Dependenta de alcool este o tulburare cu un puternic impact asupra sanatatii, relatiilor, vietii personale si profesionale. Aflati cum o recunoastem si cum se poate trata.

Cuprins:

(1) Ce este dependenta de alcool?
(2) Cum se manifesta dependenta de alcool?
(3) Cauzele dependentei de alcool
(4) Cand e nevoie de ajutor de specialitate?
(5) Tratamentul dependentei de alcool
(6) Sfaturi pentru prevenirea consumului excesiv de alcool

Ce este dependenta de alcool?

Cunoscuta si ca abuz de alcool sau alcoolism, dependenta de alcool a primit recent, in literatura de specialitate, denumirea de tulburarea de consum de alcool. Este o tulburare cronica, ce se caracterizeaza prin:

  • un impuls irezistibil (craving) de a consuma alcool;
  • pierderea controlului cand vine vorba de alcool (persoana nu se mai poate opri odata ce a inceput sa bea);
  • o stare emotionala negativa a persoanei (anxietate, iritabilitate) atunci cand nu consuma alcool.

Dependenta de alcool este o tulburare care devine treptat tot mai severa, daca nu se iau masuri de tratament. Diagnosticul de dependenta de alcool are in vedere criteriile DSM-5. Acesta prezinta 11 criterii, adica simptome tipice posibile ale tulburarii.

Tulburarea consumului de alcool are trei grade de severitate:

  • usoara
  • moderata
  • severa.

Severitatea este in functie de cantitatea de alcool consumata, timpul petrecut consumand alcool, efectele asupra persoanei, numarul de criterii indeplinite.

Dependenta de alcool – criterii DSM

Abuzul de alcool si dependenta de alcool sunt reunite in DSM 5 sub denumirea de generala de tulburarea consumului de alcool. DSM 5 este Manualul de Dagnostic si Clasificare a Tulburarilor mentale, editia a cincea (cea mai recenta).

Daca o persoana prezinta pe o perioada de 12 luni cel putin doua dintre urmatoarele criterii, se poate vorbi despre prezenta tulburarii consumului de alcool:

1. Alcoolul este deseori consumat în cantitati mai mari sau pe o durata mai mare decat intenţiona persoana.
2. Persoana isi doreste sau face eforturi fara succes pentru a opri sau a controla consumul de alcool.
3. Persoana petrece o mare parte din timp cu activitati in scopul de a obtine alcool, consumand alcool sau pentru a se recupera dupa efectele acestuia.
4. Este prezent craving-ul (un impuls irezistibil de a consuma), o dorinta puternica sau nevoie urgenta de a consuma alcool.
5. Consum recurent de alcool care duce la esecul in realizarea obligatiilor principale la locul de munca, la scoala sau acasa.
6. Persoana continua sa consume alcool, in ciuda problemelor persistente sau recurente pe plan social sau interpersonal, cauzate sau amplificate de efectele alcoolului.

7. Persoana renunta sau reduce activitatile importante sociale, profesionale sau recreative.
8. Consum repetat de alcool in situaţii cu risc de vatamare fizica.
9. Persoana continua sa consume alcool, desi stie ca are o problema recurenta, fizica sau psihologica, cauzata sau amplificata de alcool.
10. Toleranta, definita prin oricare dintre urmatoarele:
nevoia de a creste cantitatea de alcool consumata pentru a obtine aceleasi efecte;
diminuarea graduala a efectului la consumul aceleiaşi cantităţi de alcool.
11. Sevraj, manifestat prin oricare dintre urmatoarele elemente:
sindrom caracteristic de sevraj la alcool;
persoana consuma alcool (sau o substanţă similara, cum ar fi benzodiazepine) pentru a reduce sau a evita simptomele de sevraj.

Cum se manifesta dependenta de alcool?

Persoanele dependente de alcool simt ca nu pot functiona normal fara alcool. In general, o persoana dependenta de alcool prezinta urmatoarele simptome:

  • nu poate adormi sau nu se poate relaxa daca nu bea alcool;
  • consuma alcool dimineata, ca sa se puna in miscare;
  • se urca la volan dupa ce a consumat alcool;
  • ca sa devina sociabila, are nevoie de alcool;
  • amesteca medicamentele cu alcoolul;
  • minte persoanele apropiate in legatura cu cantitatea de alcool pe care o bea;
  • dupa consum, se infurie sau ii raneste pe ceilalti;
  • are dificultati in a-si aminti ce face atunci cand bea;
  • responsabilitatile sale au de suferit din cauza alcoolului;
  • a incercat sa renunte la alcool si nu a reusit;
  • nu-si poate opri gandurile legate de alcool;
  • consumul de alcool i-a adus probleme legale;
  • pentru a simti efectele alcoolului, are nevoie sa consume cantitati tot mai mari;
  • in cazul femeilor insarcinate, nu pot renunta la alcool nici in sarcina sau in perioada cat au copii mici;
  • prezinta simptome de sevraj atunci cand intrerupe consumul de alcool (ameteli, tremur, tulburari ale somnului etc).

Cu cat persoana prezinta mai multe dintre aceste simptome, cu atat severitatea dependentei sale este mai ridicata.

Cauzele dependentei de alcool

In aparitia si evolutia dependentei de alcool pot fi implicati numerosi factori de risc:

Factori care tin de substanta in sine – alcoolul

  • Proprietatile farmacologice ale alcoolului. Alcoolul are efect sedativ asupra creierului, pentru ca suprima anumiti neurotransmitatori. De aceea, dupa consum, persoanele se simt in largul lor, dezinhibate, fericite, relaxate. La un consumator inrait, cu un lung istoric de consum, creierul este expus frecvent efectelor alcoolului, de aceea apare dependenta. Pe masura ce corpul si creierul devin dependente, persoana are nevoie sa consume tot mai mult alcool pentru a putea simti efectele acestei substante.

Factori care tin de individ

  • Vulnerabilitate biologica. Unele persoane sunt predispuse genetic la a resimti un impact mai mare al alcoolului sau au o rezistenta a organismului mai mare la alcool. De exemplu, persoanele din rasa caucaziana sunt mai rezistente la alcool (au o toleranta hepatica de baza mai mare) decat asiaticii. La fel se intampla si in cazul copiilor cu parinti rezistenti sau dependenti de alcool.
  • Vulnerabilitatea psihologica. O serie de trasaturi ce tin de personalitatea indivizilor ii pot face mai predispusi la a dezvolta o tulburare a consumului de alcool. Aici pot fi incluse: toleranta scazuta la frustrare, atractia naturala pentru senzatiile tari, tendinte depresive, tendinte anxioase.
    Uneori, o tulburare psihica (depresia, anxietatea) poate determina persoana sa recurga la alcool pentru a tine simptomele sub control, insa in timp, alcoolul nu face decat sa agraveze aceste tulburari.

Factori care tin de mediu

  • disponibilitatea, respectiv accesibilitatea alcoolului (risc mai mare in familiile si culturile unde este incurajat consumul de alcool);
  • consumul excesiv ca un comportament invatat; in familiile in care parintii sunt mari consumatori de alcool, copiii invata acest model, pe care il inteleg ca fiind normal. De exemplu, cand alcoolul este utilizat ca metoda de a face fata stresului sau anxietatii, copii pot ajunge sa faca la fel.
  • anturajul si presiunea grupului de a consuma alcool, in special la adolescenti.

Cand e nevoie de ajutor de specialitate?

Dependenta de alcool are un impact important asupra sanatatii fizice si psihice. Pe termen lung, consumul de alcool poate duce la probleme cardiace, afectarea creierului, pierderi definitive de memorie, pancreatita, hipertensiune arteriala, ciroza hepatica. De cele mai multe ori, abuzul de alcool nu face decat sa acutizeze problemele care au dus la consumul de alcool sau sa provoace altele, pe care persoana a incercat sa le evite prin alcool.

Interventiile cat mai timpurii atunci cand se suspecteaza o problema legata de alcool au sanse de reusita mult mai mari decat in cazul dependentelor cu un istoric lung.

Primul pas este ca persoana sa realizeze ca are o problema si sa isi doreasa sa renunte la alcool. Uneori persoanele insele realizeaza ca au o problema cu alcoolul, in timp ce in alte cazuri, familia este cea care observa semnalele de alarma:

  • consum excesiv si frecvent;
  • modificari continui ale dispozitiei;
  • rezultate slabe la scoala sau locul de munca;
  • gasirea de scuze pentru a expluca neglijarea responsabilitatilor;
  • negarea consumului excesiv de alcool;
  • scaderea interesului pentru hobby-uri;
  • acte de violenta.

Tratamentul dependentei de alcool

Tratamentul pentru dependenta de alcool, respectiv vindecare alcoolism este un proces complex. Durata unui program de tratament si etapele variaza in functie de istoricul dependentei, severitatea acesteia si factorii asociati dependentei de alcool.
In general, etapele unui tratament pentru dependenta sunt urmatoarele:

  • dezalcoolizare si dezintoxicare
  • consiliere psihologica, psihoterapie
  • participare la intalniri ale unui grup de suport, pentru abstinenti.

In cazurile mai putin grave, persoana poate beneficia doar de psihoterapie, participare la grupurile de suport sau ambele.

Important! In afara de utilizarea de metode de renuntare la alcool, foarte importante pentru reusita sunt motivatia persoanei de a deveni abstinenta si suportul pe care il are din partea partenerului de viata si/sau familiei.

Dezalcoolizarea / dezintoxicarea

In cazurile severe, este primul pas in tratarea dependentei de alcool si implica eliminarea alcoolului complet din organism. Poate fi si cel mai dificil pas, din cauza sevrajului care apare dupa incetarea consumului de alcool. Sevrajul poate fi periculos, de aceea aceasta etapa are loc de obicei in spital sau in clinici de dezalcoolizare. Persoana primeste medicatie pentru a suporta mai bine simptomele de sevraj alcoolic. Acestea includ: agitatie psihomotorie, tremur, greata si/sau varsaturi, anxietate, insomnie, batai rapide ale inimii, transpiratie, febra.

In unele cazuri, poate fi utila internarea in clinici de dezalcoolizare. Aici persoana beneficiaza de programe de reabilitare, care includ tratament psihologic si psihiatric intensiv, respectiv sedinte de consiliere, terapie de grup.

Dependenta de alcool tratament psihologic

Consilierea psihologica sau psihoterapia sunt extrem de importante in tratamentul dependentei de alcool. Consilierul sau terapeutul ajuta persoana in cauza:

  • sa inteleaga mecanismul dependentei (cauze, factori implicati, factori de mentinere a dependentei, efectele alcoolului, tratament);
  • sa invete cum sa faca fata impulsului irezistibil de a consuma alcool;
  • sa isi mentina motivatia sau sa gaseasca noi motive de a se mentine abstinent;
  • sa gestioneze situatiile de criza care pot aparea pe parcursul tratamentului;
  • sa inteleaga ca exista riscul recidivei, dar ca recidivele nu sunt si nu trebuie privite ca niste esecuri;

Dependenta de alcool si grupurile de suport

Grupurile de suport sunt considerate o etapa importanta in procesul de recuperare. Participarea la intalnirile unui grup de suport ajuta persoana care isi doreste sa devina abstinenta sa:

  • discute despre dificultatile cu care se confrunta;
  • sa intalneasca persoane cu probleme similare;
  • sa gaseasca sprijin si incurajare de la persoane care trec sau au trecut prin experiente similare;
  • sa ofere la randul sau suport si motivatie celor din grup.

Alcoolici Anonimi este probabil cel mai cunoscut grup de suport pentru persoanele care isi doresc sa se mentina abstinente.

Sfaturi pentru prevenirea consumului excesiv de alcool

Consumul de alcool este un comportament considerat normal in societate, realizat de multe ori din dorinta persoanei de a se integra intr-un grup, unde se practica acest obicei. Dar atunci cand bauturile alcoolice nu sunt consumate cu moderatie, lucrurile pot scapa de sub control. Ce se poate face pentru a evita abuzul de alcool:

  • Consumati alcoolul lent, cu inghitituri mici si nu beti o cantitate mare de alcool odata.
  • Evitati sa consumati alcool pe stomacul gol.
  • Vorbiti-le familiei si prietenilor despre intentia de a reduce sau stopa consumul de alcool.
  • Nu tineti alcool in casa.
  • Evitati sa beti alcool atunci cand aveti emotii negative sau la finalul unei zile obositoare sau stresante. Incercati sa eliminati stresul prin metode mai sanatoase, cum ar fi, de exemplu, activitatea fizica.
  • Cand iesiti cu prietenii si in general in interactiunile sociale, alegeti bauturile non-alcoolice.
  • Reduceti timpul petrecut cu persoanele care consuma alcool excesiv.
  • Cu adolescentii discutati despre posibilele efecte negative ale alcoolului, cum sa il evite, incurajati relatiile de prietenie cu alti adolescenti care nu consuma alcool, identificati impreuna modalitati prin care sa faca fata presiunii grupului de a bea.

Referinte:

(1) Alcohol Use Disorder (AUD) – https://medlineplus.gov/alcoholusedisorderaud.html
(2) Alcohol Withdrawal – https://www.alcoholrehabguide.org/alcohol/withdrawal/
(3) Alcoholism Treatment: What Is Alcohol Abuse & How To Treat Alcoholism – https://americanaddictioncenters.org/alcoholism-treatment
(4) What Is Alcohol Use Disorder? – https://www.webmd.com/mental-health/addiction/what-is-alcohol-abuse#1
(5) Alcoholism Prevention: Effective Strategies to Avoid Alcohol Abuse – https://addictionresource.com/alcohol/resources/alcoholism-prevention/#prevention
(6) Treating Alcoholism – https://www.alcoholrehabguide.org/treatment/
(7) Alcohol Use Disorder (AUD) Treatment – https://medlineplus.gov/alcoholusedisorderaudtreatment.html

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma