Dermatita atopica este o boala inflamatorie a pielii, care apare frecvent in primul an de viata al copilului. Afla in acest articol cum se manifesta dermatita atopica la copii, din ce cauze apare si care sunt tratamentele disponibile in prezent.

Cuprins:

1. Ce este dermatita atopica?

2. Cum recunosti dermatita atopica: simptome

3. Cauze si factori de risc

4. Dermatita atopica se ia de la un copil la altul?

5. Dermatita atopica si teoria excesului de igiena

6. Dermatita atopica, eczema sau alergie: cum faci diferenta?

7. Legatura dintre dermatita atopica si rinita alergica

8. Stafilococul auriu, o amenintare pentru copiii cu dermatita

9. Dermatita atopica: tratament

10. Cum pot fi prevenite episoadele de eczema?

Ce este dermatita atopica?

Copilul tau are pielea foarte uscata si pete rosii cu mici vezicule care se usuca? Se scarpina pana la sange, chiar si in somn? Poate fi vorba de dermatita atopica. In acest caz este bine sa mergi cu micutul la medic. Dar nu intra in panica, exista solutii pentru a tine sub control aceasta afectiune.

Dermatita atopica a devenit una dintre cele mai frecvente boli diagnosticate in copilarie. In prezent se estimeaza ca 15-20% dintre bebelusi sunt afectati de dermatita atopica, iar in 60% din cazuri boala debuteaza in primul an de viata. Aproximativ 10% dintre acesti copii raman cu dermatita atopica pana la adolescenta.

Dermatita atopica desemneaza manifestarile inflamatorii cronice si recidivante ale pielii, asociate cu atopie. Prin atopie se intelege o predispozitie ereditara a sistemului imunitar care reactioneaza in mod exagerat fata de substante inofensive in mod obisnuit din mediul inconjurator sau din alimente. Aceasta reactie imuna exagerata se face prin intermediul anticorpilor specifici de tip IgE, care declanseaza manifestari inflamatorii mai ales la nivelul pielii.

Cum recunosti dermatita atopica: simptome

Dermatita atopica debuteaza de cele mai multe ori prin:

  • piele foarte uscata (xeroza) pe aproape tot corpul, cu exceptia articulatiilor si zonei fesiere,
  • bebelusul plange des, este agitat si nu doarme din cauza senzatiei de mancarime,
  • in perioada 3-6 luni apar pete rosii sau placarde pe zone cu piele uscata, cel mai frecvent pe brate si obraji,
  • pe zonele afectate apar vezicule si cruste, iar cand bebelusul creste incepe sa se scarpine si pot aparea leziuni sangerande sau suprainfectate.

Boala evolueaza cu pusee, dar unele leziuni pot persista de la un episod acut la altul. Uneori, manifestarile cutanate sunt insotite de simptome respiratorii: secretii nazale, lacrimare, wheezing bronsic (respiratie suieratoare).

Dermatita atopica tinde sa se amelioreze spontan in jurul varstei de 2 ani, dar daca pielea uscata si mancarimile se mentin si dupa aceasta varsta, aproximativ jumatate din cazuri vor mentine atopia pana la adolescenta sau chiar mai tarziu in viata.

Cauze si factori de risc

Cauzele dermatitei atopice nu sunt inca elucidate de oamenii de stiinta. Tot ceea ce se cunoaste privind etiologia se refera la faptul ca este o boala multifactoriala, influentata in mare masura de factori genetici.

Peste 70% dintre copiii cu dermatita atopica au in familie (parinti, frati, bunici) cazuri de afectiuni alergice. Acest lucru demonstreaza ca dermatita atopica se transmite pe cale genetica.

Factorii de risc sunt cei care declanseaza si intretin boala. Simptomele dermatitei atopice se pot accentua in urmatoarele conditii:

  • umiditatea din mediul inconjurator;
  • bai fierbinti, caldura excesiva;
  • contactul cu factori alergeni: polen, acarieni, animale de companie, mucegai, pene, puf, produse de curatenie, detergenti, haine din lana sau fibre sintetice;
  • expunerea la fum de tigara;
  • diversificarea alimentatiei, in special introducerea unor alimente alergenice: lapte de vaca, oua, nuci, unele citrice, ciocolata, nuci, arahide, fructe de padure, capsuni etc. De retinut ca la copiii cu dermatita atopica, diversificarea trebuie facuta cu mare precautie, cu pastrarea unui interval de 72 de ore Intre doua alimente noi.

Dermatita atopica se ia de la un copil la altul?

Una dintre cele mai mai frecvente intrebari este se refera la faptul daca dermatita atopica este contagioasa, mai ales cand copilul cu leziuni vizibile merge in colectivitate. Raspunsul medicilor este categoric: dermatita atopica nu este contagioasa. Un copil sau un adult cu dermatita atopica nu poate transmite boala altei persoane.

Dermatita atopica si teoria excesului de igiena

O noua teorie privind cauzele dermatitei atopice explica pericolul pe care il reprezinta excesul de igiena. Copiii de astazi traiesc intr-un mediu exagerat de curat, aproape steril. Frica de bacterii si imbolnaviri le determina pe multe mamici sa devina hiperprotectoare, sa dezinfecteze tot ce intra in contact cu bebelusul, ajungand in cele din urma sa-si creasca pruncul sub un clopot de sticla.

Din pacate, acestor copii li se face mai mult rau decat bine. Pentru ca rareori intra in contact cu microorganisme din mediu, sistemul lor imunitar nu invata sa lupte cu factorii mai putin prietenosi din mediul extern. Astfel, copiii hipeprotejati ajung sa fie mai sensibili la imbolnaviri si sa dezvolte reactii alergice, inclusiv dermatita atopica. Aceasta ipoteza a igienei excesive este intarita de studiile care arata ca acei copii care merg la cresa, care au frati si surori in colectivitate, care traiesc la tara sunt mai feriti de dermatita atopica decat cei care traiesc intr-un mediu hiperprotector.

Dermatita atopica, eczema sau alergie: cum faci diferenta?

Parintii care afla ca pruncul lor are dermatita atopica aud adesea si despre alergie sau atopie si eczema. Ce inseamna fiecare termen in parte si ce legatura exista intre aceste afectiuni?

Alergia

Are legatura cu imunitatea dobandita si este un raspuns anormal al sistemului imunitar contra unor substante alergene care stimuleaza productia de anticorpi IgE. In mod normal, anticorpii IgE sunt specializati in lupta contra parazitilor provocand o reactie inflamatorie importanta, dar necesara pentru a-i elimina. Insa in caz de alergie, contactul cu un factor alergen, polenul, de exemplu, declanseaza o productie de IgE anormala dirijata contra acestui factor. Astfel, la fiecare expunere, productia si eliberarea de anticorpi IgE specifici provoaca o reactie alergica, fie respiratorie (rinita alergica, astm), fie cutanata (dermatita atopica).

Atopia

Are legatura cu imunitatea innascuta, acea imunitate non-specifica, pe care o mostenim si care reprezinta prima linie de aparare a organismului. Cand medicii vorbesc despre un copil cu atopie se refera la predispozitia genetica de a reactiona fata de factori alergeni. Atopia poate influenta imunitatea dobandita, ceea ce se poate traduce prin declansarea unei alergii.

Eczema

Dermatita atopica sau eczema atopica este o inflamatie cronica a pielii asociata cu un teren atopic. Termenul de eczema este utilizata adesea ca sinonim pentru dermatita atopica si semnifica mai degraba puseele bolii sau prezenta leziunilor specifice dermatitei. Exista o diferenta clara intre eczema atopica si eczema de contact. Aceasta din urma apare atunci cand exista un contact local cu un alergen (nichel, de exemplu).

Legatura dintre dermatita atopica si astm

Atopia este asociata predispozitia genetica de a dezvolta o alergie. De aceea, un copil cu dermatita atopica are mai multe riscuri de a suferi de rinita alergica sau de astm. Se estimeaza ca atopia cumulativa – dermatita atopica, astm si rinita alergica – este prezenta in 30% din cazuri.

Se estimeaza ca jumatate dintre copiii cu dermatita atopica dezvolta astm alergic sau rinita alergica dupa varsta de 13 ani.

Stafilococul auriu, o amenintare pentru copiii cu dermatita

Peste 90% dintre copiii cu dermatita atopica prezinta o scadere a imunitatii la nivelul barierei cutanate, ceea ce antreneaza colonizarea cu stafilococul auriu. Acest lucru contribuie la intretinerea inflamatiei si favorizeaza sensibilitatea locala. Studii au aratat ca pana la 80% dintre pacientii cu dermatita atopica sunt purtatori ai unei tulpini a stafilococului auriu care produce o toxina. Aceasta toxina este capabila sa provoace raspunsul agresiv al celulelor imunitare la nivelul pielii. Aceasta toxina reprezinta asadar un factor de accentuare a episoadelor de eczema conducand adesea la suprainfectii bacteriene.

Din pacate, aici se intra intr-un cerc vicios. Leziunile sunt tratate cu antibiotice, dar aceste medicamente nu tintesc doar bacteriile patogene, ci si pe cele care alcatuiesc flora microbiana protectoare a pielii. In plus, aceste bacterii pot sa devina rezistente la antibiotice. Astfel se perturba echilibrul la nivelul pielii, iar episoadele de dermatita se repeta des si devin din ce in ce mai greu de calmat.

Tratament complex

Tratamentul dermatitei atopice este unul complex si pentru o buna conduita terapeutica este bine sa existe o comunicare si colaborare intre medicul pediatru, dermatolog si alergolog.

De asemenea, succesul tratamentului depinde de buna colaborare dintre familie si medic. Parintii trebui sa inteleaga ca tratamentul dermatitei atopice are 3 obiective principale: vindecarea pielii si mentinerea ei sanatoasa, prevenirea episoadelor de agravare, tratarea simptomelor atunci cand acestea apar.

Hidratarea pielii

Cea mai importanta etapa este hidratarea corecta a pielii imediat dupa spalarea acesteia. Emolierea reduce uscaciunea cutanata si astfel scade frecventa episoadelor de agravare. Nu se recomanda baile fierbinti, de lunga durata, uscarea pielii prin frecare cu prosopul. Se utilizeaza un emolient local de doua ori pe zi, indiferent de existenta sau nu a leziunilor cutanate.

Creme

Episoadele de agravare pot necesita creme ce contin corticosteroizi sau imunomodulatori, dar numai la recomandarea medicului. In caz de suprainfectie bacteriana se asociaza si un tratament antibiotic. Formele severe de dermatita atopica pot necesita tratament pe cale orala cu antihistaminice pentru a controla pruritul sever.

Tratamente naturiste

Fototerapia – ajuta la calmarea inflamatiei, reduce mancarimea si lupta impotriva multiplicarii bacteriilor patogene de pe piele. Expunerea, timp de 10-15 minute pe zi, la o lampa speciala de fototerapie, in special in perioada puseelor, poate contribui la vindecarea mai rapida a leziunilor pielii.

Vitamina D – in sezonul rece, cand nu beneficiem de lumina solara pe cat ar avea nevoie organismul, cresterea consumului de alimente bogate in vitamina D, precum pestele gras oceanic (somon, ton, macrou, sardine), dar si oua, unt, smantana, ajuta la prevenirea crizelor de dermatita atopica. In mod ideal, copiii si adolescentii trebuie sa primeasca un supliment pe baza de vitamina D pe tot parcursul sezonului rece, atat pentru sanatatea pielii, cat si pentru sanatatea sistemului osos si intarirea imunitatii.

Cum pot fi prevenite episoadele de eczema?

Nasterea naturala, care reprezinta prima etapa de formare a unei imunitati sanatoase a nou-nascutului, completata cu alaptare exclusiva pana la 6 luni reprezinta masuri esentiale in protejarea copiilor de dermatita atopica.

Ca masuri generale de preventie se recomanda:

  • evitarea supraincalzirii camerei si aerisirea frecventa, pastrarea unei temperaturi constante, umidificarea aerului;
  • folosirea hainelor de bumbac si spalarea acestora cu detergenti blanzi, fara inalbitori sau balsam; in farmacii exista produse specifice pentru pacientii care sufera de dermatita atopica, in plus, clatirea trebuie sa fie minutioasa, pentru eliminarea detergentului rezidual din materiale;
  • inlaturarea prafului si mucegaiului din locuinta;
  • evitarea bailor lungi cu apa fierbinte, dupa baie sa se aplice imediat emolientul pe pielea putin umeda;
  • se recomanda folosirea intotdeauna a unor sapunuri si produse de igiena blande, neiritante, fara parfum si fara parabeni;
  • unghiile trebuie taiate frecvent pentru a evita traumatizarea pielii;
  • regimul alimentar trebuie adaptat in functie de indicatiile medicului pediatru sau alergolog, in cazul in care se depisteaza o asociere intre dermatita atopica si o alergie alimentara;
  • animalele de companie nu trebuie tinute in preajma locului de dormit al copilului.

 

Referinte:

http://www.doctissimo.fr/html/dossiers/dermatite-atopique/articles/15954-essentiel-dermatite-atopique.htm

http://www.doctissimo.fr/html/grossesse/mag_2004/mag0227/gr_7335_dermatite_bebe_peau.htm

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273

https://www.aad.org/public/diseases/eczema/atopic-dermatitis

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/eczema-basics#1

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/qa/is-atopic-dermatitis-contagious

https://draxe.com/eczema-treatment/

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma