Dureri articulare – iata unele dintre cele mai frecvente motive de disconfort si suferinta. Inflamatiile duc adesea la probleme ale cartilajelor, oaselor, ligamentelor sau tendoanelor. Afla care sunt cele bune remedii pentru durerile articulare in urmatorul articol.

Cuprins:

1. Informatii generale despre articulatii

2. Cauze ale durerilor articulare

3. Remedii eficiente

4. Suplimente pentru articulatii

5. Sfaturi pentru protejarea articulatiilor

Informatii generale despre articulatii

Articulatiile sunt punctele in care se intalnesc doua sau mai multe oase. Cele mai multe articulatii sunt mobile si astfel, acestea permit miscarea oaselor, care la randul lor permit miscarea membrelor corpului.

Imbinarile articulatiilor constau in:

  • Un tip de tesut care acopera suprafata unui os la o articulatie. Cartilajul ajuta la reducerea frenei de miscare in interiorul articulatiei.
  • Membrana sinoviala. Aceasta este un tesut numit linia sinoviala a membranei care articuleaza si o sigileaza intr-un punct comun. Membrana sinoviala secreta un lichid numit la randul sau, lichid sinovial (un fluid lipicios) in jurul articulatiilor pentru a le lubrifia.
  • Ligamentele sunt ca niste benzi elastice formate dintr-un tesut conjunctiv, care inconjoara articulatiile pentru a le oferi un sprijin si pentru a limita miscarea acestora.
  • Tendoanele sunt un alt tip de tesut conjuctiv dur care stau asezate pe fiecare parte a articulatiilor si care au rolul de a controla fiecare miscare a acestora.
  • Femurul – coapsa
  • Tibia – osul tibiei
  • Tipsie – genunchiul
  • Menisc – aceasta este o parte curbata a cartilajului in genunchi si care se mai regaseste si in alte articulatii

Cauze ale durerilor articulare

Durerea articulara se refera la o stare de disconfort si durere la oricare dintre articulatiile corpului (umeri, coate, solduri, genunchi).

Uneori, durerea articulara este rezultatul unei boli sau a unei raniri locale.

Artrita

Artrita este una dintre cele mai frecvente cauze de dureri articulare.

Cele doua forme principale de artrita sunt osteoartrita si artrita reumatoida (reumatism).

Potrivit Colegiului American de Reumatologie, osteoartrita este cel mai frecvent intalnita la adultii cu varsta de peste 40 de ani. Ea progreseaza lent si tinde sa afecteze articulatiile uzuale cum ar fi:

Durerea articulara datorata osteoartritei rezulta dintr-o defalcare a cartilajului care serveste ca o perna si un amortizor de soc pentru articulatii.

A doua forma de artrita este reumatoida. Potrivit Fundatiei pentru artrita, poliartrita afecteaza aproximativ 1,5 milioane de americani. Acesta afecteaza mai frecvent femeile decat barbatii. Acesta poate deforma si debilita articulatiile in timp. Poliartrita reumatoida provoaca dureri, inflamatii si acumularea fluidelor in articulatii, deoarece sistemul imunitar al organismului ataca membrana care leaga articulatiile.

Artrita acuta

Artrita acuta afecteaza asedea articulatii multiple, iar acest lucru se datoreaza:

  • unei infectii virale
  • inceputul unei tulburari comune sau aparitia unei afectiuni cronice comune (cum ar fi artrita reumatoida sau artrita psoriazica)
  • guta sau artrita pirofosfat de calciu

Cauzele mai putin frecvente ale artritei acute in articulatiile multiple includ boala Lyme (care poate afecta si o singura articulatie), gonoreea si infectiile bacteriene streptococice, artrita reactiva (artrita care se dezvolta dupa o infectie a tractului digestiv sau urinar) si guta.

Alte cauze

Durerea articulara poate fi cauzata de:

  • bursita sau inflamatia tampoanelor de amortizare in jurul articulatiilor
  • lupus
  • guta
  • anumite boli infectioase, cum ar fi oreionul, gripa si hepatita
  • condromalacia patelara sau o defalcare a cartilajului in genunchi
  • leziuni
  • tendinita sau inflamatia tendonului
  • infectie a osului
  • suprautilizarea unei imbinari ale articulatiilor
  • cancer
  • fibromialgie (boala cronica ce este caracterizata prin dureri mari ale muschilor si a tesutului moale)
  • osteoporoza
  • sarcoidoza
  • rahitism (deficit de vitamina D)

Noi studii scot la iveala legatura dintre durerile articulare si bacteriile intestinale.

Simptome de dureri articulare

In unele cazuri (cronice) durerile articulare va vor face sa apelati in scurt timp la medicul specialist pentru a afla cauzele exact si bineinteles, pentru a primi un tratament contra durerilor. Este indicat sa mergeti la un consult imediat ce ati avut primele simptome, dureri si sa nu lasati sa rezolve timpul aceasta problema, caci situatia se poate agrava.

De asemenea, ar trebui sa vedeti un medic daca zona din jurul articulatiei este umflata, rosie,  sau calda la atingere, durerea persista timp de 3 zile sau mai mult sau daca aveti febra.

Mergeti la camera de urgenta daca apare oricare dintre urmatoarele:

  • Ati avut o vatamare grava.
  • Miscarea pare deformata.
  • Umflarea articulatiei apare brusc.
  • Imbinarea osoasa este complet imobila.
  • Aveti dureri articulare severe.

Sfaturi de risc pentru articulatii

Prevenirea obezitatii

Greutatea corporala influenteaza major sanatatea articulatiilor. Cu cat greutatea se apropie de valoarea normala in raport cu inaltimea, cu atat mai protejate sunt articulatiile.

In schimb, excesul ponderal inseamna o povara pentru incheieturile corpului, mai ales pentru genunchi si sold. De exemplu, la coborarea scarilor, genunchii suporta o forta de cinci ori mai mare decat numarul de kilograme al corpului.

  • Alimentatie sanatoasa

O dieta echilibrata si sanatoasa este o conditie de baza pentru o greutate normala a corpului. Alimentele bogate in grasimi esentiale Omega-3, precum este pestele gras si fructele de mare, pot preveni si atenua inflamatiile articulare. De altfel, pentru a preveni instalarea artrozei, medicii recomanda suplimentele alimentare care contin ulei marin natural si acid hialuronic. Acestea mentin flexibilitatea articulatiilor si previn sau calmeaza disconfortul la nivelul articulatiilor.

Datorita articulatiilor, corpul este conceput sa se miste si sa se roteasca in toate directiile, sa alerge, sa inoate, sa danseze. Dar cand nu se afla in miscare este important ca trupul sa isi mentina o postura corecta. Astfel, muschii si sistemul osos lucreaza impreuna pentru a exercita cat mai putina presiune asupra articulatiilor.

  • Dozarea efortului

Articulatiile nu trebuie sa fie solicitate in exces, insa nici sedentarismul nu le ajuta sa ramana in forma. Incercati sa faceti miscare (exercitii fizice sau plimbari prin parc de cateva ori pe saptamana) dozand in mod egal nivelul de efort, mentinand un echilibru intre efort fizic si odihna. Cand corpul este suprasolicitat, incheieturile sunt primele dupa muschi care simt efectele fortarii. Pe de alta parte, neutilizarea articulatiilor prea mult timp intensifica rigiditatea articulara, de aceea miscarea constanta si adaptata varstei este obligatorie pentru prevenirea problemelor de mobilitate.

  • Antrenarea muschiilor

Articulatiile nu pot fi puternice fara ajutorul musculaturii. Muschii si ligamentele care inconjoara articulatiile ofera suport, stabilitate si precizie in timpul miscarilor. Exercitiile pentru antrenarea masei musculare stimuleaza si cresterea densitatii osoase, ceea ce conduce si la intarirea articulatiilor. Tonifierea musculaturii imbunatateste echilibrul corpului, contribuie la scaderea in greutate si sporeste rezistenta fizica, reducand totodata pericolul accidentarilor.

Cum este diagnosticata durerea articulara

Medicul specialist va poate efectua un examen fizic si va poate pune o serie de intrebari despre durerea articulara pe care o simtiti. Totodata, va poate propune/sfatui sa faceti o radiografie pentru a putea identifica leziunile articulare legate de artrita. Daca medicul suspecteaza ca exista o alta cauza a durerilor articulare, atunci va poate cere sa faceti si anumite analize de sange pentru a putea examina anumite afectiuni si boli autoimune.

Frigul si durerile de articulatii

Ce este de facut?

Frigul si umezeala specifice sfarsitului de iarna pun la grea incercare articulatiile afectate de artroza. De ce se intampla acest lucru si mai ales ce solutii eficiente aveti la indemana pentru a reduce suferinta?

Artroza este o boala degenerativa. Ea apare odata cu inaintarea in varsta si se manifesta prin distrugerea progresiva a cartilajului de la nivelul unor articulatii. Aceasta suferinta este cea mai frecventa forma de reumatism. Principalele manifestari ale reumatismului degenerativ sunt durerile de la nivelul articulatiilor. Acestea sunt influentate in mod semnificativ de starea vremii. Dar nu trebuie sa credem ca frigul ne imbolnaveste de artroza, el doar accentueaza suferintele la nivelul articulatiilor.

Artroza genunchiului

Durerea este principalul simptom al artrozei, dar in aceasta boala apar si unele modificari osoase provocate de distrugerea cartilajului de la nivelul articulatiilor. Din aceasta cauza receptorii de la nivelul osului resimt mai usor frigul, umezeala, variatiile atmosferice si astfel se explica de ce durerea devine intensa. Aceasta sensibilitate a persoanelor care sufera de artroza se numeste meteosensibilitate. Tot in cadrul acestui tablou clinic, frigul determina contracturi musculare, scaderea circulatiei periferice, factori de contribuie de asemenea la aparitia durerii.

Cele mai frecvente localizari ale artrozei sunt: genunchii, soldurile, coloana vertebrala, unele articulatii de la nivelul degetelor. In afara de durere, agravata de frig, umezeala, efort fizic, pacientii cu artroza mai prezinta limitarea miscarilor articulare (anchilozare) si chiar deformarea articulatiilor afectate.

Cum aveti grija de articulatii dupa 30 de ani

Preventia suferintelor degenerative articulare trebuie sa inceapa de timpuriu, inainte de instalarea modificarilor la nivelul cartilajului. Pentru o persoana de peste 30 de ani, primul pas care vizeaza mentinerea mobilitatii este chiar activitatea fizica. Prin exersarea controlata a articulatiilor si muschilor si mentinerea unei greutati normale se intarzie foarte mult instalarea artrozei. Ideal ar fi ca persoanele active, care obisnuiesc sa-si solicite mult articulatiile, sa apeleze la suplimente nutritive care refac structurile articulare ce se deterioreaza in timp.

Mergeti la medic!

Medicii recomanda pacientilor care sufera crize reumatice in sezonul rece sa nu se trateze dupa ureche, ci sa se prezinte la un consult de specialitate pentru prescrierea unui tratament corect. In general, in astfel de cazuri, pacientii isi administreaza medicamente antialgice, antiinflamatoare nesteroidiene. Dar trebuie stiut ca aceste tratamente luate abuziv au efecte adverse serioase. Problema majora pe care o presupune utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene este reprezentata de complicatiile digestive: de la simpla durere abdominala, la complicatii severe, cum ar fi ulcer gastrointestinal, hemoragie sau perforatie digestiva. Iata de ce este important ca terapia medicamentoasa sa fie recomandata de medic.

Tratamentul trebuie sa fie asociat cu masuri privind dieta, in scopul pierderii in greutate (pentru a reduce presiunea asupra articulatiilor afectate de artroza) si cu fizioterapie si gimnastica medicala (pentru cresterea mobilitatii articulatiilor).

Remedii eficiente

Tratament pentru oase si articulatii

Dupa varsta de 40 de ani, toate persoanele ar trebui sa devina constiente de problemele ce pot surveni la nivel articular si sa adopte masuri de preventie:

  • alimentatie echilibrata
  • activitate fizica adaptata varstei si capacitatii individuale de efort
  • combaterea obezitatii, intrucat fiecare kilogram in plus suprasolicita articulatiile, ducand in timp la deteriorarea lor
  • administrarea unor suplimente alimentare cu efect de prevenire a aparitiei durerilor, degradarii articulatiilor si pierderii functiilor
  • utilizarea unor preparate topice care calmeaza disconfortul

Medicii spun ca protejarea articulatiilor ar trebui sa fie „la fel de naturala ca periatul dintilor”. Asadar, doar un tratament precoce si corect poate limita procesul distructiv din articulatii.

Tratament naturist pentru oase si articulatii

Exista doua ingrediente naturale care impreuna reusesc sa mentina sanatatea articulatiilor:

  • Acidul hialuronic – reface si mentine flexibilitatea articulatiilor. Acidul hialuronic se gaseste in mod natural in articulatii, fiind componentul-cheie al lichidului sinovial si cartilajului, insa, odata cu inaintarea in varsta, cantitatea acestuia scade semnificativ. De aceea, suplimentarea aportului de acid hialuronic ofera protectie impotriva procesului degenerativ al articulatiilor.
  • Uleiul marin natural – calmeaza disconfortul la nivelul articulatiilor. Uleiul marin pur Bionovex obtinut din midie cu margini verzi (Perna canaliculus) contine acid eicosatetraenoic (ETA), un acid Omega-3 cu proprietati antiinflamatorii naturale. Asa se explica eficienta acestui ingredient natural in combaterea inflamatiei si a durerii.

Suplimente pentru articulatii

Multe persoane se confrunta cu dureri articulare uneori cronice la nivelul picioarelor (genunchi), a mainilor (coate), umeri, solduri si numai. In majoritatea cazurilor, aceste dureri articulare sunt cauzate de oasteoartrita – forma de artrita care afecteaza aproape un sfert din populatia lumii.

Pentru a ameliora aceste dureri articulare este recomandat sa luati medicamente antiinflamatorii, precum ibuprofen sau acetaminofenul sau alte suplimente speciale pentru articulatii, precum:

Glucozamina

Glucozamina este o componenta naturala a cartilagiului, o substanta care impiedica frecare oaselor si provoaca dureri si inflamatii. Ar putea, de asemenea, sa previna distrugerea cartilajului care se poate intampla cu artrita.

Multe suplimente care vizeaza tratarea durerii articulare contin glucozamina, care este unul dintre cele mai bine studiate suplimente pentru osteoartrita.

Exista doua tipuri de glucozamina gasite in suplimente: clorhidrat de glucozamina si sulfat de glucozamina.

O meta-analiza a constatat ca produsele care contin clorhidrat de glucozamina nu fac mult pentru a imbunatati durerea articulara cauzata de osteoartrita. Un alt studiu arata ca sulfatul de glucozamina nu imbunatateste aceste simptome, deci poate fi o optiune mai buna decat clorhidratul de glucozamina.

Cand este luat pe o perioada lunga de timp, sulfatul de glucozamina poate, de asemenea, ajuta la incetinirea progresiei osteoartritei.

Sfat!

Sulfatul de glucozamina este administrat, de obicei, o data pe zi intr-o doza de 1500 miligrame (mg). Daca acest lucru va supara stomacul si aveti arsuri in capul pieptului, incercati sa-l luati in 3 doze de cate 500 mg fiecare. In plus, este indicat sa luati si un pansament gastric in fiecare dimineata pe stomacul gol, dupa ce v-ati trezit, fie puteti incerca si ceaiul de galbene. Ceaiul de galbenele actioneaza tot ca un pansament gastric. Puteti gasi suplimente de sulfat de glucozamina in orice farmacie sau plafar.

Condroitina

La fel ca glucozamina, condroitina ajuta la prevenirea distrugetii cartilajului de osteoartrita.

Exist studii conform carora, suplimentele de condoitina pot reduce durerea si rigiditatea articulatiilor la persoanele cu osteoartrita. Aproximativ 53% dintre persoanele care iau in mod frecvent condroitina au observat o imbunatatire de 20% in ceea ce priveste ameliorarea durerilor de genunchi.

Condroitina sulfat poate incetini, de asemenea, progresia osteoartritei atunci cand este luata pe termen lung.

Uleiul de peste

Uleiul de peste contine acizi grasi Omega-3. Exista studii care arata faptul ca administrarea suplimentelor de ulei de peste reduce simptomele cum ar fi durerea articulara la cei cu poliartrita reumatoida.

Vitamina D

Poate cel mai cunoscut beneficiu ale vitaminei D este acela ca intareste oasele si dintii. In plus, vitamina D este un compus natural care reglementeaza utilizarea organismului de calciu si fosfor. De asemenea, exista studii clinice conform carora, suplimentele de vitamina D ajuta si previn durerile articulare si osoase.

Inainte de a alegere orice supliment, discutati cu medicul sau cu farmacistul. Unele suplimente pot interactiona cu anumite medicamente, de exemplu, pentru fluidificarea sangelui.

Sfaturi pentru protejarea articulatiilor

  • Ramaneti activ fizic si urmati un program de fitness care se concentreaza pe efectuarea de exercitii fizice moderate.
  • Pastrati o greutatea corporala adecvata organismului si varstei pe care o aveti. Acest lucru va reduce stresul si presiunea asupra articulatiilor.
  • Daca durerea nu se datoreaza artritei anumite medicamente antiinflamatoare, sa mergeti sau sa va faceti un masaj, sa faceti o baie calda cu sare de mare, sa va intindeti frecvent si sa va odihniti suficient.

 

 

Referinte:

  1. https://www.merckmanuals.com/home/bone,-joint,-and-muscle-disorders/symptoms-of-musculoskeletal-disorders/joint-pain-many-joints
  2. https://www.healthline.com/symptom/joint-pain
  3. https://www.mayoclinic.org/symptoms/joint-pain/basics/causes/sym-20050668
  4. https://www.healthline.com/health/joint-supplements
  5. https://www.healthline.com/health/osteoarthritis/understanding-aging-and-joints
  6. https://www.healthline.com/health/vitamin-d-and-joint-pain#benefits
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma