De ce trosnesc oasele si genunchii. Tot ce trebuie sa stii – VIDEO

Multe persoane se plang ca le trosnesc oasele, in general, si genunchii, in particular. De ce? Ce este de facut?

Auzind expresia „imi trosnesc oasele”, parca vezi un humerus, un femur trosnind cum trosneste un vreasc. De fapt, trosnitul oaselor nu se refera la oase in sine, ci la trosnitul articulatiilor. Mai spun unii „nu-ti mai trosni oasele de la mana”. De fapt, trosnesc articulatiile, nu osul in sine. Intr-adevar, genunchii pot trosni.

Trosnesc articulatiile, inceput de condropatie

De obicei, cand trosneste o articulatie, genunchiul fiind categoric exemplul cel mai bun, este un inceput de condropatie. Deci, un inceput de afectare a cartilajului, iar la un moment dat, cum se spune in popor, calca os pe os. Deci, doua suprafete osoase se intalnesc si trosnetul e dat de cele doua oase intalnindu-se, nu de un singur os, care nu ar avea tehnic cum sa trosneasca el in sine. Nu poti sa-ti trosnesti tibia sau peroneul. Trosneste o suprafata articulara, unde un os genereaza un zgomot in contact cu un alt os.

Genunchiul, predispus la trosnete

La genunchi – unde sunt tibia, peroneul, femurul si rotula, deci sunt patru oase in articulatia genunchiului – trosnetul il putem obtine destul de usor. Insa nu trebuie sa ne alarmam de la orice trosnet. Acesta poate semnifica si ca musculatura nu e deloc incalzita si nu preia deloc din sarcina biomecanica. Sa nu uitam ca, in general, trosnetul il avem dimineata sau cand incepem o activitate. Sau cand ne ridicam de pe scaun dupa un stat prelungit. Musculatura preia din sarcina pe articulatie, diminua sau chiar elimina trosnetul.

Trosnesc genunchii, semn care trebuie sa dea de gandit

Altfel, trosnetul in sine e un semn care ar putea sa nasca intrebari. Oare imi trebuie un condroprotector? Oare nu am mai mers de mult la bazin? Oare nu am mai facut destula miscare? Categoric, oare imbatranesc, ca si asta e o realitate? Ceva trebuie sa ne puna pe ganduri.

Cred ca, in primul rand, cand ne trosnesc genunchii, pe langa indicatia normala de a vedea un medic specialist, ar trebui sa ne gandim:

  • Ce greutate avem?
  • Cat de bine ne hidratam?
  • Daca ar trebui sa luam un condroprotector?
  • Cata miscare facem?
  • Cat bazin facem?

Consider bazinul(inotul la bazin) diferit de miscare, pentru ca prin miscare eu inteleg alergare, mers, o miscare care incarca articulatia. Inotul e o miscare de aur, pentru ca misca articulatia, fara sa incarce. In momentul in care merg, misc, dar si incarc. La inot, misc, dar nu incarc.

Dr. Alin Popescu

Dr. Alin Popescu medic primar medicina sportiva, absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucuresti (promotia 2000).

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma