Dusul scotian presupune alternarea jetului de apa rece cu cel de apa calda. Aflati care sunt beneficiile dusului scotian pentru sanatate si cand este indicata aceasta forma de terapie.

Cuprins:

  1. Ce este dusul scotian?
  2. Beneficiile dusurilor reci si fierbinti
  3. Recomandari privind dusul scotian
  4. Riscuri si contraindicatii

Ce este dusul scotian?

Dusul scotian este o forma de terapie cu apa disponibila in multe spa-uri si centre de wellness din intreaga lume. In timpul dusului, utilizatorii stau intr-o cabina de dus inchisa, in timp ce, fie un terapeut pregatit, fie un sistem automat alterneaza jeturi de apa calda si rece. Se considera ca, in timpul dusului, sistemul circulator se dilata si se contracta alternativ, ceea ce ofera beneficii pentru corp.

Unele surse sugereaza ca originile termenului “dus scotian” au legatura cu vremea schimbatoare specifica Scotiei. Este posibil ca modificarile de temperatura sa aiba un efect benefic asupra sistemului circulator sau asupra starii de bine a oamenilor. Dusul scotian modern este descris ca fiind relaxant, iar multe astfel de cabine contin sisteme de muzica si lumini coordonate pentru a stimula relaxarea.

Cum se desfasoara dusul scotian?

Dupa ce utilizatorul intra intr-o cabina de dus inchisa, terapeutul foloseste o duza de dus de inalta presiune pentru a directiona apa fierbinte intr-un mod controlat de sus in jos. Apa calda stimuleaza dilatarea venelor si arterelor utilizatorului, creand mai mult flux de sange catre suprafata pielii. La un moment dat, specialistul schimbra brusc temperatura apei, ceea ce determina contractarea sistemului circulator al persoanei din dus.

Ciclul cald-rece al dusului scotian continua cateva minute, apoi beneficiarului i se recomanda si alte tratamente spa pentru a-si imbunatati circulatia si starea de revitalizare. Un tratament de calitate va elimina cu siguranta lipsa de concentrare si simptomele stresului. Pentru cei care doresc intimitate in timpul acestui tratament, exista unitati de dus comerciale disponibile care pot fi instalate acasa.

Beneficiile dusurilor reci si fierbinti

Dusul scotian imbunatateste circulatia

O buna circulatie a sangelui este vitala pentru sanatatea cardiovasculara generala. Circulatia sanguina sanatoasa accelereaza, de asemenea, timpul de recuperare in urma exercitiilor fizice. Alternarea apei calde cu cea rece in timp ce faceti dus este o modalitate usoara de a va imbunatati circulatia. Apa rece face ca sangele sa se deplaseze catre organe pentru a le mentine calde, in timp ce apa calda inverseaza efectul determinand deplasarea sangelui catre suprafata pielii.

Dusul scotian imbunatateste aspectul parului si pielii

Apa rece strange pielea si restrange vasele de sange. Astfel este imbunatatit aspectul porilor si se reduc umflaturile si cearcanele. De asemenea, parul incepe sa arate mai sanatos si mai stralucitor, deoarece foliculii de par sunt mai stimulati si mai bine hraniti cu substante nutritive. In acest mod se mareste rezistenta radacinii firelor de par.

Sistem imunitar mai puternic

Dupa un dus cald-rece, corpul reactioneaza la schimbarile de temperatura. Metabolismul incepe sa se imbunatateasca, iar organismul isi pune in functiune sistemul natural de aparare impotriva invadatorilor, eliberand rapid globule albe din sange. Potrivit unor cercetari, circulatia este imbunatatita, iar corpul creste productia de celule imunitare atunci cand este expus la apa rece pentru perioade scurte de timp.

Niveluri mai mari de testosteron

Incercati sa deveniti tata? Dusul scotian este ideal pentru spermatozoizi. Este cunoscut faptul ca testiculele se afla in afara corpului pentru ca nu trebuie sa se incalzeasca prea tare. Numarul de spermatozoizi scade atunci cand temperatura la nivelul testiculelor creste. Experimentele facute in anii ’50 au aratat ca baile calde erau un contraceptiv eficient. Barbatii care faceau bai calde de 30 de minute, la fiecare doua zile, timp de trei saptamani, au fost infertili pentru urmatoarele sase luni.

Mai recent, specialistii de la Universitatea din San Francisco au facut un studiu la care au participat barbati care au fost expusi 30 de minute la “caldura umeda” (bai calde) pe saptamana. Dupa ce si-au redus expunerea la temperaturile ridicate, numarul de spermatozoizi a crescut cu 491%, iar motilitatea spermatozoizilor s-a imbunatatit si ea. De aceea, trecerea de la un dus fierbinte la unul rece ar putea sa aiba un efect benefic, daca doriti sa deveniti parinti.

Cresterea nivelul de neurotransmitatori

Neurotransmitatorii, cum ar fi dopamina, adrenalina, norepinefrina si serotonina, sunt substante chimice eliberate de celulele nervoase. Acestea sustin transmisia electrica adecvata in intregul sistem nervos. Daca productia de neurotransmitatori este afectata, oamenii se pot confrunta cu o varietate de probleme de sanatate precum ADHD, depresie si anxietate. In cadrul unui studiu, cercetatorii au descoperit ca dusul scotian a provocat o crestere a norepinefrinei cu 530% si a dopaminei cu 250%. Cresterea nivelurilor de dopamina si norepinefrina prin alternarea apei rece cu cea calda pare sa amelioreze afectiuni precum depresia si ADHD, in comparatie cu medicamentele psihotrope, care vin cu nenumarate efecte secundare.

Dusul scotian are efecte antidepresive

Depresia afecteaza din ce in ce mai multe persoane, pentru majoritatea fiindu-le prescrise medicamente care le schimba starea de spirit. Acestea vin, insa, la pachet cu o multime de efecte secundare total neplacute. Dusul scotian cu apa calda si rece poate imbunatati simptomele depresiei. Potrivit unor studii, expunerea la apa rece timp de aproximativ 2-3 minute, la sfarsitul dusului cald, a provocat o crestere a nivelurilor de beta-endorfine si norepinefrina in creier. Apa rece stimuleaza, de asemenea, receptorii de la nivelul pielii. Acestia trimit semnale electrice masive in creier, iar acest lucru contribuie astfel la efectele sale antidepresive.

Recuperare dupa un antrenament

Fie ca sunteti un sportiv de performanta sau doar incercati sa va impresionati partenerul pe terenul de fotbal, dusul scotian poate sa va ofere un avantaj. Crioterapia si, mai nou, apa rece sunt folosite de specialisti ca instrumente pentru a imbunatati recuperarea sportivilor. Potrivit unor date stranse de specialistii in fizioterapie sportiva, trecerea de la apa fierbinte la apa rece ajuta la ameliorarea leziunilor acute produse la nivelul muschilor. Vasodilatatia (dilatarea vaselor de sange) produsa de apa fierbinte, urmata de vasoconstrictia cauzata de apa rece, ar putea provoca eliberarea unor metaboliti in muschi si poate incetini efectiv vindecarea musculara.

Confera atat energie, cat si inducerea somnul

Exista putine metode si remedii care pot sa le realizeze pe ambele in mod natural. Dupa un dus cald, apa rece vine ca un soc, trezindu-va din somn, activandu-va nivelul de constienta si revigorandu-va. Astfel, veti deborda de energie in ziua respectiva. In schimb, atunci cand oamenii sunt foarte aproape de a adormi, temperatura corpului scade. Prin urmare, dusul scotian inainte de culcare ii semnaleaza corpului ca ar trebui sa se relaxeze pentru noapte. Acest lucru va va ajuta sa adormiti mai repede.

Recomandari privind dusul scotian

Incepeti treptat

Primul obiectiv este sa va faceti un obicei din acest lucru si sa continuati sa va expuneti zilnic corpul la temperaturile oscilante. Cel mai bun mod de a va face un nou obicei este sa incepeti lent, astfel incat sa nu va epuizati organismul din prima etapa. Cresteti treptat timpul petrecut sub jetul de apa rece pe masura ce incepeti sa va obisnuiti cu senzatia.

Respirati

Socul provocat de contactul cu apa rece va va atrage brusc in momentul prezent, facand dificila distragerea atentiei. Cand incepeti sa aveti impresia ca timpul trece extrem de greu in timp ce stati sub apa rece, faceti cateva exercitii de respiratie pentru a va imbunatati nivelul de rezistenta. Folositi orice va motiveaza, fie ca fredonati o melodie sau dezlantuiti o serie de tipete care de fapt pot ameliora durerea si disconfortul.

Mentineti obiceiul

O persoana obisnuita are nevoie de aproximativ 66 de zile pentru a-si forma un nou obicei. De aceea, este esential sa va pastrati consecventa.

Riscuri si contraindicatii

Pe langa toate beneficiile pentru sanatatea fizica si psihica, este bine totusi sa fim prudenti inainte de a face dusul scotian. Daca suferiti de anumite probleme medicale, nu faceti dusuri calde si reci, cel putin nu pana nu discutati mai intai cu un specialist medical calificat.

Boli de inima

Apa rece ii da unei inimi sanatoase un soc suficient de puternic. De aceea, daca inima este bolnava sau slabita, socul ar putea produce daune si mai mari.

Tensiune arteriala crescuta

Asa cum am subliniat mai devreme, apa rece produce contractarea vaselor de sange. De aceea, exista riscul ca persoanele cu hipertensiune arteriala sa sufere un accident vascular cerebral.

Raceala sau gripa

Acestea doua nu sunt afectiuni cronice si de durata, cum ar fi primele doua. Insa, daca aveti o raceala puternica sau gripa, renuntati temporar la dusul scotian. Apa rece determina restrangerea vaselor de sange, iar atunci cand aveti febra, aveti nevoie ca acestea sa se dilate.

 

Referinte:

  1. http://jablifestyle.net/2017/10/29/benefits-of-a-scottish-shower/
  2. https://www.wisegeek.com/what-is-a-scottish-shower.htm
  3. https://mylesapparel.com/blogs/journal/scottish-shower
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma