Pandemia Covid-19 afecteaza aproape toate aspectele vietii. Nivelul de stres si anxietate influenteaza atat activitatile zilnice, cat si calitatea somnului in fiecare noapte. Aflati mai multe despre Covid-19 si stresul cauzat de pandemie din materialul urmator.
COVID-19 si carantina asociata cu aceasta pandemie ne-au dat peste cap aproape toate aspectele vietii: munca, orele de masa, timpul petrecut cu familia, timpul de joaca, starea de spirit, nivelul de stres si de toleranta. Si, ca in cazul multor oameni, carantina a tulburat si ciclul somnului, stricand ceea ce ar fi putut fi cele mai previzibile si pasnice opt ore ale zilei. Exista si cazuri, spre deosebire de majoritatea oamenilor, pentru care carantina a produs cel mai bun si mai odihnitor somn pe care l-au avut vreodata.
„Exista atat avantaje, cat si dezavantaje”, spune dr. Cathy Goldstein, profesor asociat de neurologie la Universitatea din Michigan, Centrul pentru Tulburari de Somn. ”Avem mai mult timp in general, asa ca ii dedicam mai mult somnului. Cand oamenii isi pierd timpul dupa bunul plac, primul lucru pe care il fac este sa-si condenseze somnul. Acum putem dormi timp de opt ore, insa putem dormi si prea mult.” In acelasi timp, subliniaza ea, din cauza pandemiei, unii ar putea dormi prea putin sau, uneori, deloc.
In linii mari, explica Goldstein, somnul este guvernat de doua sisteme: homeostatic si circadian. Sistemul homeostatic este mai intern si are rolul, pur si simplu, de a contabiliza cat am dormit si cand avem nevoie de mai mult somn. Sistemul circadian este legat mai mult de exterior – intervalul de 24 de ore si ciclul zi-noapte. ”Cele doua sisteme sunt independente, dar se intercaleaza”, spune Goldstein.
Somnul odihnitor este esential pentru sanatatea creierului si a corpului. Cu toate acestea, intrucat pandemia de COVID-19 continua sa se raspandeasca, semanand anxietate si ingrijorare odata cu aceasta, unele persoane nu pot sa obtina un somn de calitate la fel de usor ca inainte.
”Stim ca somnul este direct legat de imunitate in ceea ce priveste raspunsul fiziologic al corpului nostru. Daca nu dormim, sistemul imunitar scade, inflamatia in organism poate creste si putem fi mai mult vulnerabili la diverse virusuri sau orice alt lucru daunator din mediu”, a declarat, pentru Healthline.com, Brittany LeMonda, senior doctor neuropsiholog la Spitalul Lenox Hill din New York.
Cu alte cuvinte, calitatea somnului joaca un rol direct in capacitatea corpului de a va feri de noul coronavirus. Asadar, pe langa toate comportamentele de igiena recomandate pentru a elimina boala, cum ar fi spalatul pe maini si distantarea sociala, asigurati-va ca dormiti suficient si sanatos pentru a va proteja suplimentar de infectie.
Vietile multor oameni au fost date peste cap in totalitate ca urmare a acestei pandemii. Unii au fost concediati. Unii se adapteaza la lucrul de acasa. Altii acum jongleaza intre munca si familie in timp ce au grija de copiii care se afla acum in vacanta.
Indiferent de felul in care viata a fost afectata, este extrem de important sa mentineti o rutina normala pentru a dormi bine. ”Este de fapt un moment in care trebuie sa ne amintim si sa fim atenti la modul in care ne traim viata in acest mod foarte diferit. Deci, trebuie sa ne pastram stilul de viata cat mai aproape de normalul nostru”, a declarat pentru Healthline Navya Singh, psiholog si om de cercetare din departamentul de psihiatrie al Universitatii Columbia.
”Daca lucrati de acasa, treziti-va la aceeasi ora si imbracati-va. Cel mai probabil, veti merge in cealalta camera sau veti lucra din dormitor. Veti avea, insa, acelasi sentiment de rutina si normalitate, ceea ce va va ajuta sa va simtiti mai putin afectat”, a spus ea.
Daca v-ati trezit intr-o situatie de carantina sau de munca la domiciliu din cauza pandemiei, patul din dormitor sau canapeaua din sufragerie ar putea sa va faca cu ochiul – poate prea des. Pe langa faptul ca trebuie sa va stabiliti o rutina, aveti grija sa nu dormiti prea des. Acest lucru va poate face sa fiti si mai somnorosi in timpul zilei, lucru care poate modifica sau perturba rutina de somn.
O rutina normala de somn ar trebui sa va ajute sa fiti in priza intreaga zi, a spus LeMonda. In loc sa dormiti, folositi acea rutina sanatoasa pentru a va trezi devreme si pentru a incepe diversele activitati.
Este aproape imposibil sa scapam de fluxul permanent si deranjant de stiri si informatii legate de pandemia cu COVID-19 care patrund in viata de zi cu zi in aceasta perioada. Si da, daca acordam atentie constanta stirilor despre pandemie, este posibil sa ne alimentam anxietatea si sa ne afectam ciclul de somn.
”Ori de cate ori ne uitam la stiri, se vorbeste incontinuu despre noul coronavirus. Acest lucru este destul de suparator. Aceasta este realitatea, incontestabil, insa este si un lucru care ne poate starni anxietatea. De aceea, recomand sa va programati si structurati orele in care va verificati telefonul pentru a afla ultimele informatii”, a spus Singh.
Limitati-va numarul de verificari ale telefonului in fiecare zi si numarul de stiri legate de pandemie pe care le cititi. Singh recomanda, de asemenea, sa va comportati cu aceste stiri la fel cum va comportati cu cafeina: nu le consumati inainte de culcare.
Exercitiile fizice ar trebui sa faca parte din viata de zi cu zi, mai ales ca, de curand, salile de fitness au fost redeschise in conditii speciale de pandemie. Exercitiile zilnice sunt la fel de importante, mai ales pentru somn.
Din cauza distantarii sociale si a solicitarii de a ramane in casa, oamenii au avut senzatia ca optiunile sunt mai limitate. Insa si in perioada in care am fost nevoiti sa ramanem in casa, am avut la dispozitie o serie de variante de exercitii fizice extrem de eficiente.
”Efectuarea de exercitii fizice in timpul zilei este foarte importanta”, a spus LeMonda, ”Stim ca acestea pot imbunatati somnul din motive fiziopatologice. Ne vom simti mai obositi daca facem sport. De asemenea, ne vom simti mai impliniti in acea zi, asa ca va exista un sentiment de realizare inainte de culcare.”
Nu faceti, insa, exercitii fizice cu cateva ore inainte de culcare, deoarece stimularea indusa de efortul fizic poate ingreuna somnul.
Internetul s-a dovedit a fi un instrument de nepretuit pentru comunicare si divertisment intr-o perioada in care oamenii din intreaga lume au fost nevoiti sa stea in case. Cu toate acestea, privitul in ecran toata ziua poate afecta somnul.
”Recomandam ca persoana sa incerce sa se deconecteze cu o ora inainte de somn si sa nu se uite la televizor, la telefon si, cu siguranta, sa nu priveasca nimic care ar putea provoca anxietate”, a spus LeMonda.
In schimb, ea recomanda activitati precum cititul sau ascultarea muzicii ca mijloc de divertisment inainte de culcare.
Covid-19 si stresul provocat de aceasta pandemie nu pot fi indepartate cu ajutorul alcoolului, spun specialistii. ”Am putea avea impresia ca daca bem ceva, ne vom simti mai bine pe moment. Insa, de fapt, nu vom avea parte de un somn bun si odihnitor”, a spus LeMonda. ”Nu vom avea parte de acel somn odihnitor dupa care ne trezim si simtim ca ne putem incepe ziua fericiti”.
De asemenea, alcoolul nu este un mecanism sanatos de combatere a stresului si a anxietatii. Doua-trei pahare de alcool si un somn neodihnitor pot avea un efect real asupra diminuarii sistemului imunitar.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…