Apraxia este o tulburare a creierului si a sistemului nervos, din cauza careia o persoana nu poate sa efectueze sarcini sau miscari atunci cand i se cere. Aflati mai multe despre apraxie, ce cauze si simptome caracterizeaza aceasta tulburare neurologica si cum se trateaza.

Cuprins:

  1. Ce este apraxia?
  2. Cauzele apraxiei
  3. Cum se manifesta apraxia?
  4. Diagnostic
  5. Metode de tratament pentru apraxie
  6. Evolutie si complicatii
  7. Metode de preventie

Ce este apraxia?

Apraxia este o afectiune neurologica nu foarte bine inteleasa. Oamenii care sufera de aceasta afectiune realizeaza cu greu sau chiar deloc anumite miscari motorii, chiar daca muschii lor sunt intr-o stare perfect normala. Formele mai usoare de apraxie sunt cunoscute sub numele de dispraxie.

Definitie apraxie

Apraxia poate aparea in mai multe forme diferite. Una dintre forme este apraxia orofaciala. Persoanele cu apraxie orofaciala nu-si pot misca in mod voluntar muschii faciali. De exemplu, nu-si pot linge buzele sau nu pot sa faca cu ochiul. O alta forma de apraxie afecteaza capacitatea unei persoane de a misca intentionat bratele si picioarele.

In caz de apraxie de vorbire, persoana afectata nu poate sa-si miste gura si limba pentru a vorbi. Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca persoana are dorinta de a vorbi, iar muschii gurii si ai limbii sunt capabili fizic sa articuleze cuvinte.

Cauzele apraxiei

Apraxia apare atunci cand anumite regiuni ale emisferelor cerebrale din creier nu functioneaza corect. Aceasta disfunctie poate aparea daca o leziune la nivelul creierului se formeaza pe caile neuronale care stocheaza amintirile privind miscarile invatate. O persoana cu apraxie este incapabila sa acceseze aceste informatii.

Apraxia poate aparea in urma unei leziuni la cap sau a unei boli care afecteaza creierul, cum ar fi:

Apraxia este mai frecventa la adultii in varsta din cauza incidentei mai mari a bolilor neurologice, cum ar fi accidentul vascular cerebral si dementa, in randul acestei populatii. Daca oamenii sufera de apraxie din cauza unui accident vascular cerebral, simptomele s-ar putea ameliora in cateva saptamani.

Apraxia de vorbire la copil

Apraxia poate fi si o tulburare genetica. Daca un sugar are apraxie la nastere, acesta poate fi cauzata de problemele care afecteaza sistemul nervos central.

Apraxia de vorbire a copilului este o tulburare de vorbire nu foarte frecventa in care copilul afectat are probleme la pronuntia sunetelor, a silabelor si cuvintelor.

In cazul acestei afectiuni, creierul se lupta sa dezvolte metode pentru a pune in miscare muschii vorbirii. In cazul persoanelor care sufera de aceasta tulburare, muschii vorbirii nu sunt slabiti, insa nu functioneaza normal, deoarece creierul nu poate directiona sau coordona miscarile.

Pentru a vorbi corect, creierul copilului trebuie sa invete metode prin care sa le transmita muschilor vorbirii cum sa miste buzele, maxilarul si limba astfel incat sa reproduca sunete exacte si cuvinte rostite la o viteza si un ritm normal.

Copiii afectati de aceasta boala trebuie trimisi la logoped, unde invata cum sa pronunte corect cuvintele, silabele si expresiile cu ajutorul unui specialist.

Cum se manifesta apraxia?

Principalul simptom al apraxiei este incapacitatea de a efectua miscari simple, in ciuda faptului ca pacientul cu apraxie isi poate folosi corpul in intregime si poate intelege comenzile pentru a se deplasa.

Persoanelor cu apraxie le este greu sa controleze sau sa coordoneze miscarile in mod voluntar. Acesti indivizi pot avea, de asemenea, leziuni cerebrale care provoaca afazie, o afectare a limbajului care reduce capacitatea de a intelege sau pronunta corect cuvintele.

Tipuri de apraxie

Apraxia poate fi de mai multe tipuri, iar fiecare afecteaza organismul in feluri usor diferite.

Apraxia motorie (kinetica) a membrelor

Persoanele cu acest tip de apraxie nu pot sa-si foloseasca un deget, un brat sau un picior pentru a face miscari corecte si coordonate. Acesti pacienti stiu cum sa utilizeze un instrument, cum ar fi o surubelnita, si exista posibilitatea sa-l fi folosit in trecut. Acum, insa, nu pot sa efectueze aceeasi miscare.

Apraxie ideomotorie

Bolnavul cunoaste miscarile pe care trebuie sa le faca, dar nu le poate executa (de exemplu, se poate pieptana corect cu mana stanga, dar cu mana dreapta, desi nu este paralizata, nu poate face de loc miscarile necesare).

Apraxia conceptuala

Aceasta forma de apraxie este similara cu apraxia ideomotorie. Persoanele cu apraxie conceptuala nu sunt, de asemenea, incapabile sa indeplineasca sarcini care implica mai mult de un pas.

Apraxia ideatorie

Acest tip este caracterizat de incapacitatea de a realiza o miscare ce presupune mai multi pasi de desfasurare. Este intotdeauna bilaterala si prezinta o dezorganizare marcata a actiunilor si gesturilor.

Apraxia buco-faciala

Apraxia buco-faciala reprezinta incapacitatea de a efectua la comanda anumite miscari.

Apraxia constructiva

Aceasta se manifesta prin incapacitatea de a determina un tot intreg (incapacitatea de a desena sau de a copia figuri simple).

Apraxia oculomotorie

Apraxia oculomotorie afecteaza ochii. Persoanele cu acest tip de apraxie nu-si pot misca ochii la comanda.

Apraxia verbala

Persoanele cu apraxie verbala sau orala realizeaza cu greu sau deloc miscarile necesare vorbirii. Pot intampina probleme in producerea sunetelor si a ritmurilor de intelegere a vorbirii.

Apraxie vs afazie vs. dispraxie

Simptomele apraxiei pot fi similare cu cele ale altor doua afectiuni numite afazie si dispraxie.

Afazia apare de cele mai multe ori in urma deteriorarii unei parti a creierului numita cortex cerebral. Partile specifice ale cortexului cerebral numite aria lui Broca si aria lui Wernicke sunt responsabile pentru intelegerea si producerea limbajului.

Persoanele cu afazie intampina dificultati in:

  • gasirea cuvintelor potrivite pentru a se exprima;
  • citirea si scrierea de propozitii;
  • intelegerea cuvintelor si a gramaticii.

Dispraxia este o forma usoara de apraxie, fiind cunoscuta drept tulburare de procesare senzoriala. Aceasta afectiune reduce capacitatea unei persoane de a efectua unele miscari fizice si poate afecta si vorbirea.

Persoanele cu dispraxie pot avea urmatoarele simptome:

  • dificultati de echilibru;
  • neindemanare;
  • probleme de vedere;
  • dificultati emotionale sau de comportament;
  • probleme in dezvoltarea abilitatilor sociale;
  • dificultati in a citi, a scrie si a vorbi;
  • probleme de memorie.

Diagnostic

Pentru a diagnostica apraxia, medicul va analiza istoricul medical complet al pacientului si va verifica in amanunt toate simptomele acestuia pentru a descoperi cauzele care stau la baza bolii. De asemenea, va face toate demersurile pentru a exclude afectiunile cu simptome similare, cum ar fi slabiciunea motorie, afazia sau dispraxia.

Doctorul poate efectua o multime de teste pentru a evalua:

  • comunicarea verbala si nonverbala;
  • felul in care oamenii participa si se desfasoara in cadrul anumitor activitati;
  • coordonarea;
  • capacitatea de a auzi si de a asculta.

Printre testele solicitate se numara atat testele fizice de masurare a abilitatilor de coordonare motorie, cat si teste de limbaj si vorbire pentru a analiza capacitatea pacientului de a intelege comenzile.

Poate fi necesara rezonanta magnetica?

Cand diagnosticheaza apraxia, expertii pot verifica prezenta altor simptome. De exemplu, acestia pot analiza cat de dificil le este pacientilor sa inteleaga limba. Acest lucru poate indica alte afectiuni, iar prezenta acestui semn ar ajuta la excluderea apraxiei. Specialistii pot recomanda o rezonanta magnetica (RMN) la nivelul creierului in cazul persoanelor cu o posibila apraxie dobandita. Acest lucru poate fi util pentru a determina amploarea si localizarea oricarei leziuni cerebrale.

Metode de tratament pentru apraxie

Daca apraxia este cauzata de o anumita afectiune, pacientii vor primi tratament pentru afectiunea care provoaca apraxia. Kinetoterapia si terapia ocupationala pot ajuta la imbunatatirea simptomelor. Aceste terapii pot cuprinde:

  • dezvoltarea sunetelor prin repetare si exersarea miscarilor care insotesc acest sunete;
  • antrenarea si repetarea ritmurilor de vorbire cu ajutorul unui metronom;
  • metode de invatare a folosirii stiloului si hartiei sau a unui computer pentru a se exprima.

Sedinte periodice individuale cu un logoped ii pot ajuta pe oameni sa-si amelioreze simptomele apraxiei vorbirii. In timpul sedintelor de logopedie, pacientii:

  • invata cum sa-si miste muschii gurii pentru a reproduce anumite sunete;
  • invata limbajul semnelor, lucru esential pentru cei care au dificultati severe de vorbire;
  • isi folosesc toate simturile pentru a-si imbunatati vorbirea, de exemplu, asculta sunetele inregistrate si/sau vorbesc in fata unei oglinzi pentru a vedea cum sunt reproduse sunetele.

Cum poate fi gestionata situatia

Copiii sau adultii cu apraxie vor trebui sa-si gestioneze tulburarea de-a lungul vietii. Programele de educatie speciala si fizioterapia, terapia vorbirii si terapia ocupationala ii pot ajuta pe toti pacientii sa invete sa traiasca mai usor cu aceasta maladie.

Este posibil ca persoanele cu forme severe de apraxie sa nu poata trai independent si pot avea nevoie de ajutor din partea celorlalti pentru a-si indeplini sarcinile de zi cu zi.

Prognosticul bolii

Perspectivele pentru persoanele cu apraxie depind de circumstantele lor individuale. Daca o persoana are apraxie din cauza unui accident vascular cerebral sau a unei alte tulburari neurologice, tratamentul pentru aceasta afectiune poate ajuta la reducerea sau vindecarea simptomelor de apraxie.

Potrivit specialistilor in neurologie, simptomele de apraxie ale unor persoane se vor imbunatati semnificativ dupa o anumita perioada, in timp ce altele isi vor ameliora mai putin situatia. Unii oameni continua sa se reabiliteze pe parcursul mai multor ani sau chiar zeci de ani.

Cu sprijin adecvat din partea celor dragi, a profesorilor sau a colegilor, persoanele cu apraxie pot invata, de asemenea, sa-si gestioneze starea.

Evolutie si complicatii

Multi oameni care sufera de apraxie au alte probleme care le afecteaza capacitatea de comunicare. Aceste probleme nu sunt cauzate de apraxie, insa apar impreuna cu simptomele bolii. Printre simptomele sau problemele care apar alaturi de apraxie sunt:

  • dificultatile in intelegerea vorbirii, vocabularul redus sau imposibilitatea de a vorbi corect gramatical;
  • dezvoltarea intelectuala si motorie intarziata si probleme cu citirea, ortografia si scrierea;
  • dificultati in efectuarea de miscari motorii brute si fine sau de coordonare;
  • hipersensibilitate, in care copilului nu-i plac anumite texturi ale hainelor sau ale anumitor alimente; de asemenea, copilului poate sa nu ii placa periajul dintilor.

Metode de preventie

Este greu de prevenit aceasta afectiune. Cu toate acestea, aparaxia este puternic legata de accidentul vascular cerebral. Puteti urma aceste sfaturi pentru a preveni AVC-ul:

  • faceti sport in mod regulat;
  • adoptati o alimentatie sanatoasa;
  • daca fumati, discutati cu medicul despre modalitatile de a renunta la acest viciu;
  • consumati cat mai putin alcool;
  • verificati-va des tensiunea arteriala.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/childhood-apraxia-of-speech/symptoms-causes/syc-20352045
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/326768
  3. https://www.webmd.com/brain/apraxia-symptoms-causes-tests-treatments
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma