Electrocardiograma este un test prin care se verifica modul in care inima functioneaza prin masurarea activitatii electrice a cordului. Afla din materialul urmator tot ce trebuie sa stii despre EKG.

Cuprins:

  1. Ce este electrocardiograma?
  2. Tipuri de EKG
  3. Cand se recomanda realizarea unui EKG?
  4. Cum se desfasoara electrocardiograma?
  5. Interpretarea rezultatelor
  6. Factori care influenteaza rezultatele EKG
  7. Contraindicatii
  8. Analize si investigatii care completeaza EKG-ul

Ce este electrocardiograma?

Inima este un organ musculos cu functie de pompa format din 4 camere. Camerele superioare sunt denumite atrii, cele inferioare sunt denumite ventriculi. Un sistem electric natural determina contractia inimii care va pompa sange in plamani si in restul organismului.

O electrocardiograma inregistreaza semnalele electrice din inima. Este un test frecvent utilizat pentru detectarea problemelor cardiace si monitorizarea starii inimii in multe situatii. Electrocardiogramele – denumite si ECG-uri sau EKG-uri – sunt efectuate intr-un cabinet de medic, o clinica sau o camera de spital. In plus, au devenit echipamente standard in salile de operatii si ambulante.

Medicul poate discuta despre rezultate in aceeasi zi sau la urmatoarea programare.

Ce presupune ECG?

Activitatea electrica a inimii poate fi detectata la nivelul tegumentului cu ajutorul unor mici discuri metalice denumite electrozi. Pentru a efectua o electrocardiograma (EKG sau ECG), electrozii vor fi plasati pe torace si la extremitatile membrelor. Acestia vor fi conectati la un aparat care va transforma impulsurile electrice captate in imagine care va fi trasata pe o hartie. Aspectul final va fi interpretat de medicul specialist.

Ce poate arata electrocardiograma?

O electrocardiograma poate arata:

  • daca inima are dimensiuni normale sau nu
  • semne de insuficienta circulatorie la nivelul muschiului cardiac
  • semne ale unui infarct miocardic acut sau vechi
  • tulburari ale ritmului cardiac (aritmii)
  • modificari ale activitatii electrice ale miocardului care apar in tulburari electrolitice ale organismului
  • semne ale afectarii pericardului (membrana care inconjura cordul)

O electrocardiograma nu poate evidentia un viitor infarct miocardic.

Tipuri de EKG

Medicii folosesc mai multe tipuri de electrocardiograme (EKG) pentru a verifica o varietate de afectiuni cardiace sau pulmonare.

Testul de efort cardiopulmonar (CPET)

Acest test evalueaza sistemul cardiopulmonar. Este utilizat pentru a detecta orice boli cardiace sau pulmonare.

Electrocardiograma de efort – test de stres

Un test de stres este efectuat in timp ce un pacient merge pe o banda de alergare sau pedaleaza pe o bicicleta stationara pentru fi a monitorizata inima in timpul efortului. De asemenea, sunt monitorizate viteza de respiratie si tensiunea arteriala. Testul de stres poate fi utilizat pentru a detecta o boala coronariana si / sau pentru a determina care este nivelul sigur de exercitii fizice in urma unui atac de cord sau a unei interventii cardiace.

Holter EKG

O monitorizare Holter este un tip de electrocardiograma (electrocardiograma Holter) folosit pentru a monitoriza activitatea electrica a inimii timp de 24 de ore sau mai mult. Electrozii sunt plasati in anumite locuri pe piept, brate si picioare. Activitatea electrica a inimii este masurata si interpretata dupa ce electrozii sunt conectati la un dispozitiv EKG prin fire de plumb. Informatiile sunt interpretate ulterior de medic.

Electrocardiograma de repaus

Acest tip de electrocardiograma este testul standard pentru masurarea functiei electrice a inimii. Realizat in timp ce stati nemiscati, acest EKG inregistreaza activitatea electrica a inimii cu ajutorul a 12 electrozi plantati pe piept, brate si picioare in acelasi timp. O electrocardiograma de repaus poate face parte dintr-un control de rutina pentru a detecta afectiunile inimii inainte de aparitia oricaror semne sau simptome.

EKG copii

La fel ca in cazul adultilor, electrocardiograma la copii masoara activitatea electrica a inimii. Acest lucru ii poate ajuta pe medici sa afle cum functioneaza inima si sa identifice orice probleme.

ECG poate afisa ritmul si regularitatea batailor inimii, dimensiunea si pozitia camerelor inimii si daca exista o deteriorare.

Cand se recomanda realizarea unui EKG?

O electrocardiograma reprezinta o modalitate nedureroasz si neinvazivz prin care o multime de probleme frecvente ale inimii la oameni de toate varstele pot fi diagnosticate. Medicul poate utiliza o electrocardiograma pentru a detecta:

  • Nereguli ale ritmului cardiac (aritmii)
  • Daca arterele inimii sunt blocate sau ingustate (simptome specifice bolilor coronariene) si provoaca dureri in piept sau un atac de cord
  • Probleme structurale ale camerelor inimii
  • Un atac de cord anterior
  • Cat de bine functioneaza anumite tratamente administrate pentru diferite afectiuni cardiace, cum ar fi un stimulator cardiac

Este posibil ca medicul sa va testeze ritmul cardiac daca prezentati oricare dintre urmatoarele semne si simptome:

  • Palpitatii cardiace
  • Puls rapid
  • Dureri in piept
  • Respiratie grea (dispneea)
  • Ameteli sau confuzie
  • Slabiciune, oboseala sau scaderea capacitatii de a efectua exercitii fizice

Recomandarile specialistilor

Asociatia Americana a Inimii nu recomanda utilizarea electrocardiogramelor pentru evaluarea adultilor cu risc scazut, care nu prezinta simptome. Dar daca aveti antecedente familiale de boli de inima, medicul va poate sugera o electrocardiograma ca test de screening, chiar daca nu aveti simptome.

Cum se desfasoara electrocardiograma?

Cum va pregatiti

Nu sunt necesare pregatiri speciale pentru efectuarea unei electrocardiograme standard. Spuneti-i medicului ce fel de medicamente si suplimente luati, deoarece unele pot influenta si afecta rezultatele testului.

Ce se intampla in timpul procedurii

O electrocardiograma poate fi facuta in cabinetul medicului sau in spital si este adesea efectuata de un tehnician specialist. Vi se poate cere sa va schimbati intr-un halat de spital. Apoi, veti fi rugati sa va intindeti pe o masa sau pe un pat de examinare.

Electrozii – de obicei in numar de 10 – sunt asezati pe piept si uneori pe membre. Electrozii ajuta la inregistrarea activitatii electrice a inimii. Fiecare are un fir atasat la un monitor.

Puteti respira normal in timpul electrocardiogramei. Asigurati-va ca temperatura este potrivita si ca sunteti pregatiti sa ramaneti nemiscati in timpul procedurii. Rezultatele testului pot fi influentate daca va miscati, vorbiti sau tremurati in timpul procedurii. O electrocardiograma standard dureaza cateva minute.

In timp ce va aflati pe masa sau patul de examinare, electrozii vor inregistra impulsurile care fac ca inima sa bata. Impulsurile sunt inregistrate de un computer si afisate sub forma unor unde pe un monitor sau sunt imprimate pe hartie.

Dupa procedura

Puteti relua orice activitate normala dupa electrocardiograma. Medicul va analiza undele inregistrate in timpul testului pentru a vedea daca impulsurile circula normal. Specialistul va va putea transmite rezultatele electrocardiogramei in aceeasi zi in care aceasta a fost efectuata sau la urmatoarea programare.

Daca electrocardiograma este normala (EKG normal), este posibil sa nu mai aveti nevoie de teste suplimentare. Daca rezultatele arata o anomalie la nivelul inimii, medicul ar putea recomanda efectuarea unui alt EKG sau a altor teste de diagnostic, cum ar fi ecocardiograma. Tratamentul va fi recomandat in functie de cauzele semnelor si simptomelor.

Interpretarea rezultatelor

O interpretare EKG presupune verificarea unui ritm cardiac consistent, uniform si o frecventa cardiaca cuprinsa intre 50 si 100 de batai pe minut. Un ritm cardiac mai rapid, mai lent sau neregulat, ofera indicii despre sanatatea inimii, cum ar fi:

Numar de batai cardiace pe minut

In mod normal, bataile inimii pot fi masurate prin verificarea pulsului. O electrocardiograma poate fi utila daca pulsul este simtit cu dificultate, daca este prea rapid sau prea neregulat. Un EKG il poate ajuta pe medic sa identifice o frecventa cardiaca neobisnuit de rapida (tahicardie) sau o frecventa cardiaca neobisnuit de lenta (bradicardie).

Ritmul cardiac

Un EKG poate prezenta eventualele nereguli ale ritmului cardiac (aritmii). Acestea pot aparea atunci cand o anumita componenta a sistemului electric al inimii functioneaza incorect. In alte cazuri, medicamentele si drogurile, cum ar fi beta-blocantele, cocaina, amfetaminele si medicamente impotriva racelii eliberate fara reteta si anti-alergicele, pot da nastere unor aritmii.

Infarct

O electrocardiograma poate pune in evidenta semne ale unui atac de cord anterior sau ale unuia care este in plina desfasurare. Modelele de pe EKG pot arata care parte a inimii a fost afectata, precum si care este amploarea pagubelor.

O alimentare inadecvata cu sange si oxigen pentru inima

Un EKG efectuat in timpul simptomelor il poate ajuta pe medic sa stabileasca daca durerea toracica este cauzata de o circulatie sanguina precara catre muschiul inimii, cum ar fi in cazul durerii toracice a anginei instabile.

Anomalii structurale

O electrocardiograma poate arata daca peretii si camerele inimii s-au marit in volum si poate oferi indicii despre anumite defecte si probleme cardiace (ECG anormal). Daca medicul descopera anumite anomalii in timpul electrocardiogramei, acesta poate comanda efectuarea unor teste suplimentare pentru a vedea daca este nevoie de tratament.

Factori care influenteaza rezultatele EKG

O electrocardiograma (ECG) este o modalitate rapida si usoara de a evalua functia inimii. Riscurile asociate cu o astfel de procedura sunt minime si rare.

Nu veti simti nimic in timpul electrocardiogramei, insa puteti simti un usor disconfort in momentul in care electrozii adezivi sunt indepartati. Daca electrozii sunt lasati prea mult timp pe piele, pot cauza distrugerea tesutului sau iritarea pielii.

Pot exista si alte riscuri in functie de starea medicala a fiecarui pacient in parte. Nu uitati sa discutati despre eventualele probleme cu medicul inainte de test.

Ce factori pot interfera cu rezultatele EKG

Anumiti factori sau conditii pot interfera sau afecta rezultatele procedurii. Printre acestea se numara, insa nu se limiteaza doar la:

  • Obezitate
  • Sarcina
  • Acumularea de lichid in abdomen (ascita)
  • Anumite specificatii anatomice, cum ar fi dimensiunea pieptului si localizarea inimii in piept
  • Miscarea pacientului in timpul testului
  • Efectuarea de exercitii fizice sau fumatul inainte de test
  • Anumite medicamente
  • Dezechilibre electrolitice, cum ar fi un nivel prea mare sau prea mic al potasiului, magneziului sau calciului in sange

Contraindicatii

Nu exista absolut nicio contraindicatie in privinta electrocardiogramei, in afara de refuzul pacientului. Unele persoane pot avea alergii sau, mai frecvent, sensibilitati la adezivul utilizat pentru aplicarea electrozilor. In aceste cazuri, exista geluri hipoalergenice care pot fi folosite in timpul procedurii.

Uneori, in functie de motivul pentru care a fost solicitata o electrocardiograma, medicul va poate cere sa nu mai luati anumite medicamente pentru o zi sau doua inainte de test.

Timpul necesar efectuarii procedurii

Daca EKG-ul este facut in timpul vizitei la medicul, este bine de stiut ca veti aveti nevoie de 10 – 15 minute in plus pentru test. Daca aveti de gand sa faceti o vizita speciala pentru a efectua un EKG, ar trebui sa va asteptati sa dureze mai mult din cauza procesului de inregistrare si check-in.

Alimentatie

Puteti manca sau bea orice doriti inainte de test. Daca medicul este ingrijorat de faptul ca aveti un ritm cardiac deosebit de rapid, vi se poate cere sa va abtineti de la cofeina intre 6 si 10 ore inainte de test.

Analize si investigatii care completeaza EKG-ul

Alte teste care ajuta la diagnosticarea problemelor cardiace sunt:

  • examinarea fizica
  • radiografiile toracice
  • ecocardiograma (ecografie a inimii)
  • imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau tomografii computerizate (CT) la nivelul pieptului
  • analize de sange
  • cateterism cardiac (introducerea unui cateter catre inima prin vasele de sange din zona inghinala sau a incheieturii).

Electrocardiograma pret

In functie de tipul ales, procedura poate costa intre 60 de lei pentru o electrocardiograma cu interpretare si 270 de lei pentru un test de efort ECG. De asemenea, o electrocardiograma cu interpretare + aviz sport‎ costa ‎100 de lei.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/ekg/about/pac-20384983
  2. https://www.heartandstroke.ca/heart/tests/electrocardiogram
  3. https://stanfordhealthcare.org/medical-tests/e/ekg/types.html
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324922.php
  5. https://www.verywellhealth.com/the-electrocardiogram-ecg-1745304
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma