea simptomelor. De exemplu, o femeie in stadiul 1 poate avea dureri mult mai mari sau simptome mai severe decat o alta, a carei afectiune este in stadiul 2 sau 3. Acest lucru este explicat de implicarea unor factori psihologici, care influenteaza perceptia durerii – toleranta la durere, sensibilitatea la senzatiile fizice.

Oboseala

Oboseala in endometrioza este decrisa de paciente ca fiind diferita de oboseala cauzata de o noapte fara somn sau o zi plina la serviciu. Ci se simte mai degraba ca o senzatie de epuizare fizica cronica, care le impiedica sa faca o serie de lucruri.
Principala cauza a oboselii in endometrioza este legata de eforturile pe care organismul le face pentru a elimina tesuturile afectate. De asemenea, acest tesut elimina toxine inflamatorii, numite citokine, care contribuie la senzatia de oboseala.

Atat durerile cronice, cat si oboseala specifica endometriozei pot contribui la aparitia sentimentelor de lipsa de speranta, destul de comune in cazul pacientelor cu aceasta afectiune.

Timpul indelungat pana la punerea diagnosticului de endometrioza

Asa cum mentionam anterior, poate dura foarte mult de la debutul simptomelor pana la depistarea acestei boli. Pe de o parte, nu exista un test sau metoda de diagnostic specifica endometriozei, iar manifestarile acestei afectiuni sunt nespecifice (adica apar si in multe alte boli). Ori confruntarea cu simptomatologia endometriozei si a nu sti despre ce e vorba poate fi extrem de frustranta.

Alti factori de stres care contribuie la endometriozaimplicatii psihologice:

  • lipsa de intelegere sau de sprijin din partea partenerului sau familiei;
  • un mediu de lucru care nu ofera suport;
  • presiunea din partea societatii asupra femeilor de a avea copii;
  • dificultatea femeilor de a vorbi despre ceea ce traiesc din cauza ca menstruatia este considerata un subiect tabu.

Consilierea psihologica pentru pacientele cu endometrioza

Consiliera psihologica a femeilor care sufera de endometrioza le poate ajuta foarte mult in a gestiona mai usor durerea cronica, infertilitatea, frustrarea, furia, lipsa de speranta, singuratatea, sentimentul ca nu sunt intelese. Mai ales ca pacientele cu endometrioza prezinta un risc mai mare de anxietate si depresie, ideal ar fi sa primeasca si consiliere psihologica.

Foarte utile sunt grupurile de suport pentru femeile care se confrunta cu endometrioza, fie desfasurate in persoana, fie online. Ele pot impartasi, intr-un cadru sigur, despre dificultatile si provocarile pe care le intampina, se pot sustine si inspira in ceea ce priveste metodele care functioneaza in cazul lor, pentru ameliorarea acestora.

Viata cu endometrioza – sfaturi utile

Viata cu endometrioza nu este deloc usoara. Aceasta boala poate afecta viata de zi cu zi, mai ales in perioada menstruatiei.

Informeaza-te despre boala ta. Discuta cu medicul tau despre tot ceea ce doresti sa stii despre aceasta afectiune, informeaza-te din surse medicale sigure si discuta, daca ai ocazia, si cu alte persoane care se confrunta cu aceasta afectiune.

Vorbeste despre provocarile bolii si despre cum te simti. Fie ca e vorba despre partenerul de viata, un membru din familie sau o prietena, vorbeste cu ei si ajuta-i si pe ei sa inteleaga prin ceea ce treci.

Identifica acei factori de stres zilnici, care in perioada menstruatiei, contribuie si mai mult la starile neplacute si incearca sa ii limitezi, pe cat posibil. Odihneste-te suficient, mentine un stil alimentar sanatos si incearca variante la indemana pentru ameliorarea durerii. Aplicarea unei sticle cu apa fierbinte pe abdomen sau o baie calda pot ajuta in acest sens. De asemenea, tehnicile de relaxare musculara pot contribui la reducerea durerilor.

Mentinerea unui stil de viata activ si sportul realizat in mod regulat pot contribui la reducerea severitatii simptomelor. Sunt eficiente atat exercitiile fizice de intensitate medie si ridicata, dar si cele usoare (cum ar fi yoga) sau exercitiile de intindere musculara (stretching), in reducerea durerii si stresului. Activitatea fizica stimuleaza eliberarea de endorfine la nivelul creierului, care energizeaza si ofera o stare de bine.

Cauta grupuri de suport pentru femei care se confrunta cu endometrioza, fie in orasul tau, fie online. Poti incerca si grupuri online din strainatate.

Solicita consiliere psihologica atunci cand simti ca nu poti face fata singura provocarilor si dificultatilor pe care aceasta afectiune le implica.

Cum poti ajuta pe cineva care se confrunta cu endometrioza

  • Informeaza-te, la randul tau, despre aceasta afectiune.
  • Ofera-i persoanei respective ajutorul tau practic, daca acest lucru este posibil (activitati legate de casa, cumparaturi, a sta ocazional cu copiii ei etc.). Foarte util este sa o intrebi direct unde ar avea nevoie de ajutor.
  • Incurajeaz-o sa dedice timp hobby-urilor si activitatilor care ii fac placere.

Referinte:

(1) Endometriosis Symptoms: Fatigue & Personality Changes – https://www.endofound.org/fatigue-personality-changes
(2) Anxiety and depression in patients with endometriosis: impact and management challenges – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440042/
(3) Endometriosis: The emotional impact of physical pain – https://www.whiteswanfoundation.org/mental-health-matters/body-and-mind/endometriosis-the-emotional-impact-of-physical-pain
(4) Emotional Support for Endometriosis – https://www.endometriosis-uk.org/understanding-endometriosis

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma