Drenajul limfatic – metoda eficienta de detoxifiere

Drenajul limfatic ajuta sistemul limfatic sa elimine toxinele din organism. Un sistem limfatic activ si sanatos utilizeaza miscarile naturale ale tesutului muscular neted pentru a efectua acest lucru. Mai multe despre drenajul limfatic puteti afla din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Ce este drenajul limfatic?
  2. Cand este indicat?
  3. Cum se realizeaza?
  4. Beneficii
  5. Drenaj limfatic pentru slabit
  6. Contraindicatii
  7. Informatii utile

Ce este drenajul limfatic?

Drenajul limfatic este un tratament prin masaj ritmic si bland, efectuat de un terapeut special instruit in efectuarea masajului limfatic care stimuleaza circulatia fluidului limfatic la nivelul corpului. Acest masaj poate fi efectuat si acasa de cei interesati.

Procedura ajuta la accelerarea indepartarii deseurilor si toxinelor dintr-un sistem limfatic lent. Masajul limfatic poate ajuta, de asemenea, la prevenirea aparitiei umflaturilor in urma unor leziuni sau interventii chirurgicale. Se crede, de asemenea, ca ofera un impuls major sistemului imunitar.

Cand este indicat?

In prezent, tot mai multi barbati si femei opteaza pentru introducerea drenajului limfatic in tratamentele lor de ingrijire a pielii si de wellness, avand in vedere beneficiile sale de detoxifiere si estetica. Sustinatorii acestui tip de terapie afirma ca tehnica de masaj este eficienta pentru ameliorarea:

  • durerii
  • problemelor digestive
  • dezechilibrelor hormonale
  • afectiunilor pielii (cum ar fi acneea si rozaceea)
  • celulitei
  • alergiilor
  • durerilor de cap

Drenajul limfatic a devenit un tratament SPA extrem de popular pentru ingrijirea pielii, gestionarea alergiilor sezoniere, detoxifiere, gestionarea problemelor cauzate de fusul orar si reducerea generala a stresului. Exista chiar un tip specific de drenaj limfatic facial dedicat intineririi faciale.

Drenajul limfatic al picioarelor

Scopul drenajului limfatic prin masarea picioarelor este de a deschide vasele limfatice pentru a permite evacuarea excesului de lichid inapoi in ganglionii limfatici localizati in zona abdominala.

Cum se realizeaza?

Exista mai multe tehnici prin care drenajul limfatic poate fi efectuat.

Pasi de urmat in efectuarea drenajului limfatic

Inainte de a incepe masajul, asigurati-va ca picioarele sunt ridicate. Este mai usor sa va intindeti si sa ridicati picioarele pe cateva perne. Cu ajutorul gravitatii, fluidele vor incepe sa se scurga din picioare si glezne chiar inainte sa le atingeti.

Ce trebuie sa stii despre ganglionii limfatici

Este util sa cunoasteti mai multe despre ganglionii limfatici atunci cand va continuati masajul. Ganglionii limfatici sau glandele limfatice sunt organe mici situate de-a lungul vaselor limfatice. Ele sunt de dimensiunea unui bob de mazare sau de fasole si filtreaza limfa atunci cand trece prin ele, indepartand substante daunatoare cum ar fi agentii patogeni si toxinele.

Ganglionii limfatici contribuie, de asemenea, la mentinerea limfei in timp ce curge in si din noduli. Este important sa va masati ganglionii limfatici des pentru a asigura un flux limfatic mai bun.

Exista grupuri mari de ganglioni limfatici in zona subratului, zona inghinala si in spatele genunchilor. Masajul trebuie inceput de la subrat pentru a goli calea, dupa care va deplasati in spre picioare.

Masajul picioarelor si gleznelor

In tot acest timp, lichidul a fost eliminat din picioare si din glezne. Daca pana acum ati lucrat in timp ce stateati intins, ar putea fi util si necesar sa va ridicati in picioare in acest moment pentru a va putea masa picioarele. De asemenea, poate fi extrem de confortabil si daca va asezati pe un pat sau pe podea, cu un picior indoit si unul intins.

In privinta tehnicii, este recomandat sa faceti miscari delicate, in forma de semicerc, cu palma mainii, de la degetele picioarelor pana la glezna. Faceti acest lucru si pe partea de sus a piciorului, dar si pe talpa. Repetati aceste miscari de cel putin zece ori la fiecare picior. De asemenea, puteti face miscari mici, in jurul maleolei (partile osoase de pe fiecare parte a gleznei). Faceti cel putin zece cercuri in jurul fiecarui maleole in sensul acelor de ceasornic, apoi alte zece in sensul invers acelor de ceasornic.

Repetati des miscarile

Este recomandat sa va aplicati un masaj de 10 pana la 15 minute in fiecare zi, daca este posibil. Daca nu aveti timp, incercati cel putin de cateva ori pe saptamana.

drenajul limfatic

Drenajul limfatic manual

Exista diferite tehnici pentru realizarea drenajului limfatic manual, printre care metodele Vodder, Foldi, Leduc sau Casley-Smith. Cele mai adecvate tehnici, frecventa optima si indicatiile pentru acest tip de terapie, precum si beneficiile tratamentului, toate raman sa fie clarificate pentru fiecare pacient in parte. Cu toate acestea, diferitele metode au mai multe aspecte comune, cum ar fi:

  • De obicei, se efectueaza cu pacientul aflat in pozitia culcat, cu exceptia cazurilor de limfedem al capului si gatului
  • Masajul incepe si se termina cu o respiratie diafragmatica profunda
  • Ganglionii limfatici si regiunile neafectate sunt tratate primele
  • Miscari facute in apropierea distalului pentru a drena zonele afectate
  • Miscari usoare si ritmice
  • Aplicarea unei presiuni blande

Abordari diferite

  1. Metoda Vodder

Diferite tipuri de miscari ale mainii sunt efectuate pe suprafata corpului, in functie de zona tratata. Acest tip de terapie este recomandat pentru tratarea fibrozei.

  1. Metoda Foldi

Bazandu-se pe tehnica Vodder, aceasta metoda pune accentul pe relaxare si ajuta la gestionarea edemelor.

  1. Metoda Casley-Smith

Aceasta metoda implica utilizarea unor miscari mici si blande de efleuraj, cu partea laterala a mainii.

  1. Metoda Leduc

Aceasta presupune folosirea unor miscari speciale de ”chemare” si „reabsorbtie”, care reflecta modul in care limfa este absorbita.

Drenajul limfatic cu ajutorul aparatelor

De asemenea, exista si o serie de aparate care realizeaza drenajul limfatic.

Presiunea negativa generata de unele dispozitive contribuie la imbunatatirea circulatiei limfatice in zona tratata. In plus fata de presiunea negativa, unele dintre aceste aparate prezinta o caracteristica mecanica de vibratie inalta.

Unele dispozitive utilizeaza lumina si sunet pentru a stimula fluxul adecvat de lichid limfatic. Dupa ce pacientul se instaleaza confortabil pe masa de masaj, fiecare dintre zonele limfatice majore ale corpului este stimulata de dispozitiv. Specialistii acorda mai multa atentie acelor zone in care sunt prezente blocaje limfatice semnificative. Fara exceptie, pacientii declara ca sesiunea de tratament este foarte relaxanta. In mod obisnuit, pacientii fac doua sesiuni de tratament pe saptamana, fiecare sesiune avand o durata de aproximativ o ora.

Deoarece terapia prin drenaj limfatic presupune detoxifierea organismului, este foarte important sa ramaneti bine hidratat. De aceea, medicii ii incurajeaza pe pacienti sa consume apa suplimentara in zilele de tratament.

Beneficii

Pe langa eliminarea toxinelor din organism, drenajul limfatic are o multime de beneficii si in tratarea unor afectiuni mai mult sau mai putin grave.

Oamenii pot opta pentru drenajul limfatic pentru a trata o gama larga de tulburari, de la edeme (umflaturi) pana la riduri.

Urmatoarea este o lista scurta de afectiuni in care drenajul limfatic poate fi extrem de folositor:

  • Umflarea picioarelor sau a bratelor din cauza retentiei de lichide
  • Umflarea unui membru: pre sau postoperator
  • Limfedemul
  • Tratament post-mastectomie sau pentru cancerul mamar
  • Congestie mamara
  • Fibromialgie si lupus
  • Sindromul oboselii cronice
  • Depresie si anxietate
  • Dezechilibre hormonale si emotionale
  • Acumularea de grasimi celulitice
  • Infectii recurente, cum ar fi raceli, gripa, amigdalita, sinuzita si infectii cu drojdie
  • Probleme neurologice cum ar fi migrenele si vertijul
  • Tulburari reumatologice, cum ar fi artrita si osteoporoza

Vindecarea dupa operatie

Masajele de drenaj limfatic pot ajuta la vindecare dupa interventii chirurgicale. Acest tip de masaj regenereaza tesuturile pentru a reduce cicatricile la locurile de incizie chirurgicala. Masajele de drenaj limfatic contribuie la accelerarea regenerarii tesuturilor si celulelor. Masajele nu sunt recomandate imediat dupa operatie. Pacientul trebuie sa astepte cel putin 6 saptamani inainte de a incepe terapia.

Alaptare mai usoara

Alaptarea este cel mai sanatos mod de a hrani un copil, deoarece laptele matern este plin de nutrienti si anticorpi. Cu toate acestea, unele femei sufera de complicatii in timpul alaptarii, printre care angorjarea sanilor, inflamarea mameloanelor, acestea putand fi dureroase. In timp ce efectele se pot rezolva perfect in timp, unele femei aleg sa renunte la alaptare din cauza acestora. Specialistii afirma ca masajul de drenaj limfatic poate ajuta la reducerea inflamatiilor si ameliorarea durerilor, ceea ce duce in cele din urma la o alaptare mai buna.

Imbunatatirea sistemului imunitar

Sistemul imunitar este strans legat de sistemul limfatic. De fapt, daca fluxul de substante limfatice incetineste, sistemul imunitar slabeste. Conform expertilor, masajele de drenaj limfatic pot imbunatati functia sistemului imunitar si pot creste productia de anticorpi care lupta impotriva infectiilor. Masajele cu drenaj limfatic pot reduce, de asemenea, inflamatiile care provoaca diverse boli ale organismului, cum ar fi artrita.

Relaxare

Majoritatea masajelor sunt relaxante, deoarece aduc liniste si implica atingerea personala a unui specialist. Masajele de drenaj limfatic pot fi relaxante mai ales pentru ca pot reduce nivelurile de durere din organism. Alianta internationala a educatorilor din domeniul sanatatii afirma ca ritmul, presiunea si miscarea masajelor de drenaj limfatic colaboreaza pentru a reduce durerea si stresul si pentru a promova vitalitatea generala si bunastarea.

Drenaj limfatic pentru slabit

Masajul limfatic poate ajuta la scaderea in greutate, dar nu si prin indepartarea greutatii corporale prin intermediul masajului.

Efecte

Anumite tipuri de masaje, cum ar fi masajul limfatic, va pot ajuta sa va remodelati corpul, dar nu eliminand definitiv grasimea corporala. In schimb, drenajul limfatic poate actiona ca un diuretic care poate ajuta corpul sa scape de excesul de lichide. Astfel, greutatea pe care o puteti pierde este greutatea apei si este numai temporara.

Beneficii

In timp ce masajul limfatic nu produce pierdere permanenta in greutate, poate ajuta la eliminarea excesului de greutate corporala. Acesta poate ajuta la imbunatatirea digestiei si eliminarea toxinelor din corp. De asemenea, va poate ajuta sa va intensificati metabolismul, eliminand lichidele din corp, prin ganglionii limfatici. Indepartarea excesului de lichid din corp poate imbunatati, de asemenea, circulatia sanguina. Cu o dieta adecvata si cu un program de exercitii bine pus la punct si eficient, masajul limfatic va poate ajuta sa obtineti rezultate mai bune in ceea ce priveste greutatea corporala.

drenajul limfatic

Parerea expertilor

Pentru a pierde definitiv excesul de greutate corporala, trebuie sa creati un echilibru caloric in corpul dumneavoastra, potrivit Dr. Len Kravitz de la Universitatea din New Mexico. Reducerea consumului caloric total si intensificarea activitatii fizice pe care o efectuati produce o pierdere semnificativa in greutate in comparatie cu programele de dieta sau de exercitii fizice exclusiv. De aceea, pentru rezultate notabile, specialistii recomanda efectuarea treptata a unor mici modificari si cresterea nivelului activitatilor fizice pe care le efectuati.

Consideratii

In timp ce masajul este benefic pentru majoritatea oamenilor, este necesar sa discutati cu medicul, in cazul in care luati medicamente si / sau sunteti tratat pentru orice afectiune cronica. Sanatatea si medicamentele pot afecta si greutatea corporala. De aceea, se recomanda o discutie cu medicul despre pierderea in greutate. Acesta poate fi in masura sa va ghideze perfect in vederea stabilirii unui obiectiv sanatos de scadere in greutate.

Contraindicatii

Exista contraindicatii atunci cand o crestere a fluxului limfatic ar fi daunatoare. Contraindicatiile pot fi fie absolute, fie relative. Medicul poate trece peste contraindicatiile relative daca are motive bune, insa contraindicatia absoluta nu poate fi sub nicio forma incalcata.

Contraindicatii absolute:

  • Inflamatii acute. In cazul inflamatiilor acute provocate de bacterii, virusuri si otraviri, drenajul limfatic este contraindicat. Tesuturile vor fi rosii, calde si dureroase, cu congestie insotita de febra. Drenajul limfatic va impinge aceste substante in canalele limfatice inainte ca organismul sa aiba sansa de a le elimina. In acest fel se pot raspandi substantele toxice in organism. Cel mai bine este sa asteptati cateva zile pana cand organismul are ocazia sa curate zona.
  • Tumori maligne – exista un risc de raspandire a cancerului.
  • Tromboza – poate duce la formarea de cheaguri libere in sistemul circulator.
  • Probleme cardiace majore – in cazul in care inima nu functioneaza pe deplin, edemul poate fi limfodinamic din cauza lipsei revenirii venoase. Pomparea mai multor lichide in inima poate stresa si mai mult aceasta stare.

Indicatii relative sau precautii:

  • Probleme de rinichi – consultati medicul inainte de a va trata
  • Astmul bronsic – acest lucru poate stimula nervul vagus, ducand la un posibil atac
  • Probleme tiroidiene
  • Medicamente – riscul de a creste dozajul prin drenajul spatiilor interstitiale
  • Chimioterapia – riscul de a creste dozajul prin drenajul spatiilor interstitiale
  • Primele trei luni de sarcina – riscul de avort spontan
  • Splina indepartata
  • Menstruatia – drenajul limfatic poate creste fluxul

Informatii utile

Dupa cum mentionam si mai sus, drenajul limfatic poate fi efectuat si acasa. In cazul in care optati pentru varianta profesionala, exista o multime de centre de wellness si clinici care pun la dispozitie astfel de terapii. Pretul pentru un drenaj limfatic variaza intre 150 si 300 de lei.

 

Referinte:

https://www.physio-pedia.com/Manual_lymph_drainage

https://www.care2.com/greenliving/lymphatic-massage-for-swollen-feet-and-ankles.html

https://www.edisoninst.com/the-benefits-of-lymphatic-drainage/

https://www.cancertutor.com/lymph-drainage-therapy/

https://www.handsonclinic.co.nz/massage-therapy/contraindications-of-lymphatic-drainage/

https://www.zeel.com/blog/massage/what-is-lymphatic-drainage-massage/

https://www.healthline.com/health/how-to-perform-lymphatic-drainage-massage

https://physioworks.com.au/massage-1/lymphatic-drainage

https://www.livestrong.com/article/117182-benefits-lymph-drainage-massage/

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma