Culoarea limbii poate oferi informatii cu privire la sanatatea organismului. Iata ce culoare trebuie sa aiba o limba sanatoasa si ce probleme poate ascunde o limba foarte rosie, albicioasa sau de alta culoare.
1. Limba – rol si aspect normal
2. Culoarea limbii – aspect anormal si cauze
3. Alte probleme ale limbii
4. Ingrijirea limbii
Limba este un organ senzorial care poate conferi informatii importante despre sanatatea generala. Culoarea limbii trebuie sa fie rosu palid, cu un strat foarte subtire alb, uniform, sa fie neteda, fara crapaturi.
Limba este esentiala pentru a putea consuma alimente si pentru a vorbi. Fara ea, nu am fi putut sa simtim gusturi, sa fluieram, sa vorbim, sa mestecam sau sa inghitim. Limba este un grup de muschi, fiecare avand un anumit rol. La varful limbii este un muschi mic care se poate misca rapid si foloseste suprafata dintilor pentru a crea anumite sunete de vorbire, cum ar fi atunci cand pronunta litera „L”. Acest muschi, de asemenea, se deplaseaza din partea din fata a gurii spre spate, unde impreuna cu saliva descompune anumite substante din alimente.
Alte grupuri musculare din limba ajuta la schimbarea formei limbii si la mutarea in sus, in jos, in partea laterala, in interiorul gurii si in afara. Muschii din spatele limbii ne permit sa articulam sunete de vorbire, precum litera „G”. De asemenea, permite miscarea alimentelor spre esofag in cantitati mici si controlate astfel incat sa nu ne sufocam.
O limba sanatoasa ar trebui sa fie roz, cu mici proeminente, numite papile gustative, care acopera suprafata sa. Daca observati modificari in aspectul sau, se recomanda un consult medical.
Limba este formata din trei sectiuni – varful, corpul si radacina. Apexul este varful; corpul este restul limbii care se intinde in jos spre gat, iar radacina fixeaza limba la baza gurii. Asa cum am mentionat, o limba sanatoasa are intotdeauna o nuanta rosu-roz. Anumite culori care pot fi considerate neobisnuite includ: negru, albastru, violet, rosu intens, alb, galben, brun, gri.
Culoarea limbii albicioasa, cu pete albe, poate fi un semn de afta bucala sau leucoplachie, o afectiune care se intalneste adesea la fumatori. Este normal si de fapt este de dorit sa aveti o pelicula alba subtire, neuniforma, pe limba. Dar un strat alb gros poate indica probleme, dintre care cea mai comuna este durerea. Poate fi vorba de candidoza bucala, care necesita o vizita la medic. O limba alba este cel mai frecvent cauzata de deshidratare si poate fi usor corectata consumand mai multa apa. .
Cauzele includ adesea:
Acoperirea alba grosiera poate fi ca urmare a consumului prea mare de alcool (intoxicatie), dar poate indica si o boala infectioasa. O acoperire alba poate aparea, de asemenea, ca urmare a faptului ca bacteriile sau celulele moarte se blocheaza intre papile. Poate sa apara si la varstnici, la purtatorii de proteze, persoanele cu sisteme imunitare slabite, persoanele cu diabet zaharat si cei care iau steroizi inhalatori pentru astm sau boli pulmonare, sau dupa tratamentul cu antibiotice etc.
O limba albicioasa este de departe cel mai frecvent tip de decolorare. Este adesea legata de o igiena orala continua deficitara. Alte afectiuni care pot provoca albirea limbii includ:
Atunci cand culoarea limbii este mai rosie decat de obicei, ar putea insemna ca este o lipsa de acid folic, fier si vitaminele B. Limba rosie ar putea indica, de asemenea, boala Kawasaki, care este mai frecventa la copiii mici si de obicei insotita de febra. Glosita sau inflamatia limbii este cea mai comuna. Este cauzata si de leziuni mecanice sau chimice acute sau de o infectie cauzata de bacterii care intra intr-o taietura de pe limba. Cand culoarea limbii este rosie stralucitoare, ati putea sa indice si anumite afectiuni cardiace sau boli de sange.
Papilele, structurile rotunde de pe suprafata limbii, nu reusesc sa se maturizeze atunci cand exista o deficienta si rezultatul este o suprafata mai fina si mai luminoasa. De asemenea, conform medicinei ayurvedice, o culoare rosie vibranta a limbii ar putea insemna ca exista o cantitate excesiva de caldura in corp si poate indica probleme emotionale persistente.
Aceasta conditie face ca pe suprafata limbii sa se dezvolte un model asemanator unor harti, de pete roscate. Aceste patch-uri pot avea o margine alba in jurul lor, iar localizarea lor pe limba se poate schimba in timp. Limba geografica este de obicei inofensiva.
Limba geografica nu este cauzata de cancer sau de o infectie. Afecteaza aproximativ 1 – 3 % dintre oameni si poate aparea la orice varsta. Ea tinde sa afecteze mai adesea adultii de varsta medie sau mai in varsta si este mai frecventa la femei decat la barbati. Cauza este necunoscuta.
Boala Kawasaki este o afectiune care poate provoca, de asemenea, culoarea limbii cu aspect de capsuni. Se observa la copiii cu varsta sub 5 ani si este insotita de febra mare. Sindromul Kawasaki este o afectiune grava care necesita o evaluare medicala imediata.
Papilele de pe limba pot creste si pot da aspect de limba paroasa. Nu este o problema medicala grava, dar se pot acumula bacterii si are un aspect inestetic. Afectiunile medicale nu cauzeaza de obicei o limba neagra. Uneori, limba poate sa aiba culoarea neagra prin alungirea papilelor, structuri mici pe suprafata acesteia. Limba neagra poate fi cauzata de anumite medicamente ca antibiotice si bismut, produse de igiena orala ca apele de gura, lipsa igienei orale sau fumatul.
Persoanele cu diabet zaharat, care iau antibiotice sau care primesc chimioterapie pot dezvolta, de asemenea, o limba paroasa neagra.
Cand culoarea limbii este albastruie, ar trebui sa fie intotdeauna considerata o urgenta medicala. Ca si in cazul altor parti ale corpului, culoarea albastra indica deseori o limitare a fluxului de sange.
O limba albastra poate fi un semn de cianoza, o stare grava care afecteaza aprovizionarea cu oxigen a tesutului. Cianoza poate fi cauzata de tulburari de sange, de boli ale vaselor de sange sau de afectiuni cardiace.
O limba purpurie este mai putin frecventa in comparatie cu alte modificari de culoare ale limbii. Exista doi factori de risc obisnuiti pentru o limba purpurie:
O limba purpurie poate fi, de asemenea, cauzata de anumite boli si necesita examinarea de catre un medic.
Ca si in cazul unei limbi purpurii, galbenul este o nuanta rara pentru limba. De obicei, precede dezvoltarea limbii negre. In mod sporadic, o limba galbena poate fi un simptom al icterului – o afectiune care provoaca ingalbenirea sau pigmentarea pielii din cauza nivelurilor ridicate ale bilirubinei. Decolorarea galbena este mai putin frecventa, dar ar putea fi un semn de icter care este asociat cu probleme hepatice. In plus, o culoare galbuie poate fi observata si cu probleme persistente ale stomacului.
Culoarea limbii gri poate indica probleme digestive sau intestinale pe termen lung. De obicei, culoarea gri provine de la o acoperire cauzata de acumularea de bacterii asociate problemelor digestive. Problemele gastrice si ulcere peptice sunt, in general, cauzele aparitiei unui strat gri pe limba.
O limba normala si sanatoasa va avea o acoperire alba usoara, care poate fi usor curatata. Orice strat mai gros sau de culori diferite dincolo de aceasta poate indica probleme grave de sanatate care necesita consult.
Culoarea bruna este data adesea de consumul repetat de cafea si fumat, care pot duce la o decolorare maro a limbii. Cu toate acestea, o acoperire bruna permanenta poate fi o indicatie a problemelor pulmonare si este adesea observata la fumatori cronici. Cu timpul si fara tratament, aceasta acoperire bruna poate deveni neagra si puteti observa un aspect paros pe suprafata limbii
Daca simtiti o senzatie de arsura la nivelul limbii dupa periajul dintilor, acest lucru este o problema destul de obisnuita care se poate rezolva usor. Ingredientul din pasta de dinti care produce spuma poate provoca iritatii in timp.
O limba sanatoasa ar trebui sa fie usor dura, fara leziuni, crapaturi sau fisuri. Pe limba pot fi prezente leziuni, ca urmare a iritatiilor sau ranirilor, a arsurilor, muscaturilor, loviturilor etc. De asemenea, daca observati orice modificare la nivelul limbii este indicat sa consultati medicul. Cancerul oral asociat cu HPV este tot mai intalnit (alti factori de risc pentru cancerul oral includ fumatul si consumul excesiv de alcool).
Fisurile limbii sau limba crapata se prezinta ca adancituri proeminente sau linii. Sunt asociate adesea cu sindromul Down, psoriazis si sindrom Sjogren. Trebuie tratata conditia de la baza pentru a se putea rezolva problema.
Macroglosia este termenul medical pentru limba marita in dimensiuni. De obicei duce la aspect umflat in gurul obrajilor. Macroglosia este uneori un semn nespecific asociat adesea cu o varietate de probleme, ca hipotiroidism, tuberculoza, sindrom Down, sarcoidoza, amiloidoza, mielom multiplu, angioedem, infectii etc.
De asemenea, o reactie alergica alimentara poate duce la umflarea limbii si este considerata urgenta medicala.
Durerile la nivelul limbii pot fi cauzate de:
Cel mai bun moment pentru a va examina limba este dimineata inainte sa va spalati dintii. In mod ideal, trebuie sa fie o lumina cat mai naturala posibil. Nu este recomandat sa va strangeti limba, deoarece acest lucru poate modifica rezultatele si ceea ce vedeti. Culoarea limbii, precum si culoarea oricaror straturi de acoperire vor varia in functie de alimente, bauturi, medicamente si chiar fumat, motiv pentru care ar trebui sa examinati intotdeauna inainte de a consuma astfel de alimente.
Nu trebuie sa existe urme de fisuri, ulceratii sau raniri. Prin rularea varfurilor degetelor peste limba, ar trebui sa simtiti niste mici formatiuni care se simt usor neclintiti, care sunt papilele.
Stiati ca limba poate acumula bacterii? De fapt, daca nu este curatata, apare respiratia urat mirositoare, pierderea gustului si chiar schimbari in culoarea limbii. Puteti evita aceste probleme prin curatarea limbii cel putin de doua ori pe zi. Periuta de dinti poate fi eficienta, dar se poate lua in considerare o perie speciala pentru curatarea limbii.
Limba este un musch si, la fel ca si ceilalti muschi, o dieta sanatoasa este esentiala pentru a mentine limba sanatoasa. Se recomanda consumul de alimente cu proprietati antimicrobiene, cum ar fi ceapa, usturoi, ghimbir si nuca de cocos. De asemenea, se recomanda sa consumati alimente bogate in fier – spanac, carne rosie, fructe de mare si carne de pui.
Deshidratarea poate provoca probleme pentru sanatatea limbii. Daca nu se consuma suficienta apa, corpul opreste productia de saliva. Saliva este modalitatea naturala de a elimina bacteriile daunatoare din gura care pot cauza carii dentare, halitoza (respiratia urat mirositoare) si multe altele. Prin urmare, pentru a va mentine sanatatea limbii, incercati sa beti in jur de 2 litri de apa pe zi.
Fumatul poate fi extrem de periculos pentru sanatate- inclusiv sanatatea limbii! In primul rand, fumatorii au o probabilitate mai mare de a dezvolta cancer oral. Cancerul limbii se manifesta adesea ca o masa ferma pe limba si poate afecta vorbirea, cauzand durere. In al doilea rand, fumatul afecteaza alimentatia si gustul. Studiile au aratat ca produsele din tutun pot schimba permanent forma papilelor gustative – ceea ce afecteaza perceptia gustului alimentelor.
Un control dentar periodic este esential pentru mentinerea sanatatii orale. Se recomanda un control stomatologic cel putin o data la 6 luni. Acest lucru ii permite medicului dentist sa verifice orice problema de sanatate orala – cum ar fi cancerul limbii – si sa asigure o curatare profesionala aprofundata.
Referinte:
(1) What does your tongue say about your health, link: https://share.upmc.com/2015/06/tongue-health-infographic/
(2) What Your Tongue Can Tell You About Your Health, link: https://health.clevelandclinic.org/what-your-tongue-can-tell-you-about-your-health/
(3) Tongue problems, link: https://www.healthline.com/health/tongue-problems-2
(4) 3 Colors Your Tongue Should Not Be, link: https://health.clevelandclinic.org/3-colors-tongue-not-infographic/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…