Totul despre dieta Rina

Dieta Rina – Ce presupune dieta Rina si care sunt regulile de urmat? Cat de eficienta este dieta si cum actioneaza? Ce contraindicatii are? Afla raspunsurile din articol.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Reguli esentiale in dieta Rina
  3. Dieta Rina pe zile
  4. Orarul meselor
  5. Beneficiile si efectele dovedite ale dietei Rina
  6. Contraindicatii – cui nu ii este recomandata dieta Rina?

Informatii generale

Dieta Rina garanteaza o pierdere in greutate de 10-20 kg (pentru excesul de greutate)in 90 zile  – dieta rina cura de slabire. In plus fata de reducerea greutatii, dieta modifica metabolismul, prevenind depunerea ulterioara a kilogramelor pierdute.

Chiar daca scopul dietei este destul de mult de pierdere in greutate, nu este numai pentru acest lucru, ci si pentru schimbarea metabolismului in general. Dieta Rina face ca metabolismul lenes sa functioneze, stimuleaza arderea grasimilor, pentru a pierde mai multa greutate. Un metabolism sanatos ajuta la evitarea efectului yo-yo, adica acumularea rapida a greutatii pierdute, odata ce terminam dieta si incepem sa mancam normal.

Dieta Rina este numita si dieta de 4 zile, regimul rina, cura rina sau dieta 90 de zile, fiind un regim alimentar ce are scopul de a favoriza pierderea in greutate si deprinderea de obiceiuri alimentare sanatoase.

Din punct de vedere stiintific, dieta Rina se concentreaza asupra asa-numitei incapacitatii umane de a procesa simultan mai multe tipuri de alimente. Multe dintre problemele noastre digestive si problemele ulterioare de sanatate provin din faptul ca amestecam si combinam toate tipurile de alimente intr-o singura portie sau in aceeasi zi. De aceea, dieta Rina disociaza alimentele. Dieta Rina este o dieta disociata, ceea ce inseamna ca puteti manca doar o singura grupa alimentara pe zi: carbohidrati, proteine ​​etc.

Reguli esentiale in dieta Rina

Dieta Rina este o succesiune a unui ciclu de 4 zile pana la finalizarea unei perioade de 3 luni. Dieta Rina se bazeaza pe un principiu relativ simplu: mancati patru tipuri de alimente principale, una pe zi, intr-un ciclu de patru zile care se repeta timp de 90 de zile (de aici si numele dietei alternative). In fiecare dimineata la micul dejun trebuie sa mancati numai fructe, la alegere. Puteti sa le consumati alaturi de cafea sau ceai (neindulcite). De asemenea, este important sa nu omiteti aceasta masa.

Luand in considerare compozitia alimentelor, a proteinelor, a grasimilor si a carbohidratilor, principiile din dieta Rina si toate celelalte diete disociabile este ca este mai bine sa nu combinati alimente cum ar fi painea si cartofii ce sunt digerate intr-un mediu bazic sau alcalin cu carne, peste si oua care sunt digerate in mediu acid.

Micul dejun zilnic – doar fructe

In fiecare zi a dietei Rina, se consuma la micul dejun fructe: 2 mere, 2 pere, piersici, pepene verde, banane etc.
Important sa asteptati cel putin 1-2 ore inainte de a consuma pranzul. Dupa terminarea dietei, pentru inca 90 de zile, trebuie sa continuati sa mancati fructe la micul dejun.

Indiferent de tipul de mancare pe care il consumati intr-o zi, ar trebui sa consumati doar fructe la micul dejun. Conform dietei, fructele va ajuta sa actionati corect sistemul digestiv.

Ciclu de 4 zile

In cele 90 de zile, se repeta cele 4 zile de consum alimentar din grupe diferite. Iata ce inseamna dieta rina detaliata. Programul incepe cu o zi de proteine, urmata de doua zile de carbohidrati care, datorita diferitelor lor compozitii, carbohidrati simpli si complexi, sunt impartiti in doua grupe: amidonoase si carbohidrati. A doua zi este aceea a amidonoaselor, a treia zi fiind de de carbohidrati. A patra zi este aceea a vitaminelor. Apoi, ciclul este reluat cu o noua zi dedicata proteinelor. Dupa 7 cicluri de 4 zile, ziua 29 este dedicata curatarii corpului prin apa si post.

Celelalte principii dieta Rina

  • Program alimentar zilnic – Trebuie sa respectati aceleasi intervale orare zilnice pentru cele 3 mese ale zilei. Mai exact: micul dejun intre orele 07:00 si 11:00, pranzul intre orele 12:00. si 14:00 si cina intre orele 18:00 si 20:00. Nu exista gustari intermediare intre cele trei mese principale si nicio cina mai tarziu de ora 20:00.
  • Cina trebuie sa reprezinta jumatate din cantitatea de alimente de la pranz.
  • Nu se sare peste niciuna dintre cele 3 mese ale zilei si se includ doar alimentele admise in planul nutritional.
  • Intr0un meniu rina nu exista limite calorice sau cantitative – secretul este asocierea corecta a alimentelor urmata de intervale corecte de timp si repartizarea corecta a meselor.
  • Consumati multa apa si faceti sport cel putin o data la 3-4 zile.
  • Dieta Rina se bazeaza pe alimente disociate, ceea ce inseamna ca intr-o zi puteti manca alimente doar dintr-o singura grupa.
  • De asemenea, o zi importanta este ziua 29. In aceasta zi trebuie sa consumati numai apa.
  • Mentineti cel putin 2 ore intre mese.
  • Dupa terminarea celor 90 de zile de dieta, pentru inca 90 de zile, va trebui sa serviti la micul dejun numai fructe.

Durata

Dieta Rina este un plan alimentar de 90 de zile, in care in fiecare zi mancati doar alimente dintr-o grupa alimentara (cu exceptia celei de-a 29-a zi cand veti bea doar apa). Este foarte important sa respectati ciclul zilelor.

Tipuri de alimente permise

Rina Dieta include 4 tipuri de alimente, grupate strategic pe zile:

  • Proteine: pui, peste, carne de vita, carne de porc, branza, lapte, oua etc.
  • Amidonoase: soia, orez, linte, fasole uscata, fulgi de soia, naut, cartofi etc.
  • Carbohidrati: faina alba, faina integrala de grau, faina de hrisca, faina de porumb, spaghete, lasagna, cuscus, produse de patiserie, paste, fidea, graham etc.
  • Vitamine: numai fructe si legume.

Dieta Rina pe zile

Dieta Rina este bazata pe un principiu simplu, si anume un grup alimentar intr-o zi.

Ziua 1 – Ziua proteinelor

Mic dejun

La micul dejun, in fiecare zi a dietei se consuma fructe care pot fi 2 mere, banane, 2 pere etc. Fructele contin zahar si furnizeaza elementele necesare creierului pentru a avea energie intreaga zi.

Pranz

La masa de pranz, puteti consuma diferite tipuri de carne la gratar sau fiarta. Se pot consuma si branzeturi sau oua. Consumati si salate care sa includa rosii, conopida, varza, castraveti, broccoli, morcov etc. Laptele si branza pot fi consumate numai in aceasta zi.

Carnea poate fi gatita la cuptor, fiarta si sa se consume doar pui, curcan sau peste, de preferinta. Evitati prajirea carnii. Puteti inlocui carnea cu 3 oua fierte sau branza, iaurt sau branza de vaci (maximum 200 g). Ideea este de a obtine o portie de 200 de grame de proteine.

Cina

Consumati aceleasi alimente ca la pranz, dar cantitatea sa fie injumatatita. Consumati si o salata.

Ziua 2 – Ziua amidonoaselor

Mic dejun

Micul dejun include doar fructe.

Pranz

Ziua 2 este ziua leguminoaselor si a amidonoaselor in general, astfel incat se recomanda mazare, fasole verde, porumb, linte, morcovi, cartofi, fasole etc. Se recomanda sa fie fierte sau gatite la cuptor si sa adaugati o salata alaturi.

Le puteti condimenta cu sos de rosii si verdeturi. Se poate consuma si orez.

Cina

Se consuma aceleasi alimente ca la pranz, dar cantitatea sa fie doar pe jumatate.

Ziua 3 – Ziua carbohidratilor

Mic dejun

Micul dejun include doar fructe.

Pranz

Se pot consuma paste sau pizza, dar fara carne – doar legume si sos de rosii. Se poate consuma si paine sau alte surse de carbohidrati si chiar produse de patiserie, dulciuri in cantitati moderate, ciocolata neagra amara (cu cel putin 80% cacao).

Cina

Se consuma aceleasi alimente ca la pranz, dar in cantitate redusa la jumatate.

Ziua 4- Ziua vitaminelor

Se  consuma numai fructe, legume, nuci si seminte, la fiecare 2 ore, intr-o cantitate nelimitata. Acestea pot fi crude sau gatite la aburi. Ultima portie trebuie sa fie inainte de ora 20:00.

Ziua a 29-a  este pentru detoxifiere, deci va trebui sa repede si sa beti doar apa.

Dupa ce ati terminat dieta, puteti manca in mod normal, doar ca trebuie sa consumati in continuare numai fructe la micul dejun sau pranz pentru inca 90 de zile. Numarul kilogramelor pierdute va depinde de gradul de exces ponderal la inceputul dietei. Asta inseamna ca cei care au fost supraponderali sau cu o greutate foarte mare vor pierde in greutate mai repede. Pierderea in greutate depinde de dimensiunile initiale, iar cei supraponderali ar putea vedea o schimbare mai vizibila, iar altii ar putea, de asemenea, sa scape de excesul de grasime intr-o maniera moderata.

Retete

Iata cateva retete dieta rina sau retete de dieta:

Reteta pentru ziua 1

Pui cu salata

  • piept de pui fara piele
  • supa de legume
  • o vanata, 2 rosii
  • oregano, rozmarin, usturoi, patrunjel, ulei de masline, sare si piper

Se prepara un mix din ulei si oregano cu rozmarin. Vinetele se feliaza si se ung cu acest amestec preparandu-se la gratar pana se rumenesc usor, pe ambele parti. Se pun deasupra rosiile si se pune apoi patrunjel tocat. Pieptul de pui se fierbe usor in supa de legume si se prepara la gratar langa feliile de vanata. Se prepara o salata alaturi.

Reteta pentru ziua 2

Mazare cu orez si legume

  • orez
  • mazare
  • rosii, ceapa, usturoi, porumb
  • sos de rosii si supa de legume

Se fierbe orezul. Jumatate din cantitate se amesteca cu mazarea fiarta, rosii taiate cuburi, ceapa taiata julien, usturoiul tocat si porumbul. Se pune intr-un vas un strat de orez fiert simplu, apoi orezul cu mazare si legumele si deasupra inca un strat de orez simplu. La final se adauga sosul de rosii si se da la cuptor jumatate de ora.

Reteta pentru ziua 3

Hrisca cu germeni de soia

  • hrisca, germeni de soia, ceapa, usturoi
  • sare, piper
    patrunjel, ulei
  • salata verde

Se fierbe hrisca. Ceapa se caleste usor in ulei si se adauga putina apa. De adauga germenii de soia, piper, sare si putina apa. Se amesteca cu hrisca si sa mai lasa la fiert aproximativ 10 minte. Ca garnitura se prepara o salata de legume.

Orarul meselor

In primul rand, e necesar un program regulat de masa. Sunt 3 etape zilnice ce trebuie respectate:

  • 1. Purificare– intre 4 dimineata si pranz – se consuma doar fructe si legume proaspete xu 2 ore intre. Se activeaza mecanismele digestive si se pragateste organismul pentru celelalte mese.
  • 2. Ingestie – de la pranz pana la ora 20:00  – cheia este combinarea corecta si intervalul dintre mese. Este numita si faza de nutritie, in care organismul se activeaza si are nevoie de calorii si nutrienti.
  • 3. Digestie – de la 20:00 pana la 4 dimineata – fara ingestie alimentara. Corpul se pregateste sa asimileze nutrientii din primele 2 etape.

Beneficiile si efectele dovedite ale dietei Rina

Pentru a pastra rezultatele, trebuie sa implementati un program de „intretinere” inca 90 de zile.

La fel ca orice alt regim alimentar, dieta de 4 zile se bazeaza pe vointa personala. Ideea principala este sa nu omiteti cele 4 zile din ciclu.  Dieta Rina nu numai ca va ajuta sa pierdeti in greutate, dar, de asemenea, va poate ajuta sa va schimbati metabolismul. Dieta Rina este creata de un sportiv american si se bazeaza pe combinarea alimentelor pentru pierderea in greutate.

Citeste si despre dieta Montignac, dieta vegana, dieta 5:2, dieta mediteraneana, dieta Paleo si dieta Ketogenica.

Contraindicatii – cui nu ii este recomandata dieta Rina

Dieta Rina este dificil de urmat pe termen lund si nu este indicata ca dieta pe termen lung din cauza faptului ca include un regim strict si rigid. Este considerata de unii o dieta cu dezechilibru privind aportul necesar de nutrienti si nu este recomandata ca stil de viata pe termen lung.

Nu este indicata celor cu diabet sau afectiuni gastrointestinale si in cazul oricaror patologii se recomanda un consult medical inainte de adoptarea acestei diete.

Referinte:

(1) https://rina.diet/
(2) https://90daydiet.rocks/
(3) The 4 day diet, link: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/4-day-diet.aspx
(4) Rina diet, link: https://www.nutritionalproject.com/en/rina-diet/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma