Durerea inghinala poate avea diferite cauze – in general e vorba de probleme minore, dar uneori pot fi si cauze severe. Iata cateva exemple de cauze pentru durerea inghinala.

Cuprins:

1. Zona inghinala si durerea inghinala
2. Durerea inghinala – tipuri de durere
3. Cauze posibile pentru durerea inghinala
4. Tratament pentru dureri inghinale

Zona inghinala si durerea inghinala

Zona inghinala este situata de fiecare parte a corpului in pliurile in care abdomenul inferior se uneste cu picioarele. Zona pubiana se afla intre cele doua zone inghinale. Zona inghinala are cinci muschi ce lucreaza impreuna pentru a misca picioarele. Acestia se numesc:

  • adductor brevis
  • adductor longus
  • adductor magnus
  • gracilis
  • pectineu

Canalul inghinal este o structura tubulara care contine cordonul spermatic la barbati si ligamentul rotund la femei. Functioneaza ca pasaj intre structurile intra si extraabdominale. Durerea inghinala inseamna orice disconfort in aceasta zona. Durerea rezulta de obicei dintr-o accidentare cauzata de activitatea fizica. Un muschi prea intins sau incordat in zona inghinala este una dintre cele mai frecvente leziuni in randul sportivilor.

Durerea inghinala – tipuri de durere

De cele mai multe ori, cand o problema grava provoaca dureri inghinale, veti avea si alte simptome. Este important sa identificati alte semne de boala atunci cand aveti dureri inghinale, dar nu exista o leziune cunoscuta. Majoritatea herniilor au si alte simptome in afara de durerea inghinala, desi durerea poate fi un semn precoce al unei hernii.

In timp ce o intindere musculara este cea mai frecventa cauza a durerii inghinale la adulti, o varietate de alte afectiuni pot fi implicate, inclusiv o hernie inghinala, pietre la rinichi sau probleme in articulatia soldului sau in jurul acesteia, probleme la nivelul scrotului (la barbati) etc. In functie de cauza de baza, durerea inghinala poate fi usoara sau severa, apare treptat sau brusc si poate varia de la durere usoara constanta, la durere ascutita si chiar foarte intensa, cu senzatie de arsura.

Pentru a determina cauza durerii inghinale, medicul va efectua o examinare fizica atenta si, daca este necesar, va recomanda teste de sange si de imagistica. In final, planul de tratament poate varia de la simpla odihna si comprese pana la terapia fizica sau chiar interventie invaziva, cum ar fi chirurgia.

Manifestare

Durerea inghinala este un simptom. De obicei este asociata cu sensibilitate si disconfort. De asemenea, pot aparea, in functie de cauze, si vanatai, umflaturi, zona calda la atingere, disconfort muscular etc.

Poate fi vorba de durere atunci cand persoana ridica genunchiul, cand apropie sau indeparteaza picioarele etc. Persoana poate sa schiopateze sau sa aiba dificultati la mers. Durerea se intensifica adesea la mers si pot aparea spasme. In cazul barbatilor, durerea inghinala se poate extinde spre testicule sau scrot. Durerea resimtita in zona inghinala poate proveni din alte parti ale corpului (durere care iradiaza sau se extinde).

Cauze posibile pentru durerea inghinala

Acest tip de durere poate fi cauzat de:

  • intinderi musculare;
  • pietre renale ce trec prin ureter;
  • infectie a tractului urinar;
  • probleme la sold, mai ales la varstnici si copii;
  • infectii ce cauzeaza umflaturi in zona inghinala sau umflarea ganglionilor limfatici;
  • spasm, infectie, inflamatie sau scaderea fluxului de sange in intestinul gros;
  • probleme pelvine la femei, ca boala inflamatorie pelvina, chisturi ovariene sau sarcina ectpica;
  • probleme genitale la barbati, ca infectie a scrotului, infectie a prostatei (prostatita) sau torsiune testiculara, epididimita (inflamatia testiculelor), hidrocel (acumularea de fluide ce provoaca umflarea scrotului), orhita (testicul inflamat);
  • hernie inghinala;
  • fractura de sold, infectie a unei articulatii a soldului sau fractura de stres la sold;
  • artrita – artrita poate provoca dureri inghinale, rigiditate;
  • probleme cu spatele – problemele coloanei vertebrale in partea din spate langa coaste pot actiona asupra nervilor care se duc spre zona inghinala si pot provoca dureri inghinale (aici intra si o eventuala hernie de disc sau stenoza).

Leziunea musculara

Cea mai frecventa cauza a durerii inghinale este o leziune musculara, a unui tendon sau ligament, in special la sportivii care practica hochei si fotbal. Durerea inghinala poate aparea imediat dupa o accidentare sau durerea poate aparea treptat pe o perioada de saptamani sau chiar luni. Durerea se poate agrava prin utilizarea continua a zonei ranite.

Muschii ce misca o parte a corpului, cum ar fi un picior sau un brat, sunt cunoscuti ca muschi adductor. Leziunea inghinala afecteaza muschii adductori ai coapsei interioare. Este de obicei o ruptura musculara dintr-o miscare gresita sau brusca. Adesea afecteaza persoanele care practica un sport activ si competitiv, fizic. Leziunile musculare inghinale sunt clasificate de la 1 la 3, in functie de cat de grava este vatamarea:

  • Gradul 1 provoaca o anumita durere si sensibilitate, dar intinderea sau ruperea musculara este minora.
  • Gradul 2 provoaca durere, sensibilitate, slabiciune si uneori vanatai.
  • Gradul 3 este o ruptura severa a muschiului, provocand vanatai si durere intensa.

Hernia inghinala

Hernia inghinala apare atunci cand grasimea sau o regiunea a intestinului impinge printr-o zona slaba in muschii abdomenului inferior. Apare o umflatura in zona inghinala. Daca intestinul se blocheaza in peretele muschiului abdominal, alimentarea cu sange in zona poate fi intrerupta – se numeste o hernie strangulata. Simptomele pot include roseata sau durere brusca, incapacitatea de a elimina gaze, greata, varsaturi, febra. O hernie strangulata este o urgenta care poate pune viata in pericol.

Abdomenul este acoperit de un perete de muschi. O gaura in acest perete muscular se numeste hernie. Cel mai mare risc din cauza unei hernii inghinale este strangularea – o problema in care tesutul sau intestinul care trece prin peretele abdominal blocat sever, reducandu-se aportul de sange.

Probleme la sold

Uneori, durerile de sold cauzate de artrita sau o alta problema pot iradia in zona inghinala. De obicei apare lent si se poate agrava cand conduci sau stai pe un scaun jos. In general, terapia fizica si medicamentele antiinflamatorii sunt prima linie de tratament. Este posibil sa aveti nevoie de o operatie daca acestea nu dau rezultate.

  • Artrita articulatiei soldului (situata intre partea superioara a osului coapsei si a pelvisului) apare atunci cand articulatia soldului devine uzata. Cand cartilajul este afectat, miscarile picioarelor devin dureroase si apare rigiditatea. Ca si alte forme de osteoartrita, durerea se intensifica la activitate si se amelioreaza odata cu odihna.
  • O fractura de sold – o ruptura osoasa in sfertul superior al osului coapsei – poate rezulta dintr-o cadere sau o lovitura directa la sold, dar poate fi legata si de osteoporoza, cancer sau o leziune la stres. Durerea in cazul unei fracturi de sold este adesea resimtita in zona inghinala si este agravata semnificativ de orice incercare de a flexa sau roti soldul.
  • Osteonecroza soldului – Osteonecroza, uneori numita necroza avasculara, este o afectiune medicala care determina moartea celulelor osoase ca urmare a lipsei alimentarii corespunzatoare de sange. Cand acest lucru apare in celulele osoase care sustin articulatia soldului, duce la deteriorarea articulatiei.

Rar, articulatia soldului poate fi infectata. Acest lucru este mai frecvent la persoanele in varsta (persoanele cu varsta peste 80 de ani), si la persoanele cu diabet zaharat, artrita reumatoida, chirurgie articulara recenta si la cele cu proteze de sold sau genunchi. In plus fata de dureri inghinale severe, in special la miscarea picioarelor, o persoana poate avea febra, precum si umflare, caldura si roseata in zona soldului.

Probleme renale si urinare

Pietrele la rinichi

Pietrele acestea sunt mici cristale care se formeaza in rinichi si se pot bloca in tuburile care duc la vezica urinara. Durerea poate fi severa. De obicei, este localizata in zona spatelui sau a burtii, dar poate fi simtita si in scrot sau in zona penisului. Daca piatra este foarte mare, este posibil sa fie nevoie de o interventie chirurgicala. O piatra la rinichi poate provoca durere intense pe masura ce trece prin tractul urinar. Durerea poate varia de la usoara pana la severa si poate iradia frecvent spre zona inghinala. In plus fata de durere, o persoana poate experimenta sange in urina, greata sau varsaturi, durere la urinare si urinari frecvente si dorinta frecventa de a urina.

Infectie urinara

Aceasta apare de obicei atunci cand o infectie ajunge din vezica urinara in unele sau in ambii rinichi. Simptomele pot include dureri inghinale, urinare frecventa si sange sau puroi in urina. De multe ori sunt implicate bacteriile numite E. coli. Infectiile renale sunt tratate cu antibiotice.

Infectiile tractului urinar apar atunci cand bacteriile infectioase, virusuri sau alte elemente straine infectate microscopice ajung in tractul urinar. Majoritatea afecteaza numai tractul urinar inferior. Durerea inghinala pe partea stanga sau durerea inghinala dreapta poate rezulta din inflamatia tesutului intr-una dintre aceste zone.

Cele care afecteaza tractul superior, inclusiv ureterele si rinichii, nu sunt la fel de frecvente, dar tind sa provoace dureri mai severe. Infectiile urinare sunt mai frecvente la femei decat la barbati, deoarece uretra este mult mai scurta. Asta inseamna ca bacteriile sau elementele infectioase pot calatori mai rapid si mai usor pana la nivelul tractului urinar.

Durerea inghinala la barbati

  • Prostatita – Este umflarea sau infectia la nivelul prostatei. In plus fata de durere, apare dificultatea de a urina. Poate disparea de la sine, dar daca este cauzata de o infectie, poate fi necesar un curs de antibiotice.
  • Epididimita – Este umflarea tubului in care se retine sperma – epididimul. Cel mai adesea, o infectie cauzeaza problema. Semnele si simptomele pot include durere pe o parte a scrotului care apare lent, durere la urinare, febra, secretii peniene.
  • Orhita – Inseamna umflarea unuia sau a ambelor testicule. Aceeasi infectie care se afla in spatele epididimitei poate cauza aceasta problema. Uneori, virusul oreionului declanseaza orhita. Poate provoca probleme de fertilitate.
  • Torsiunea testiculara – Apare atunci cand un testicul se rasuceste in interiorul scrotului. Intrerupe alimentarea cu sange a testiculului si apare durere testiculara intensa.

Citeste si despre Hemospermie sau prezenta sangelui in sperma.

Chist ovarian

Printre simptomele unui chist ovarian se numara durerea care iradiaza din zona inghinala catre zona dintre coapsele inferioare si pelvis. Majoritatea chisturilor ovariene nu provoaca simptome, insa. Uneori, insa, poate cauza durere, presiune, o umflatura, balonare. Daca un chist se rupe, s-ar putea sa apara dureri bruste si severe.

Durere inghinala in sarcina

In sarcina, uterul se extinde, ceea ce poate duce la dureri in diferite zone, inclusiv inghinal. Unele femei raporteaza ca in stadiile tarzii ale sarcinii, in cazul in care capul copilului pune presiune in zona pelvina, poate provoca disconfort constant inghinal. Durerea inghinala pe partea stanga sau pe ambele parti este un simptom relativ frecvent intalnit in timpul sarcinii, mai ales in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru, cand burtica incepe sa se extinda rapid. Intinderea ligamentelor poate provoca dureri constante. O ruptura a acestui ligament poate duce la o durere intensa, de o parte si de alta a zonei inghinale.

Durere inghinala la mers

Mersul angajeaza numerosi muschi, ligamente si tesuturi din apropierea zonei inghinale – atat cand ridici piciorul pentru a face un pas, cat si cand piciorul face din nou contactul cu pamantul. Mersul poate provoca durere sau disconfort daca muschii sau ligamentele inghinale sunt afectate in aceasta zona, deoarece tesuturile ranite sunt incordate prin utilizare.

Daca durerea inghinala este deosebit de intensa atunci cand mergeti, exista riscul sa fie din cauza unei raniri a unui muschi sau a cartilajului care leaga oasele din articulatiile soldului. De obicei e vorba de o intindere musculara – apare de obicei in coapsa interioara, dar durerea poate fi resimtita si oriunde intre sold si genunchi.

Poate fi vorba si de o afectara a soldului, osteoartrita (cu rigiditare si dureri la urcat scarile si se reduce la odihna) sau chiar o hernie inghinala.

Tratament pentru dureri inghinale

Tratamentul pentru durerea inghinala va depinde de cauza de baza. De multe ori puteti trata problemele minore la domiciliu, dar durerile mai severe pot necesita tratament medical. Daca durerea inghinala este rezultatul unei intinderi sau leziuni musculare, odihna si evitarea activitatilor solicitante fizic se recomanda adesea, pentru a permite vindecarea naturala. Medicamente pentru durere, inclusiv acetaminofen, pot fi luate pentru a gestiona durerea si disconfortul. Aplicarea compreselor reci timp de 20 de minute de cateva ori pe zi poate ajuta.

Tratament pentru durerea intensa

Daca o fractura este cauza durerii inghinale, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru repararea osului. De asemenea, este posibil sa fie nevoie de interventie chirurgicala daca o hernie inghinala este cauza care sta la baza simptomelor. Daca metodele de ingrijire la domiciliu nu functioneaza pentru dureri, medicul va poate prescrie medicamente care reduc inflamatia pentru a ameliora simptomele. Daca acest lucru nu functioneaza si daca aveti dureri recurente la efort, se recomanda adesea kinetoterapie.

In cele din urma, in functie de starea de baza, poate fi nevoie de antibiotice pentru a trata o infectie, ca in cazul epididimitei sau a unei articulatii de sold infectate. Kinetoterapia este un tratament esential pentru majoritatea cauzelor de durere inghinala legata de sold.

ATENTIE!

Discutati cu medicul despre simptome daca aveti dureri usoare, moderate pana la severe in zona ignhinala mai mult de cateva zile. Contactati imediat medicul daca:

  • observati modificari fizice in zona inghinala;
  • observati sange in urina;
  • experimentati durere care se extinde in partea inferioara a spatelui, pieptului sau abdomenului;
  • aveti febra sau greata.

Daca aveti oricare dintre aceste simptome impreuna cu durerea inghinala, solicitati asistenta medicala de urgenta. Aceste simptome ar putea fi semne ale unei afectiuni mai grave. De asemenea, trebuie sa solicitati asistenta medicala de urgenta daca aveti dureri inghinale severe care apar brusc.

 

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3096235/
(2) https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/groin
(3) https://www.healthline.com/health/groin-pain#prevention
(4) https://www.verywellhealth.com/hip-pain-symptoms-groin-pain-2549492
(5) https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/groin-strain-vs-hernia-pain-how-to-tell-the-difference
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470204/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma