O durere de burta poate masca o afectiune grava sau poate fi doar o manifestare temporara, fara o cauza organica anume.
1. Informatii generale despre durerea de burta
5. Cand trebuie sa mergi la medic?
Fie ca vorbim despre un simplu disconfort abdominal sau de o durere sfasietoare, acest simptom (desi subiectiv) nu trebuie niciodata neglijat, el putand ascunde afectiuni ce pot ameninta viata. Durerea in general reprezinta raspunsul organismului la un factor nociv lui, iar in cazul durerii abdominale poate fi oglinda unor procese patologice ce pot avea loc in abdomen, dar, in situatii speciale, poate fi si iradiata din alte zone: torace, bazin. Desi din punct de vedere diagnostic ea are o valoare relativa (datorita specificitatii reduse), ea poate reprezenta un semnal de alarma atat pentru medic cat si pentru pacient.
Durerea abdominala este unul dintre cele mai frecvente motive pe care oamenii le intalnesc in departamentele de urgenta din Statele Unite. Statisticile publicate de Asociatia Internationala pentru Studiul Durerii arata, de asemenea, ca intre 15-25% din populatie ar putea suferi de durere abdominala (burta) la un moment dat.
Durerea generalizata in abdoment (nu intr-o anumita zona) poate indica:
Durerea care persista in abdomenul inferior poate indica:
La femei, durerea abdomenului inferior poate fi cauzata de organele reproducatoare:
Durerile abdominale superioare pot fi cauzate de:
Durerile din centrul abdomenului pot fi cauzate de:
Durerile abdominale la nivel inferior la stanga pot fi cauzate de:
Durerile abdominale la nivel superior la stanga pot fi cauzate de:
Durerile abdominale la nivel inferior la dreapta pot fi cauzate de:
Durerile abdominale la nivel superior la dreapta pot fi cauzate de:
Durerea abdominala acuta reprezinta durerea spontana, brusc instalata sau cu debut progresiv, cu durata mai mica de o saptamana. Poate avea originea in oricare dintre organele abdominale (stomac, intestin subtire, apendice, ficat, cai biliare, pancreas, intestin gros), dar nu numai. Ea poate fi totodata cauzata de afectiuni ale organelor toracice. Este important de retinut ca unele afectiuni ale inimii, cum ar fi infarctul, pot genera durere in etajul abdominal superior, similare asa-zisei „dureri de stomac”.
Afectiunile ce se pot manifesta printr-o durere abdominala sunt numeroase si variate, fiind mai frecvente:
Este important de retiut ca si o infectie din gat, intestine si sange pot provoca bacateriile sa intre in tractul digestiv, ducand la durere de burta. Aceste infectii pot provoca, de asemenea, modificari ale sistemului digestiv, care pot duce la diaree sau constipatie.
Crampele asociate cu menstruatia sunt, de asemenea, o sursa de durere abdominala inferioara, dar mai frecvent acestea sunt cunoscute ca provoaca dureri pelvine.
Bolile care afecteaza sistemul digestiv pot provoca, de asemenea, dureri cronice abdominale. Cele mai frecvente sunt:
Durerea abdominala la copii este o problema obisnuita. Aproximativ 1 din 3 copii este vazut de catre un medic pentru dureri abdominale pana la varsta de 15 ani, dar numai un numar mic de copii au o problema grava. Durerii abdominale sunt mai frecvente la copiii cu varsta sub 11 ani si sunt adesea provocate de modificari ale obiceiurilor alimentare si ale intestinului. Majoritatea cazurilor de dureri abdominale nu sunt grave, iar tratamentul la domiciliu este adesea tot ceea ce este necesar pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului.
Durerile de burta la copii sunt deseori infricosatoare si frustrante pentru parinti. De multe ori este greu sa gasim cauza exacta a durerii abdominale a unui copil. Durerea fara alte simptome care dispare complet in mai putin de 3 ore nu este de obicei grava.
La copii, o durere de burta poate fi legata de ranirea abdomenului sau de o boala, cum ar fi un stomac deranjat, o infectie a urechii, o infectie a tractului urinar sau o streptatie la nivelul gatului. Simptomele abdominale pot aparea, de asemenea, din cauza unei infectii transmise de animale sau in timp ce calatoriti intr-o tara straina.
Constipatia este o cauza comuna de durere de burta la copii. Unele cauze mai grave ale durerii abdominale la copii includ apendicita sau probleme cu intestinele. Fetele care incep sa aiba perioade menstruale pot avea dureri abdominale in fiecare luna, iar durerea poate fi mai mare in unele luni decat altele.
Durerea generalizata are loc in jumatate din abdomen sau mai mult. Durerea localizata este localizata intr-o zona a abdomenului.
Bebelusii si copiii mici reactioneaza adesea diferit la durere decat copiii mai mari care pot vorbi despre durerea lor. Un copil poate deveni agitat, isi trage picioarele spre burta sau nu poate sa manance. Copiii cu varsta de peste 5 ani pot fi in stare sa indice zona durerii si sa descrie cat de grava este.
Durerile abdominale pot aparea o singura data sau se pot produce in mod repetat pe parcursul mai multor luni. Durerea abdominala recurenta (RAP) este o afectiune care afecteaza copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 11 ani. Verificati simptomele copilului pentru a decide daca si cand copilul ar trebui sa vada un medic.
Trebuie sa va prezentati de urgenta la medic daca aveti urmatoarele simptome:
Pentru orice durere abdominala, indiferent de intensitatea acesteia, de recomandat ar fi sa se obtina sfatul unui medic inaintea demararii oricarui tratament. Cei mai multi dintre noi tind sa-si autoadministreze medicamente fara vreun sfat medical avizat. Aceasta atitudine gresita genereaza frecvent intarzieri in prezentarea la medic, fapt ce duce la o evolutie a bolii, uneori cu deznodamant dramatic.
Daca aveti dureri de burta atunci cand urmati un anumit tratament medicamentos, este ideal sa luati si un pansament gastric pentru a proteja stomacul. In cazul durerilor abdominale, trebuie sa evitati sa luati medicamente antiinflamatoare, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, ba chiar este interzis sa luati laxative.
Daca durerile abdominale persista, iata ce medicamente puteti lua in functie de cauza:
Acesta limonada cu suc de lamaie stors si apa minerala ajuta la reducerea gazelor si a indigestiei. De asemenea, sucul poate imbunatati secretia hepatica. Aciditatea si substantele nutritive din sucul de lamaie pot ajuta la digerarea si absorbtia grasimilor.
Scortisoara contine mai multi antioxidanti care pot ajuta la usurinta digestiei si pot reduce riscul de iritatie si de afectare a tractului digestiv.
Cuisoarele contin substante care pot ajuta la reducerea gazelor in stomac si la cresterea secretiilor gastrice. Acest lucru poate accelera digestia lenta, ceea ce poate reduce excesul de gaze din intestine si crampele suparatoare. Cuisoarele pot, de asemenea, ajuta la reducerea greturilor si a varsaturilor.
Substantele din sucul de aloe vera ajuta la:
Printre cele mai des intalnite ceaiuri pentru calmarea durerilor de burta se numara:
Ceaiul de chimen are numeroase beneficii pentru orice durere de burta, care are drept cauza balonarea, excesul de gaze. In plus, fructele de chimen sunt bogate in fier si contin multiple uleiuri volatile. Consumul de ceai de chimen reduce durerile abdominale si regleaza nivelul de colesterol.
Ceaiul de musetel cunoscut in intreaga lume ca o bautura linistitoare, care calmeaza durerile si una dintre cele mai bune remedii pentru durerile abdominale. In plus, ceaiul de musetel reduce gazele abdominale, care amelioreaza senzatiile de durere cauzate de crampele stomacale. Acest ceai contine, de asemenea, proprietati antiinflamatorii care pot ajuta la calmarea stomacului, inclusiv sindromul intestinului iritabil.
Ceaiul de menta a fost o parte integranta a medicinei alternative de secole. Frunzele ajuta la atenuarea durerii asociate cu crampele menstruale si greata.
Ceaiul de fenicul se face folosind semintele de fenicul. Cercetatorii au descoperit ca semintele de fenicul si ceaiul de fenicul pot ajuta la stimularea fluxului de sucuri gastrice si la reducerea durerii datorita proprietatilor antispastice. Medicina chineza a folosit ceai de fenicul pentru a trata gastroenterita, indigestie si hernie de secole.
Oamenii de stiinta spun ca ceaiul de fenicul functioneaza pentru a reduce gazele si balonarea, ceea ce poate duce la dureri de stomac si la boli cronice, cum ar fi colicii la copii.
Ceaiul verde Ceaiul verde poate contribui la stimularea productiei de sucuri gastrice, inclusiv a bilei, care poate ajuta la digerarea mai eficienta a alimentelor, ceea ce duce la scaderea incidentei balonarii si a gazelor.
Ceaiul negru poate ajuta la ameliorarea stomacului si a diareei deranjate datorita prezentei de tanin, care are un efect astringent asupra mucoasei intestinelor. Diareea apare atunci cand mucoasa intestinala este inflamata si ceaiul negru reduce aceasta inflamatie pentru a va ajuta sa va reintroduceti sistemul digestiv.
Intr-un studiu efectuat pe pacienti cu varsta cuprinsa intre 2 si 12 ani, ceaiul negru a gestionat efectiv diareea care nu a fost cauzata de bacterii.
Ceaiul de ghimbir este un remediu eficient si rapid pentru persoanele care au un stomac deranjat cauzat de indigestie. De asemenea, substantele chimice din ghimbir pot, de asemenea, ajuta la reducerea starilor de greata, a varsaturilor si a diareei.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…