Ruptura de humerus | Cauze si tratament – VIDEO

Aflati ce se intampla dupa o ruptura de humerus, care a necesitat operatie de montare a unei tije de titan, urmata de trei saptamani de imobilizare cu o atela gipsata. Cum decurge recuperarea si care este conduita recomandata?

Ce este ruptura de humerus?

Ruptura de humerus se refera la fractura osului humerus. In general, fracturile de humerus se recupereaza foarte bine dupa operatii. Dar acest „foarte bine” se refera la aspectul anatomic. S-a pus respectiva tija, facem o radiografie si vedem aliniamentul perfect. Felicitam medicul ortoped, dupa care urmeaza partea cea mai importanta pentru pacient – cea de recuperare.

Recuperarea are rolul de reintegrare functionala. Avem o structura corecta, perfect reparata, care trebuie reeducata sa faca toate activitatile pe care le facea anterior. Reeducarea se adreseaza in primul rand muschilor si tendoanelor, iar secundar, osului.

In aceste operatii, operatia pentru fractura de humerus nefiind tocmai simpla, trage putin in balanta si imobilizarea in gips. De fapt, imobilizarea inseamna inca o perioada de 20-25 de zile in care pacientul nu a miscat deloc zona. Evident, atrofia musculara se instaleaza in aceasta perioada.

Ce presupune recuperarea dupa o fractura de humerus?

Prin recuperare intelegem gimnastica medicala, kinetoterapie, exercitii in bazin, electrostimulare, masaj local si regional. Toate acestea au darul de a readuce la functionalitatea anterioara articulatia umarului. Merita mentionat faptul ca, in momentul in care pacientul este serios, pentru ca „la pacient este mingea”, am putea astepta chiar un restitutio ad integrum. Adica revenirea completa a functiilor. Cu mentiunea ca acest lucru nu se va face peste noapte.

De obicei, pacientul, vazand ca operatia a durat o ora si jumatate, nu intelege cum sa dureze o luna si jumatate recuperarea. Din pacate, acestea sunt datele de recuperare, nu se poate face nimic peste noapte. Vorbim de un progres evident, dar lent. Asadar, munciti inteligent si cu rabdare pentru recuperarea dumneavoastra!

Dr. Alin Popescu

Dr. Alin Popescu medic primar medicina sportiva, absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucuresti (promotia 2000).

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma