Disfunctia erectila reprezinta incapacitatea de a avea sau a mentine o erectie suficienta pentru a permite un act sexual satisfacator. Aflati mai multe despre tratamentul si simptomele de disfunctie erectila din materialul urmator.
Disfunctia sexuala se refera la probleme care apar in cursul actului sexual, fie la barbat, fie la femeie. La barbat, cele mai frecvente probleme sunt tulburarile de erectie si ejacularea prematura. Solutia problemelor sexuale ale oricaruia dintre parteneri necesita intelegere si cooperare din partea amandurora. Unul dintre primii pasi in rezolvarea acestor disfunctii erectile este intelegerea ritmului lui sexual si cum acesta poate fi intrerupt.
Secventele acestui ritm
Disfunctia erectila (sau impotenta) consta in imposibilitatea de a obtine sau mentine o erectie suficienta pentru realizarea unui act sexual satisfacator si poate avea un efect important asupra calitatii vietii barbatului si a vietii de cuplu.
Contractia muschilor erectili comprima radacinile corpilor cavernosi solidarizand penisul la bazin. Prin compresia corpilor erectili scade drenajul venos si creste rigiditatea peniana. Erectia se produce prin parcurgerea mai multor faze: flaciditate, tumefactie, rigiditate, detumescenta.
Mecanismul erectiei este controlat de musculatura neteda cavernoasa, musculatura neteda arteriolara si arteriala. Erectia este un fenomen neurovascular complex, care debuteaza prin relaxarea FMN, a musculaturii netede arteriale si arteriolare, declansata de oxidul de azot si nervii cavernosi. Relaxarea FMN conduce la:
Impotenta este incapacitatea persistenta de a obtine sau mentine o erectie suficient de mult timp pentru a avea un contact sexual. Termenul vine din limba latina, unde cuvantul impotentia inseamna „lipsa puterii”.
Impotenta nu este acelasi lucru cu diminuarea sau pierderea dorintei sexuale. Impotenta se refera la incapacitatea folosirii penisului pentru actul sexual, chiar daca dorinta si oportunitatea sunt prezente.
Este important sa stiti ca aproape toti barbatii trec prin episoade ocazionale de impotenta. Este perfect normal si nu este de loc ingrijorator. Dar atunci cand devine o problema persistenta, impotenta poate rani respectul de sine al barbatului si ii poate afecta si viata sexuala. Impotenta afecteaza multi barbati, in majoritate barbati in varsta. Aproape 20% dintre barbatii impotenti au intre 60 si 70 de ani si mai mult de 70% au peste 80. Impotenta nu este in niciun caz o consecinta inevitabila a imbatranirii, iar tratamentul barbatilor in varsta este adeseori la fel de eficient ca si al celor tineri.
Problema de potenta la barbati creste cu varsta, astfel incat intre 40-49 ani, circa 5% din barbati sufera de disfunctie erectila severa, iar 17% de o disfunctie moderata. Intre 70 si 79 ani, ratele sunt de 15%, respectiv 34%.
Aparatul erectil al penisului este format din corpii cavernosi, doua formatiuni cilindrice cu o structura spongioasa invelite de o tunica – albugineea, ce inconjura urtera. Spatiile lacunare sunt bogat vascularizate din arterele centrala sau cavernoase ale penisului, ramuri ale arterei rusinoase interne, ce se ramifica la acest nivel in arterele helicine. Drenajul venos al corpilor cavernosi este realizat prin venulele subtunicale, care se varsa in vena dorsala a penisului si venele crurale.
Penisul, incluzand si corpii cavernosi, prezinta o bogata inervatie, somatica – prin nervii rusinosi pentru piele si muschii striati, si autonoma – prin fibre simaptice T11-L2 si parasimpatice S2-S4. Stimularea reflexa sau psihogena determina o dilatare a arterei peniene, urmata de umplarea spatiilor lacunare cu o presiune ridicata si angorjarea corpilor cavernosi. Cresterea presiunii intracavernoase determina compresia venulelor subtunicale, limitand intoarcerea venoasa. Consecinta este cresterea presiunii la acest nivel pana la aparitia unei erectii rigide. Procesul este reversibil prin activarea sistemului simpatic, mediat de noradrenalina, actionand pe receptorii din muschii netezi. Sistemul parasimpatic este mediat de neurotransmitatori nonadrenergici noncolinergici, ca oxidul nitric.
Pentru barbat, capacitatea sexuala depinde de factori psihologici, hormonali, neurologici si vasculari. Aceasta, deoarece capacitatea de a atinge o erectie este controlata atat de sistemul nervos cat si de cel vascular, iar excitatia sexuala este guvernata de o varietate de hormoni si factori psihologici. Daca nivelurile hormonale sunt scazute sau barbatul se afla sub actiunea unui stres important, el isi poate pierde interesul pentru sex.
Ejacularea este controlata de sistemul nervos. Disparitia normala a erectiei dupa actul sexual este controlata de sistemul nervos si vascular. Unele afectiuni neurologice si boli ale sistemului urinar si reproducator pot afecta direct performantele sexuale. Multe alte afectiuni cronice, cum sunt diabetul si cancerul, pot afecta performantele sexuale din cauza efectului lor general asupra starii de sanatate. Diabetul poate distruge si nervii care controleaza erectia. Alcoolul si alte droguri pot si ele altera functia sexuala.
Vestea buna este ca exista tratamente eficiente pentru majoritatea cauzelor frecvente de disfunctie sexuala masculina.
Factorii psihologici pot inhiba sau stimula erectia si sunt responsabili de mai putin de jumatate din cazuri. Anxietatea, inhibitiile sexuale, sentimentul de vinovatie, grijile, stresul si o mare varietate de factori pot determina scaderea libidoului si a potentei. Daca un barbat prezinta un episod de disfunctie erectila, cel mai probabil el va avea teama unui nou “esec”, accentuand anxietatea si astfel determinand cronicizarea tulburarilor.
Alte cauze frecvente sunt bolile vasculare – arterioscleroza, ce determina reducerea presiunii arteriale la nivelul corpilor cavernosi. Factori de risc pentru arterioscleroza sunt: diabetul zaharat, hipertensiunea, hipercolesterolemia, fumatul.
Studii recente au relevat ca rolul hormonilor in erectie este foarte mic. Diabetul este endocrinopatia cea mai frecvent asociata cu impotenta (prevalenta de 30%), dar aceasta este cauzata mai mult de degenerarea vasculara si nervoasa si mai putin de modificarile hormonale. Studiile clinice arata ca hipogonadismul hipo sau hipergonadotrop si, intr-un grad mai redus, hiperprolactinemia, sunt principalele endocrinopatii unde factorul hormonal este implicat in impotenta.
Hormonii androgeni pot actiona asupra erectiei prin interactiune cu diversi neuromediatori si neurotransmitatori centrali. Hormonii androgeni sunt necesari, dar insuficienti pentru o functie sexuala normala, fapt demonstrat de posibilitatea mentinerii erectiei la subiectii castrati.
Scaderea testosteronului poate conduce la insuficienta erectila prin:
Simptomele disfunctiei erectile pot include:
Alte tulburari sexuale asociate cu disfunctia erectila:
Anamneza este importanta – istoricul sexual detaliat poate oferi importante detalii despre cauza disfunctiei erectile. Astfel, impotenta brusca sau intermitenta poate indica o cauza psihogena, asta mai ales cand pacientul prezinta erectie matinala sau dupa masturbare. Disfunctia organica, de obicei, este progresiva, iar pacientul adesea nu poate prezenta o erectie normala indiferent de circumstante. Antecedente precum diabet zaharat, HTA, ateroscleroza, probleme neurologice, tratamentul cronic cu diferite medicamente, consumul de alcool, droguri si fumatul pot orienta diagnosticul.
Examenul fizic presupune observarea semnelor de hipogonadism (testicule mici, ginecomastie etc.) si tuseul rectal (examinarea prostatei) pot evidentia cauza bolii.
Teste de laborator
Prin intermediul acestora sunt verificate nivelurile de albumina, glucoza, testosteron.
Testul erectiei nocturne: barbatii normali prezinta erectii nocturne in timpul fazei de miscare rapida oculara a somnului. Cei care au disfunctii psihogene au erectii nocturne normale, in timp ce barbatii cu impotenta organica au raspuns slab sau absent.
Vizualizeaza presiunea sistolica peniana. Un rezultat normal nu exclude o cauza vasculara, insa valorile mult scazute pot orienta diagnosticul. Se realizeaza cu penisul in stare flasca, cu injectarea de prostaglandina E1 sau papaverina la nivelul corpilor, realizand astfel o erectie la penisul normal. Ecografia Duplex evidentiaza cresterea diametrelor vasculare ale arterei centrale dupa stimularea cu prostaglandina. Atunci cand se suspecteaza o boala vasculara, se poate realiza o arteriografie pelvina supraselectiva sau cavernosografie.
Testul reflex bulbocavernos – la individul normal, compresia glandului penian determina contractia anusului.
Utilizeaza vibratia electromagnetica pentru a evidential senzitivitatea si functia nervilor.
Acesta este un test ce utilizeaza 3 benzi de plastic ce sunt plasate la diferite nivele ale penisului. Functia erectila este observata in functie de ce banda se rupe in timpul erectiei. Injectarea de substante vasoactive – la nivel penian, acestea produc erectie cu un timp de latenta de circa 20 minute.
S-a dovedit ca disfunctia erectila apare cu cativa ani inaintea afectiunilor cardiace (din cauza ingustarii arterelor inimii) si, de aceea, disfunctia erectila este considerata un semnal de alarma timpuriu pentru instalarea bolii de inima. Ca urmare, prezentarea la medic a pacientilor care sufera de disfunctie erectila este importanta atat pentru tratamentul acesteia, cat si pentru prevenirea unor boli cardiace grave (ex. infarctul de miocard). Desi afectiunea este tratabila, numai aproximativ 10% dintre barbati se adreseaza medicului si li se recomanda un tratament adecvat si eficace.
Este important ca barbatii care au probleme de erectie sa fie consultati de medicul urolog si sa fie inclusi intr-un program de evaluare medicala in acest domeniu.
Tratament potenta
Acest lucru inseamna ca pacientul trebuie sa renunte la fumat, sa scada in greutate, sa reduca stresul si sa inceapa practicarea unui sport.
Consilierea sexuala atat a pacientului, cat si a partenerului sau vizeaza reducerea tensiunilor in cuplu, imbunatatirea comunicarii sexuale, expectative sexuale reale, cresterea stimei de sine, cu disparitia sentimentului de autovinovatie.
Medicatia se traduce prin terapie orala cu inhibitori de fosfodiesteraza tip 5 – de prima intentie! Sildenafil, vardenafil HCl, tadalafil sau yohimbine, cu efect relaxant pe muschii netezi, permitand vasodilatatia peniana. Binecunoscuta “pastila albastra” se administreaza o data pe zi, cu 30 minute – 1 ora inaintea actului sexual, avand efecte benefice in 75% din cazuri. Ea este interzisa pacientilor ce urmeaza tratament cu nitrate (Nitroglicerina) sau alfa-blocanti, la cei cu infarct miocardic sau accident vascular cerebral in ultimele 6 luni, la cei cu hipertensiune greu controlabila, boli hepatice, angina instabila.
Un cilindru este plasat in jurul penisului, acesta avand atasat o pompa de vacuum, cu efect dupa 1-3 minute, ce dureaza circa 30 minute.
Acest tratament este rezervat pacientilor care nu raspund la tratament medicamentos.
Implantul este introdus la nivelul corpilor cavernosi, sub forma unor cilindri din material nereactiv rigizi, semirigizi sau gonflabili, ultimii prezentand un mic rezervor intraabdominal si o pompa scrotala.
Este rar utilizata, fiind practic un bypass al vaselor obstruate.
Este folosita pentru prevenirea pierderilor venoase.
Potrivit oamenilor de stiinta, vitamina C, acidul folic, vitamina E, vitamina B12 si niacina (vitamina B3) amelioreaza simptomele de disfunctie erectila.
In cazul anumitor barbati, remediile naturiste pot ajuta la tratarea acestei afectiuni. Discutati cu medicul inainte de a incerca un nou supliment sau o planta.
De asemenea, ar trebui sa aveti grija atunci cand cumparati suplimente si plante medicinale. Multe nu sunt reglementate, ceea ce inseamna ca pot contine ingrediente suplimentare care nu sunt listate pe etichete.
S-a demonstrat ca urmatoarele plante aromatice si suplimente ajuta la tratarea disfunctiei erectile:
Exista o serie de clinici in Romania care trateaza acest tip de disfunctie. Printre acestea se numara: OK Medical si Clinica Medicala On.
Disfunctia sexuala, indiferent de cauza ei, produce in cuplu intense emotii si sentimente, ce pot duce la anxietate si scaderea stimei de sine, avand drept consecinta aparitia unui cerc vicios ce adanceste si mai mult aceste tulburari. Deoarece performanta sexuala reprezinta adesea o parte importanta in imaginea unui barbat, tulburarile de erectie pot avea efecte devastatoare nu numai asupra vietii lui sexuale, ci asupra intregii lui existente.
De aceea, primul pas spre vindecare este recunoasterea bolii si deschiderea spre comunicare si ajutor.
Disfunctia erectila poate fi prevenita prin alegerea unui stil de viata sanatos si prin tratarea oricaror conditii de sanatate existente. De exemplu:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…