Dependenta de jocuri de noroc sau jocul patologic poate avea grave consecinte, atat pentru persoana in cauza, cat si pentru partenerul si familia sa. Aflati mai multe despre cauzele acestei dependente, cum evolueaza si cum poate fi tratata.
(1) Ce este dependenta de jocuri de noroc?
(2) Simptome dependenta de jocuri
(3) Cauze si factori de risc
(4) Diagnostic
(5) Dependenta de jocuri de noroc tratament
(6) Sfaturi pentru prevenirea dependentei de jocuri de noroc
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in ultimele decade, jocurile de noroc au cunoscut o crestere semnificativa si se estimeaza o continua expansiune acestor activitati. Motivul este reprezentat de cresterea accesibilitatii jocurilor de noroc si pariurilor, in special prin accesul la internet al unui numar tot mai mare de persoane. Consecutiv, si rata “consumului” de jocuri de noroc a crescut semnificativ, la fel si numarul de cazuri de dependenta de jocuri de noroc.
Pentru cei mai multi, jocurile de noroc sunt activitati recreationale, insa pentru unele persoane, aceasta pasiune poate evolua catre o dependenta. Daca un jucator obisnuit se opreste atunci cand pierde sau atinge limita de bani pierduti pe care si-a stabilit-o, la jocul patologic persoana continua sa joace ca sa-si recupereze banii pierduti. In timp, acest pattern devine tot mai distructiv.
Dependenta de jocuri de noroc este o tulburare de control al impulsurilor. Se refera la impulsul irezistibil al persoanei de a continua sa parieze si sa joace, in ciuda consecintelor negative pe care aceasta activitate le implica. In categoria dependentei de jocuri de noroc intra orice forma de adictie legata de un joc care ofera iluzia castigului rapid, dar care poate la fel de repede sa duca la ruina financiara (dependenta de pariuri, dependenta de pacanele etc).
Dependenta de jocuri de noroc sau „patima jocurilor de noroc”, cum mai este numita popular, este o problema serioasa. Aceasta afecteaza atat persoana in cauza, cat si familia acesteia. Problemele legate de jocul patologic incep de obicei de la o activitate placuta (loterie, ruleta, bingo, pacanele, poker pe internet, pariuri sportive). Inainte ca persoana sa realizeze, nu mai poate rezista impulsului de a juca, indiferent de consecinte.
Numeroase cercetari in domeniul psihologiei si al neurostiintelor arata ca dependenta de jocuri de noroc este similara dependentei de substante (alcool, droguri). La fel ca celelalte substante adictive, jocurile de noroc stimuleaza sistemul recompensei din creier.
De altfel, in urma numeroaselor cercetari privind jocul patologic, abia recent aceasta tulburare a fost recunoscuta ca fiind o dependenta. In 2013 in DSM-V (Manualul de Doagnostic si Clasificare Statistica a Bolilor Mintale, editia a cincea), dependenta de jocurile de noroc a fost inclusa in categoria dependentelor si tulburarilor asociate. Este singura dependenta din aceasta categorie care nu e legata de o substanta.
Alte similaritati ale adictiei de jocuri de noroc cu dependenta de substante includ:
Semnele si simptomele de dependenta de jocuri de noroc sunt similare cu ale altor tipuri de dependenta. Dar spre deosebire de adictia de substante, in dependenta de jocuri de noroc aceste simptome nu sunt la fel de evidente, cu atat mai mult cu cat si persoanele in cauza ascund problema si sunt ele insele in negare.
Cele mai frecvente includ:
Nu se cunosc cu exactitate cauzele care determina o persoana sa devina dependenta de jocurile de noroc. Se considera ca la baza ar sta o combinatie de factori genetici, biologici si de mediu.
Factorii de risc asociati cu dependenta de jocuri de noroc includ:
Indivizii cu riscul cel mai ridicat, la nivel global, se pare ca sunt barbatii, tineri adulti, cu venituri scazute si necasatoriti.
Factori de risc legati de jocurile de noroc si comportamentul vis-a-vis de ele:
Studiile din neurostiinte au aratat ca persoanele dependente de jocurile de noroc prezinta o procesare defectuoasa a riscurilor si recompenselor, respectiv o procesare defectuoasa a consecintelor pe termen scurt versus pe termen lung. Nu se stie insa daca aceste diferente functionale si de structura cerebrale duc la probleme legate de jocul patologic sau efectul e invers. Si o combinatie a celor doua explicatii ar putea fi posibila, dar probabil ca studii viitoare vor aduce mai multa lumina asupra acestor aspecte.
In unele cazuri, jocurile de noroc pot fi o modalitate de a scapa de probleme sau de stari de anxietate, depresie, vina, neajutorare. Din pacate, jocurile de noroc nu doar ca nu ajuta in aceste situatii, ci dimpotriva, agraveaza problemele respective.
Cel mai distinctiv semn al dependentei (de jocuri de noroc, dar si in general) este ca persoana nu se poate opri. Daca vrei sa stii daca ai aceasta dependenta, intreaba-te cum ai reactiona si cum ar fi pentru tine sa nu mai joci. Daca apare dorinta de a mai juca macar o singura data si gata, ori daca simti un nivel ridicat de anxietate doar la gandul ca nu ai mai juca, este posibil sa fie vorba de o dependenta de jocuri de noroc.
Conform DSM-V, pentru diagnosticul de dependenta de jocuri de noroc e necesara intrunirea a minimum 4 dintre urmatoarele criterii, pe durata ultimelor 12 luni:
Odata ce se instaleaza cercul vicios al dependentei, renuntarea la jocurile de noroc este un proces dificil. In general, cu cat istoricul de joc patologic e mai indelungat, cu atat si recuperarea este mai anevoioasa.
De obicei, in dependente, familia sau apropiatii (colegii, prietenii) observa primii cand ceva nu este in regula. Persoana dependenta este mai degraba in faza de negare a comportamentului sau de adictie, uneori chiar si atunci cand apar consecintele jocului patologic.
Dependenta de jocuri de noroc poate avea numeroase si variate consecinte.
Tratamentul dependentei de jocuri de noroc presupune, in primul rand, constientizarea si acceptarea de catre persoana in cauza ca are o problema.
Dependenta de jocuri de noroc se trateaza cu succes in terapia cognitiv-comportamentala. Cu ajutorul tehnicilor comportamentale, persoana invata cum sa reziste si sa reduca impulsul de a juca . Tehnicile cognitive vizeaza identificarea credintelor negative, irationale legate de joc si inlocuirea acestora cu unele sanatoase, realiste. In plus, in cadrul terapiei, persoana invata cum sa rezolve problemele cauzate de jocurile de noroc (pierderea locului de munca, afectarea relatiei de cuplu, datoriile etc).
Terapia de cuplu sau de familie, atunci cand relatia de cuplu si cu copiii a fost afectata, este, de asemenea, utila.
Participarea la intalnirile unui grup de suport pot fi o parte importanta a tratamentului. In cadrul acestor intalniri, persoanele au ocazia sa-si impartaseasca experientele, dificultatile cu care se confrunta si sa gaseasca sprijin pentru a nu mai juca.
Suportul familiei si prietenilor sunt foarte importante pe tot parcursul tratamentului.
(1) Gambling Addiction and the Brain – https://www.brainfacts.org/diseases-and-disorders/addiction/2015/gambling-addiction-and-the-brain
(2) Compulsive Gambling – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/compulsive-gambling/symptoms-causes/syc-20355178
(3) The epidemiology and impact of gambling disorder and other gambling-related harm – https://www.who.int/docs/default-source/substance-use/the-epidemiology-and-impact-of-gambling-disorder-and-other-gambling-relate-harm.pdf?sfvrsn=5901c849_2
(4) Compulsive Gambling Symptoms, Causes and Effects – https://www.psychguides.com/behavioral-disorders/gambling-addiction/symptoms-and-effects/
(5) DSM5 Diagnostic Criteria: Gambling Disorder – https://www.ncpgambling.org/wp-content/uploads/2014/08/DSM-5-Diagnostic-Criteria-Gambling-Disorder.pdf
(6) Help for problem gambling – https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/gambling-addiction/
(7) Warning Signs of Gambling Addiction – https://www.nihp.org/warning-signs-of-gambling-addiction/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…