Dexametazona este un corticosteroid utilizat de obicei in boli care au la baza inflamatia, cum sunt reumatismele inflamatorii, astmul bronsic, alergiile, unele boli de piele. Recent s-a demonstrat ca dexametazona scade riscul de deces in cazul pacientilor cu Covid-19. Aflati care sunt efectele si beneficiile dexametazonei, regulile de utilizare, riscurile si contraindicatiile acestui medicament.
Dexametazona este un medicament din clasa antiinflamatoarelor steroidiene, eliberat pe baza de reteta. Este disponibil sub forma de tablete orale, solutie orala, picaturi pentru ochi si picaturi pentru urechi. Este, de asemenea, disponibila sub forma de solutie injectabila sau solutie intraoculara administrata dupa operatie. Aceste doua ultime forme sunt administrate doar de catre medic.
Dexametazona este un corticosteroid utilizat inca din anii ’60 pentru a impiedica eliberarea in organism a substantelor care provoaca inflamatii. Dexametazona este folosita pentru a trata numeroase boli inflamatorii, de la alergii si afectiuni ale pielii pana la poliartrita reumatoida, guta s.a.
Cu toate acestea, daca luati corticosteroizi mai mult de o luna, puteti retine apa in organism. Puteti, de asemenea, sa luati in greutate si sa aveti o pofta de mancare crescuta. In plus, utilizarea pe termen lung poate slabi oasele.
Un aport mare de sare poate creste retentia de apa si poate spori pierderea de calciu prin urina. Pentru a preveni retentia de apa, reduceti aportul de sare (sodiu).
Medicamentele cu dexametazona sunt prescrise pentru a trata afectiuni care provoaca inflamatii, afectiuni legate de activitatea sistemului imunitar si deficientele hormonale. Printre aceste afectiuni se numara:
Pacientii cu forme severe ale COVID-19 dezvolta un raspuns inflamator sistemic care poate afecta foarte grav plamanii si poate provoca disfunctie a organelor multisistemice.
In urma studiului clinic RECOVERY, realizat la Universitatea Oxford din Marea Britanie, s-a descoperit ca dexametazona, administrata in doze mici, poate creste sansele de supravietuire in randul pacientilor cu COVID-19 care au nevoie de ajutor medical pentru a respira.
In cadrul studiului, medicamentul a redus numarul de decese cu o treime in randul persoanelor ventilate mecanic si cu o cincime in randul pacientilor care au avut nevoie de oxigen. Cu toate acestea, nu utilizati acest medicament pentru a trata COVID-19, cu exceptia cazului in care medicul va recomanda sa faceti acest lucru. Daca aveti intrebari despre utilizarea dexametazonei pentru a trata infectia cu noul coronavirus, discutati cu medicul.
Pe baza acestor rezultate preliminare:
Potrivit BBC, daca medicamentul ar fi fost folosit pentru a trata pacientii din Marea Britanie inca de la inceputul pandemiei, s-ar fi putut salva pana la 5.000 de vieti, spun cercetatorii.
Aproximativ 19 din 20 de pacienti cu coronavirus se recupereaza fara a fi internati in spital. Dintre cei internati, majoritatea se recupereaza, insa unii pot avea nevoie de oxigen sau ventilatie mecanica. Si in cazul acestor pacienti cu risc ridicat, dexametazona pare sa fie eficienta.
Medicamentul este deja utilizat pentru a reduce inflamatia provocata de o multime de alte afectiuni, cum ar fi artrita, astmul si unele boli de piele. Si se pare ca poate elimina o parte din daunele care pot aparea atunci cand sistemul imunitar al organismului este suprasolicitat de lupta impotriva coronavirusului.
Dexametazona face parte dintr-o clasa de medicamente numite corticosteroizi. O clasa de medicamente reprezinta un grup de medicamente care actioneaza intr-un mod similar. Aceste medicamente sunt adesea folosite pentru a trata afectiuni asemanatoare.
In cazul anumitor afectiuni, din cauza inflamatiei, sistemul imunitar poate deveni hiperactiv. Acest lucru poate deteriora tesuturile corpului. Corticosteroizii precum dexametazona blocheaza raspunsul sistemului imunitar la aparitia inflamatiei, iar acest lucru ajuta la prevenirea daunelor.
Glandele suprarenale au un important rol in organism: acela de a controla anumite functii ale corpului. Printre aceste functii se numara gestionarea glicemiei, combaterea infectiilor si gestionarea nivelului de stres. In cazul persoanelor cu insuficienta suprarenala, glandele suprarenale elibereaza anumiti hormoni in cantitati mai mici. Dexametazona ajuta la inlocuirea acestor hormoni.
Doza, forma si frecventa administrarii medicamentului depind de:
Forma: comprimat oral
Doze pentru adulti (varsta de 18 ani si peste)
Doze pentru copii (varste 0-17 ani)
Doze pentru persoanele in varsta (varsta de 65 ani)
Rinichii si ficatul adultilor mai in varsta ar putea sa nu functioneze la fel de bine ca la inceput. Din cauza acestui lucru, corpul proceseaza mai greu medicamentele. Drept urmare, daca sunt administrate doze prea mari, substanta ramane in corp mai mult timp. Acest lucru creste riscul de reactii adverse.
De aceea, medicul poate recomanda o doza mai mica la inceput sau un alt plan de administrare. In acest fel poate fi evitata acumularea substantei in organism.
In momentul intreruperii tratamentului, doza trebuie redusa treptat in timp. In acest fel pot fi prevenite efectele secundare de intrerupere (simptome de intrerupere).
Dexametazona, sub forma de comprimate orale, este prescrisa pe termen lung. Pacientul se poate confrunta cu probleme grave daca nu ia acest medicament conform prescriptiilor.
Daca nu mai luati deloc dexametazona, afectiunea nu va fi tratata. Daca opriti brusc tratamentul, puteti avea reactii adverse serioase, cum ar fi:
Doza trebuie redusa treptat pentru a fi evitate simptomele de intrerupere. Nu incetati sa luati dexametazona decat daca medicul va spune sa faceti acest lucru.
Este posibil ca medicamentul sa nu dea rezultatele asteptate. Pentru ca acest medicament sa actioneze eficient, trebuie sa fie in permanenta o anumita cantitate in organism.
In acest caz, nivelul substantei poate deveni periculos pentru organism. Simptomele unei supradoze cu dexametazona sunt:
Daca ati ratat o doza, asteptati si luati urmatoarea doza conform planului de tratament. Nu luati doza dubla pentru ca va puteti confrunta cu reactii adverse periculoase.
Dexametazona poate imbunatati calitatea vietii persoanelor care sufera de boli inflamatorii serioase, cum ar fi spondilita anchilozanta, artrita psoriazica, artrita reumatoida juvenila, lupusul, artrita gutoasa acuta, scleroza multipla, miastenia gravis sau formele grave de psoriazis.
Mai nou, dupa cum mentionam, aceasta substanta poate reprezenta leacul-minune in lupta cu noul coronavirus.
De cele mai importante beneficii au avut parte pacientii ventilati mecanic, in cazul carora dexametazona a redus riscul de deces cu 30%. In cazul celor care au avut nevoie de terapie cu oxigen, s-a inregistrat o reducere de 20%.
Acest lucru echivaleaza cu o viata salvata la fiecare opt pacienti ventilati mecanic si la fiecare 20-25 tratati cu oxigen.
Solicitati ajutor medical de urgenta daca prezentati semne de reactie alergica la dexametazona, cum ar fi: eruptie cutanta, respiratie dificila, umflarea fetei, buzelor, limbii sau a gatului.
Luati imediat legatura cu medicul daca aveti:
Reactiile adverse frecvente la dexametazona sunt:
Dexametazona nu trebuie administrata in acelasi timp cu anumite medicamente, decat daca specialistul recomanda acest lucru. Unele medicamente pot afecta nivelul altor substante din sange, lucru care poate agrava efectele secundare sau poate reduce eficacitatea altora.
De aceea, este recomandat sa-i spuneti specialistului ce medicamente luati de obicei. Exista o multime de medicamente care pot interactiona cu dexametazona, in special:
Anumite medicamente care reduc nivelul colesterolului pot impiedica absorbtia corecta a dexametazonei de catre organism. Din cauza acestui lucru, dexametazona nu da rezultatele asteptate. Printre aceste medicamente se numara: colestiramina, colesevelam, colestipol.
De asemenea, anumite medicamente care trateaza epilepsia pot scadea nivelul de dexametazona din sange. Aceste substante sunt: fenitoina, fosfenitoina, fenobarbital, carbamazepina.
Exista medicamente anti-tuberculoza care reduc nivelul dexametazonei din sange, afectand, astfel, eficienta dexametazonei. Printre exemple se numara: rifampicina, rifabutina, rifapentina.
Evitati efectuarea de vaccinuri cu microorganisme vii atunci cand luati dexametazona. Astfel de vaccinari presupun injectarea unei cantitati mici de virus pentru ca organismul sa poata invata sa-l combata.
Aceste vaccinuri nu trebuie administrate simultan cu dexametazona, deoarece acest medicament slabeste sistemul imunitar. Daca se intampla acest lucru, corpul va fi direct expus la virus.
Vaccinurile cu microorganisme vii pe care trebuie sa le evitati in timp ce luati dexametazona sunt cele impotriva:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…