Durerile de crestere la copii – cauze si simptome

Durerile de crestere la copii – sunt acestea asociate cu etapele de crestere rapida sau nu? Iata care sunt simptomele, cum sunt diferentiate de alte probleme si ce solutii exista pentru a ameliora disconfortul si durerea celor mici.

Cuprins:

1. Ce sunt durerile de crestere?
2. Cauzele durerii de crestere
3. Simptomele durerilor de crestere
4. Diagnostic
5. Tratament

Ce sunt durerile de crestere?

Durerile in crestere apar la copii mici in general. Nu cauzeaza probleme de lunga durata. Nu toti copiii au dureri de crestere.

Termenul de „dureri de crestere” se refera la un model benign (nu e periculos) de durere la nivelul membrelor. Aceasta durere apare de obicei la copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 12 ani. Aceste dureri sunt cel mai frecvent tip de durere la nivelul membrelor la copii. Intre 10 – 35% dintre copii vor avea aceste dureri cel putin o data.

Cauzele durerii de crestere

Durerile de crestere nu afecteaza oasele sau articulatiile (partile flexibile care leaga oasele) – doar muschii. Nu se cunoaste cauza durerilor de crestere. Adesea se crede gresit ca durerea este cauzata de cresterea oaselor. Cu toate acestea, oasele cresc lent, chiar si in timpul cresterilor, iar aceasta crestere lenta nu provoaca durere.

Durerea de crestere – data de cresterea rapida a copilului?

Durerile de crestere se produc in general in doua perioade: in copilaria timpurie la copiii de 2-5 ani si mai tarziu la copiii de 8 – 12 ani. Durerile de crestere tind sa fie mai intense noaptea, trezind uneori copiii din somn. Deoarece aceste dureri apar cel mai adesea in anii in care cresterea copilului nu este la cel mai rapid ritm, durerile NU sunt asociate cu cresterea. Numele a fost dat in anii 1930 -1940, cand se credea ca durerile provin dintr-o crestere mai rapida a oaselor, in comparatie cu cresterea tendoanelor. Cercetarile au demonstrat insa ca acest lucru nu este adevarat, dar denumirea a ramas la fel.

Durerile de crestere nu se produc de obicei acolo unde are loc cresterea sau in perioadele de crestere rapida. S-a sugerat ca durerile de crestere pot fi legate de sindromul picioarelor nelinistite. Durerea musculara noaptea, in urma activitatii fizice intense in timpul zilei, se crede ca este cea mai probabila cauza a durerilor de crestere. Activitatile excesive precum alergatul, sariturile etc. pot sa suprasolicite sistemul musculoscheletic al copilului.

Care pot fi cauzele?

Durerea poate fi cauzata astfel de:

  • oboseala musculara – mai multa activitate fizica decat de obicei poate fi legata de muschi mai durerosi pentru unii copii, desi toti copiii au unele zile in care fac mult mai multe lucruri decat in alte zile si majoritatea nu se confrunta cu dureri.
  • probleme de postura – mersul, statul in picioare sau pe scaun in pozitii nepotrivite pune eforturi mai mari decat de obicei pe muschii de sustinere ai corpului. Uneori, platfusul poate duce la dureri de acest tip.
  • probleme emotionalestresul sau problemele emotionale pot declansa dureri, dar acest lucru nu este adesea cauza in general.

Factori de risc

Durerile de crestere sunt frecvente la copiii de varsta prescolara si de varsta scolara. Sunt mai frecvente la fete decat la baieti. Alergarea, urcarea sau sariturile in timpul zilei ar putea creste riscul de durere la nivelul picioarelor noaptea.

Daca cel mic se plange de dureri frevente, dureri intense, mai ales in timpul zilei, piciorul e dureros la atingere, mergi la medic pentru un consult. Poate fi vorba de o leziune sau de o inflamatie.

Simptomele durerilor de crestere

Daca cel mic are dureri de crestere, ar putea sa spuna ca are o durere, disconfort sau senzatie de arsura in ambele picioare – muschii coapselor, gambei sau in talpa. Simptomele sunt de obicei bilaterale. Durerile pot aparea si in brate sau alte parti ale corpului, desi acest lucru este mai putin frecvent.

Durerile de crestere apar de obicei noaptea si pot trezi copilul uneori. De asemenea, pot fi prezente si ziua, dar nu incat sa afecteze desfasurarea activitatilor de zi cu zi. In general durerea trece si reapare. Copilul poate solicita uneori sa masezi zona. Astfel parintele poate diferentia o durere de crestere de alta problema. Daca durerea e data de o problema mai grava, in general copilul nu va permite sa atingi zona, tocmai din cauza durerii mai severe.

Durerile de crestere apar de obicei pe ambele parti ale corpului, in principal la nivelul picioarelor. Durerea vine si pleaca, de obicei incepand dupa-amiaza tarziu sau seara si trecand pana dimineata. Unii copii au, de asemenea, dureri de cap sau dureri abdominale, pe langa durerile in crestere.

Dureri de crestere in picioare

Durerea apare in coapsa, gamba, in spatele genunchilor si talpa. De asemenea, poate aparea fix la nivelul genunchilor.

Dureri de crestere in brate

Daca cel mic are dureri de crestere in brat, cel mai probabil va fi in ambele brate. De obicei, va avea dureri de picioare, pe langa durerile de brat.

Dureri de crestere la nivelul spatelui?

Desi durerile de spate sunt o afectiune obisnuita atat pentru adulti, cat si pentru copii activi, in general durerile de crestere nu includ dureri la spate. Prin urmare, durerea de spate la copii poate fi un semn al unei alte probleme. Poate fi vorba de postura deficitara, dar poate fi si un semn al unei afectiuni subiacente mai grave, mai ales daca durerea persista mai mult de cateva zile sau se agraveaza progresiv.

Durerile de crestere pot incepe inca de la 2 ani. De obicei, incep intre varsta de 3 si 5 ani. Durerile de crestere la copii sunt la fel de deranjante ca si la copiii mai mari. Copilul se poate trezi in miez de noapte din cauza durerii. Este posibil sa-l observati tinand sau frecandu-si picioarele. Masarea usoara a piciorului copilului poate ajuta la usurarea durerii.

Mergi la medic daca:

  • durerile sunt severe;
  • durerile persista;
  • copilul schiopateaza;
  • are febra;
  • partea dureroasa este sensibila la atingere, fierbinte, umflata.

Diagnostic

Durerile de crestere au un anumit tipar de simptome. Medicul va examina starea generala de sanatate si poate vedea daca simptomele se potrivesc tiparului obisnuit. Medicul va examina regiunea in primul rand. Daca e vorba de o afectiune medicala, de obicei copilul reactioneaza negativ cand e atins sau miscat, deoarece durerea tinde sa creasca. In schimb, copiii cu dureri de crestere, de obicei, raspund diferit, deoarece se simt mai bine atunci cand sunt masati sau atinsi pe zona respectiva.

Alte cauze ale simptomelor similare cu durerile de crestere

Durerea de crestere in sine este inofensiva, dar durerea poate fi si un semn al altei afectiuni. Alte afectiuni care pot provoca dureri similare includ:

Artrita idiopatica juvenila

Exista 6 tipuri diferite de artrita idiopatica juvenila. Dintre acestea, cele mai susceptibile de a provoca dureri similare cu durerile de crestere sunt idiopatice – care nu au nicio cauza cunoscuta.

Alte simptome ale artritei juvenile idiopate includ:

  • dureri articulare si umflaturi;
  • articulatii care sunt calde la atingere;
  • febra la copii;
  • oboseala;
  • rigiditate;
  • umflarea nodulilor limfatici;
  • pierdere in greutate;
  • probleme de somn etc.

Fibromialgia

Fibromialgia este o tulburare de lunga durata sau cronica. Este asociata cu dureri raspandite in muschi si oase, zone de sensibilitate si oboseala generala. Alte simptome ale fibromialgiei includ:

  • depresie si probleme de concentrare;
  • dureri de cap.

Sindromul picioarelor nelinistite

Sindromul picioarelor nelinistite este o afectiune caracterizata prin nevoia incontrolabila de a misca picioarele. Provoaca o senzatie inconfortabila care poate fi usor redusa prin miscare. Apare de obicei noaptea si poate afecta somnul.

Leziuni

Leziunile pot cauza dureri articulare, musculare sau osoase care sunt similare cu durerile de crestere. Cu toate acestea, in caz de accidentare, durerea va fi localizata intr-o zona. Poate provoca roseata, umflare si scaderea mobilitatii.

Hipermobilitatea

Hipermobilitatea este atunci cand articulatiile se pot misca peste domeniul normal de miscare. Cand exista rigiditate musculara si dureri articulare, pe langa hipermobilitate, este numit sindrom de hiperbmobilitate articulara.  Persoanele cu hipermobilitate sunt mai predispuse la luxatii, entorse si alte leziuni ale tesuturilor moi. Simptomele de hipermobilitate se agraveaza adesea noaptea si dupa exercitii fizice.

Deficitul de vitamina D

Durerile pot fi date de un deficit de vitamina D. Unele cercetari pe subiecti care raportau dureri de crestere au aratat ca simptomele s-au imbunatatit dupa administrarea de suplimente de vitamina D care au adus nivelurile vitaminei in intervalul normal.

Tratament

Nu exista niciun tratament specific pentru durerile de crestere. Vestea buna este ca durerile de crestere nu provoaca alte probleme si nu afecteaza cresterea. Daca medicul constata ca sunt dureri de crestere, masajul poate ajuta. De asemenea, intinderile musculare inainte de culcare s-ar putea sa ajute. Ocazional medicul poate sugera sa-i oferiti copilului medicamente usoare, ca paracetamolul. Nu este necesar ca cel mic sa evite sa faca activitate fizica. Durerea de crestere se reduce de obicei in timp.

Masajul si intinderea picioarelor copilului sunt printre cele mai bune metode de a le ameliora durerea. De asemenea, pot fi de ajutor medicamente care sa reduca durerea, cum ar fi ibuprofenul. Doar asigurati-va ca nu ii oferiti aspirina copilului, mai ales daca e mai mic sau are o boala virala acuta, deoarece poate duce la sindromul Reye, o afectiune rara, dar grava.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Puteti reduce disconfortul copilului cu aceste remedii la domiciliu:

  • Masati usor picioarele copilului – copiii raspund adesea la un masaj bland. Altii se simt mai bine cand sunt tinuti in brate. Puteti folosi uleiuri de masaj – acestea nu vor calma durerea, dar pot face copilul sa se simta mai bine.
  • Puteti folosi comprese calde – caldura poate ajuta la calmarea muschilor durerosi. Folositi un tampon de incalzire inainte de culcare sau cand copilul se plange de dureri la nivelul picioarelor. Indepartati tamponul de incalzire dupa ce copilul adoarme. O baie calda inainte de culcare poate fi, de asemenea, de ajutor. Pentru a aplica o sursa de caldura, puteti pune si o sticla de apa calda sau o carpa calda pe zona.
  • Puteti administra calmante usoare la indicatiile medicului. Oferiti-i copilului ibuprofen sau acetaminofen. Evitati aspirina, din cauza riscului sindromului Reye – o afectiune rara, dar grava, legata de administrarea aspirinei la copii. Nu oferiti unui copil doua sau mai multe medicamente pentru durere in acelasi timp, decat daca medicul v-a spus asa. Multe medicamente pentru durere contin acetaminofen, iar excesul poate fi daunator.
  • Sunt indicate si exercitiile de intindere. Intinderea muschilor picioarelor in timpul zilei poate ajuta la prevenirea durerii noaptea.
  • Discutati cu cel mic si explicati-i ca durerea se va reduce si se va simti mai bine dimineata.
  • Daca cel mic are anumite probleme de mers, discutati cu un medic sau kinetoterapeut despre optiunile de tratament pentru a imbunatati mersul si postura.
  • Nu ii spuneti copilului ca durerea e data de sport, miscare sau joc, pentru ca ar putea incepe sa evite astfel de activitati. Incurajati-va copilul sa isi desfasoare activitatile obisnuite. Evitarea activitatilor nu va impiedica durerile.

Atentie!

Discutati cu medicul daca vreunul dintre aceste simptome apar in asociere cu durerea copilului:

  • durere de lunga durata, durere dimineata sau umflare sau roseata intr-o anumita zona sau articulatie;
  • durere asociata cu o lovitura, leziune sau cadere;
  • febra;
  • schiopatat;
  • eruptii neobisnuite;
  • pierderea poftei de mancare;
  • slabiciune;
  • oboseala;
  • comportament neobisnuit.

Aceste semne nu au legatura cu durerile de crestere si trebuie verificate de catre medic. In timp ce durerile de crestere nu sunt de obicei legate de boala, pot afecta intr-o oarecare masura copiii si parintii. Deoarece durerile sunt de obicei reduse dimineata, parintii cred uneori ca un copil minte cu privire la dureri. Retineti ca acest lucru nu este adevarat. In schimb, oferiti sprijin si reasigurare ca durerile de crestere vor trece pe masura ce copiii cresc.

Dureri de crestere la adulti

Durerile de crestere se opresc de obicei cand copilul ajunge la pubertate. Cu toate acestea, durerile care seamana cu durerile de crestere pot continua pana la varsta adulta. Aceste „dureri de crestere” sunt adesea dureri musculare inofensive cauzate de suprautilizare sau crampe normale. Cu toate acestea, acestea pot fi un semn al unei probleme de baza, cum ar fi artrita sau inflamatiile. Astfel, solicitati ajutor medical daca simptomele persista sau se intensifica.

Referinte:
(1) What a Pain! Kids and Growing Pains, link: https://kidshealth.org/en/kids/growing-pains.html
(2) Growing Pains, link: https://kidshealth.org/en/parents/growing-pains.html
(3) Growing pains, link: https://www.nhs.uk/conditions/growing-pains/
(4) Growing Pains, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/13019-growing-pains
(5) Everything You Need to Know About Your Child’s Growing Pains, link: https://www.healthline.com/health/growing-pains

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma