Dependenta de jocuri de noroc – cum o recunosti si cum scapi de ea

Dependenta de jocuri de noroc sau jocul patologic poate avea grave consecinte, atat pentru persoana in cauza, cat si pentru partenerul si familia sa. Aflati mai multe despre cauzele acestei dependente, cum evolueaza si cum poate fi tratata.

Cuprins:

(1) Ce este dependenta de jocuri de noroc?
(2) Simptome dependenta de jocuri
(3) Cauze si factori de risc
(4) Diagnostic
(5) Dependenta de jocuri de noroc tratament
(6) Sfaturi pentru prevenirea dependentei de jocuri de noroc

Ce este dependenta de jocuri de noroc?

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in ultimele decade, jocurile de noroc au cunoscut o crestere semnificativa si se estimeaza o continua expansiune acestor activitati. Motivul este reprezentat de cresterea accesibilitatii jocurilor de noroc si pariurilor, in special prin accesul la internet al unui numar tot mai mare de persoane. Consecutiv, si rata “consumului” de jocuri de noroc a crescut semnificativ, la fel si numarul de cazuri de dependenta de jocuri de noroc.

Pentru cei mai multi, jocurile de noroc sunt activitati recreationale, insa pentru unele persoane, aceasta pasiune poate evolua catre o dependenta. Daca un jucator obisnuit se opreste atunci cand pierde sau atinge limita de bani pierduti pe care si-a stabilit-o, la jocul patologic persoana continua sa joace ca sa-si recupereze banii pierduti. In timp, acest pattern devine tot mai distructiv.

Dependenta de jocuri de noroc este o tulburare de control al impulsurilor. Se refera la impulsul irezistibil al persoanei de a continua sa parieze si sa joace, in ciuda consecintelor negative pe care aceasta activitate le implica. In categoria dependentei de jocuri de noroc intra orice forma de adictie legata de un joc care ofera iluzia castigului rapid, dar care poate la fel de repede sa duca la ruina financiara (dependenta de pariuri, dependenta de pacanele etc).

Dependenta de jocuri de noroc sau „patima jocurilor de noroc”, cum mai este numita popular, este o problema serioasa. Aceasta afecteaza atat persoana in cauza, cat si familia acesteia. Problemele legate de jocul patologic incep de obicei de la o activitate placuta (loterie, ruleta, bingo, pacanele, poker pe internet, pariuri sportive). Inainte ca persoana sa realizeze, nu mai poate rezista impulsului de a juca, indiferent de consecinte.

Mecanismul dependentei de jocurile de noroc

Numeroase cercetari in domeniul psihologiei si al neurostiintelor arata ca dependenta de jocuri de noroc este similara dependentei de substante (alcool, droguri). La fel ca celelalte substante adictive, jocurile de noroc stimuleaza sistemul recompensei din creier.

De altfel, in urma numeroaselor cercetari privind jocul patologic, abia recent aceasta tulburare a fost recunoscuta ca fiind o dependenta. In 2013 in DSM-V (Manualul de Doagnostic si Clasificare Statistica a Bolilor Mintale, editia a cincea), dependenta de jocurile de noroc a fost inclusa in categoria dependentelor si tulburarilor asociate. Este singura dependenta din aceasta categorie care nu e legata de o substanta.

Alte similaritati ale adictiei de jocuri de noroc cu dependenta de substante includ:

  • rezistenta (persoana joaca tot mai mult bani pentru a obtine acelasi nivel de placere);
  • sevrajul, manifestat prin agitatie, iritabilitate, starea de rau, insomnie;
  • incercarile repetate de a renunta la obicei, care esueaza.

Simptome dependenta de jocuri de noroc

Semnele si simptomele de dependenta de jocuri de noroc sunt similare cu ale altor tipuri de dependenta. Dar spre deosebire de adictia de substante, in dependenta de jocuri de noroc aceste simptome nu sunt la fel de evidente, cu atat mai mult cu cat si persoanele in cauza ascund problema si sunt ele insele in negare.

Cele mai frecvente includ:

  • incapacitatea de a controla impulsul de a juca;
  • preocuparea permanenta legata de jocurile de noroc;
  • persoana joaca chiar si atunci cand nu are bani suficienti (foloseste banii ce erau destinati platii facturilor, lucrurilor pentru copii etc);
  • cresterea sumelor pariate sau jucate, pentru a obtine aceeasi satisfactie in joc;
  • nevoia de a tine ascunse de ceilalti sau de a minti in legatura cu jocurile de noroc;
  • familia si apropiatii incep sa devina ingrijorati de obiceiul de a juca al persoanei in cauza.
  • incercarile de a limita sau de a renunta la jocuri nu au succes.

Cauze si factori de risc

Nu se cunosc cu exactitate cauzele care determina o persoana sa devina dependenta de jocurile de noroc. Se considera ca la baza ar sta o combinatie de factori genetici, biologici si de mediu.

Factori de risc

Factorii de risc asociati cu dependenta de jocuri de noroc includ:

  • Factori genetici. O predispozitie genetica catre impulsivitate si comportamente care ofera recompense.
  • Varsta. Jocul compulsiv este mult mai frecvent la tineri si la persoanele de varsta mijlocie. De asemenea, daca in copilarie sau in adolescenta exista un istoric de jocuri de noroc, riscul dependentei la varsta adulta e mai ridicat.
  • Genul. De obicei, frecventa dependentei de jocuri de noroc este mai ridicata la barbati decat la femei.
  • Istoricul de tulburari psihice. In general, dependenta de jocuri de noroc se asociaza cu alte tulburari psihice, precum: tulburari legate de consumul de substante, depresie, anxietate, tulburari de personalitate, tulburarea bipolara, tulburarea obsesiv-compulsiva sau ADHD.
  • Anumite trasaturi de personalitate. Riscul de dependenta de jocuri de noroc e asociat cu trasaturi precum competitivitatea ridicata, impulsivitatea (dificultatea controlarii impulsurilor), agitatia.
  • Influenta familiei sau anturajului. Cand persoana are membri in familie sau prieteni care au problema jocului patologic sau dependenta de substante, e mai probabil sa dezvolte dependenta de jocuri de noroc.

Indivizii cu riscul cel mai ridicat, la nivel global, se pare ca sunt barbatii, tineri adulti, cu venituri scazute si necasatoriti.

Factori de risc legati de jocurile de noroc si comportamentul vis-a-vis de ele:

  • un castig obtinut in urma jocurilor de noroc;
  • lipsa unui loc de munca;
  • sumele ridicate de bani cheltuite la jocuri;
  • participarea persoanei la mai multe tipuri de jocuri de noroc;
  • jocurile de noroc care implica o anumita abilitate (reala sau perceputa) din partea persoanei au potential adictiv mai ridicat.

Alte cauze

Studiile din neurostiinte au aratat ca persoanele dependente de jocurile de noroc prezinta o procesare defectuoasa a riscurilor si recompenselor, respectiv o procesare defectuoasa a consecintelor pe termen scurt versus pe termen lung. Nu se stie insa daca aceste diferente functionale si de structura cerebrale duc la probleme legate de jocul patologic sau efectul e invers. Si o combinatie a celor doua explicatii ar putea fi posibila, dar probabil ca studii viitoare vor aduce mai multa lumina asupra acestor aspecte.

In unele cazuri, jocurile de noroc pot fi o modalitate de a scapa de probleme sau de stari de anxietate, depresie, vina, neajutorare. Din pacate, jocurile de noroc nu doar ca nu ajuta in aceste situatii, ci dimpotriva, agraveaza problemele respective.

Diagnostic

Test dependenta de jocuri de noroc

Cel mai distinctiv semn al dependentei (de jocuri de noroc, dar si in general) este ca persoana nu se poate opri. Daca vrei sa stii daca ai aceasta dependenta, intreaba-te cum ai reactiona si cum ar fi pentru tine sa nu mai joci. Daca apare dorinta de a mai juca macar o singura data si gata, ori daca simti un nivel ridicat de anxietate doar la gandul ca nu ai mai juca, este posibil sa fie vorba de o dependenta de jocuri de noroc.

Dependenta de jocuri de noroc – criterii DSM-V

Conform DSM-V, pentru diagnosticul de dependenta de jocuri de noroc e necesara intrunirea a minimum 4 dintre urmatoarele criterii, pe durata ultimelor 12 luni:

  • nevoia de a juca/paria sume tot mai mari de bani pentru a obtine aceeasi placere;
  • neliniste si iritabilitate resimtite atunci cand persoana incearca sa renunte la joc;
  • eforturi repetate si fara succes de a controla, limita sau opri jocurile;
  • preocuparea frecventa de a juca (de exemplu: ganduri persistente, retrairea experientelor din trecut legate de jocuri, cautarea unor modalitati de a gasi bani pentru jocuri, planificarea urmatoarelor venituri pentru joc);
  • persoana joaca atunci cand are o dispozitie negativa (de exemplu: neajutorare, vina, anxietate, depresie);
  • dupa pierderea banilor la jocuri, persoana joaca din nou pentru a-i recupera;
  • persoana minte pentru a ascunde cat e de implicata in jocurile de noroc;
  • punerea in pericol sau pierderea unei relatii importante, unui loc de munca, unei oportunitati de cariera sau educatie, din cauza jocurilor de noroc;
  • persoana se bazeaza pe ceilalti sa ii ofere banii pentru a iesi din situatiile financiare disperate in care ajunge din cauza jocurilor de noroc.

Dependenta de jocuri de noroc tratament

Odata ce se instaleaza cercul vicios al dependentei, renuntarea la jocurile de noroc este un proces dificil. In general, cu cat istoricul de joc patologic e mai indelungat, cu atat si recuperarea este mai anevoioasa.

De obicei, in dependente, familia sau apropiatii (colegii, prietenii) observa primii cand ceva nu este in regula. Persoana dependenta este mai degraba in faza de negare a comportamentului sau de adictie, uneori chiar si atunci cand apar consecintele jocului patologic.
Dependenta de jocuri de noroc poate avea numeroase si variate consecinte.

  • probleme financiare, pana la faliment;
  • probleme la nivelul relatiilor;
  • probleme legale;
  • scaderea perfomantei la serviciu sau chiar pierderea locului de munca;
  • afectarea sanatatii;
  • ganduri si/sau tentative de suicid.

Tratamentul dependentei de jocuri de noroc presupune, in primul rand, constientizarea si acceptarea de catre persoana in cauza ca are o problema.

Terapia dependentei de jocuri de noroc

Dependenta de jocuri de noroc se trateaza cu succes in terapia cognitiv-comportamentala. Cu ajutorul tehnicilor comportamentale, persoana invata cum sa reziste si sa reduca impulsul de a juca . Tehnicile cognitive vizeaza identificarea credintelor negative, irationale legate de joc si inlocuirea acestora cu unele sanatoase, realiste. In plus, in cadrul terapiei, persoana invata cum sa rezolve problemele cauzate de jocurile de noroc (pierderea locului de munca, afectarea relatiei de cuplu, datoriile etc).

Terapia de cuplu sau de familie, atunci cand relatia de cuplu si cu copiii a fost afectata, este, de asemenea, utila.

Participarea la intalnirile unui grup de suport pot fi o parte importanta a tratamentului. In cadrul acestor intalniri, persoanele au ocazia sa-si impartaseasca experientele, dificultatile cu care se confrunta si sa gaseasca sprijin pentru a nu mai juca.

Suportul familiei si prietenilor sunt foarte importante pe tot parcursul tratamentului.

Sfaturi pentru prevenirea dependentei de jocuri de noroc

  • Stabiliti-va dinainte un buget dincolo de care nu va puteti permite sa mai jucati (sa mai pierdeti).
  • Priviti jocurile de noroc ca pe o activitate recreativa, nu ca pe o modalitate de a castiga bani.
  • Prioritizati cheltuielile importante inainte de a juca.
  • Identificati factorii care va impulsioneaza sa jucati (plictiseala, nevoia de bani, nevoia de relaxare, ca modalitate de alinare a unor emotii negative etc.) si gasiti alte metode prin care puteti satisface acele nevoi.
  • Limitati timpul petrecut cu persoane care au probleme legate de jocul patologic.
  • Timpul liber folositi-l pentru activitati placute, eventual cu familia si prietenii apropiati. Daca de obicei jucati online, umpleti cu activitati utile si benefice momentele libere cand ati putea fi atras de a juca pe telefon.
  • Aveti in vedere semnalele de alarma care indica o posibila trecere in zona patologica a jocului (preocuparea excesiva fata de joc, imprumuturi de bani pentru a continua sa joci, mintitul privind jocul, incercarea de a acoperi pierderile prin a continua sa joci, neliniste sau iritabilitate atunci cand incerci sa te opresti din a juca). In cazul in care apar primele semne de dependenta, e important sa va adresati unui specialist, pentru a evita ca adictia sa se agraveze.

Referinte:

(1) Gambling Addiction and the Brain – https://www.brainfacts.org/diseases-and-disorders/addiction/2015/gambling-addiction-and-the-brain
(2) Compulsive Gambling – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/compulsive-gambling/symptoms-causes/syc-20355178
(3) The epidemiology and impact of gambling disorder and other gambling-related harm – https://www.who.int/docs/default-source/substance-use/the-epidemiology-and-impact-of-gambling-disorder-and-other-gambling-relate-harm.pdf?sfvrsn=5901c849_2
(4) Compulsive Gambling Symptoms, Causes and Effects – https://www.psychguides.com/behavioral-disorders/gambling-addiction/symptoms-and-effects/
(5) DSM­5 Diagnostic Criteria: Gambling Disorder – https://www.ncpgambling.org/wp-content/uploads/2014/08/DSM-5-Diagnostic-Criteria-Gambling-Disorder.pdf
(6) Help for problem gambling – https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/gambling-addiction/
(7) Warning Signs of Gambling Addiction – https://www.nihp.org/warning-signs-of-gambling-addiction/

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma