Talonete – indicatii si beneficii

Stiati ca anumite probleme ale picioarelor pot fi remediate doar cu purtarea de talonete? Aflati mai multe informatii din urmatorul articol:

Cuprins:

1. Ce sunt talonetele?

2. Tipuri de talonete

3. Cand sunt necesare talonetele?

4. Talonete la copii

5. Beneficii

6. Posibile riscuri

7. Sfaturi pentru purtarea talonetelor

8. Informatii utile

Ce sunt talonetele?

Talonetele sunt bucati de plastic, piele, fie din cauciuc, gel sau alt material care se plaseaza in interiorul incaltamintei pentru a mentine piciorul intr-o pozitie neutra. Astfel, talonetele ortopedice protejeaza piciorul de o presiune excesiva cauzata de anumiti factori, precum incaltamintea incomoda, dureri de spate, dureri de calcaie si alte dureri la nivelul piciorului. Talonetele pot fi o optiune si pentru ciocurile la calcaie tratament.

Tipuri de talonete

Exista mai multe tipuri de talonete create special pentru diferite probleme si nevoi, precum:

  • talonete pentru calcai
  • talonete plantare
  • talonete personalizate
  • talonete inaltatoare
  • talonete din silicon
  • talonete din gel
  • talpici ortopedice
  • branturi si talpici din silicon
  • Cand sunt necesare talonetele?

Cand sunt necesare talonetele?

Talonetele sunt necesare atunci cand suferiti de platfus, mai exact de o malformatie congenitala. Durerea de platfus presupune fie purtarea unei incaltaminte inadecvate, fie excesul de greutate poate chiar si obezitatea in unele cazuri.

In situatia in care o persoana depaseste o anumita greutate corporala, picioarele trebuie sa poarte o sarcina care depaseste de cele mai multe ori capacitatile lor, ceea ce duce la apartia unor dureri. Ca atare, platfusul apare adesea la persoanele cu varsta de peste 30 de ani, dar in cazuri rare, chiar si copiii pot fi afectati.

Aceasta malformatie congenitala poate duce adesea la anumite deformari ale picioarelor, leziuni, paralizie, ligamente slabe si boli osoase.

Talonetele sunt folosite pentru a reduce zonele de inalta presiune din picioare si pentru a va stabiliza alinierea picioarelor. Talonetele personalizate nu modifica anatomia piciorului si va ajuta  numai atunci cand stati sau mergeti pe ele. Totodata, talonetele personalizate sunt utilizate cel mai frecvent pentru ameliorarea simptomelor de fasciita plantara, a durerilor de calcaie si a multor alte leziuni ale picioarelor si a gleznelor.

Talonete la copii

Nu sunt indicate

Fiind atat de frecventa si de suparatoare, medicina a cautat tot felul de solutii pentru a preveni durerea de spate. Una dintre aceste solutii este purtarea talonetelor. Dar care nu este lipsita de controverse. Profesorul Richard Treves, reumatolog francez, membru corespondent al Academiei Nationale de Medicina, lamureste utilitatea purtarii talonetelor atat in cazul copiilor, cat si al adultilor, informeaza cotidianul Le Figaro.

Potrivit profesorului Richard Treves, profesor reumatolog, incaltamintea ortopedica este recomandata in copilarie si adolescenta doar in cazul inegalitatii de lungime dintre membrele inferioare.

Unele dintre cele mai intalnite probleme la copii si care ii ingrijoreaza pe parinti sunt platfusul (piciorul plat) si mersul cu genunchii sau cu talpile spre interior. Profesorul Treves le recomanda parintilor sa nu intre in panica si mai ales sa retina urmatoarea regula generala: talonetele nu se prescriu copiilor. Trebuie sa se astepte maturizarea locomotorie pana la sfarsitul perioadei de crestere, pentru ca de cele mai multe ori platfusul dispare spontan pana la varsta adulta. In plus, mersul cu genunchii sau cu talpile spre interior este normal si nedureros pana la adolescenta. In schimb, ceea ce poate crea probleme de mers in copilarie si adolescenta sunt sechelele dupa fracturi grave.

Beneficii

  • Talonetele au rol preventiv, nu curativ

In cazul durerilor de spate, nu trebuie sa atribuim talonetelor merite mai mari decat li se cuvin, remarca profesorul Richard Treves. Ele pot preveni sau atenua lombalgiile, dar nu pot constitui un tratament eficient in astfel de cazuri. Sunt utile in cazul persoanelor care au dureri de spate din cauza statului prelungit in picioare sau mersului pe distante lungi, dar nu si in cazul celor care se plang de lombalgii fiindca petrec ore in sir pe scaun la birou sau la calculator.

  • Talonetele personalizate pentru picior sunt folosite impreuna cu multe dintre tratamentele de ingrijirea organismului
  • Talonetele modeleaza natural talpa piciorului
  • Talonetele mentin piciorul intr-o pozitie neutra
  • Talonetele protejeaza picioarul de o presiune excesiva
  • Talonetele amelioreaza durerea la nivelul piciorului, a gleznei si a spatelui
  • Talonetele mentin alinierea corecta a piciorului
  • Talonetele imbunatatesc echilibrul
  • Talonetele sustin calcaiul
  • Talonetele absord socul sau presiunea la nivelul piciorului
  • Talonetele previn depunerea de calusuri
  • Talonetele va permit sa stati mai mult timp in picioare sau sa faceti plimbari mai lungi, fie alte activitati sportive

Este important ca un medic ortoped sa va faca un consult inainte de a va achizitiona o pereche de talonete. Trebuie sa mai retineti faptul ca o pereche de talonete personalizate sau de tipul de care aveti nevoie reprezinta doar o parte a solutiei de reducerea disconfortului. Daca purtati talonete nu inseamna neaparat ca ati vindecat sau ati impiedicat imediat anumite probleme. Totusi, trebuie sa va controlati corect muschii atunci cand va miscati picioarele, de exemplu, atunci cand alergati sau aveti un mers mai rapid. Lipsa controlului poate cauza un stres inutil picioarelor.

Posibile riscuri

Talonete si durerile de spate

Una dintre cele mai frecvente suferinte care ne trimite la medic este durerea de spate. Se spune ca daca omul nu ar fi biped, nu ar suferi atat de mult din cauza durerilor de spate.

Statul in doua picioare se afla la originea dezvoltarii creierului si inteligentei umane, iar durerea de spate ar fi pretul platit pentru asta… Paradoxal, nici statul pe scaun nu este prea bun pentru spate. Sedentarismul crescut din zilele noastre face ca 80% din populatie sa sufere cel putin o data in viata o durere lombara.

Durerea de spate poate fi intalnita la orice varsta si este foarte important a se stabili cauza acesteia. Durerea la nivel lombar poate fi provocata de artroza, de o anomalie a curburii coloanei vertebrale in extensie (hiperlordoza) sau o deviatie (scolioza, cifoza). Lombalgia poate avea caracter mecanic (cand apare si se agraveaza in timpul efortului de zi cu zi) sau caracter inflamator (cand se agraveaza in repaus, iar miscarea si activitatile zilnice o calmeaza).

Adulti cu picior plat dureros

Indicate la inceput pentru a reduce durerile asociate unor afectiuni precum piciorul plat, tendinopatii, leziuni traumatice, in prezent, talonetele ortopedice pot fi prescrise si pentru a facilita mersul sau pentru a reechilibra sustinerea plantara si mai nou pentru a calma durerile de spate. In primele situatii, talonetele de sustinere au rolul de a repartiza corect sarcinile exercitate de greutatea corporala si se dovedesc foarte utile in cazul persoanelor care stau mult in picioare, merg mult pe jos sau obezilor.

Dar, atentie!

Talonetele nu pot compensa niciodata pierderea in greutate indicata persoanelor supraponderale. Pe de alta parte, trebuie stiut ca daca piciorul se deformeaza din cauza unei posturi vicioase sau a unei deficiente musculare, talonetele pot face mai mult rau decat bine, impiedicand reeducarea mersului.

Talonetele pot calma piciorul plat dureros, dar nu schimba cu nimic evolutia afectiunii. De fapt, ca in orice tratament, inainte de aparitia problemelor sau inca de la debut talonetele pot fi eficiente. Utilitatea lor este mai putin evidenta dupa ani intregi de evolutie a piciorului plat, subliniaza specialistul francez.

Talonetele de sustinere, plasate in locuri precise pe talpa, pot ajuta in timpul mersului si preveni astfel durerile de picioare. Dar pentru ca ele sa functioneze trebuie sa mergem, altfel nu au niciun efect terapeutic.

Sfaturi pentru purtarea talonetelor

Exista cateva masuri pe care putem sa le luam pentru a preveni aparitia lombalgiei sau a modificarilor coloanei vertebrale: evitarea ridicarilor de greutati prin indoirea coloanei (ridicarea corecta se face indoind genunchii), evitarea expunerii la frig, corectarea pozitiei la birou sau la calculator, evitarea ortostatismului prelungit, reducerea greutatii corporale, efectuarea unor exercitii de gimnastica medicala pentru intarirea masei musculare la nivelul spatelui.

In plus, este ideal in cazul durerilor de picioare sa faceti terapie pentru a scapa de orice stare de disconfort si pentru a usura picioarele. Posibilele terapii non-chirurgicale sunt:

  • Gimnastica pentru picioare
  • Ameliorarea ranilor de presiune prin purtarea de pantofi largi si confortabili
  • Reflexoterapie
  • Baie cu apa calda si sare
  • Masaj
  • Luarea de medicamente antiinflamatoare sau analgezice

Anumite deformari ale picioarelor pot fi corectate chirurgical in functie de gravitatea si de disconfortul cu care va confruntati.

Informatii utile

Pretul unor taloneta variaza in functie de nevoile pe care le aveti, dar si de materialul din care este facut. In general pretul unor talonete incepe de la 25 de lei si poate ajunge chiar la 80 de lei, de exemplu, pe o pereche de talonete planetara ¾ cu suport de fier.

Pentru mai multe informatii, discutati cu medicul ortoped pentru a va recomanda talonetele potrivite nevoilor.

 

 

 

Referinte:

  1. https://bestbody.com.au/the-benefits-of-custom-orthotics-and-why-you-may-need-them/
  2. https://www.shoezone.com/Blog/all-about-insoles
  3. https://www.joint-surgeon.com/orthopedic-service/foot-and-ankle-surgeon/splay-feet.html
  4. http://dr-abbie.com/orthotics/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma