Durerea de sold nu iti da pace? Cauza poate fi data de probleme ale musculaturii, oaselor, ligamentelor, tendoanelor sau tesuturilor moi care inconjoara articulatia.
1. Informatii generale
2. Cauzele posibile pentru durerea de sold
3. Ce e de facut atunci cand apare durerea de sold?
4. Cand ne prezentam la medic?
Adesea, durerea de sold este localizata in una dintre cele trei regiuni anatomice: regiunea anterioara, regiunea posterioara sau regiunea laterala.
Durerea de sold poate afecta persoanele de toate varstele. Un consult medical si un examen fizic sunt esentiale pentru a diagnostica corect cauza durerii de sold.
Soldul este o articulatie cu bila si soclu care te ajuta sa iti muti picioarele in timpul activitatilor de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos si urcatul sau coboratul scarilor. In general, este o articulatie cu rezistenta mare. Mingea articulatiei, care se afla in partea superioara a osului din regiunea de sus (femurul), se numeste cap femural, iar soclul creat de cavitatea pelvisului se numeste acetabul. Articulatia este acoperita de un tesut dur, fibros numit capsula, care ajuta la mentinerea oaselor impreuna. Capsula este captusita de sinovium, care produce un fluid (lichid sinovial) ce hraneste cartilajul si lubrifiaza articulatia.
Durerea de sold poate fi resimtita in fesa, in regiunea inferioara a spatelui, in coapsa sau se poate duce pana spre genunchi. Uneori, durerea poate fi mai intensa la urcatul sau coboratul scarilor, la statul in picioare, in sezut, la mers, in timpul unor activitati sportive.
Durerea cauzata de o problema in articulatia soldului poate fi resimtita si in zona abdominala, in partea din fata a piciorului si in genunchi.
Iata care sunt principalele cauze ale durerii de sold:
Exista trei muschi principali gluteali, gluteus maximus, gluteus medius si gluteus minimus. Ca grup, „misca” regiunea coapsei in spate si ajuta la mutarea piciorului in lateral si la intoarcerea piciorului spre interior. Durerea la nivelul soldului poate fi data de slabirea musculaturii soldului si coapsei, care afecteaza mersul si afecteaza flexibilitatea soldului, cauzand si o pozitie mai in fata a capului femurului in soclu. De obicei, aceasta problema se trateaza prin terapie fizica.
Postura gresita poate da multe batai de cap daca nu se intervine la timp. O postura gresita poate duce la dureri intense de sold. Multi dintre noi avem tendinta de a cocosa spatele, ceea ce duce si la pozitia gresita a soldurilor. Cand stam, mergem sau dormim intr-o pozitie nepotrivita, punem prea multa presiune pe muschi si alte tesuturi moi care sustin soldurile. Acest lucru duce si la slabirea musculaturii soldurilor si a oaselor.
Si postura in timpul somnului poate fi de vina. O saltea care este prea moale sau prea tare ar putea declansa puncte de presiune, ceea ce ar putea duce la durerea de sold. Dormiti pe spate, sau daca preferati sa dormiti pe o parte, plasati o perna intre genunchi pentru a mentine soldurile aliniate.
Tendoanele din jurul soldului conecteaza muschii de articulatie. Anumite miscari sau activitati sportive pot duce la inflamarea tendoanelor. Tendinita provoaca sensibilitate si durere si este cauzata de anumite miscari repetitive. Bursita este o afectiune dureroasa de la nivelul unor mici saculeti cu lichid care amortizeaza socurile din oase, tendoane si muschi in articulatia soldului. Cand apare bursita la nivelul soldului, apar simptome ca rigiditate si presiune la atingere sau apasare.
In jurul osului soldului si a altor articulatii sunt saculeti mici, umpluti cu lichid care amortizeaza socurile din articulatie atunci cand se misca. Acesti saculeti sunt numiti burse. Bursita apare atunci cand acesti saculeti devin inflamati. Simptomele pot include:
Tendinopatia se refera la orice boala a tendoanelor. Tendoanele din sold sustin muschii gluteali din sold si la nivelul pelvisului. Impreuna, stabilizeaza pelvisul si pentru a sustine mobilitatea soldului in timpul sarcinilor de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos si urcatul scarilor. Tendoanele soldului pot deveni inflamate sau pot fi afectate din cauza compresiei sau suprasolicitarii fara a avea timp sa se recupereze. Acest lucru poate provoca durerea de sold noaptea. Statul prelungit cu picioarele incrucisate sau aplicand toata greutatea pe un sold pot duce la durerea de sold sau tendinopatie.
Osteoartrita sau artroza este cea mai frecventa cauza a durerii cronice de sold, mai ales la femei. Acest tip de artrita este atunci cand articulatia soldului se uzeaza odata cu varsta. Durerea data de osteoartrita se resimte mai mult in partea din fata a coapsei.
Afla de aici care este diferenta dintre artrita si artroza.
Alte tipuri de artrita care pot provoca dureri de sold sunt poliartrita reumatoida (o boala cronica progresiva care provoaca inflamatia articulatiei), artrita psoriazica (o afectiune inflamatorie articulara care afecteaza persoanele cu psoriazis) sau artrita septica (cauzata de bacteriile care patrund in organism prin fluxul sangvin dintr-o alta zona a corpului).
Daca aveti artrita la nivelul soldului, puteti observa:
Poliartrita reumatoida este o afectiune mediata imun, care cauzeaza inflamatie in articulatiile sinoviale. Desi persoanele care dezvolta poliartrita reumatoida pot avea o predispozitie la aceasta afectiune, principalul factor implicat in aparitia simptomelor nu este cunoscut. Inflamatia in articulatii are ca rezultat o crestere a fluidului sinovial (umflarea articulatiei), durerea si rigiditatea articulatiilor. Articulatiile care pot fi afectate includ cele ale mainilor si incheieturilor, coatelor, umerilor, gatului, maxilarului, soldurilor, genunchilor etc.
Durerea de sold este uneori cauzata de hernie femurala si inghinala, cunoscute ca hernii sportive. O hernie sportiva este o afectare a tesutului moale in zona inferioara a abdomenului sau a zonei abdominale. Durerea de sold poate fi data si de hernia de disc, in cazul careia durerea iradiaza din spate spre sold si picior, dar in acest caz vorbim de alte cauze.
Durerea de sold poate fi cauzata de afectiuni care vizeaza articulatia, muschii sau tesutul inconjurator. Muschii din jurul feselor se numesc muschii gluteali. Forta slaba a muschilor gluteali poate provoca supracompensarea partii frontale a soldului pentru a stabiliza si sprijini restul articulatiei. Acest lucru duce la durere la nivelul soldului, cunoscut sub numele de sindrom de durere trohanterica. Aceasta implica in mod specific tendoanele si saculetii umpluti cu fluid care inconjoara trohanterul mare, care este partea proeminenta osoasa a unui sold. O leziune a tendoanelor sau sacilor poate provoca durere si sensibilitate in sold, in special noaptea.
Fracturile de sold sunt mai frecvente la varstnici. Daca o persoana are osteoporoza, are si un risc mai mare de a dezvolta fracturi de sold din cauza diminuarii densitatii osoase. Un traumatism la nivelul soldului poate cauza durere intensa si e nevoie de investigatii imagistice pentru a depista astfel de probleme.
Persoanele in varsta sunt mai predispuse la fracturile de sold, deoarece oasele devin mai putin dense pe masura ce imbatranim. Oasele devin moi si fragile si predispuse la fracturi si deformari.
Compresia unui nerv poate pune presiune asupra unui nerv din tesuturile inconjuratoare, cum ar fi oasele, muschii, cartilajul sau tendoanele. Presiunea intrerupe functiile nervului care face sa apara ulterior durere, furnicaturi, slabiciune sau amorteala. Sciatica este un tip de durere care iradiaza de-a lungul caii nervului sciatic, ce se ramifica din partea inferioara a spatelui, prin solduri si fese si prin fiecare picior. Alte cauze ale afectarii nervilor includ meralgia parestetica, disc herniat si sacroiliita.
Daca durerea si disconfortul din zona soldului persista, se pot folosi suplimente pentru intarirea articulatiilor, care pot creste mobilitatea articulatiilor, pot reduce inflamatia, pot repara cartilajele, diminueaza rigiditatea si stimuleaza fluidul de lubrifiere din articulatie.
Daca durerile minore pot fi tratate la domiciliu, in cazul in care acestea persista sau apar brusc, e nevoie de consult medical. Tratamentul durerii de sold implica tratamentul cauzei principale. In general se prescriu medicamente analgezice si anti-inflamatoare si se recomanda repausul. Se vor evita indoirea repetata a soldului si presiunea directa asupra lui, dormitul pe partea afectata, miscarile care intensifica durerea si se recomanda odihna. Se pot aplica si comprese reci pe zona dureroasa.
Tratamentul durerii de sold depinde de diagnostic. De exemplu, pentru artrita reumatoida, tratamentul include medicamente anti-inflamatorii si medicamente specifice pentru boala, cum ar fi metotrexatul si sulfasalazina. Uneori sunt indicate dispozitive ortotice, iar alte boli necesita tratament chirurgical (cum e cazul fracturilor). Cand osteoartrita devine atat de severa incat durerea este intensa sau articulatia soldului devine deformata, poate fi luata in considerare o inlocuire totala a soldului. Pe de alta parte, daca vorbim de infectii, vor fi necesare antibiotice.
Daca durerea de sold va afecteaza calitatea vietii in mod regulat, mai ales noaptea, consultati medicul. Medicul va identifica exact cauza problemei, va analiza gama de miscare si va prescrie tratamentele si interventiile necesare. De asemenea, se pot lua probe de sange si lichid sau se pot efectua investigatii imagistice cu raze X pentru a exclude diferite boli.
Medicul va depista anumite articulatii deformate, imobilitatea sau incapacitatea de a misca piciorul sau soldul, durerea sau umflaturile, febra, frisoane etc.
E necesara prezentare la medic pentru un consult mai ales in aceste situatii:
Referinte:
(1) Hip pain, link: https://www.healthdirect.gov.au/hip-pain
(2) How does the hip joint work, link: https://www.arthritisresearchuk.org/arthritis-information/conditions/hip-pain/how-does-the-hip-joint-work.aspx
(3) Hip pain in adults, link: https://www.nhs.uk/conditions/hip-pain/
(4) Hip pain, link: https://www.mayoclinic.org/symptoms/hip-pain/basics/causes/sym-20050684
(5) Hip Pain Causes, Diagnosis and Treatment, link: http://boneandspine.com/hip-pain-causes-diagnosis-treatment/
(6) Causes and treatment for the Pain in your Hip, link: https://managebackpain.com/category/pain-types/hip-pain/
(7) Evaluation of the Patient with Hip Pain, link: https://www.aafp.org/afp/2014/0101/p27.html
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…
Vezi comentariile
Mă numesc Lenuta am niste dureri de spate abdomen totul la mijloc si o durere in soldul stang de pe o zi pe alta ma doare mai tare o durere ce numi da voie sa ating locul acuma simt ca mia pătruns pe spate la sold la raze miau spus ca am piciorul stâng mai mare mulțumesc