Imunoglobulina este o proteina care protejeaza organismul de agenti patogeni. Iata ce rol are, cum actioneaza, ce presupune terapia cu imunoglobuline.

Cuprins:

1. Ce este imunoglobulina?
2. Tipuri de imunoglobuline
3. Testarea imunoglobulinei
4. Terapia cu imunoglobulina

Ce este imunoglobulina?

Imunoglobulina este o substanta obtinuta din plasma sangvina umana. Imunoglobulinele sunt anticorpi. Plasma, prelucrata din sangele uman donat contine anticorpi care protejeaza organismul impotriva bolilor. Cand se administreaza imunoglobulina, corpul foloseste anticorpi din plasma pentru a ajuta la prevenirea bolilor. Sunt diferite tipuri specifice de imunoglobulina pentru a proteja impotriva bolilor specifice.

Exista cinci izotipuri: IgA, IgD, IgE, IgG si IgM. Sistemul imunitar, care este extrem de complex si extrem de specific, foloseste aceste molecule de glicoproteina pentru a identifica si neutraliza antigene particulare, cum ar fi bacteriile si virusurile. Imunoglobulina actioneaza ca o parte esentiala a raspunsului imun prin recunoasterea si legarea specifica a obiectelor straine, cum ar fi bacteriile sau virusurile si ajutand la distrugerea lor.

Tipuri de imunoglobuline

Cele cinci tipuri majore de imunoglobuline sunt:

Imunoglobulina IgA

Imunoglobulinele IgA se gasesc in zone precum nasul, caile respiratorii, tractul digestiv, urechile, ochii si vaginul. Anticorpii IgA protejeaza suprafetele corpului care sunt expuse la substante straine din exterior.

Imunoglobulina IgG

Imunoglobulinele IgG se gasesc in toate fluidele corporale. Sunt foarte importanti in combaterea infectiilor bacteriene si virale. Anticorpii IgG sunt singurul tip de anticorpi care poate traversa placenta la o femeie insarcinata pentru a-si proteja fatul.

Imunoglobulina IgM

Anticorpii IgM se gasesc in sange si lichid limfatic si sunt primul tip de anticorpi obtinut ca raspuns la o infectie. De asemenea, ele controleaza activitatea unor celule ale sistemului imunitar de a distruge substante straine.

Imunoglobulina IgE

Anticorpi IgE se gasesc in plamani, piele si mucoase. Acestea fac ca organismul sa reactioneze impotriva substantelor straine, cum ar fi polenul. Sunt implicati in reactii alergice la lapte, unele medicamente si unele toxine.

Imunoglobulina IgD

Aceste imunoglobuline se gasesc in mai multe regiuni din corp si captusesc tesuturi, dar functia lor nu este clar cunoscuta.

Testarea imunoglobulinei

Un test de imunoglobulina este realizat pentru a masura nivelul de imunoglobuline, cunoscute si sub denumirea de anticorpi, din sange. Anticorpii sunt substante obtinute de sistemul imunitar al organismului ca raspuns la bacterii, virusuri, ciuperci sau celule canceroase. Anticorpii se ataseaza de substantele straine, astfel incat sistemul imunitar le poate distruge.

Anticorpii sunt specifici fiecarui tip de substanta straina. Actioneaza, de asemenea, in reactii alergice. Ocazional, se pot produce anticorpi impotriva propriilor tesuturi. Aceasta se numeste o boala autoimuna. Daca sistemul imunitar produce un nivel scazut de anticorpi, este posibil sa aveti riscuri mai mari de a dezvolta infectii repetate.

Pentru un test imunoglobulina pret variaza intre 20-30 RON, pentru fiecare tip.

Indicatiile testarii imunoglobulinelor

Poate fi indicata aceasta testare in urmatoarele cazuri:

  • infectii recurente frecvente – mai ales ale sinusurilor, plamanilor, stomacului etc.;
  • diaree persistenta;
  • pierdere inexplicabila in greutate;
  • febra fara o cauza cunoscuta;
  • iritatii cutanate;
  • alergii;
  • HIV, mielom multiplu sau alte afectiuni grave.

Testul poate ajuta la depistarea unor boli autoimune, la depistarea unor forme de cancer (cum ar fi mielomul multiplu sau macroglobulinemia), pentru a vedea daca infectiile recurente sunt cauzate de un nivel scazut de imunoglobuline (in special IgG), monitorizarea tratamentelor cancerelor ce afecteaza maduva osoasa etc.

Riscurile testarii

Testul de imunoglobulina este considerat o procedura sigura. Cu toate acestea, la fel ca in cazul multor teste medicale, pot aparea unele probleme la prelevarea de sange, cum ar fi ameteli, lesin, mic hematom la locul punctiei etc.

Ce inseamna rezultatele?

In functie de rezultate, medicul ar putea avea nevoie sa faca alte teste, cum ar fi hemoleucograma completa, teste de urina etc. Daca nivelul de imunoglobulina este ridicat, poate fi cauzat de alergii, infectii cronice, o boala autoimuna, boli hepatice, boala inflamatorie intestinala, unele forme de cancer. Nivelurile scazute de imunoglobuline inseamna ca sistemul imunitar nu functioneaza la fel de bine. Aceasta poate fi cauzata de medicamente care suprima sistemul imunitar, complicatii ale diabetului, boli renale, sistem imunitar suprimat de anumite boli etc.

Doar pentru ca nivelul de imunoglobulina este mare sau scazut, asta nu inseamna neaparat ca aveti una dintre aceste afectiuni.

Terapia cu imunoglobulina

Imunoglobulinele au fost folosite pentru a preveni bolile infectioase inca din Al Doilea Razboi Mondial si au fost administrate pentru prima data pentru bolile de imunodeficienta primara in 1952. Pana la inceputul anilor 1980, singura forma disponibila a fost de obicei administata prin injectare profunda in muschi (intramuscular).

Termenul „imunoglobulina” se refera la fractia de plasma din sange care contine imunoglobuline sau anticorpi. Aceste imunoglobuline (Ig) in ser sau plasma sunt IgG, IgM, IgA, IgD si IgE. Persoanele ale caror organisme nu pot produce cantitati adecvate de Ig sau anticorpi, precum pacientii cu sindroame specifice (sindromul Wiskott Aldrich) sau alte forme de deficienta de anticorpi pot beneficia de terapia de inlocuire cu Ig.

Utilizarea tratamentului cu imunoglobuline

Este utilizata pentru a preveni sau reduce severitatea infectiilor la persoanele cu imunodeficienta. Ofera organismului anticorpi pentru a proteja impotriva bacteriilor si virusurilor. De asemenea, terapia poate neutraliza si autoanticorpii (anticorpi indreptati impotriva propriilor celule) si, prin urmare, poate fi utilizata pentru a trata o varietate de tulburari autoimune.

Exemple de produse farmaceutice cu imunoglobuline includ Hizentra, Octagam, Panzyga, Privigen, Gammanorm, Pentagobin etc. Persoanele care au nevoie de aceste tratamente si nu au acces la ele (criza imunoglobulinei) sunt expune unui risc major de complicatii, probleme de sanatate si chiar deces.

Imunoglobulina pentru imunodeficienta primara

Tulburarile de imunodeficienta primara – numite si tulburari imune primare sau imunodeficienta primara – slabesc sistemul imunitar, permitand ca infectiile si alte probleme de sanatate sa apara mai usor. Unele forme de imunodeficienta primara sunt atat de usoare incat pot trece neobservate ani de zile. Alte forme sunt destul de severe incat sunt depistate la scurt timp dupa nasterea unui copil afectat.

Simptome

Unul dintre cele mai frecvente semne ale imunodeficientei primare este dat de infectiile frecvente, care sunt si mai greu de tratat  decat infectiile cuiva cu un sistem imunitar normal.

Semnele si simptomele imunodeficientei primare pot include:

  • pneumonie frecventa si recurenta, bronsita, infectii ale sinusurilor, infectii ale urechilor, meningita sau infectii ale pielii;
  • infectii ale organelor interne;
  • boli hematologice – numar scazut de trombocite, anemie etc.;
  • probleme digestive, precum crampe, pierderea poftei de mancare, greata si diareeM
  • probleme de dezvoltare si crestere;
  • afectiuni autoimune, cum ar fi lupusul, artrita reumatoida sau diabetul de tip 1.

Cauze

Multe tulburari de imunodeficienta primara sunt mostenite (date de ereditate) – transmise de la unul sau ambii parinti.

Exista mai mult de 300 de tipuri de tulburari de imunodeficienta primara, iar cercetatorii continua sa identifice mai multe. Acestea pot fi clasificate in 6 grupuri pe baza componentei sistemului imunitar afectat:

  • deficiente ale limfocitelor B;
  • deficiente ale limfocitelor T;
  • deficiente combinate;
  • afectarea fagocitelor;
  • deficiente de completare;
  • cauze necunoscute (idiopatice).

Singurul factor de risc cunoscut este istoricul familial al unei tulburari de imunodeficienta primara, ceea ce va creste riscul de a avea afectiunea.

Complicatii

Complicatiile cauzate de o tulburare de imunodeficienta primara variaza, in functie de tipul bolii. Acestea pot include:

  • infectii recurente;
  • boli autoimune;
  • afectarea inimii, plamanilor, sistemului nervos sau a tractului digestiv;
  • probleme de crestere;
  • risc de cancer;
  • deces din cauza unei infectii grave etc.

Tratament

Tratamentele pentru imunodeficienta primara implica prevenirea si tratarea infectiilor, stimularea sistemului imunitar si tratarea cauzei care sta la baza problemei imunitare. In unele cazuri, tulburarile imune primare sunt legate de o boala grava, cum ar fi o afectiune autoimuna sau cancer, care de asemenea trebuie tratata.

Terapia cu imunoglobulina este adesea folosita. Imunoglobulina este formata din proteine ​​de anticorp necesare sistemului imunitar pentru a lupta impotriva infectiilor. Poate fi injectata intr-o vena sau subcutanat. Tratamentul intravenos este necesar la fiecare cateva saptamani, iar infuzia subcutanata este necesara o data sau de doua ori pe saptamana.

Rolul injectiilor cu imunoglobulina

Plasma contine o gama larga de anticorpi specifici pentru multe tipuri diferite de bacterii si virusuri. Pentru a pregati comercial Ig pentru pacientii cu boli de imunodeficienta primara, imunoglobulina trebuie mai intai purificata (extrasa) din plasma. Primul pas in productia de Ig este eliminarea tuturor globulelor rosii si albe din sange. Apoi, imunoglobulinele sunt purificate chimic din plasma intr-o serie de etape.

Injectiile cu imunoglobulina sunt medicamente produse din plasma care confera imunitate persoanelor cu imunodeficiente primare si boli autoimune. Imunoglobulinele:

  • ofera protectie pe termen scurt impotriva bolii sau reduce severitatea anumitor boli;
  • protejeaza fatul in sarcina in caz de incompatibilitate Rh;
  • scad apacitatea sistemului imunitar de a ataca tesuturile corpului in unele cazuri de boala autoimuna.

Imunoglobulina pentru prevenirea bolilor

Vi se poate administra imunoglobulina daca sunteti expus la anumite boli infectioase, cum ar fi hepatita A, rubeola sau rujeola. Imunoglobulina poate preveni sau reduce gravitatea bolii daca este administrata la scurt timp dupa expunere. Perioada in care o injectie ofera acest beneficiu variaza de la zile la luni, in functie de boala. Imunoglobulinele nu ofera protectie pe termen lung in acelasi mod ca un vaccin.

Protectia oferita este de scurta durata, de obicei dureaza cateva luni. Este inca posibila aparitia bolii dupa ce este eliminata din corp imunoglobulina.

Sensibilizare la antigenul Rh

Cand o femeie are Rh-negativ si ramane insarcinata cu un fat Rh-pozitiv, sistemul imunitar produce anticorpi care pot distruge sangele fatului intr-o sarcina viitoare – raspunsul este numit sensibilizare Rh. Pentru a preveni sensibilizarea Rh in timpul sarcinii, trebuie ca mama sa beneficieze de o injectie cu imunoglobulina Rh.

Imunoglobulina pentru purpura trombocitopenica idiopatica

Imunoglobulina este uneori folosita pentru a trata purpura trombocitopenica idiopatica (ITP) sau boala vanatailor aparute brusc, o afectiune imuna in care organismul ataca celulele responsabile de coagularea sangelui. Afectiunea cauzeaza vanatai sau semne purpurii pe piele. Unele forme se reduc de la sine, dar in alte cazuri poate fi nevoie de tratament pentru a controla sangerarea. Se poate administra o perfuzie intravenoasa  de imunoglobulina.

Reactii adverse ale imunoglobulinelor

Majoritatea oamenilor nu au reactii la imunoglobuline. Reactiile care pot aparea uneori includ eruptii cutanate, febra, tremuraturi. De asemenea, poate aparea o durere de cap intensa la cateva zile de la administrare. Atunci cand reactiile apar, exista de obicei unul dintre cei doi factori responsabili:

  • Imunoglobulina este administrata prea rapid sau se administreaza o doza mai mare. Daca apare o reactie, se va incetini administrarea medicamentului. Daca simptomele nu se reduc rapid, se va opri tratamentul momentan.
  • Imunoglobulina se administreaza intr-un moment in care exista deja o infectie. Poate da reactii adverse daca este o infectie in corp, astfel ca se poate amana perfuzia cateva zile, daca este necesar.

Referinte:
(1) Immunoglobulin therapy, link: https://www.bluecrossnc.com/sites/default/files/document/attachment/services/public/pdfs/medicalpolicy/immunoglobulin_therapy.pdf
(2) Intravenous Immunoglobulin Therapy (IVIg), link: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/immunoglobulin-therapy
(3) Intravenous immunoglobulin, link: https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/treatments/drugs/intravenous-immunoglobulin-ivig/
(4) Immunoglobulin Replacement Therapy, link: http://www.choosingwisely.org/patient-resources/immunoglobulin-replacement-therapy/
(5) Immunoglobulin therapy, link: https://www.gosh.nhs.uk/medical-information/procedures-and-treatments/immunoglobulin-therapy
(6) Immunoglobulin therapy, link: https://uichildrens.org/health-library/immunoglobulin-therapy

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma