Dispareunia este o durere persistenta sau recurenta care poate aparea in timpul actului sexual. Aflati care pot fi cauzele dispareuniei si ce remedii sunt eficiente pentru a scapa de aceasta problema.

Cuprins:

  1. Ce este dispareunia?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza?
  6. Metode de prevenire

Ce este dispareunia?

Relatiile sexuale dureroase pot aparea din mai multe motive, de la probleme structurale la probleme psihologice. Multe femei se confrunta cu dureri in timpul relatiilor amoroase la un moment dat in viata lor. Relatiile dureroase pot afecta atat barbatii, cat si femeile, insa apar mai frecvent la femei.

Dispareunie definitie

Termenul medical pentru contactul dureros este dispareunia, definita ca o durere genitala persistenta sau recurenta care apare exact inainte, in timpul sau dupa actul sexual. Discutati cu medicul daca aveti parte de dureri in timpul raporturilor sexuale. Tratamentele se concentreaza asupra cauzei si pot ajuta la eliminarea sau diminuarea acestei probleme comune.

Cauze si factori de risc

Cauzele fizice ale actului sexual dureros difera de momentul in care apare durerea, daca aceasta se produce imediat dupa penetrare sau dupa penetrarea adanca. De asemenea, multe tipuri de relatii sexuale dureroase au la baza si factori emotionali.

Dureri care apar in momentul penetrarii

Durerea care apare fix in timpul penetrarii poate fi asociata cu o serie de factori, cum ar fi:

Lubrifiere insuficienta

De multe ori, acesta este rezultatul unui preludiu insuficient. O alta cauza poate fi, de asemenea, scaderea nivelului de estrogen dupa menopauza, nastere sau in timpul alaptarii.

Anumite medicamente sunt renumite pentru ca afecteaza dorinta sexuala sau excitarea, iar acest lucru poate scadea lubrifierea si poate produce dureri in timpul sexului. Printre aceste medicamente se numara antidepresivele, medicamentele pentru combaterea hipertensiunii arteriale, sedativele, antihistaminicele si anumite pilule anticonceptionale.

Leziuni, traumatisme sau iritatii

Aici sunt incluse leziunile sau iritatiile care apar in urma unui accident, unei operatii la nivel pelvian, unei circumcizii feminine sau a unei taieturi facute in timpul nasterii pentru a mari canalul nasterii (epiziotomie).

Inflamatii, infectii sau afectiuni ale pielii

Durerile in timpul raportului sexual poate fi provocat si de o infectie a zonei genitale sau a tractului urinar. Eczema sau alte probleme de piele din zona genitala pot fi, de asemenea, cauze ale durerii.

Vaginismul

Aceste spasme involuntare ale muschilor peretelui vaginal pot produce dureri in timpul penetrarii.

Anomalii congenitale

O problema prezenta la nastere, cum ar fi un vagin complet format (ageneza vaginala) sau dezvoltarea unei membrane care blocheaza deschizatura vaginala (himen imperforat), ar putea provoca dispareunie.

Durere profunda

Durerea profunda apare de obicei in timpul penetrarii profunde. Aceasta se poate agrava in anumite pozitii. Printre cauze se numara:

Anumite boli si afectiuni

Lista cuprinde endometrioza, boala inflamatorie pelvina, prolapsul uterin, uter retrovers, fibroamele uterine, cistita, sindromul de colon iritabil, disfunctii ale planseului pelvin, adenomioza, hemoroizi si chisturi ovariene.

Chirurgii sau tratamente medicale

Cicatricea ramasa in urma unei operatii pelvine, cum ar fi histerectomia, poate provoca dureri in timpul actului sexual. Acest disconfort poate fi cauzat si de tratamentele medicale pentru cancer, cum ar fi radioterapia si chimioterapia, pentru ca acestea pot provoca anumite modificari.

Factorii emotionali

Emotiile sunt profund impletite cu activitatea sexuala. Este cunoscut faptul ca starile emotionale influenteaza in mod clar raportul sexual. Acestea pot juca un rol in aparitia durerilor in timpul sexului. Factorii emotionali sunt:

Problemele psihologice

Anxietatea, depresia, preocuparile legate de aspectul fizic, frica de intimitate sau problemele din relatie pot reduce senzatia de excitare si pot produce disconfort sau durere.

Stresul

Muschii planseului pelvin tind sa se restranga ca raspuns la stresul din viata de zi cu zi. Acest lucru poate contribui la aparitia durerilor in timpul actului sexual.

Un istoric de abuz sexual

Nu toate persoanele care sufera de dispareunie au un istoric de abuzuri sexuale, insa cei care au fost abuzati au un risc mai mare sa se confrunte cu aceasta problema.

Poate fi dificil de spus daca factorii emotionali sunt asociati cu dispareunia. Din cauza primelor dureri aparute, pacienta se poate teme de reaparitia acestora, ceea ce ingreuneaza relaxarea. Acest lucru poate provoca si mai multa durere. Unii oameni ar putea incepe sa evite actul sexual daca il asociaza cu durerea.

Ce persoane risca sa dezvolte dispareunia?

Atat femeile, cat si barbatii pot suferi dispareunie, insa problema apare mai des la femei. Dispareunia este una dintre cele mai frecvente probleme la femeile aflate in postmenopauza.

Potrivit Colegiului Obstetricienilor si Ginecologilor din SUA (ACOG), aproximativ 75 la suta dintre femei au relatii sexuale dureroase la un moment dat al vietii. Riscul este crescut daca:

  • luati medicamente care provoaca uscaciunea vaginala
  • aveti o infectie virala sau bacteriana
  • va aflati in postmenopauza.

Simptome

Durerea cauzata de dispareunie poate varia. Durerea poate aparea:

  • in vagin, uretra sau vezica
  • in timpul penetrarii
  • in timpul sau dupa actul sexual
  • adanc in pelvis in timpul actului sexual
  • dupa un act sexual nedureros
  • numai in timpul raporturilor sexuale cu anumiti parteneri sau in circumstante specifice
  • in timpul utilizarii tamponului
  • alaturi de arsuri, mancarimi sau dureri
  • insotita de o senzatie de tip junghi, asemanatoare cu crampele menstruale.

Cand se recomanda vizita la medic

Daca aveti dureri recurente in timpul sexului, discutati cu specialistul. Tratarea problemei poate imbunatati viata sexuala, intimitatea emotionala si imaginea de sine.

Diagnostic

O evaluare medicala pentru depistarea dispareuniei, de obicei, include:

Un istoric medical minutios

In primul rand, este posibil ca medicul sa intrebe cand a aparut prima oara durerea, unde doare, cum se simte si daca apare in timpul actelor sexuale cu toti partenerii si cu fiecare pozitie sexuala. De asemenea, specialistul poate pune intrebari despre istoricul sexual, istoricul chirurgical si despre eventualele nasteri. Nu lasati rusinea sa va opreasca sa raspundeti corect la fiecare intrebare. Aceste intrebari ofera indicii despre cauza durerii.

Un examen pelvin

In timpul unui examen pelvin, doctorul poate verifica daca exista semne de iritatie a pielii, infectii sau probleme anatomice. De asemenea, specialistul ar putea incerca sa localizeze durerea, aplicand o presiune usoara pe organele genitale si pe muschii pelvieni.

Ar putea fi efectuat si un examen vizual al vaginului cu ajutorul unui instrument numit speculum, care separa peretii vaginali. Unele femei care au dureri in timpul raporturilor sexuale prezinta, de asemenea, disconfort in timpul unui examen pelvin. Puteti cere intreruperea examinarii daca simtiti dureri prea mari.

Alte teste

Daca medicul suspecteaza anumite cauze ale durerilor in timpul actului sexual, acesta ar putea recomanda, de asemenea, o ecografie pelvina.

Cum se trateaza?

Tratamentul este acordat in functie de cauza durerii.

Dispareunie remedii medicamentoase

Daca durerea este provocata de o infectie sau o afectiune medicala, tratarea cauzei poate rezolva problema. Se recomanda schimbarea medicamentelor care afecteaza lubrifierea pentru ca acest lucru poate elimina simptomele.

Pentru multe femei aflate in postmenopauza, dispareunia este cauzata de o lubrifiere necorespunzatoare cauzata de prea putin estrogen. In multe cazuri, aceasta problema poate fi remediata prin aplicarea de creme si unguente cu estrogen direct pe vagin.

Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA a aprobat medicamentul ospemifen pentru a trata dispareunia moderata sau severa la femeile care au probleme cu lubrifierea vaginala. Ospemifenul actioneaza ca estrogenul asupra mucoasei vaginale.

Dezavantajele sunt ca medicamentul poate provoca bufeuri. In plus, pacientele prezinta un risc de accident vascular cerebral, cheaguri de sange si cancer al mucoasei uterului (endometru).

Un alt medicament pentru ameliorarea durerilor din timpul actului sexual este Prasterone. Este o capsula care trebuie introducesa zilnic in vagin.

Alte tratamente

Anumite terapii nonmedicamentoase ar putea ameliora, de asemenea, dispareunia:

Terapia de desensibilizare

In timpul acestui tip de terapie, invatati exercitii de relaxare vaginala care pot reduce durerea. Unele femei cu vaginism descopera ca exercitiile Kegel sunt utile pentru intarirea muschilor planseului pelvin. Pentru a localiza acesti muschi, incercati sa opriti urinarea in mijlocul ei.

Strangeti si tineti incordati acesti muschi timp de 10 secunde, apoi relaxati-i timp de 10 secunde. Repetati de 10 ori, de 3 ori pe zi. Poate fi util sa practicati tehnici de respiratie profunda in timp ce efectuati exercitii Kegel.

Consiliere sau terapie sexuala

Daca intampinati dureri in timpul sexului de ceva timp, s-ar putea sa aveti un raspuns emotional negativ la stimularea sexuala chiar si dupa tratament. Daca ati evitat relatiile intime din cauza durerilor, este posibil sa aveti nevoie de ajutor psihologic. In acest fel puteti imbunatati comunicarea cu partenerul si puteti restabili intimitatea sexuala. Luati legatura cu un consilier sau cu un psihoterapeut pentru a rezolva aceste probleme.

Terapia cognitiv comportamentala poate fi de asemenea utila in schimbarea comportamentelor negative ale gandirii.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Puteti minimiza durerile facand cateva modificari in rutina sexuala:

  • Schimbati pozitiile. Daca aveti dureri ascutite in timpul penetrarii, incercati alte pozitii. De exemplu, puteti incerca sa stati deasupra. In aceasta pozitie, puteti regla penetrarea la o adancime confortabila.
  • Vorbiti cu partenerul despre lucrurile care provoaca placere si care nu. Daca aveti nevoie ca partenerul sa actioneze mai lent, spuneti-i.
  • Nu va grabiti. Un preludiu mai lung poate ajuta la stimularea lubrifierii naturale. Puteti reduce durerea prin intarzierea penetrarii pana cand va simtiti total excitati.
  • Folositi lubrifianti. Un lubrifiant personal poate face sexul mai confortabil. Incercati diferite marci pana veti gasi unul care va place.

Metode de prevenire

Nu exista metode specifice de prevenire a dispareuniei. Cu toate acestea, puteti face urmatoarele lucruri pentru a reduce riscul de durere in timpul actului sexual:

  • Dupa nastere, asteptati cel putin sase saptamani inainte de a relua actul sexual.
  • Utilizati un lubrifiant solubil in apa atunci cand uscaciunea vaginala este o problema.
  • Folositi igiena corespunzatoare.
  • Obtineti ingrijiri medicale de rutina adecvate.
  • Preveniti bolile cu transmitere sexuala (BTS) folosind prezervative sau alte mijloace de protectie.
  • Incurajati lubrifierea vaginala naturala cu ajutorul preludiului si a metodelor de stimulare.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/painful-intercourse/symptoms-causes/syc-20375967
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/192590
  3. https://www.healthline.com/health/dyspareunia
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma