Contractura musculara – Tot ce trebuie sa stii – VIDEO

Contractura musculara in cazul sportivilor si in cazul oamenilor obisnuiti.

Cauze si tratament

Contractura musculara este o entitate la limita dintre fiziologic si patologic foarte des intalnita, atat la sportivii amatori si profesionisti, cat si la oamenii obisnuiti. Cauzele sunt multiple, evident, cel mai frecvent fiind acuzate pozitiile vicioase, statul prelungit in aceeasi pozitie, curentii de aer. De multe ori auzim expresia „m-a batut aerul conditionat”. Nu e vorba de o bataie la modul fizic sau ti-a cazut aparatul in cap, ci curentul a fost indreptat pe o anumita zona si musculatura respectiva se contracta.

Rareori contractura musculara are o semnificatie cu adevarat patologica sau poate ascunde lucruri de o anumita gravitate.

Cum se trateaza contractura musculara?

De cele mai multe ori, tratamentul este unul local de tip fizioterapic, asociat cu medicatie miorelaxanta, decontracturanta, care actioneaza pe fibra musculara striata. Eventual, un tratament topic cu antiinflamatorii si miorelaxante.

Atentie la contracturile musculare repetate!

Din punctul meu de vedere, insa, e important altceva. Am avut o contractura, am tratat-o, a trecut. Am avut a doua contractura, am tratat-o, a trecut. E importanta sa vedem cauza, sa vedem ce trebuie sa schimbam. Schimbam scaunul, schimbam pozitia aerului conditionat, schimbam modul in care stam la birou sau la bancul de lucru, schimbam ceva din pozitia in autoturism. Ceva trebuie schimbat, deoarece contractura e un semn pe care, daca are caracter repetitiv, noi trebuie sa-l intelegem ca atare.

Contractura musculara paravertebrala

O particularitate este pe zona de contracturi paravertebrale. De multe ori, musculatura paravertebrala se contracta cu rol antalgic. Deci, se contracta ca sa ne scuteasca pe noi de niste dureri suplimentare aparute ca urmare a unor protruzii, cel mai frecvent discale, sau chiar a unor hernii discale.

Atunci, aceasta contractura paravertebrala trebuie privita in alt context. Sau, tot in zona paravertebrala, daca avem niste tulburari de tip scolioza, cifoza, lordoza, atunci contractura e compensatorie.

Pe musculatura paravertebrala, medicul specialist neurolog, medicul de recuperare medicala, neurochirurg, medicul de reumatologie ar trebui sa evalueze situatia. Acolo nu e neaparat important sa combatem contractura, cat sa vedem in ce masura, mai ales prin kinetoterapie, putem redresa situatia de fond.

Dr. Alin Popescu

Dr. Alin Popescu medic primar medicina sportiva, absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucuresti (promotia 2000).

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma