Doxiciclina este un antibiotic din clasa tetraciclinelor care impiedica dezvoltarea bacteriilor. Iata ce indicatii are, cum se administreaza si ce interactiuni pot aparea.
1. Ce este doxiciclina?
2. Beneficii si indicatii
3. Mod de utilizare
4. Efecte adverse
5. Interactiunile medicamentoase
6. Doxiciclina in sarcina si alaptare
Doxiciclina este un antibiotic din clasa tetraciclinelor care impiedica dezvoltarea bacteriilor. Este utilizata pentru tratarea multor infectii bacteriene diferite, precum infectii ale tractului urinar, infectii intestinale, infectii respiratorii, infectii dentare, infectii oculare, infectii cu transmitere sexuala etc. Unele forme de doxiciclina sunt utilizate pentru a preveni malaria, pentru a trata antraxul sau pentru a trata infectiile cauzate de acarieni, capuse sau paduchi.
Doxiciclina actioneaza prin oprirea dezvoltarii bacteriilor. In acnee, distruge bacteriile care provoaca infectia sau agraveaza acneea. Doxiciclina actioneaza, de asemenea, impotriva parazitilor responsabili de malarie.
Acest medicament este utilizat pentru a trata o varietate de infectii bacteriene, inclusiv cele care provoaca acnee. Acest medicament este, de asemenea, utilizat pentru a preveni malaria. Functioneaza prin oprirea dezvoltarii bacteriilor.
Acest antibiotic trateaza DOAR infectiile bacteriene. Nu este eficient pentru infectiile virale (cum ar fi raceala, gripa). Folosirea oricarui antibiotic atunci cand nu este necesar poate face ca acesta sa nu functioneze pentru viitoarele infectii – apare rezistenta la antibiotice.
Doxiciclina s-a dovedit eficienta clinic in tratamentul unei varietati de infectii cauzate de tulpinile sensibile de bacterii gram-pozitive si gram-negative si de diferite alte microorganisme:
Uneori poate fi utila si in tratamentul infectiilor care raspund la alte tetracicline, cum ar fi:
Doxiciclina este numele ingredientului activ. Este disponibila in mai multe marci diferite – care au diferite nume, forme, ambalaje. Doxiciclina este disponibila sub forma de capsule, sirop, suspensie, comprimate, pulbere pentru solutie injectabila. Capsulele pot fi si cu eliberare prelungita, tablete, comprimate etc.
La copii, doza se calculeaza in functie de infectie (cat de severa este), varsta si greutatea corporala. Copiii de peste 45 kg pot primi uneori doza pentru adulti, in caz de infectie severa. In general, pentru adulti, se recomanda capsule de 100 mg de 2 ori pe zi, apoi capsule de 100 mg o data pe zi.
Luati intotdeaua acest medicament doar la indicatiile medicului si respectati planul de tratament.
Se inghite capsula cu apa, iar daca persoana are probleme gastrice, poate lua capsula cu lapte. De retinut ca administrarea de doxiciclina cu lapte poate scadea absorbtia in stomac. Doxiciclina poate provoca o indigestie severa si probleme cu gatul si esofagul daca pastilele nu sunt inghitite corect. Ramaneti in pozitie verticala cel putin 30 de minute dupa ce ati luat pastila. Nu va culcati cel putin 30 de minute dupa ce luati antibioticul sau nu luati chiar inainte de culcare. Inghititi comprimatele intregi – nu le zdrobiti si nu le mestecati.
Doza de medicament si modul de administrare se stabileste in functie de:
Inainte de a lua acest medicament, informati medicul daca sunteti alergic la doxiciclina sau la alte tetracicline, cum ar fi demeclociclina, minociclina, tetraciclina sau tigeciclina. Informati medicul daca aveti sau ati avut:
Doxiciclina are unele efecte secundare comune. Unii oameni se confrunta cu dureri de stomac, diaree, greata, varsaturi sau indigestie. Deci, luati doxiciclina in timpul sau dupa masa cu un pahar mare de apa sau uneori lapte. Principalele efecte secundare pot fi:
Doxiciclina poate face pielea mai sensibila la lumina soarelui, crescand riscul de arsuri solare. Asadar, asigurati-va ca protejati pielea expusa cu un produs cu cel putin SPF30 + de protectie solara, imbracaminte adecvata si o palarie de protectie. Puteti avea o senzatie de arsura, furnicaturi pe piele atunci cand sunteti la soare, sau puteti observa un bronz intunecat sau roseata.
Doxiciclina poate colora dintii si poate afecta modul in care se formeaza smaltul dintilor, deci nu trebuie administrata copiilor cu varsta sub 8 ani sau femeilor care au mai mult de 16 saptamani de sarcina (cand dintii copilului se dezvolta).
Desi este mai rar, unele persoane pot avea o reactie alergica la doxiciclina. Reactia poate include urticarie (eruptie pe piele, roseata si mancarime), probleme de respiratie si umflarea buzelor, limbii sau fetei. Daca ati avut vreodata alergii la antibiotice in trecut, informati medicul.
Tetraciclinele, clasa de medicamente care include doxiciclina, pot provoca sangerare. Persoanele care iau medicamente care impiedica coagularea sangelui, cunoscute sub numele de anticoagulante, ar putea avea nevoie sa ia o doza mai mica de anticoagulant. Urmati in acest sens sfatul medicului. Luarea unor medicamente precum antiacide si preparate de fier in acelasi timp cu doxiciclina poate reduce efectul sau in combaterea infectiei. Nu luati produse pentru indigestie, fier sau preparate de calciu in termen de 2 ore de la administrarea doxiciclinei.
Unele antiacide fara prescriptie medicala pot afecta modul in care organismul absoarbe doxiciclina, inclusiv cele care contin aluminiu, calciu, magneziu, subsalicilat de bismut.
Medicii nu vor prescrie un antibiotic cu penicilina impreuna cu doxiciclina. Penicilinele sunt antibiotice care distrug bacteriile, in timp ce doxiciclina opreste dezvoltarea bacteriilor. Cand sunt administrate impreuna, doxiciclina poate bloca actiunea penicilinei.
Medicii pot sfatui persoanele care iau anticonceptionale sa utilizeze o a doua metoda de contraceptie in timp ce iau doxiciclina. Asta din cauza faptului ca antibioticul poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale.
Alte medicamente care pot interactiona cu actiunea doxiciclinei includ:
Alimentele care contin calciu pot bloca absorbita acestui medicament in corp. Acest lucru inseamna ca s-ar putea sa nu functioneze la fel de bine pentru a trata infectia. Unele alimente bogate in calciu includ laptele si branzeturile. Daca mancati sau beti aceste produse, faceti acest lucru cu cel putin o ora inainte de a lua acest medicament sau la o ora dupa ce ati luat antibioticul.
Luarea acestui medicament in timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea dintilor si a oaselor la copilul nenascut. Doxiciclina in ultima jumatate a sarcinii poate provoca decolorarea permanenta a dintilor mai tarziu in viata copilului.
Cercetarile sugereaza ca e putin probabil ca tratamentele terapeutice pe termen scurt cu doxiciclina in timpul sarcinii sa provoace anomalii la nastere, conform datelor disponibile in prezent. In ultima jumatate a sarcinii, medicii vor prescrie doxiciclina cu atentie, mai ales daca pacienta are nevoie de utilizarea pe termen lung sau de cursuri repetate pe termen scurt. Unii copii, pe masura ce cresc, pot dezvolta decolorarea dintilor galben-cenusiu-maro, daca sunt expusi la doxiciclina.
Doxiciclina poate ajunge in laptele matern, astfel incat alaptarea in timpul administrarii medicamentului poate expune un copil la antibiotic. Cu toate acestea, medicii pot prescrie cursuri scurte de doxiciclina unei femei care alapteaza. Beneficiile pentru mama trebuie sa depaseasca riscurile posibile pentru copil. Nu exista date suficiente privind efectul asupra copiilor din perioade extinse de expunere la actiunea doxiciclinei din laptele matern.
Referinte:
(1) https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682063.html
(2) https://www.drugs.com/doxycycline.html
(3) https://www.nhs.uk/medicines/doxycycline/
(4) https://www.webmd.com/drugs/2/drug-14449/doxycycline-oral/details
(5) https://www.healthline.com/health/doxycycline-oral-tablet
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…