Este greu sa stii ca o persoana apropiata, din familie sau dintre prieteni, se confrunta cu o tulburare psihica. Fie ca are deja un diagnostic sau trece printr-o perioada foarte dificila, uneori poate nu stim cum sa ajutam. In ce ar putea consta sprijinul si ajutorul nostru aflati din articol.

Cuprins:

1. Semne ingrijoratoare care pot indica o tulburare psihica
2. Ce pot face pentru cineva care prezinta semne ale unei tulburari psihice?
3. Ce pot face pentru cineva diagnosticat o tulburare psihica?

Semne ingrijoratoare care pot indica o tulburare psihica

Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 1 din 4 persoane, la nivel global, va fi afectata de o tulburare psihica sau neurologica la un anumit moment in viata sa. Ceea ce inseamna ca exista sanse mari ca cineva din familia sau dintre apropiatii nostrii sa se confrunte cu o astfel de problema.

Familia si prietenii apropiati sunt de obicei primii care observa ca ceva este in neregula. Poate fi extrem de greu sa vedem ca cineva apropiat se confrunta cu o problema sau o tulburare psihica.

Uneori ne este clar cand cineva trece printr-o perioada foarte dificila psihic. Insa alteori ne poate fi greu sa ne dam seama daca acest lucru se intampla. Daca persoana respectiva ne este apropiata si o cunoastem bine, putem observa ca unele lucruri s-au schimbat si ne ingrijoram pentru ea.

Posibile semne ale unei tulburari psihice

Cateva semne care arata ca cineva apropiat ar putea avea o tulburare psihica pot fi:

  • disparitia interesului si placerii de a face lucruri si activitati care inainte ii placeau;
  • tristete sau furie care apar din motive nesemnificative sau in absenta unui motiv;
  • consumul alimentar mult mai redus sau dimpotriva, mult mai accentuat, decat inainte;
  • o amortire emotionala, ca si cum nu mai simte nimic;
  • o anxietate sau o panica ridicate in situatii care pentru ceilalti sunt normale;
  • retragerea din interactiunile sociale sau evitarea acestora;
  • evitarea membrilor familiei sau prietenilor apropiati;
  • vorbeste despre sinucidere;
  • a inceput sa consume alcool mult mai mult decat o facea inainte;
  • isi face rau singura (taieturi, arsuri, alte modalitati de a se rani).

Daca o persoana prezinta unele dintre aceste dificultati nu inseamna automat ca are o problema de sanatate mintala. Doar evaluarea realizata de catre un specialist ar putea stabili acest lucru. Insa observarea acestor dificultati la o persoana draga ne poate mobiliza sa vorbim cu ea si sa-i oferim sprijinul si disponibilitatea de a fi langa ea.

Ce pot face pentru cineva care prezinta semne ale unei tulburari psihice?

Paleta de probleme si tulburari psihice este foarte larga. Insa indiferent cu care dintre acestea se confrunta o persoana draga, sunt cateva lucruri pe care le putem face pentru a fi alaturi de ea si a o ajuta:

Ofera-i sprijinul tau, fii alaturi de ea

Literatura de specialitate arata ca relatiile sociale de calitate sunt un bun factor protector impotriva tulburarilor si problemelor de natura psihica si emotionala, dar si un real sprijin atunci cand persoanele se confrunta cu acestea.

Daca ai observat ca in ultimul timp ceva e in neregula cu ea, mentine legatura cu ea. Intereseaza-te despre cum ii merge, sun-o, scrie-i un mesaj sau vorbiti fata in fata, in functie de relatie si de context. Uneori poate fi dificil sa incepi discutia sau sa aduci in discutie acest subiect delicat. Insa nu e nevoie sa fii un expert sau sa ai raspunsurile pentru problemele ei. Spune-i ca iti faci griji pentru ea, ca ai observat ca in ultimul timp pare sa aiba niste zile mai grele. Dar ca esti acolo ca sa o asculti daca vrea sa vorbeasca. Uneori, pentru persoana in cauza acest lucru poate face o mare diferenta. Poate vedea ca alcuiva ii pasa de ea si ca nu este singura. S-ar putea sa fii prima persoana careia ii vorbeste despre dificultatile cu care se confrunta.

Daca iti impartaseste dificultatile ei, incearca sa nu judeci si sa nu faci presupuneri. Sau sa incerci sa o faci sa spuna mai multe decat este pregatita in acel moment. Asculta cu atentie si intelegere, intreaba cum o poti ajuta, fara sa ii oferi solutii sau sa rezolvi tu problema.

Incurajeaz-o sa consulte un specialist in sanatatea mintala, insa nu ii impune acest lucru

Problemele de sanatate mintala se pot trata si cu cat apelarea la un specialist are loc mai repede dupa debut, cu atat prognosticul este mai bun. Vorbeste-i despre acest lucru persoanei dragi care are nevoie de ajutor. Insa nu ii impune sau nu o forta sa apeleze la un specialist. De cele mai multe ori, efectul poate fi invers. Este o decizie personala, pe care doar ea o poate lua, atunci cand se simte pregatita. Poate ajuta sa faci o comparatie cu o boala fizica – cand te doare ceva sau ai o durere, mergi la medic. In mod similar, cand resimti o suferinta emotionala e important sa te adresezi unui psihoterapeut/psihiatru.

Daca e de acord sa consulte un specialist in sanatate mintala:

  • o poti ajuta cu o lista de specialisti din care sa aleaga;
  • poti cauta grupuri de suport pentru probleme similare cu care persoana se confrunta;
  • o poti insoti la prima sau primele sedinte; daca vrea sa mearga singura, respecta-i aceasta decizie;
  • o poti sustine financiar sa plateasca o parte dintre sedinte;
  • te poti oferi sa stai cu copiii (daca e parinte) in timpul in care ar merge la terapie;
  • o poti intreba direct ce anume ai putea face pentru ea in acest context.

Ce pot face pentru cineva diagnosticat cu o tulburare psihica?

Cand o persoana apropiata a primit deja un diagnostic si urmeaza un tratament si/sau o terapie, are in continuare nevoie de sprijinul familiei si prietenilor. Cu atat mai mult daca tratamentul este de durata, are nevoie de suportul celor apropiati.

Informeaza-te despre tulburarea cu care persoana draga se confrunta

Sanatatea mintala si tulburarile psihice sunt deseori subiectul a numeroase mituri si informatii eronate. De multe ori, cunoastem o tulburare psihica doar prin prisma filmelor pe care le-am vazut sau a prejudecatilor transmise cultural.
Cand o persoana draga se confrunta cu o tulburare psihica, este momentul ideal sa te informezi despre cum se manifesta, ce optiuni de tratament exista, ce poate ajuta pentru o evolutie buna.

Din fericire, astazi avem numeroase posibilitati de a ne informa: articole, webinarii, inregistrari video oferite de specialisti in domeniu etc. Vorbeste si cu ceilalti membri din familie despre ce presupune aceaasta tulburare si despre cum puteti impreuna sa o ajutati. Studiile arata ca atunci cand familia este informata despre tulburare si stie in ce consta, rata recaderii este mult redusa.

Ofera-i ajutorul tau practic, in activitatile cotidiene

Intreab-o cu ce o poti ajuta concret, in activitatile de zi cu zi. In functie de cat de apropiata este relatia, poti intui care ar fi nevoile ei. Uneori, chiar si activitati marunte pot face o diferenta in modul cum se desfasoara ziua ei.

Ai grija si de tine

Atunci cand te concentrezi pe a ajuta pe cineva, incearca sa nu te neglijezi, fizic sau emotional. Constientizeaza limitele pe care le ai si limitele a ceea ce poti oferi. Nu renunta la viata ta, la activitatile si la interesele tale. Nu ezita, la randul tau, sa cauti sprijin, inclusiv de specialitate, atunci cand este cazul. De asemenea, grupurile de suport pentru apartinatorii persoanelor cu diverse probleme sau tulburari pot fi de un real ajutor.

Reteaua de suport, respectiv familia si prietenii apropiati, reprezinta un factor extrem de important in recuperarea dintr-o tulburare psihica. De aceea, daca avem ocazia sa ajutam, sa nu ezitam sa o facem. Uneori, chiar si a-i arata persoanei dragi ca ii suntem alaturi, poate avea un impact ridicat pentru evolutia starii ei.

Referinte:

(1) Mental disorders affect one in four people – https://www.who.int/whr/2001/media_centre/press_release/en/
(2) How to support someone with a mental health problem – https://www.mentalhealth.org.uk/publications/supporting-someone-mental-health-problem
(3) Talk About Mental Health – For Friends and Family Members – https://www.mentalhealth.gov/talk/friends-family-members
(4) Helping a Loved One Cope with a Mental Illness – https://www.psychiatry.org/patients-families/helping-a-loved-one-cope-with-a-mental-illness

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma