Dieta cu orez este o dieta bogata in carbohidrati cu un continut scazut de grasimi si sodiu. Aflati din urmatorul articol care sunt principiile acestei diete, dar si cateva exemple de meniuri!
2. Orezul ingrasa? – mit sau adevar
4. Variante ale dietei cu orez
5. Cat te ajuta sa slabesti dieta cu orez?
Dieta cu orez este o dieta cu continut scazut de sodiu si calorii, creata de Dr. Walter Kempner in anul 1939. In timp ce lucra ca profesor la Duke University din Durham, Carolina de Nord, Dr. Kempner a creat o abordare dietetica pentru a-i ajuta pe pacientii sai sa micsoreze nivelul de presiune al sangelui in artere, astfel imbunatatind functia renala si cazurile de obezitate.
Dieta cu orez include alimente bogate in glucide complexe, lactate limitate si diverse alimente care au un continut redus de grasimi si sodiu.
Orezul este unul dintre alimentele bogate in carbohidrati complecsi, asa-numitii carbohidrati buni, care dureaza mai mult timp pentru a fi digerati, reducand astfel senzatia de foame. Totodata, orezul are un aport scazut de sodiu care impiedica organismul sa stocheze excesul de apa care ar putea pune presiune asupra rinichilor.
Pe scurt, orezul nu este un aliment care ingrasa, iar acest lucru se datoreaza continutului scazut de calorii si de sodiu, dar si a continutului ridicat de fibre care ofera senzatie de satietate pentru mai mult timp. Ceea ce ingrasa este asocierea gresita a orezului cu alimente bogate in grasimi si/sau zahar, rezultand preparate hipercalorice.
Medicii nutritionisti recomanda consumul de orez integral, deoarece ajuta la echilibrarea si detoxifierea organismului prin eliminarea tuturor toxinelor si a retinerii de lichide in organism. Totodata, consumul de orez integral combate anumite afectiuni precum stresul, nervozitatea si anxietatea. Insa, in caz ca nu gasiti orez integral, puteti opta si pentru orezul alb care este la fel de eficient pentru organism, fie puteti incerca orezul basmati care contine de doua ori mai multe fibre si se digera mai usor.
Orezul basmati comparativ cu celelalte tipuri de orez poate fi consumat fara probleme de persoanele care au diabet zaharat, deoarece acest tip de orez nu creste nivelul de zahar din sange. Totodata, orezul basmati este o sursa buna care contine intregul complex de vitamine B, printre care niacina si tiamina, care ajuta la functionarea normala si sanatoasa a inimii, a muschilor si a intregului sistem nervos.
100 de grame
100 de grame
100 de grame
100 de grame
100 de grame
100 de grame
Este interzis consumul de:
Pe tot parcursul dietei cu orez trebuie sa beti cel putin 2 litri de apa pe zi pentru a va mentine hidratati si sa practicati sport in fiecare zi sau cel putin o data la doua zile pentru a vedea rezultatele dorite intr-un timp cat mai scurt.
Se fierb 250 de g de orez, fara sare pentru a evita retinerea de apa in organism, care poate duce la acumularea de grasime sub piele. In schimb, pentru a da o aroma orezului fiert puteti sa condimentati cu putin piper si cu cateva frunze de patrunjel.
In cele 3 zile de dieta va este permis sa consumati orez si sa beti multa cantitate de apa. Este important sa nu adaugati sare la orez, astfel veti sabota intreaga dieta si nu veti obtine niciun rezultat. Pe parcursul celor 3 zile de dieta cu orez organismul va pierde din lichidele acumulate in timp, iar digestia va fi imbunatatita.
Daca sunteti o persoana care sunteti predispusa la constipatie, aceasta dieta cu orez nu va este recomandata. In schimb puteti opta pentru:
Similara dietei anterioare este dieta in care va este permis consumul de fructe si legume. Comparativ cu dieta cu orez, aceasta dieta trebuie tinuta 9 zile timp in care puteti pierde in jur de 4-5 kg.
Principiile dietei cu orez, fructe si legume sunt:
Aceasta dieta presupune consumul de orez fiert cu zeama de lamaie dimineata imediat dupa ce v-ati trezit. Luati o lingurita din orezul cu lamaie si imediat dupa, trebuie sa beti un pahar cu apa plata, fie puteti sa mancati si sa beti apa alternativ.
Ideea acestui regim de slabit consta in combinatia dintre boabele de orez cu zeama de lamaie si apa, care reprezinta un remediu eficient pentru intestine, de fapt pentru toate partile corpului care necesita o curatare de toxine. Totodata, aceasta dieta cu orez si lamaie ajuta la accelerarea metabolismului, eliminand astfel in mod natural kilogramele in plus.
Pe parcursul acestei diete trebuie sa respectati principiile dietei cu orez mentionate anterior si dupa ce ati consumat orezul cu lamaie dimineata sa nu mai mancati nimic altceva timp de 3 ore. In rest, puteti consuma diferite mese bogate in legume si fructe. De asemenea, nu uitati sa va hidratati, consumand zilnic cel putin 2 litri de apa zilnic.
Aceasta dieta are un continut scazut de grasimi, sare si zahar si este recomandata in special persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 si pentru persoanele care sufera de hipertensiune arteriala si vor sa slabeasca.
Dieta cu orez si legume consta in 3 faze. Prima permite doar consumul a 1000 de calorii pe zi, a doua zi de 1200 de calorii, iar a cea de-a treia zi 1400 de calorii.
Principii:
Ziua 1
Ziua 2
Ziua 3
Ziua 4
Ziua 5
Ziua 6
Ziua 7
Dieta cu orez ajuta la:
Prin prevenirea hipertensiunii arteriale, dieta cu orez poate ajuta la scaderea riscului de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, ateroscleroza si diferite boli de inima.
Continutul ridicat de fibre din dieta cu orez va ajuta la scaderea colesterolului, deoarece fibrele pot reduce depunerea placii in artere si va pot proteja sanatatea inimii.
Fibrele sunt, de asemenea, importante si esentiale pentru buna functionare a sistemului digestiv. Totodata, fibrele ajuta la stimularea miscarii peristaltice, imbunatatesc absorbtia de nutrienti si ajuta la prevenirea simptomelor de constipatie si de diaree.
Principalul avantaj al acestei diete cu orez consta in faptul ca ajuta la scaderea in greutate. In plus, daca combinati aceasta dieta cu un program regulat de exercitii fizice, atunci dieta poate stimula accelerarea metabolismului, ceea ce va duce la arderea de grasimi.
Pe langa avantajele pe care le ofera aceasta dieta, exista si dezavantaje pe care ar trebui sa le luati in considerare inainte de a incepe acest regim:
Asadar, este indicat sa consulati medicul inainte de a incepe dieta cu orez, iar daca stiti ca aveti anumite probleme legate de nutritie, puteti adapta programul alimentar la modul sau la stilul de viata pe care il aveti.
Consumul de orez in exces poate stimula dezvoltarea de diabet de tip 2 si de obezitate.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…