Bolile cardiovasculare si riscul cardiovascular

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces la nivel mondial si reprezinta un termen umbrela pentru toate afectiunile inimii si vaselor de sange. Iata care sunt simptomele, cum sunt diagnosticate si tratate.

Cuprins:

1. Ce sunt bolile cardiovasculare?
2. Tipuri de boli cardiovasculare
3. Simptomele bolilor de inima
4. Cauzele bolilor cardiovasculare
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Complicatii si stil de viata

Ce sunt bolile cardiovasculare?

Boala cardiovasculara mai este numita si boala cardiaca si este un termen general utilizat pentru a descrie tulburari care pot afecta inima (cardio) si sistemul vascular – vasele de sange. Majoritatea bolilor cardiovasculare sunt afectiuni cronice – afectiuni care se dezvolta sau persista pe o perioada lunga de timp. Cu toate acestea, unele dintre ele pot fi evenimente acute, cum ar fi atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale care apar brusc atunci cand un vas care furnizeaza sange inimii sau creierului este blocat.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), boala cardiovasculara este principala cauza de deces la nivel mondial. In 2016, aproximativ 17,9 milioane de oameni au murit din cauza bolilor de inima, reprezentand 31% dintre toate decesele premature inregistrate. Dintre acestia, 85% au rezultat dintr-un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Cea mai populara utilizare a termenului de boli cardiovasculare se refera la bolile care sunt asociate cu ateroscleroza, ingustarea arterelor din cauza acumularii placii care ingreuneaza circulatia sangelui prin ele.

Tipuri de boli cardiovasculare

Exista multe tipuri diferite de boli cardiovasculare:

Boala coronariana

Boala coronariana apare atunci cand fluxul de sange bogat in oxigen indreptat catre muschiul cardiac este blocat sau redus. Acest lucru pune o tensiune crescuta asupra inimii si poate duce la:

  • angina – durere in piept cauzata de fluxul sangvin limitat catre muschiul inimii;
  • atac de cord – unde fluxul de sange catre muschiul cardiac este brusc blocat;
  • insuficienta cardiaca – cand inima nu este in masura sa pompeze sange in corp in mod corespunzator.

Accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral inseamna ca alimentarea cu sange a unei parti a creierului este intrerupta, ceea ce poate provoca leziuni ale creierului si eventual deces. Un atac ischemic tranzitoriu (numit si „mini-accident vascular cerebral”) este similar, dar fluxul de sange catre creier este doar temporar afectat. Principalele simptome ale unui accident vascular cerebral sau AVC pot fi prezentate prin formula FAST, care e formula pentru cei care suspecteaza ca cineva a suferit un AVC:

  • FFace (Fata) – cere-i persoanei sa zambeasca – persoana nu e capabila sa zambeasca, are gura cazuta sau asimetrica;
  • AArms (Brate) – solicita persoana sa ridice in acelasi timp ambele brate – nu poate misca bratele simultan; slabiciune sau amorteala intr-un brat;
  • SSpeech (Discurs) – cere-i persoanei sa repete un cuvant sau o fraza – probleme de vorbire, nu poate vorbi clar sau nu poate vorbi deloc;
  • TTime (Timp) – daca apar aceste simptome sunati rapid la 112.

Boala arteriala periferica

Boala arteriala periferica apare atunci cand exista un blocaj la nivelul arterelor de la membre, de obicei la picioare. Acest lucru poate provoca:

  • dureri la picioare sau crampe, care se agraveaza la mers si se reduc la odihna;
  • amorteala sau slabiciune la nivelul picioarelor;
  • ulcere persistente (rani deschise) la nivelul picioarelor.

Boala aortica

Bolile aortice sunt un grup de afectiuni care afecteaza aorta. Aceasta este cel mai mare vas de sange din corp, care transporta sange de la inima catre restul corpului. Una dintre cele mai frecvente boli aortice este un anevrism aortic, in care aorta se slabeste si se extinde. De obicei, acest lucru nu are simptome, dar exista riscul de ruptura cu sangerare, care poate pune viata in pericol.

Simptomele bolilor de inima

Simptomele bolilor de inima depind de afectiune. Cu toate acestea, simptomele comune includ dureri in piept, probleme de respiratie si palpitatii. Durerea toracica comuna in multe tipuri de boli de inima este cunoscuta sub numele de angina sau angina pectorala si apare atunci cand o parte a inimii nu primeste suficient oxigen. Angina poate fi declansata de evenimente stresante sau de efort fizic si dureaza in mod normal sub 10 minute.

Atacurile de cord pot aparea, de asemenea, ca urmare a diferitelor tipuri de boli de inima. Semnele unui atac de cord sunt similare cu angina, cu exceptia faptului ca pot aparea in timpul repausului si tind sa fie mai severe. Simptomele unui atac de cord pot sa semene uneori cu simptomele de indigestie. Arsurile la stomac si durerile de stomac pot aparea, precum si o senzatie de presiune in piept.

Alte simptome ale unui atac de cord includ:

  • durere care se extinde in corp, de exemplu de la piept la brate, gat, spate, abdomen sau maxilar;
  • transpiratie intensa;
  • greata si varsaturi.

Insuficienta cardiaca este, de asemenea, un rezultat al bolilor de inima, iar probleme de respiratie pot aparea atunci cand inima devine prea slaba si circulatia sangelui devine afectata.

Cauzele bolilor cardiovasculare

Boala cardiaca este cauzata de deteriorarea inimii sau a unei parti a inimii, sau de deteriorarea arterelor coronare. Unele tipuri de boli de inima, cum ar fi cardiomiopatia hipertrofica, sunt genetice. Acestea, alaturi de defecte cardiace congenitale, pot aparea inainte de nasterea unei persoane. Cauza exacta a bolilor de inima nu este clara, dar exista multi factori care pot creste riscul de a le dezvolta. Acestia se numesc „factori de risc”. Cu cat aveti mai multi factori de risc, cu atat sunt mai mari riscurile de a dezvolta boli cardiovasculare.

Factori de risc cardiovascular

Factorii de risc sunt anumite afectiuni sau elemente care cresc riscul unei boli cardiovasculare. Factorii de risc nemodificabili sunt factori de risc care nu pot fi schimbati, in timp ce factorii de risc modificabili pot fi modificati, controlati sau tratati. Cu cat aveti mai multi factori de risc, cu atat este mai mare riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. In plus, nivelurile mai ridicate ale fiecarui factor de risc inseamna ca exista un risc mai mare de aparitie a bolilor cardiovasculare.

Principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare sunt:

Tensiune arteriala crescuta

Hipertensiunea arteriala este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Daca tensiunea arteriala este prea mare, poate deteriora vasele de sange.

Fumat

Fumatul este un factor de risc semnificativ pentru bolile cardiovasculare. Substantele nocive din tutun pot deteriora si ingusta vasele de sange.

Colesterol ridicat

Colesterolul este o substanta grasa care se gaseste in sange. Daca aveti colesterol ridicat, poate ingrosa vasele si poate creste riscul de a dezvolta un cheag de sange.

Diabet

Diabetul zaharat este o afectiune care face ca nivelul glicemiei sa devina prea mare. Nivelurile ridicate de zahar din sange pot deteriora vasele de sange.

Sedentarism

Daca nu faceti exercitii fizice in mod regulat, este mai probabil sa aveti tensiune arteriala ridicata, niveluri ridicate de colesterol si greutate excesiva. Toate acestea sunt factori de risc pentru bolile de inima.

Supraponderalitate/Obezitate

A fi supraponderal sau obez creste riscul de a dezvolta diabet si hipertensiune arteriala, ambii fiind factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

Aveti un risc crescut de bolie de inima daca:

Istoric familial de boli de inima

Daca aveti antecedente familiale de boli de inima, riscul de a le dezvolta este crescut. Se considera ca aveti un istoric familial de boli de inima daca:

  • tatal sau fratele au fost diagnosticati cu boli de inima inainte de 55 de ani;
  • mama sau sora au fost diagnosticate cu boli de inima inainte de a implini 65 de ani.

Alti factori de risc

Alti factori care va afecteaza riscul de a dezvolta boli cardiovasculare includ:

  • varsta – bolile de inima sunt mai frecvente la persoanele de peste 50 de ani, iar riscul de a le dezvolta creste odata cu varsta;
  • genul – barbatii au mai multe riscuri de a dezvolta boli de inima la varste mai mici decat femeile;
  • dieta – o dieta nesanatoasa poate duce la colesterol ridicat si hipertensiune arteriala;
  • alcool – consumul excesiv de alcool poate creste nivelul de colesterol si tensiunea arteriala si poate contribui la cresterea in greutate.

Diagnostic

Boala cardiaca poate fi diagnosticata prin angiografie coronariana, angiografie CT, ecocardiograma, electrocardiograma, tomografie computerizata cu fascicul de electroni, test de efort, angiografie prin rezonanta magnetica etc.

Tratament

Tratamente pentru bolile cardiovasculare poate include medicamente pentru a controla tensiunea arteriala, diabetul sau colesterolul. Exemple de tratamente pentru aceste afectiuni includ inhibitori ACE (Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei), aspirina, beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu, diuretice, nitrati si statine. Afectiunile cardiace mai severe pot fi tratate prin chirurgie de bypass coronarian, chirurgie cardiaca minim invaziva sau interventie coronariana percutana.

Exista doua linii principale de tratament pentru bolile de inima. Initial, o persoana poate incerca sa trateze afectiunile cardiace folosind medicamente. Daca acestea nu au efectul dorit, sunt disponibile optiuni chirurgicale care sa ajute la corectarea problemei.

Medicamente pentru bolile de inima

O gama foarte larga de medicamente este disponibila pentru majoritatea afectiunilor cardiace. Multe sunt prescrise pentru a preveni formarea cheagurilor de sange, dar unele servesc in alte scopuri.

Principalele medicamente utilizate sunt:

  • statine, pentru scaderea colesterolului;
  • diluanti ai sangelui, cum ar fi warfarina, pentru prevenirea cheagurilor de sange;
  • beta-blocante, pentru tratarea atacului de cord, insuficientei cardiace si tensiunii arteriale ridicate;
  • inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE), pentru insuficienta cardiaca si hipertensiune arteriala.

Chirurgie cardiaca

Interventia chirurgicala este o optiune pentru persoanele cu boli de inima severe. Chirurgia cardiaca poate fi eficienta in tratarea blocajelor si a problemelor cardiace pentru care medicamentele nu sunt eficiente, in special in stadiile avansate ale bolilor de inima.

Cele mai frecvente interventii chirurgicale includ:

  • angioplastie, in care este introdus un cateter cu balon pentru a largi vasele de sange ingustate care ar putea restrictiona fluxul de sange catre inima;
  • chirurgia de bypass coronarian, care permite fluxului de sange sa ajunga la o parte blocata a inimii la persoanele cu artere blocate;
  • chirurgie pentru repararea sau inlocuirea valvelor cardiace defecte;
  • stimulatoare cardiace.

Transplanturile de inima sunt o alta optiune. Cu toate acestea, este deseori dificil sa se gaseasca o inima adecvata in functie de dimensiune si pentru tipul de sange potrivite, in timpul necesar. Oamenii sunt pusi pe lista de asteptare pentru organele donatorilor si uneori pot astepta ani intregi.

Complicatii si stil de viata

Complicatiile date de boli cardiovasculare pot varia de la insuficienta cardiaca si atac de cord, accidente vasculare cerebrale si anevrisme. De asemenea, ar putea provoca boli ale arterelor periferice si stop cardiac brusc. Dintre acestea, insuficienta cardiaca – atunci cand inima nu poate pompa suficient sange pentru a satisface nevoile organismului – este cea mai frecventa.

Sanatatea inimii poate fi imbunatatita printr-o serie de schimbari ale stilului de viata. Aceste modificari includ:

  • renuntarea la fumat;
  • controlul tensiunii arteriale;
  • verificarea colesterolului;
  • gestionarea diabetului;
  • exercitii fizice, care vizeaza 30 -60 de minute de activitate fizica pe zi sau conform indicatiilor unui medic;
  • o dieta sanatoasa;
  • mentinerea la o greutate sanatoasa;
  • gestionarea stresului;
  • tratarea depresiei;
  • igiena corecta.

Citeste si despre 10 pasi pentru o inima sanatoasa!

Referinte:
(1) Heart disease, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/symptoms-causes/syc-20353118
(2) Cardiovascular diseases (CVDs), link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)
(3) Cardiovascular Diseases, link: https://www.webmd.com/heart-disease/guide/diseases-cardiovascular#1
(4) What is Cardiovascular Disease?, link: https://www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/what-is-cardiovascular-disease
(5) Cardiovascular risk, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3477342/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma